Inter Mediolan (zbiorczy) - Strona 251

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Które miejsce zajmie Inter w lidze?

1
7
47%
2
4
27%
3
0
Brak głosów
4
0
Brak głosów
Poniżej 4
4
27%
Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 28 lis 2006, 13:10

Zico Ty chyba nadal nie rozumiesz tego że nikt z fanów obcych klubów nie popełni sepuku z tego powodu że Inter jest liderem. To dla wieku nie jest powodem do depresji - naprawde, nie odbieraj wszystkiego jako atak na lidera Serie A, bo sam doskonale powinneś zdawać sobie sprawe z tego ile musiało sie wydarzyc by Inter walczył o mistrza na poważnie. Chłopie źle odbierasz nasza rozmowe :!: Uwierz mi że nie mam depresji z tego powodu i że zdałem sobie sprawe ze wszystko wróci do normy w odpowiednim czasie. Czemu Ty próbujesz sprowadzic nasza rozmowe do rzucania miesem itd. Przeczytaj uważnie co napisałem wcześniej. Naprawde sam powinnies wymagac wiecej :!:

Kończe bo potem Fieldy wypali z wp i napisze "nie chce ale musze" :P a to nie w tym rzecz. Pozdro i powodzenia !

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 28 lis 2006, 13:33

Hmm a gdzie ja pisałem, że masz jakąś depresję ? Wiem, że bardzo lubisz sam sobie dopowiadać tego czego inni nie napisali, albo interpretować to w wygodny dla siebie sposób. Nie musisz po raz dziesiąty pisać, że nie masz depresji, rozumiem to i nigdzie niczego takiego nie napisałem. Jeśli nie chcesz odpowiadać to nie odpowiadaj. Myślę, że to będzie rozsądniejsze niż wyjeżdżania z jasiami i szczekaniem.

Żeby nie było całkowitego Ot: :P

Grosso ma dzisiaj 29 urodziny. Życzę mu aby grał w Interze tak jak na MŚ. :D

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 28 lis 2006, 13:42

Próbujesz tak to odbierać Zico a nie napiszesz chyba ważnieszych kwesti takich jak wspomniana rywalizacja, ewentualne scudetto czyli połowiczny sukces, czy LM które w tym wypadku bedzie wyznacznikem. Podobnie bedzie dla Lyonu :!: Tylko że wiemy jaka tam jest sytuacja. Naprawde musze Ci współczuć jak wszystko chcesz odbierać jako atak i jak nie widzisz tego że teraz same mistrzostwo to za mało. W tym wypadku to bedzie plan w 30% wykonany, i zauważ ile sie musiało wydarzyc by było moze o nie walczyć ?

Nie tak dawno któryś z Nerrazzurich napisałe chyba na stronie głównej że Interowi "system Moggiego" zabierał scudetta - i teraz to widać - to ja sie pytam kogo system w Europie sprawiał że Inter sie liczył na papierze [tylko teoretycznie] i tylko przez historie ? Odpowiedz sobie sam na to pytanie ? :> Kogo to system ? Gallianiego ? Kenyona ? czy Aulasa ? Nikogo i dobrze o tym wiesz wiec, naprawde zastanów sie czy nie mam racji.

Koniec - jak chcesz pogadać powaznie to pisze na prv czy gg nie bedziemy tu przekonywali siebie kto ma racje.

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 28 lis 2006, 14:14

O Interze, więc mogę odpisać tutaj.
Zaza pisze:Nie tak dawno któryś z Nerrazzurich napisałe chyba na stronie głównej że Interowi "system Moggiego" zabierał scudetta - i teraz to widać - to ja sie pytam kogo system w Europie sprawiał że Inter sie liczył na papierze [tylko teoretycznie] i tylko przez historie ? Odpowiedz sobie sam na to pytanie ? Kogo to system ? Gallianiego ? Kenyona ? czy Aulasa ? Nikogo i dobrze o tym wiesz wiec, naprawde zastanów sie czy nie mam racji.
Jeśli chodzi o Włochy to chyba Moratti powiedział, że Juventus miał na tyle silny skład aby wygrywać Scudetto. Moggi był po to aby z „możliwości” zdobycia mistrzostwa była niemalże pewność. Co do tego chyba nikt nie ma właściwości. Bardzo możliwe jest to, że gdy całe calciopoli nie miało miejsca, wszyscy byliby czyści, Inter i tak by nie wygrał przez własne błędy. Ale przecież nie o to chodzi. W ten sposób nie możemy łagodzić winy skazanych. Chyba się z tym zgadzasz ?

Jeśli chodzi o Europę.: to bardzo nietrafiony przykład z Twojej strony bo skoro Juve było na tyle silne aby zdobywać seryjnie mistrzostwo w najsilniejszej lidze świata to dlaczego nic nie osiągali w Europie ? Juventus we Włoszech zdobył prawie dwa razy więcej niż Inter a w Europie tyle samo. To jest chyba bardziej zastanawiające.

Spójrzmy na sezon kiedy graliśmy derby w półfinale Ligi Mistrzów. O waszym awansie zadecydowała bramka na „wyjeździe” po dwóch remisach. W finale pokonaliście Juventus po karnych. Od razu widać, że wszycie trzy drużyny prezentowały podobny poziom i wszystkie grały praktycznie do końca tych rozgrywek. Jeśli jednak spojrzymy w tabelę Serie A to tego „równego poziomu” nie zobaczymy. Juventus zdobył mistrzostwo z 7 punktami przewagi nad Interem i 11 na Milanem.

Poza tym LM to jest coś zupełnie innego niż liga. Trzeba mieć szczęście i nie można zagrać ani jednego słabszego meczu w fazie pucharowej. Inter raz po prostu był za słaby, a innym razem zabrakło szczęścia. Zresztą w LM nie grają tylko włoskie drużyny, więc nie można tak tego przekładać.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 28 lis 2006, 14:48

Ostatni raz naprawde - miałem już nic nie pisać ale wygrałeś :P

Masz racje co do słów Morattiego i trudno sie z nimi nie zgodzić bo chyba nikt nie wierzy w to że Juventus ustawiał wszystkie mecz czy cos w tym stylu. Jednak podając przykład Juve i gry w Europie przypomniałeś że przegrali finał z Milanem na Old Trafford 3 lata temu, a za pierwszej kadencji Lippiego byli chyba 3 razy w finale w tym raz wygrali. Wiec to nie są lata p.n.e. - nie całe 10 lat temu. Potem finał 3 lata temu. Zreszta jak udana edycja dla Włoskich klubów. I zauważ że nie zawsze ten sukces w lidze mistrzów szedł w parze z serie A. Trudno by w Europie wygrywali tyle co w serie A [odchodzać od tego czy sami czy z pomoca] skoro w pucharze Europy zawsze poziom jest inny. Inna piłka, lepsza i szybsza. Liga Bogaczy.

I teraz zastanów sie jak to jest spoko Ty piszesz o jednym połfinale z Milanem, notebana który potem wygrał LM. Spoko w pucharze europy ostatni raz Inter coś pokazał [pod wzgledem taki jak teraz pokazuje w serie A czyli wśród mocnych faworytów] w 72 roku, przegrany finał chyba Bayernem, a potem ? Na Juve sukcesy w LM odbijały sie na serie A bądz odrwotnie a na Nerazzurich ? A przepraszam jak mnie pamiec nie myli puchary UEFA pod koniec lat '90. Ale sam widzisz jak jest. Przeciesz trudno powiedzieć że w europie działa inny system. Szczescie ? zawsze jest potrzebne. Ale ile może tego szczescia zabraknośc ? raz ? trzy ? pieć - gdyby miał Milan szczescie wygrał by z The Red's i miał by 7 a nie 6 pucharów. Gdyby Arsenal miał szczescie to kto wie - itd. Tu naprawde nie ma recepty. Milan w ostatnich 6 latach zawsze był minimum w ćwiercwinale, cztery razy połfinał - dwa finały jeden sukces. I też trudno to wytłumaczyć szczesciem. I tak może by wiecej.

Jeszcze ważna sprawa, jedyny aktualny przykład który może przytoczyć to połfinał derbowy i potem Włoski finał. Ale powiedz mi jedno jak teraz to trzeba odbierać np. na przykładzie Porto ? Czyli trzeba stawiać Inter w hierarchi klubów obok takiego Porto ? Skoro ich sukcs był odebrany jako niespodzianka i sznuta Jose który sie pokazał światu.

My naprawde chyba sie nie rozumiemy. Piszą wcześniej LM - wykładnik, chciałem Ci mi. pokazać że nie teraz słaba w kryzysie serie A bedzie wyznacznikem drogi i tego co może obecny Inter, bo chyba zgodzisz sie ze mna ze obecnie Inter posiada piłkarzy "na już" - że tak powiem. Gotowych by wygrywać. Ukształtowanych doświatczonych, czesto takich którzy już coś wygrali. I nie mają przed soba 10 lat kariery by na wyniki przyszedł czas. Wiec chyba trudno teraz mówić że wszystko zależy od szczescia ? Tym bardzie że jesli celem Morattiego jest mocny Inter to gdzie on ma sie sprawdzać jak nie w europie ? na tle tak grajacej Barcy Lyonu Chelsea itd ? Nie mam racji ? wykładnić LM ?

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 28 lis 2006, 20:21

Oczywiście, że silę drużyny można poznać w LM ale nie może być to jedyny wykładnik. Nie za bardzo wiem co musiałby osiągnąć Inter w LM abyś stwierdził, że zdał ten „egzamin”. Przecież w 1/8 może trafić na Barce czy Chelsea, drużyny na pewno nie słabsze kadrowo a bardziej zgrane i mimo wszytko doświadczone. Jeśli Inter po wyrównanym boju odpadnie na przykład jedną z nich to nie zda „Twojego” egzaminu ? Nie można w tym pucharze zakładać, że np. 1/2 finału to minimum bo zawsze można trafić na silniejszy klub we wcześniejszej fazie i przegrać. Dlatego piszę, że to nie może być jedyny wykładnik.
Zaza pisze:I zauważ że nie zawsze ten sukces w lidze mistrzów szedł w parze z serie A.
No właśnie o to mi się rozchodzi. Inter nie może postawić wszystkiego na LM bo to może odbić się na wynikach w lidze. A jak sam napisałeś Scudetto musimy zdobyć bo będzie … źle. Jeśli w tym roku wygramy mistrza, to w następnym, po zdjęciu trochę tego ciśnienia i presji będzie można odważniej powalczyć w Europie. Wtedy jak przegramy na przykład mistrzostwo, a w LM dojdziemy do finału to każdy powie, że ligę trochę odpuściliśmy. I jednocześnie nikt nie będzie wypominał X lat bez Scudetto.

Oczywiście Inter ma w tej chwili wystarczający skład i potencjał aby ugrać coś w Europie, ale naprawdę nie to jest priorytetem w tym sezonie. Puchar Ligi Mistrzów najpóźniej na stulecie :twisted:

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 30 lis 2006, 9:07

Ładnie sobie Burdisso poszalał wczoraj :shock: Trzy bramki zdobyte przez obrońcę w jednym meczu – to nie zdarza się często. Ta druga zaliczona została Adreoliemu ale piłka na 90% była już za linią bramkową. Poza tym Andre strzelił ręką więc się nie liczy :P Marian za to strzelił po świetnej akcji Maxwella i Solariego na lewej flance. Właśnie ci piłkarze zagrali wczoraj chyba najlepiej. Bobrze też Samuel, Andreoli i Mariano, który wreszcie wykorzystał swój największy atut, czyli szybkość. Słabo Maaroufi, na którego tak liczymy i Adriano, który znowu ruszał się jak mucha w smole. :?

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 30 lis 2006, 9:48

Cieszy kolejne zwycięstwo. Tymbardziej, że w rezerwowym składzie i osiągniete bardzo pewnie. Burdisso jest wszechstronnym zawodnikiem nawet do tego stopnia, że może być alternatywą na środek napadu :D Biorac pod uwagę, że Matrix, Cordoba i Samuel świetnie radza sobie w pojedynakch powietrznych pod bramka przeciwnika, a majac do tego jeszcze tak wysokich piłkarzy jak Grosso, Vieira, Ibra Inter powinien jeszcze lepiej dopracowac stałe fragmenty gry. Bo jak kiedyś mecz nie wyjdzie to dośrodkowania z rzutów rożnych i wolnch mogą załatwić sprawe. Ważne jest także, że rezerwowi mają sie dalej gdzie ogrywać. A znajac fart Manciniego w tych rozgrywkach, może 3 raz z rzędu Inter zdobędzie Coppa Italia.

Awatar użytkownika
Sero
El Nerazzurro
Reputacja: 4

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sero » 30 lis 2006, 10:48

Zico_FCI pisze:Poza tym Andre strzelił ręką więc się nie liczy

Oficjalnie jednak Marco strzelił, więc się liczy ;) A że ręką to nie znaczy, że źle. Może to będzie Maradona obrony :P

Kolejne zwycięstwo i pewny awans do kolejnej rundy. Maxwell faktycznie pokazał wczoraj klasę i Grosso musi zacząć grać lepiej jeśli nie chce trafić na ławkę. Burdisso ładnie prawie hattrick :) Samuel mimo, że nie ma miejsca w podstawowej "11" to nie 'psioczy' i stara się udowodnić swoją wartość. Nie wiem co może być lekiem dla Adriano :roll: 0 goli w tym sezonie, miałem nadzieje, że po dobrym meczu z Palermo przełamie się z Messiną, a tu dalej nic :? Nudzi mnie już to czekanie, na przebudzenie się Brazylijczyka. No bo ile można ? Przynajmniej rezerwowi dalej będą mogli się pokazywać. Trzeba przyznać, że teraz najgroźniejszym rywalem w walce o Coppa będzie ... Milan. Tak, tak to ten zespół z drugiej części tabeli :P Ligi Mistrzów Rossonerri raczej nie zawojują, więc może zostać im do wygrania jedynie puchar Włoch.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 30 lis 2006, 11:15

Sero ale sugerujesz że Coppa Italia będzie jedyna możliwośc pucharów w następnym sezonie ? :roll: Bo chyba sam w to nie wierzysz ? Coppa Itallia to "puchar Mancio" i nikt nie zamierza mu go zabierać. Naprawde. Tym bardziej ze od lat to jest puchar rezerwowych. Mówie o tuzach w lidze. W LM wiele da losowanie - jak zawsze - tym bardzie że z drugich miejsc awansują tuzy. Czyli teoretyczni rywale. Ale chyba zapomniałeś jakie były ostatnie lata pod tym wzgledem. A i sama liga ma jeszcze wiele przed sobą i strata 8 czy 9 punktów do elimnacji LM nie jest żadnym powodem do nie pokoju. Zreszta wczoraj czy przed wczoraj prezydent Livrono mówi LM jest dla nas nie osiągalna, nawet teraz. Mimo że są na 4 pozycji. Chyba ma w pamieci co sie stało z Udinese po LM :wink: Bardziej chyba nad Coppa Italia "płacza" we Florencji, z wiadomych wzgeldów. Bo nie tak to miało wygladać, a Viola odpadła w pierwszej rundzie. I teraz nie jest kolorowo.

Gratulacje zwyciestwa :wink:

Awatar użytkownika
Sero
El Nerazzurro

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sero » 30 lis 2006, 11:33

Zaza pisze:Sero ale sugerujesz że Coppa Italia będzie jedyna możliwośc pucharów w następnym sezonie ?

Nie, chodzi mi o "zdobycz". Jeśli w tym sezonie nic nie wygracie będzie to chyba 4 sezon bez jakiegokolwiek trofeum, nawet jak Ty to nazywasz bez trofeum "rezerwowych". Na Lige Mistrzów Milan w tym sezonie jest za słaby i wiadomo, że wiele będzie zależeć od losowania, ale w zwycięstwo Rossonerrich nie wierzę. A chyba też 4 miejsce na finiszu Serie A to nie był szczyt marzeń przed sezonem. Ba, większość mówiła o detronizacji Interu i zwycięstwie (z drugiej strony co ma mówić kibic :P ).

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 30 lis 2006, 11:50

To sie troche Sero nie zrozumieliśmy, jeśli oceniesz Coppa Italia jako zdobycz :roll: Jestem przekonany że w najgorszym razie działacze wolelli by odpaśc z Coppa już teraz jesli to ma mieć wpływ na dalszą cześc sezonu. Losowanie losowaniem, to jest niewiadoma jak zawsze, ale sezon 2003 - Milan słabo zaczął - też od eliminacji LM, a gdy forma przyszła skończyło sie na finale na Old Trafford. Potem Scudetto i słaba LM, Potem LM i słaba serie A, wiec coś jest na rzeczy. Na pewno nie jest tak że w obecnej sytuacji Coppa Itallia zaczyna mieć znacznie :roll: Chyba że pod kontem kasy bo coś tam zawsze TIM daj ale nie w tym rzecz. Nawet gdy sytuacja jest taka że nie zwrócono punktów karnych to trzeba pamietac że sama LM zawsze nam pisana :] Chłopie od 5 lat sie mówi o starej obronie weteranów itd. I od 5 lat Milan jest zawsze minimum w ćwiercfinale. Dwa razy w finale. Jakie komenatrze towarzyszyły poprzednim sezonom w lidze itd a kończyły sie jak trzeba sam pewnie wiesz. LM to inna gra, rywal bardziej wymagajacy ale i pozwalający grać w piłke. Wiec nawet jestem zdanie ze bedzie łatwiej sie grało, a może inaczej, łatwiej złe słowo. Lepiej sie grał. Bo tu czasem 0:0 nic nie daje. I kluby z czołowych lig musza grać otwarta piłke. Tym bardzie ze o awansie decyduje dwumecz. Ale wstrzymajmy sie do 15 grudnia, bo chyba wtedy losowanie. Bedziemy madrzejsi, na pewnoe z dnia na dzień Coppa Italia nie bedzie łakomym kąskiem. Bo jesli ma być to słaby sezon na dwóch wrontach to Coppa tego nie zmieni. Ważniejsze beda wnioski. Przeczytaj wyżej moją rozmowe z Zico na temat LM. I tego wykładnika...

Detronizacji to uznałeś że po zawodach ? :roll: Po 13 kolejach ?

Awatar użytkownika
Sero
El Nerazzurro

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sero » 01 gru 2006, 10:10

Zaza mądrzejsi to będziemy co najwcześniej w maju kiedy będziemy wiedzieli kto zagra w finale. Bo ćwierćfinał to chyba też nie jest szczyt marzeń Milanu ? oczywiście wiele może się zmienić bo jeszcze po drodze mercato i jeśli wykorzystacie je dobrze to sezon może jeszcze nie będzie stracony. Ale jak pisałem, takim składem Milan niewiele zdziała. Piszesz o starości, ale to już chyba zmierzch takich piłkarzy jak Maldini, Costacurta, Cafu czy Inzaghi. Do tego Gila i Oliveira strzelają jakby mieli założone opaski na oczy.

Zaza pisze:Detronizacji to uznałeś że po zawodach ? Po 13 kolejach ?

:roll: są ku temu podstawy. To tak jakby Berlusconi powiedział teraz "walczymy o mistrzostwo". Chyba sam nie wierzysz, że Milan może dogonić jeszcze Inter ?

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 01 gru 2006, 10:55

Ale jak śmiesz [że tak powiem] mówić o tym co jest szczytam marzeń jesli takie Porto przez ostatnie 20 czy nawet 30 lat grało lepiej w europie niż Inter :> ? No wiesz co Sero - jasne że nie jest szczytam marzeń ćwiercfinał ale chłopie poziom od 5 czy 6 lat sie nie zmienia, to powiedz mi czemu Inter nie moze sie pochwalić takimi osiągnieciemi w europie ? im nie mam na myśli całej histori klubu ale ostatni 5 lat drużyny opartej na wiecznie żywym Paolo Maldinim itd ? - który z każdym rokiem może i jest wolniejszy a i tak daje wiekszą pewnośc w defensywie niż nie jeden 20 latek ... Przeciesz w tym jeszcze wszystko przed nami, czas pokaże co i jak, co racja to racja. Ale pokazał też jak wczesniej. Podobne zdanie na temat "końca piłkarzy" było dwa i 3 lata temu, od Helvega, Roque Juniora po Rivaldo, Redondo itd. Dzis ich w klubie nie ma ale Ci którzy pisali wtedy tak jak Ty teraz pusieli pluć sobie w brode. Także chłopie, sam doskonale wiesz że w tym momencie Inter to drużyna "na już" - gotowa do walki - jak napisałem w rozmowie z Zico, stworzona nie na kolejne 5 sezonów ale na max 2. Wiec chyba sam zobie zaprzeczasz bo jak by nie patrzeć Milan czekaja zmiany, ale Milan ma też inne podstawy niż Inter. Zmiany bo rewolucji nitk nie przewiduje. Słaba masz pamiec, bo chyba pamietasz prasowe artykuły w czasie mercato - mocny ale stary Inter - podstawowa 11 Inter jest chyba obok Sieny [?] najstarsza w lidze. Wiec chłopie może by powiedzieć pilnuj swojego ogrótka. :wink: Nie jest tak ? Jak masz ochote zrobimy małe wróżenie ? Oczywiscie nie na temat, kto co kto ile może z danych graczy ale w kwesti tego kogo może nie być za 2, 3 lata. Doskonale wiesz co Ci wyjdzie ...

Podstawy ? Rozumiem że Palermo skresliłeś, a Rome ? - A Ty też uważasz że to nie LM bedzie wykładnikiem ? bo chyba aż zaczne szukać słow Morattiego. Zreszta podobne były Berlusconiego na temat celów. I wtedy była inna sytuacja.

Pozdro :!:

Awatar użytkownika
Sero
El Nerazzurro

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sero » 01 gru 2006, 11:37

Zaza, ale czemu Ty ciągle nawiązujesz do ostatnich sezonów ?! przecież rozmawiamy o tym i ja pisałem, że moim zdaniem Milan niewiele może zdziałać zarówno w Serie A jak i LM, a staruszki typu Maldini czy Costacurta odejdą po sezonie w (nie)zapomnienie. Bo to nie o to chodzi żeby teraz wygarnywać ostatnie lata i interpretować to na swój sposób. LM wykładnikiem ? ale wiesz znowu na Twój sposób. Bo dla wielu priorytetem jest Serie A i sam pisałeś, że nie jest łatwo walczyć na dwóch frontach
Zaza pisze:Potem Scudetto i słaba LM, Potem LM i słaba serie A, wiec coś jest na rzeczy

Tak więc sam sobie zaprzeczasz w tej chwili. Serie A słabsza to dlaczego ma nie wygrać jej Roma czy Palermo których wbrew doniesieniom nie skreśliłem :? Inter będzie mógł skupić się na LM.

Teraz niestety muszę wychodzić, ale kiedyś dokończymy ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”