Studia - Strona 26

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 790

Re: Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 22 maja 2012, 14:55

A skąd wiesz jakie są powody dlaczego nie podszedł do matury?

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 22 maja 2012, 14:55

A ja w to wierze. Sam nie zaliczam sie do bystrzakow,a na te pytania odpowiedzialbym z palcem w nosie.

A co do typiary - przeciez takie tluki istnieja.

Pawel GG.

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 22 maja 2012, 14:56

RealFan pisze:Zgadzam się z Tobą Kuba. Z pewnymi uwagami, że np. nauka takiej makroekonomii o ile może być podstawą dla dalszej edukacji, o tyle sama w sobie jest mało wartościowa. Cała opiera się mnóstwie założeń, często ze sobą sprzecznych i nie pasujących do rzeczywistości. Na uczelni tej dalszej edukacji nie uświadczysz. Będą przez pięć lat gadać to samo.
Jesli chodzi o zalozenia to mowisz o Mikroekonomii, ktora do dzisiaj uwazam za durna z tym calym ceteris paribus:)
Znajomosc makro jest moim zdaniem kluczem do zrozumienia tego co sie dzieje chocby w polityce, jest bardzo spojna i opiera sie na rzeczywistosci.
Jedyny problem polega na tym, ze Makro dopuszcza roznoraka interpretacje tego co sie dzieje i roznorakie rozwiazania - podobnie jak zycie - i przez to ciezko stwierdzic, ktore jest najlpsze w danej sytuacji.

Bez kitu. Niewiele bylo przedmiotow w mojej edukacji, ktorych uczenie sie sprawialoby mi taka frajde... (i niewiele bylo takich przed egzaminem z ktorych trzaslem porami mimo, ze bylem bardzo dobrze przygotowany).

Jeszcze wracajac do pierdol... dla mnie zawsze najgorsze bylo to co wydawalo sie mega proste i logiczne ale napisane w sposob skomplikowany... ale co sie okazywalo. Kiedy chcialem to wytlumaczyc swoimi slowami w sposob prosty, to za cholere nie moglem sobie z tym poradzic.
Rozumiesz cos intuicyjnie, ale ciezko to wytlumaczyc.
I najbardziej zaskakujace, kiedy cos co wydawalo mi sie kompletna nieprzydatna pierdola kiedys mi sie pozniej przydawalo :D

Awatar użytkownika
rzeznik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rzeznik » 22 maja 2012, 15:14

Dzięki za ten filmik Doktor, właśnie maturę zrobiłem i teraz się zastanawiam po co :lol:

(a pytania oczywiście łatwe, jak praktycznie wszystkie w tym programie)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8741
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 maja 2012, 15:20

piotrcies pisze:Sam studiuję na dwóch kierunkach i mam to samo co wszyscy, złe zdanie o poziomie studiów. Pierdoły jakich mało, ale to specyfika większości (jeśli nie wszystkich) studiów humanistycznych :P
A ja próbowałem robić magisterkę z filologii polskiej i przyznam, że przedmioty językowe są naprawdę bardzo ciekawe, były świetnie prowadzone, wiele ćwiczeń i można się sporo nowego dowiedzieć nt. naszego języka. O przedmiotach "książkowych" nie piszę, bo rzadko się udzielałem.

Awatar użytkownika
lukinis131
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lukinis131 » 22 maja 2012, 15:25

Ja już na szczęście dzisiaj zakończyłem ustną maturę . Teraz tylko czekać wyniki pisemnych w czerwcu :chill:

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6290
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 maja 2012, 15:26

JA studiuje na 2 kierunkach na Polibudzie i trudno mi powiedzieć czy to pierdoły czy nie, bo wszystko (szczegolnie od 2 roku) przypomina mi Gwiezdne Wojny.

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 22 maja 2012, 15:29

Ja też polibuda i czasem mam jakieś gówna, które raczej specjalnie mi się nie przydadzą. Ale generalnie jestem zadowolony.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8411

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 22 maja 2012, 15:41

Cloner, akurat wszystko co związane z językiem uważam za dobre i potrzebne (w dobie tych wszystkich, często negatywnych zmian, potrzebni są ludzie, którzy będą językiem się zajmować), jednak i dziennikarstwo, i politologia (moje kierunki) to po prostu pierdoły. Człowiek uczy się pizdyliona teorii komunikacyjnych, do niczego nie potrzebnych swoją drogą, zupełnie niezrozumiałych dla normalnej osoby ("dyferencje są indyferentne czasowo" - WTF??). Ostatnio zajmujemy się kolejnym sztucznie napompowanym przedmiotem - nowymi mediami (czy może już "nowymi nowymi mediami" jak twierdzi Levinson?) i podejmujemy trudy odpowiedzi na pytanie: jak internet wpływa na system polityczny, co może wydawać się komuś ciekawe, ale jeśli dojdzie się do konkluzji, że w ogóle nie ma znaczenia dla systemu, pieprzy się o tym cały czas i to z tym, wkurzającym wg mnie, naukowym zacięciem, to szlag trafia :roll:

Pawel875
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 29

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 22 maja 2012, 15:49

maciek_88 pisze:A skąd wiesz jakie są powody dlaczego nie podszedł do matury?
Maturę można chyba co roku pisać. A chyba lepiej ją mieć niż nie mieć. Dla inteligentnej osoby zrobić te 30% z języka obcego, humana i matmy nieosiągalne nie jest. Chociaż... sam matury (jeszcze) nie mam :P

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8741
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 maja 2012, 15:53

Pawel875 pisze:Dla inteligentnej osoby zrobić te 30% z języka obcego, humana i matmy nieosiągalne nie jest.
Ja się boję, że z matmy mógłbym mieć problem. W gimnazjum startowałem w kangurku nawet i byłem dość wysoko w kraju (najlepszy w klasie, mimo najgorszych ocen), ale dziś to bym się obawiał :lol:

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8411

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 22 maja 2012, 15:55

cloner pisze:kangurku
O kurde, zapomniałem już, że coś takiego istniało, aż się łezka w oku zakręciła :P

Ja akurat nie lubiłem konkursów wiedzy (choć wygrałem konkurs o HIV i AIDS i dyplom dla szkolnego mistrza ortografii), prędzej jeździłem na zawody w biegach lub z kadrą piłkarską :wink:

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6290
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 maja 2012, 15:57

Zrobienie tych 30% to kwestia nie tylko inteligencji, ale i przygotowania. Jak widziałem na fejsie komentarz, że gość zapomniał na maturze wzoru na... obwód trapezu, to myślałem że się rozsypię z żałości.

W czasie sesji piszę zawsze z 8 egazaminów z większej partii materiału nie matura.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 22 maja 2012, 15:59

Pawel875 pisze:
Dr.Football1 pisze:Durny kibol,cham,prostak,chuligan kontra madra,grzeczna,inteligentna,wyksztalcona dziewczyna z dobrego domu :rotfl:

Bez jaj, ten filmik jest manipulacją. Nie wierzę, żeby gość bez matury umiał tak odpowiadać na wszystkie pytania. Rok temu w gimnazjum miałem do czynienia z osobami, że tak to określę, mocno ograniczoną wiedzą. Widziałem, co tacy umieją. Nie ma szans, żeby kibic, który olał całą szkołę, jeszcze bez matury, umiał się tak wypowiedzieć. To samo pewnie powie Wam niejaki Sergek.

Neil Newton? Takie coś jeszcze bardziej daje do pomyślenia, jeśli chodzi o prawdziwość tego filmiku.
Zobacz jakiś inny odcinek tego programy - przecież jest masa ludzi tak tępych jak ta laska. Nie wydaje mi się, żeby tu była jakaś manipulacja.
A co do tego chłopaka - odpowiedział na pytania, które nie były jakimiś typowymi pytaniami z przedmiotów szkolnych, a bardziej z takiej ogólnej wiedzy, rozeznania w tym co się dzieje na świecie.

Teraz jest parcie, że wszyscy muszą zdawać maturę i wszyscy muszą iść na studia. I potem studiuje takich kilkaset tysięcy te europeistyki, socjologie i marketingi. Tylko po co?

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 22 maja 2012, 16:00

Jakiego przygotowania? Z samą kartą wzorów można napisać spokojnie na te śmieszne minimum.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”