Knajpa, czyli swobodnie o EURO '24 - Strona 26

Knajpa | Składy
Grupa A | Grupa B | Grupa C | Grupa D 🇵🇱 | Grupa E | Grupa F
1/8 | 1/4 | 1/2 | FINAŁ EURO 2024
Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Knajpa, czyli swobodnie o EURO '24

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 26 cze 2024, 10:12

Nikt nie mówi że Anglia na pewno zagra w finale, ale że poprzez drabinkę mają do tego bardzo dobre warunki.

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 199

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 26 cze 2024, 11:01

Moja obserwacja jest taka, że spośród ekip tradycyjnie walczacych o puchar na palcach jednej reki można policzyć zawodników w formie, ale problemów jest znacznie więcej. Włochy i Holandia dziurawe kadry, nie widzę tutaj za dużo jakości, szczególnie im bliżej pola bramkowego rywali. Jak popatrzymy na kadry tych ekip sprzed 20 lat to dosłownie "płakać się chce". Francja natomiast notuje dramatyczny występ pomimo stosunkowo nadal mocnej kadry - 1 samobój i 1 karny w trzech meczach z drużynami ze średniej półki. Anglia nigdy nie potrafiła grac w piłkę więc tutaj w sumie wszystko się zgadza, ale wiadomo, ze dla wielu to nadal spory zawód. :wink: Skończyła się Chorwacja i w mojej ocenie czas najwyższy, pomimo iż im nie raz kibicowałem to nie mogę już patrzeć jak się ślizgają w kolejnym turnieju (przez takie ślizganie okradziono nas z półfinału Brazylia - Argentyna).

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 26 cze 2024, 11:11

Prawda, ale to tylko faza grupowa, ten system fazy grupowej trochę determinuje, że można bezkarnie luźno wejść w turniej, a już w przeszłości wielokrotnie to obserwowaliśmy (ktoś słabo zaczyna, a potem się rozkręca). Na Euro 2008 chyba mieliśmy schemat: zwycięzca grupy w ostatniej kolejce daje rezerwy -> dostaje w trąbę w 1/4 (m.in. Holandia z grupy śmierci). Teraz tacy Francuzi wygrali z Austrią, zagrali chodzonego z Holandią, gdzie obu stronom pasował remis - pewnie myśleli, że klepną Polską komfortowo - przeliczyli się, ale na ile to mówi o ich formie to ja nie wiem.

IMHO nie ma przypadku, że na razie najlepiej wyglądała Hiszpania, która na starcie dostała Chorwację i Włochy.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 26 cze 2024, 11:52

Hiszpanie grają jak nigdy, przegrywają jak zawsze - zobaczymy, zwykle fajnie grają i potem papa.

Francja ma wyjebane, ale nadal wielki faworyt do zwycięstwa, jeśli to nie nastąpi to myślę, że czas DD dobiegnie końca.

Niemcy mają swój styl dominatora, który na ostatnich turniejach za każdym razem odwraca się przeciwko nim i przegrywają po golach przeciwnika z kontrataku. Podobno Rudiger ma być niedostępny na 1/8 finału, więc ci Duńczycy ogrywający ich mnie nie zdziwią.

Anglicy grają naprawdę koninę i w przeciwieństwie do Francuzów mam wrażenie, że to nie jest oszczędzanie sił, lecz indolencja. Graja przeciwko Holendrom, którzy są jacyś niezbalansowani, dziurawa obrona mimo dobrych nazwisk, dziura w środku, atak fajnie chodzi, ale drużyna z brakami.

Włosi są słabi, Spaletti nie pomaga swoimi decyzjami, Di Lorenzo gra chyba tylko dlatego że się kumplują z Napoli, dużo mieszania, mały chaos, w ataku jest cienko dramatycznie. Myślę, że Szwajcaria ich przejdzie.

No i jest jeszcze Portugalia, według mnie razem z Francją mogą namieszać.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 26 cze 2024, 11:54

a z innej beczki, faktycznie ta faza grupowa z tymi trzema drużynami wychodzącymi to mega lipa, faworyci nie muszą się w ogóle starać, przechodzone mecze, gra zachowawcza żeby się nie zmęczyć.

Czy za rok będę pamiętać jakikolwiek z tych meczów fazy grupowej? Myślę, że jedynie Włosi z Chorwacją, ze względu na dużą sympatię do obu ekip i dramaturgię. Może jeszcze Szwajcaria - Niemcy. Reszta spotkań już mi się zaczyna zacierać, a widziałem większość...

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 978

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 26 cze 2024, 12:57

Diamen23 pisze:
26 cze 2024, 11:54
a z innej beczki, faktycznie ta faza grupowa z tymi trzema drużynami wychodzącymi to mega lipa, faworyci nie muszą się w ogóle starać, przechodzone mecze, gra zachowawcza żeby się nie zmęczyć.

Czy za rok będę pamiętać jakikolwiek z tych meczów fazy grupowej? Myślę, że jedynie Włosi z Chorwacją, ze względu na dużą sympatię do obu ekip i dramaturgię. Może jeszcze Szwajcaria - Niemcy. Reszta spotkań już mi się zaczyna zacierać, a widziałem większość...
Mecz Turcja-Gruzja zaskakująco dobry. Ukraina -Rumunia też. Jeszcze kilka dałoby się wymienić.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 26 cze 2024, 12:59

PietroBosman pisze:
26 cze 2024, 12:57
Diamen23 pisze:
26 cze 2024, 11:54

Czy za rok będę pamiętać jakikolwiek z tych meczów fazy grupowej? Myślę, że jedynie Włosi z Chorwacją, ze względu na dużą sympatię do obu ekip i dramaturgię. Może jeszcze Szwajcaria - Niemcy. Reszta spotkań już mi się zaczyna zacierać, a widziałem większość...
Mecz Turcja-Gruzja zaskakująco dobry. Ukraina -Rumunia też. Jeszcze kilka dałoby się wymienić.
te spotkania były całkiem dobre to fakt.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 26 cze 2024, 13:04

W ogóle postawa Rumunii w spotkaniu z Belgią czy to co pokazała Austria z Holandią...ta Austria wyrasta na czarnego konia rozgrywek o ile upora się z drużyną, która zajmie 2 miejsce w grupie F(Tam pierwsza Portugalia).

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6645

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 26 cze 2024, 13:10

To by trzeba najpierw ustalić ile spotkań grupowych z poprzednich turniejów dzisiaj pamiętamy :wink:

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 26 cze 2024, 13:13

Boromir pisze:
26 cze 2024, 13:10
To by trzeba najpierw ustalić ile spotkań grupowych z poprzednich turniejów dzisiaj pamiętamy :wink:
Też trafne spostrzeżenie. Chociaż ja akurat nie mam z tym problemu-kibicowalem Polsce oraz Włochom a Italia w fazie grupowej grała koncertowo.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 26 cze 2024, 13:14

Boromir pisze:
26 cze 2024, 13:10
myślę, że z 2021 są to Włochy-Turcja, Finlandia - Dania (z wiadomego powodu), Czechy- Szkocja (przez gol Schicka), Portugalia - Niemcy. Reszta jakoś słabo.
Meczy Polski nie liczę, bo zwykle pamiętam je zbyt dobrze...

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 26 cze 2024, 13:19

Ja to nawet nie pamiętam że Finlandia grała na euro.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 26 cze 2024, 13:23

no zaciera się w pamięci to. Taka Dania była rewelacją turnieju, osiągnęli półfinał. A teraz patrzę to na turnieju wygrali tylko z Rosją (3 punkty w grupie mieli), potem Walia i Czesi xd. I w półfinale bye bye z Anglią. Co za bekowa drabinka, może nawet nasze orły by to ogarnęły.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2058
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 26 cze 2024, 13:35

Prawda taka, że im więcej się ogląda, tym bardziej się to wszystko zlewa - zwłaszcza, jeżeli piłka nie jest już głównym zainteresowaniem. Kiedyś potrafiłem wymienić skład z każdego meczu reprezentacji, a dzisiaj muszę Googlnąć, żeby się upewnić, na jakim turnieju z kim byliśmy w grupie. Podobnie z resztą z Manchesterem. Jak miałem na koncie kilkadziesiąt meczów, udzielałem się regularnie na grupach i żywo na co dzień rozmawiałem o meczach, to każdą dobrą (nawet nie wybitną) bramkę potrafiło się przyporządkować do meczu, a teraz jak piłka jest tylko jednym z wielu zainteresowań i nie na piedestale, a na koncie meczów jest kilkaset, to co najwyżej taką bramkę przypiszę do sezonu albo nawet i do gry pod konkretnym managerem.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 26 cze 2024, 13:49

no ja z MŚ 2002 to pamiętam większość, jakie zespoły, w jaki grupach. Dziecko się jarało i czytało skarby kibica do porzygu :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „EURO 2024”