Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 26

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 176

Re: Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 27 paź 2015, 7:33

Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę, ale mimo wszystko ta przeciętna (to nie ironia) premier Kopacz zrobiła 30 tys. więcej głosów niż ten najwspanialszy (to już ironia) polityk Kaczyński :P

Co oczywiście nie zmienia ogólnego rezultatu i pełnego zwycięstwa PISu (wliczając wybory prezydenckie). Mają teraz jackpota, zobaczymy co z tym zrobią.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 27 paź 2015, 7:48

Michał M pisze:Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę, ale mimo wszystko ta przeciętna (to nie ironia) premier Kopacz zrobiła 30 tys. więcej głosów niż ten najwspanialszy (to już ironia) polityk Kaczyński :P

Co oczywiście nie zmienia ogólnego rezultatu i pełnego zwycięstwa PISu (wliczając wybory prezydenckie). Mają teraz jackpota, zobaczymy co z tym zrobią.
:shock: :shock: :shock:

No to ładnie mnie lemingi z Wilanowa urządziły, po doliczeniu ich głosów. Niezła sumka poszła się... Taki urok bukmacherki :wink:

Coś na poprawienie nastroju:

:lol2:

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 777

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 27 paź 2015, 10:26

PIS ma samodzielną większość?

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6240
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 27 paź 2015, 10:28

Korwin jest jak jądra, bierze udział ale nigdy nie wchodzi

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 27 paź 2015, 10:40

j1mmy pisze:PIS ma samodzielną większość?
Tak. Chociaż trzeba odjąć im już na wstępie jednego posła. :P Kaczor powiedział, że choćby miało im zabraknąć jednego głosu do większości, Zbonikowskiego i tak wyrzucą :mrgreen: (Chociaż tak czy siak będzie niezależnym posłem głosujących tak jak reszta PiSu, więc etykieta partyjna jest zbędną).
Ostatnio zmieniony 27 paź 2015, 10:41 przez arek_ahig, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Luminos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Luminos » 27 paź 2015, 10:40

Niektórzy liczą niezależnie od PKW i zawsze wychodzi im około 233-235 dla PiSu.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 27 paź 2015, 11:17

w Poznaniu zawsze PO miotła, ludzie mieli dosyć, ale głosy na Nowoczesną przekazali...

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8394

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 27 paź 2015, 11:30

A ty Wiesiu na Nowoczesną głosowałeś, dobrze słyszałem?

nawet suchary mają swoje granice

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 27 paź 2015, 11:38

Tak mnie jeszcze naszło czytając te wpisy jak to Kopacz pokonała Kaczora w Warszawie. To jest jakiś żart, tak? Kotlecik ładnie pachnie, żeby osiągnąć taki wynik musiała wyciąć wszystkich wartościowych ludzi z warszawskiej listy PO, w tym Kidawę-Błońską. Porównajcie to z listami PiSu, gdzie był m.in. Mariusz Kamiński i wiele innych znanych twarzy PiSu. Łączny wynik PiS w Warszawie był lepszy niż Platformy.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6610

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 27 paź 2015, 11:57

Najgorzej, że jednak Nord Stream II wybudują :?

Wybory wyborami, ale ciekawe rzeczy dzieją się na Ukrainie. W Kijowie brakuje samochodów dowożących głosy i nawet nic jeszcze nie podliczyli (dla porównania we Lwowie mają już 96%) :rotfl:, a w Dniepropietrowsku nie mogą liczyć bo członkowie komisji się nie zjawili. W Mariupolu w ogóle nie było wyborów.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 27 paź 2015, 12:00

Przeczytałem cały temat i chwała dla obu stron (poza małymi wyjątkami) za poziom, w tym za reakcje modów (choć chyba coś kamila zniknęło, bo nie ogarniam za co - chyba - dostał bana).

Od czego chciałbym zacząć, to to że tragedii nie będzie :wink:
PiS zapowiada uznanie wszystkich porozumień międzynarodowych podpisanych przez PO, co mnie cieszy, bo nie będzie krzyków, tylko poprawa opinii o PiS wśród naszych partnerów.
Cieszy mnie również, że przebąkuje się o ochłodzeniu stosunków z Litwą. Powód to kwestia mniejszości polskiej, ale interesuje mnie efekt. Przy obecnej służalczości Orbana wobec Putina, PiS zakopie na dobre sztuczną koalicję z tymi małymi krajami, które po prostu mają inne interesy choćby z racji wielkości, kwestii militarnych itd.

W ogóle mam bardzo dobry nastrój :-D Zgadzam się z prawicą - ZL to był cholernie sztuczny twór, który tak członkowie jak i wyborcy popierali z zaciśniętymi szczekami. Dobrze, że to koniec, bo tzw. "góry" to po prostu kpina. Jak mieliłby rządzić Palikot, Rozenek, czy Poznański, Najder to ok. Ale co do "niektórych-innych" nie chce mi się wypowiadać :wink:
To trochę jak zdjęcie bardzo ciężkiego balastu z pleców. :-P

Największą porażką tych wyborów jest to, że w sumie prawie bodaj 17% wyborców, którzy oddali ważne głosy nie ma swoich reprezentantów w sejmie. I myślę tu tak o radykalnej lewicy, prawicy i umiarkowanej lewicy. Jestem zwolennikiem proporcjonalnego dzielenie mandatów wobec procentów głosów, bez żadnych bonusów itp. a także bez progu wyborczego.

Minusem tych wyborów z którego sam mam z siebie zwałę, jest mój zawód brakiem Korwina. Z nim w sejmie PiS musiałoby albo wziąć go do koalicji, albo rozwalać Kuikiza. Przy drugiej opcji, stracili by sondażowo, przy pierwszej ktoś by kontrolował ich wydatki.
Smuci, że już mówią o zwiększeniu deficytu o 1% PKB :roll:
Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło i przynajmniej PiS będzie brał pełną odpowiedzialność na wszystko. Teraz mają chwilę prawdy i IMO to koniec PO-PiS, co rozluźni trochę spinę wokoło.
Albo PiS będzie dobrze rządził, albo zniknie po następnych wyborach - sytuacja win-win :-)

Szkoda, że dostał się PSL, choć chyba dzięki temu PiS-Kukiz nie ma konstytucyjnej. Od konstytucji wara, bo ją po prostu trzeba realizować i wzmocnić jej wpływ na prawo, a nie babrać się ze wszystkim naraz.

Teraz znowu akcent pozytywny - nazwiska brane pod uwagę na teki ministrów. Nie widać świrów, nie słychać o Zioberku, może i ten Gowin poleci albo przesuną go na ministra kultury. Ogólnie - nie jest źle.

Co do paniki ludzi o wymienienie nazwisk ze Smoleńska przez Jarka - nawet mnie to (wz)ruszyło, bo miałem wrażenie, że jego parcie do władzy nie brało się z tego że teraz będzie polował na czarownice, tylko z tego że chciał oddać szacunek bratu i tym osobom. To wyglądało jak katharsis, po którym on sam pierwszy przy takim wystąpieniu wyglądał jak normalny człowiek. Nigdy nie widziałem takiego Kaczyńskiego.

Mam nadzieję, że wbrew plotkom kopnie w d* Hoffmana i Kurskiego. Oni są zarazą, taką samą jak Macierewicz, może nawet gorszą bo bezideową jak Misiek Kamiński. To oni bardzo odpowiadają za podejście sobie społeczeństwa do przysłowiowych gardeł. Ten kto teraz będzie rządził PO niech podobnie uczyni z Niesiołowskim i może, może! w tym kraju zaczną obowiązywać jakieś normalne standardy.

Na co liczę:

1.Brak Atosia i podobnych osób w rządzie PiS.
2.Brak wpływu na władzę osób z RN, które weszły od Kukiza, szczególnie myślę tu o Winnickim, któremu bardzo blisko do haseł ONR i ich walki z liberalizmem wszelakim.
3.Wyparcie PO przez Nowoczesną. Petru mimo całego hejtu na niego wrzucanego to ekonomista, który myśli innymi kategoriami niż Tusk. Oby przyszłe starcia polityczne miały miejsce na linii Petru/Trzaskowski-Szałamacha/Ujazdowski. Tego bym życzył nam wszystkim.
4.Chociaż rozciągnięcia większości socjalnych obietnic PiS, bo ich się po prostu boję. To za duże obciążenie. Szczególnie, jeśli państwo będzie dokładać do kupna mieszkań, bo z tego wyniknie banka spekulacyjna i sztuczne grzanie rynku. I niech sobie PiS tam zrzuca winę na kogo chce, ale niech przejdzie ustawa o wieku emerytalnym i zostanie odrzucona przez TK. Wilk syty i owca cała, bo PiS powie że ma związane ręce w tej sprawie, a wiek pozostanie na obecnym poziomie, który daje jakąś szansę na byt emerytom.
5.Dotrzymanie tonu z wieczoru wyborczego - tzn. brak wszechobecnych służb, państwa policyjnego w stylu podsuwania każdemu łapówki, czy zaciągania leciwych kobiet do łóżka żeby je wkręcić w jakieś afery. Mają władzę, niech rządzą, a nie zajmują się głupotami.
6.Brak zmian w kwestiach światopoglądowych. Tzn. przede wszystkim do co antykoncepcji, jej dostępności itp. To jest sprawa bardzo codzienna i te zapowiedzi stronników Oko w PiS mogłyby cholernie utrudnić życie wielu ludziom, szczególnie przy wpadce i braku 72h w aptece. To i tak jest droga opcja, ale tańsza niż późniejsza turystyka na Słowacji.
7.Niech Kaczyński zostanie premierem i nie chrzani. Czy będę się z tego śmiał? Jasne, bo to pokazanie obłudy, ale lepiej dla kraju, żeby premier nie miał nad sobą prezesa.

Tyle :-)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8646
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 paź 2015, 12:10

Wyniki w Bytomiu:

PiS 29,98%
PO 27,10%
Kukiz 14,85%
ZL 7,84%
Nowoczesna 7,78%
Korwin 5,06%
Razem 4,54%
PSL 2,32
Braun 0,51%

Frekwencja 46,42%
Ważne głosy: 97,71%
Nieważnych: 1360 głosów

:smoke:

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6240
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 27 paź 2015, 12:32

Gdzie mozna zobaczyć te wzruszające wystąpienie Kaczyńskiego o którym wszyscy piszą?

W Opolu pozamiatał Jaki (młody poseł ostatnio głośny i popularny), z miejsca nr 3 przebił wszystkie konkurencyjne jedynki. Ciekawe czy dostanie stołek. Ja mu tam dobrze życzę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2415
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 27 paź 2015, 12:34

U mnie w gminie PO dostało 40%. :roll:

Awatar użytkownika
fieldy