Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2508

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1994
Kibicuję: Manchester United

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 24 maja 2025, 20:49

Kluchman pisze:
24 maja 2025, 20:43
Dzisiejsza rozmowa ciekawsza niż ta Mentzena z Nawrockim. Karol tylko przytakiwał i na wszystko się zgadzał. Rafał dyskutował i bronił swojego zdania. Nie we wszytkim się wybronił, ale ogólnie na plus.
Tu się zgodzę. Ciekawiej mi się słucha (jestem 25min w plecy i jeszcze nie mam końca) i lekko mi zaplusował tym, że nie przyszedł się lizać po tyłkach, tylko się sprzeciwia i broni swojego zdania. Kasuje się to jednak minusem, że prosi o nieprzerywanie, a sam nie daje dokończyć wypowiedzi.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1682

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 24 maja 2025, 20:50

Kluchman pisze:
Dzisiejsza rozmowa ciekawsza niż ta Mentzena z Nawrockim. Karol tylko przytakiwał i na wszystko się zgadzał. Rafał dyskutował i bronił swojego zdania. Nie we wszytkim się wybronił, ale ogólnie na plus.
I Trzaskowski zostawił ogólnie lepsze wrażenie imo. Gdyby tylko nie ten wątek o którym nie rozmawiamy na salonach..

ten o nielegalnym finansowaniu kampanii. ale ciiii, bo jeszcze ktoś uslyszy

A po za tym Nawrocki to kibol. O!

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1059
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 24 maja 2025, 20:53

johny batonik pisze:
W obecnej chwili toczy się wojna o to aby prezydent nie był podnóżkiem innych mocarstw i nie robił laski Ukrainie.
W sumie racja i boję się że w tej mierze obaj kandydaci zrobią wszystko co powie im Ameryka.

Matrixxx
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 185
Kibicuję: Inter

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Matrixxx » 24 maja 2025, 20:54

yedraz pisze:
24 maja 2025, 20:40
No właśnie i ja mam uwierzyć że zawodnik :mrgreen: czy tam polityk z Psiej Wólki nagle poradzi sobie na światowych salonach i słoma z butów mu wystawać nie będzie?
Przecież ten argument jest śmieszny.

Żyjesz w kraju w którym prezydent nachlany przewracał się pod pomnikiem, inny zaliczył szoguna w parlamencie Chin czy tam Japonii, a obecny premier i rzekomo ważny polityk europejski przystawiał do pleców Trumpa dłoń imitującą pistolet XD

Serio tak boisz się słomy z butów Nawrockiego ? Jestem przekonany, że gorszych i bardziej kompromitujących rzeczy od tych wymienionych nie zrobi.

Pelart2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 145

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart2 » 24 maja 2025, 20:59

21 wiek a kompleksy nadal wychodzą, może nie uwierzysz, ale na zachodzie żyją tacy sami ludzie i taką Polskę mają na co dzień w dupie. Żyj dalej zawstydzony.

basson
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 116

Post Wyświetl pojedynczy post autor: basson » 24 maja 2025, 21:07

dias pisze:
24 maja 2025, 9:04
Cokolwiek by to nie było, nie musiał tego zażywać akurat na antenie.
Nie oglądałem debaty, nie wiem z której kamery to wyszło. Może być tak, że zrobił to świadomie i chciał poszukać głosów u najmłodszych z uprawnionych do głosowania? Taki prosty strzał o którym będzie głośno i co by nie mówić dla młodych śmiesznie. Ta grupa jest chyba bajbardziej niezdecydowana i niekoniecznie chętna do głosowania. :witam:

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3290

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 24 maja 2025, 21:08

W porzadku rozmowa. Pokazali ze jezeli spotykaja sie ludzie na poziomie to sa w stanie pomimo roznic merytorycznie pogadac a w wielu kwestiach sie dogadac. Internet bardzo polaryzuje kazda strona ma tam naganiaczy ktorzych glownym zadaniem jest obrzydzanie i osmieszanie rywali a tutaj mielismy okazje zobaczyc dwoch ludzi ktorzy po prostu usiedli i na spokojnie pogadali. Trzaskowski chyba tylko ze dwa razy uzyl nazwy PiS i to poczatkowe zastrzezenie Mentzena zeby sie do partii Kaczynskiego za czesto nie odwolywal wyszlo tylko na dobre.
Trzaskowski mial w tej rozmowie slabsze momenty i nie wyjasnil dla mnie przekonywujaco tego zewnetrznego finansowania. Troche mnie ta kwestia nie niepokoila skoro zmieniono prawo tak iz mozna to robic bez wiedzy sztabu wiec to jest poza ich kontrola ale fakt ze moderowal jego fejsa ktos z Wegier wzmogla moja czujnosc. Nie dlatego ze to cos zlego ale facet powinien takie rzeczy wiedziec i wygladalo to jak unik. Lepiej niech sie tym zainteresuje mozliwe ze konieczne sa tutaj zmiany w prawie (powrot do poprzednich rozwiazan i uszczelnienie ich).

Nie wiem ilu wyborcow Konfederacji przekonal ale mysle ze u niektorych mogl zburzyc (lub przynajmniej skruszyc) ugruntowane przekonania ktore maja na jego temat w glowie.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2025, 21:09 przez Chlopaczek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 316

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 24 maja 2025, 21:09

Matrixxx pisze:
24 maja 2025, 20:54
yedraz pisze:
24 maja 2025, 20:40
No właśnie i ja mam uwierzyć że zawodnik :mrgreen: czy tam polityk z Psiej Wólki nagle poradzi sobie na światowych salonach i słoma z butów mu wystawać nie będzie?

Żyjesz w kraju w którym prezydent nachlany przewracał się pod pomnikiem, inny zaliczył szoguna w parlamencie Chin czy tam Japonii, a obecny premier i rzekomo ważny polityk europejski przystawiał do pleców Trumpa dłoń imitującą pistolet XD

Serio tak boisz się słomy z butów Nawrockiego ? Jestem przekonany, że gorszych i bardziej kompromitujących rzeczy od tych wymienionych nie zrobi.
Warto też dodać, że my mamy chyba jakiś kompleks odnośnie tego jak inni powinni nas postrzegać na przykładzie wyboru prezydenta.
Biden spał, wąchał dzieci i pierdział na konferencjach. Trump walił sobie prostytutki i występował w WWE. Macron grzmoci chodzącą mumie, Zełeński był komikiem.

Jak chcecie prezydenta ąę to chyba musicie zamieszkać gdzieś w kraju azjatyckim gdzie jest zupełnie inna kultura.

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1059
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 24 maja 2025, 21:09

Matrixxx pisze:
Ale to mój argument i co nie mam prawa sobie tak napisać?
Matrixxx pisze:
Jestem przekonany, że gorszych i bardziej kompromitujących rzeczy od tych wymienionych nie zrobi.
A ja nie, myślę że się nieźle wywali na niejednej konferencji.
No i fakt, już nasi politycy tyle razy się kompromitowali na arenie międzynarodowej, że jeden mniej lub więcej nie robi różnicy. :whistle:
Pelart2 pisze:
24 maja 2025, 20:59
ale na zachodzie żyją tacy sami ludzie i taką Polskę
I to ma być asumpt za tym że nasi mają prawo się wydurniać reprezentując Polskę w świecie?
basson pisze:
24 maja 2025, 21:07
Ta grupa jest chyba bajbardziej niezdecydowana i niekoniecznie chętna do głosowania.
Właśnie podobno w pierwszej turze głosowania poszło sporo młodych ludzi.

Matrixxx
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 185
Kibicuję: Inter

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Matrixxx » 24 maja 2025, 21:23

Chlopaczek pisze:
24 maja 2025, 21:08
ale fakt ze moderowal jego fejsa ktos z Wegier wzmogla moja czujnosc. Nie dlatego ze to cos zlego ale facet powinien takie rzeczy wiedziec i wygladalo to jak unik.
Szczerze ? Ja się z Tobą zgadzam tutaj całkowicie.

Tylko jest tutaj jeden problem. Gdyby to fejsa Nawrockiego prowadził ktoś z Węgier, to byłby skandal, połączenie z Orbanem, Łukaszenka i Putinem. Obaj doskonale wiemy, że taka narracja byłaby uprawiana. I jak śledzę, to co piszesz w tematach politycznych, to mam wrażenie, że nie byłbyś tak wyrozumiały po czymś takim dla Nawrockiego.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1682

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 24 maja 2025, 21:32

Trzaskowskiemu konto Facebookowe moderwaly osoby z Węgier i Belgii.
Zupełnym przypadkiem - Estratos, firma współodpowiedzialna za produkcję tych hejterskich spotów - ma swoje przedstawicielstwa w Budapeszcie i Brukseli.
Przypadkiem można też nazwać to, że finansowanie kampanii wyborczej w mediach społecznościowych przez sztab Rafała Trzaskowskiego, zmalało dokładnie w tym samym momencie, w którym wystartowała kampania finansowana z zagranicy.
Ale to, że politycy PO udostępniali na swoich profilach w społecznowkach spoty tej kampanii, na tydzień przed tym jak pojawily się one na kontach tych dziwnych NGOsow, które oficjalnie stoją za jej organizacja, to.... to już jest metafizyka.
Lepiej nie pytać.

E:
A po za tym Nawrocki jest lichwiarzem
(bo zapomniałem)

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 128
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 24 maja 2025, 21:39

Panowie, czytam wasze posty i się dziwię, że piszecie o jakimś zawodzie. Oglądam już 30 minut a tutaj Rafał:

- powiedział, że jest przeciwnikiem podnoszenia podatków, po czym Mentzen przypomniał mu że podniósł podatek od nieruchomości w Warszawie o 50%

- zgodził się, że pójdzie w Marszu Niepodległości xD KURVA JUŻ TO WIDZĘ

- Trzaskowski stwierdził, że Ukraina w NATO jest realna pomimo sprzeciwu USA i Niemiec, nieuregulowanych granic itd.

- podpisałby zamordystyczną ustawę o mowie nienawiści, a przykłady kar z Kanady i UK uznał za "ekstremalne" xD

A jeszcze nie dojechałem do tematu Facebooka.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1939

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 24 maja 2025, 21:39

basson pisze:
24 maja 2025, 21:07
dias pisze:
24 maja 2025, 9:04
Cokolwiek by to nie było, nie musiał tego zażywać akurat na antenie.
Nie oglądałem debaty, nie wiem z której kamery to wyszło. Może być tak, że zrobił to świadomie i chciał poszukać głosów u najmłodszych z uprawnionych do głosowania? Taki prosty strzał o którym będzie głośno i co by nie mówić dla młodych śmiesznie. Ta grupa jest chyba bajbardziej niezdecydowana i niekoniecznie chętna do głosowania. :witam:
https://wiadomosci.wp.pl/to-nie-byl-pie ... 716399072a
Skończcie z tą tezą o prowokacji bo to żałosne :roll:

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 350

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 24 maja 2025, 21:40

Sprawa z tymi spotami to jest turbo wałek, nie oszukujmy się, ale też dobry przykład jak na 1. etapie upośledzona była ta kampania Trzaskowskiego, bo nie wiem czy kogoś o zdrowych zmysłach w 2025 roku przekonuje taka tępa propaganda jak w tych reklamówkach. :)

Poza tym, relatywnie dobre dwa dni Trzaskowskiego, ciekawe czy wystarczy do zwycięstwa. Myślałem, że Mentzen będzie bardziej konfrontacyjny, a poza kwestiami światopoglądowymi to w sumie wykorzystał kilka okazji RT, wczoraj Nawrocki też niczego nie ugrał, no prędzej casualsów zniechęci propsowanie ustawek niż jakieś przepychanki (dwustronnego) talibanu kto zażywa narkotyki (sic).

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3290

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 24 maja 2025, 21:55

Matrixxx pisze:
24 maja 2025, 21:23
Tylko jest tutaj jeden problem. Gdyby to fejsa Nawrockiego prowadził ktoś z Węgier, to byłby skandal, połączenie z Orbanem, Łukaszenka i Putinem. Obaj doskonale wiemy, że taka narracja byłaby uprawiana. I jak śledzę, to co piszesz w tematach politycznych, to mam wrażenie, że nie byłbyś tak wyrozumiały po czymś takim dla Nawrockiego.
Jezeli faktycznie sledzisz co tutaj wypisuje to powinienes byl zauwazyc ze biorac pod uwage ilosc rzeczy ktore dowiadujemy sie o Nawrockim jestem dla niego bardzo wyrozumialy.

A co do tej moderacji to widze juz wrzucili swoje wyjasnienie

Kto chce uwierzy kto nie chce nie uwierzy.
Sprawa do sprawdzenia i jak wspomnialem dobrze byloby uszczelnic prawo zapobiegajac takim sytuacjom w przyszlosci.
masacra pisze:
24 maja 2025, 21:32
Trzaskowskiemu konto Facebookowe moderwaly osoby z Węgier i Belgii.
Zupełnym przypadkiem - Estratos, firma współodpowiedzialna za produkcję tych hejterskich spotów - ma swoje przedstawicielstwa w Budapeszcie i Brukseli.
Niesamowity zbieg okolicznosci podobnie jak ten ze ja jestem z Polski i Lewandowski tez jest z Polski. Chcesz autograf bo wedlug tej logiki pewnie sie znamy?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”