Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 01 sty 2009, 20:59
majer13
Post Wyświetl pojedynczy post autor: muszeq » 01 sty 2009, 21:18
To cię zaskoczę. Przy ustawieniu 4-4-2 grający w środku pola Lampard i Makelele są dla mnie po prostu środkowymi pomocnikami. Jeden ma bardziej ofensywne zadania, drugi bardziej defensywne. W ustawieniu 4-3-3 Makelele już jest defensywnym pomocnikiem, a Lampard po prostu pomocnikiem.RealFan pisze:ronaldo i park czy np. giggs wygladaja na pilkarzy podobnych czysto teoretycznie na schemacie. nie kieruj sie schematem, bo jak tak bardzo chcesz mozemy sobie narysowac proste 4-4-2 bez przedstawiania go w dokladny sposob i wyjdzie na to, ze makelele i np. lampard albo mascherano i gerrard graja na tej samej pozycji. wychodzi nonsens? wychodzi![]()
Ale nominalnie jest ustawiony jako boczny pomocnik. Kiedy drużyna ustawia się w obronie - on jest na boku pomocy. W dzisiejszym futbolu to normalna rzecz, że zawodnicy zmieniają pozycję. Rooney też czasem schodzi na skrzydło. Jednak to nie zmienia faktu, że jest napastnikiem - to jest jego pozycja, która początkuje atak lub obronę. A liczba strzałów Ronaldo wynika z tego, że chłopak lubi dryblować, schodzić do środka i uderzać, co można zauważyć oglądając jego grę. I sporą część bramek strzela w taki sposób. Atak z lewego skrzydła, zejście do środka, ewentualnie w pole karne i strzał.RealFan pisze:ronaldo w trakcie akcji ofensywnej bardzo czesto ucieka do srodka, przed lub w pole karne i gra tak jak srodkowy napastnik. jego gra w pewnym momencie nie ma juz nic do skrzydlowego. gosciu dosrodkowuje srednio i na wysokosci pola karnego rzadko jest tuz przy linii bocznej - cecha charakterystyczna dla skrzydlowego. za to szuka strzalu w polu karnym, oddaje najwiecej strzalow w druzynie, strzela najwiecej bramek, zalicza malo asyst i dosc czesto jest na spalonym - cechy typowe dla napastnika. zaden skrzydlowy/boczny pomocnik nie jest w stanie oddawac tylu strzalow co ronaldo i strzelac tyle bramek co ronaldo, bo po prostu rzadziej szuka pozycji do tego, prawie caly czas rozciaga gre, szuka dosrodkowan i asyst. to, co dla ronaldo jest znacznie rzadsze.
muszeq
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 01 sty 2009, 22:32
Bzdury facet opowiadasz, nikt temu nie przeczy, ze Ronaldo nie gra jak typowy boczny pomocnik, ze jest praktycznie wolnym elektronem, gra na lewej czy na prawej stronie, schodzi do środka, wymienia się z napastnikiem pozycją- tak aby wykorzystać jego wszystkie walory. Ja tylko nie nazwę gracza który co rusz pomaga bocznemu obrońcy w defensywie- napastnikiem. Jak ustawiamy obronę również nie jest w środku i nie atakuje środkowych obrońców , tylko broni skrzydła.Dla kibiców United ważne jest, aby nazywać Ronaldo pomocnikiem, bądź skrzydłowym z zaznaczeniem, że skrzydłowy to pomocnik, a nie napastnik [ani nawet trochę tego, trochę tego].
Dlaczego ? Bo wtedy bardziej można się przed innymi chwalić/napinać jakie to ma znakomite statystyki [jeśli chodzi o gole] jak na jedynie pomocnika.
Można przy tym wyśmiać wszystkich napastników ligi, że są słabsi [strzelają mniej] niż pomocnik.
Jak można widzieć gościa w tylko w ataku, który często wraca pod swoje własne pole karne i pomaga bocznemu obrońcy. Czy tak wracają RVN? Drogba? może Raul, albo Adebayor? Może inny ze znanych napastników?tacy którzy widzą go tylko w ataku [tylko jako napastnika, tutaj z tego co widzę Mentor, mistyk ... ]
Może jeszcze bramkarz i obrońca? Jak sama nazwa wskazuje obrońca broni, napastnik atakuje, a pomocnik pomaga i tu i tu. I dlatego wciąż nie rozumiem jak można nazwywać grajka wracającego pod własne pole karne napastnikiem?Ronaldo gra i tu i tu i którzy uważają, że skrzydłowy to zarówno pomocnik jak i napastnik. Ja się zaliczam do 4 grupy.
Czekam na odpowiedź na to pytanie i się doczekać nie mogę.Nie czytałem poprzednich stron tego tematu, więc krótko zapytam (choć to pytanie mogło już paść): Ronaldo gra na tej samej pozycji co Park, Nani, Giggs. Czy oni w związku z tym też są napastnikami?
Jak gramy z ogórkami to i taki zawodnik jak on ma mniej zadań defensywnych.W meczu z Boro, Ronaldo często wracał do defensywy ?
To na jakiej pozycji gra Evra widzimy w ataku, więc na pewno nie jest on obrońcą.ale posiadanie zadan defensywnych nie oznacza bycia pomocnikiem. bo ronaldo to jakim jest pilkarzem pokazuje w ataku, a nie w czasie, gdy jego zespol sie broni.
Jak się nie chce zobaczyć to i praca magisterska na dany temat nie wystarczy...naprawde przez cala ta dyskusje nie zobaczylem jeszcze ani jednego argumentu na to, ze ronaldo to pomocnik poza tym, jak wyglada na schemacie albo co kiedys powiedzial tam fergie, ktory pewnie miedzy wierszami uzyl slowa winger i wcale nie byl proszony o analize gry i pozycji cristiano.
Kamil232
Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 01 sty 2009, 23:37
Jeśli można, 2 pytania.Kamil232 pisze:nikt temu nie przeczy, ze Ronaldo nie gra jak typowy boczny pomocnik, ze jest praktycznie wolnym elektronem, gra na lewej czy na prawej stronie, schodzi do środka, wymienia się z napastnikiem pozycją- tak aby wykorzystać jego wszystkie walory. Ja tylko nie nazwę gracza który co rusz pomaga bocznemu obrońcy w defensywie- napastnikiem
fieldy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 01 sty 2009, 23:43
Akurat Raul to zły przykład, bo on ma takie mecze, że często cofa się na własną połowę by wspomóc defensywę.Kamil232 pisze: Jak można widzieć gościa w tylko w ataku, który często wraca pod swoje własne pole karne i pomaga bocznemu obrońcy. Czy tak wracają RVN? Drogba? może Raul, albo Adebayor? Może inny ze znanych napastników?
Specjalnie dla Ciebie:Kamil232 pisze:Czekam na odpowiedź na to pytanie i się doczekać nie mogę.Nie czytałem poprzednich stron tego tematu, więc krótko zapytam (choć to pytanie mogło już paść): Ronaldo gra na tej samej pozycji co Park, Nani, Giggs. Czy oni w związku z tym też są napastnikami?
10 na poprzedniej stronie pisze: To zależy tylko i wyłącznie od ustawienia. W 4-3-3 - tak.
10
Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 02 sty 2009, 0:01
W zasadzie to dla mnie sprawa wygląda tak że zawodnik jest takim graczem jakie role wykonuje na boisku. Co z tego że Pirlo porusza się po tych samych strefach co Makalele? Z Ronaldo jest podobnie...ronaldo w trakcie akcji ofensywnej bardzo czesto ucieka do srodka, przed lub w pole karne i gra tak jak srodkowy napastnik. jego gra w pewnym momencie nie ma juz nic do skrzydlowego. gosciu dosrodkowuje srednio i na wysokosci pola karnego rzadko jest tuz przy linii bocznej - cecha charakterystyczna dla skrzydlowego. za to szuka strzalu w polu karnym, oddaje najwiecej strzalow w druzynie, strzela najwiecej bramek, zalicza malo asyst i dosc czesto jest na spalonym - cechy typowe dla napastnika. zaden skrzydlowy/boczny pomocnik nie jest w stanie oddawac tylu strzalow co ronaldo i strzelac tyle bramek co ronaldo, bo po prostu rzadziej szuka pozycji do tego, prawie caly czas rozciaga gre, szuka dosrodkowan i asyst. to, co dla ronaldo jest znacznie rzadsze.
(L)oczkerson

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 02 sty 2009, 1:03
roznice widac takze w 4-4-2. czesto dwojka srodkowych pomocnikow gra w tym ustawieniu obok siebie, ale w pewnym momencie zarowno w ofensywie, jak i w defensywie roznica sie uwidacznia.To cię zaskoczę. Przy ustawieniu 4-4-2 grający w środku pola Lampard i Makelele są dla mnie po prostu środkowymi pomocnikami. Jeden ma bardziej ofensywne zadania, drugi bardziej defensywne. W ustawieniu 4-3-3 Makelele już jest defensywnym pomocnikiem, a Lampard po prostu pomocnikiem.
jest bocznym obronca, ktorego obowiazkiem jest udzial w akcjach ofensywnych. gdybys czytal uwaznie nie napisalbyc tego, bo dosc razy bylo to pisane. brak bocznego obroncy w ataku = martwe skrzydlo.Kamil232 pisze:To na jakiej pozycji gra Evra widzimy w ataku, więc na pewno nie jest on obrońcą.![]()
prosze wiec wypisz w jednym miejscu, w jednym poscie wszystko co potwierdza, ze ronaldo to pomocnik. to co juz napisalem pomin. ja naprawde tu nic konkretnie przedstawionego nie widze. chyba, ze jestem slepy.Kamil232 pisze:Jak się nie chce zobaczyć to i praca magisterska na dany temat nie wystarczy...
Kluchman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 02 sty 2009, 8:29
red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 02 sty 2009, 13:41

Kluchman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 02 sty 2009, 13:47
Podpisuje sie pod tym. Na chwile obecna to wiecej widac emotikonek ze CR to pomocnik niz argumentow.RealFan pisze:
prosze wiec wypisz w jednym miejscu, w jednym poscie wszystko co potwierdza, ze ronaldo to pomocnik. to co juz napisalem pomin. ja naprawde tu nic konkretnie przedstawionego nie widze. chyba, ze jestem slepy.
Bienias
Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 02 sty 2009, 14:03
mete

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 02 sty 2009, 14:17
Logan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 02 sty 2009, 14:22
Kluchman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 02 sty 2009, 14:37
No to zaszalałeśRealFan pisze: ta droga gerrard i lampard najczesciej beda tam, gdzie tu najczesciej byl berbatov
Logan
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 02 sty 2009, 14:39
Sammyy
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio