Skoki Narciarskie - Strona 27

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Najwybitniejszym polskim skoczkiem narciarskim jest:

Adam Małysz
43
74%
Kamil Stoch
15
26%
Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 21 lut 2007, 12:52

Za nami pierwsze skoki w Japonii.
Warunki w Sapporo są bardzo trudne. Mocno pada snieg.
Małysz był 2, 4 i 46.
Ogólnie chyba za dużo nie mozna powiedzieć o tych skokach, bo jak to jest podczas treningów, czesto jest zmieniana belka.
Pecha miał Uhrmann, ktory znów zaliczył upadek i znalazł się w szpitalu, ma coś ze stopą. Mistrzostawa już sie dla niego skończyłu - Niemcy mogą zapomnieć o dobrym miejscu w drużynie, no i raczej żadnego z Niemców nie bedzie w '10' a żadym konkursie - tak mi sie zdaje.
W I treningu Jacobsen skoczył jeszcze gorzej od Małysza - nawet 100 metrów nie uzyskał.

Mam tylko nadzieję, że warunki nie będą odgrywały za dużej roli podczas konkursów.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2007, 16:57 przez fieldy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
razor_
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: razor_ » 21 lut 2007, 14:15

fieldy pisze:Mam tylko nadzieję, że warunki nie będą odgrywały za dużej roli podczas konkursów.
Też mam taką nadzieje jednak pogoda w Sapporo lubi płatać figle. Szczególnie wiatr już nie raz ustawiał konkursy. Zawodnicy z czołówki PŚ opuszczali konkursy w Japoni nie tylko ze względu na odległość, problemy z aklimatyzacją etc., ale także z powodu panujących tam warunków. Po co jechać tak daleko jak nawet w dobrej formie można mieć problemy z uzyskaniem przyzwoitego wyniku. MŚ mają jednak swoją rangę i zjawili się wszyscy. Zobaczymy jak to będzie...

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 21 lut 2007, 18:57

razor_ pisze: Zawodnicy z czołówki PŚ opuszczali konkursy w Japoni nie tylko ze względu na odległość, problemy z aklimatyzacją etc., ale także z powodu panujących tam warunków
Po prostu Japończycy mają pecha, że ich konkursy są rozgrywane w na tydzień lub dwa przed ważną imprezą. Zresztą już kilka razy słyszałem, że zawody w Japonii mogłby zostać przeniesione na początek sezonu.
fieldy pisze:Pecha miał Uhrmann, ktory znów zaliczył upadek i znalazł się w szpitalu, ma coś ze stopą
Podobno to efekt niezaleczonej kontuzji jaką odniósł podczas konkursów w Niemczech. Szkoda zawodnika, bo był w wielkiej formie i mógłby powalczyć o medale. W każdym razie konkursy nabrałyby więcej kolorytu. Bez niego Niemców praktycznie nie ma na mistrzostwach.

Mateja ponownie dobrze na treningach :hardkor:

Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 38

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 21 lut 2007, 22:14

duch99 pisze:Mateja ponownie dobrze na treningach
Już nie mogę się doczekać jak po mistrzostwach świata, Mateja po zakwalifikowaniu się do konkursu (do 50tki) będzie mówił, że "no, jestem zadowolony" :lol:

Treningi faktycznie nie oddają tego w jakiej formie są skoczkowie. Myślę, że pierwsze skrzypce będą grali norwedzy. W ostatnich konkursach skakali naprawdę dobrze a Ljokelsoej już pięcioktornie wygrywał puchar świata w Sapporo, a 7 z 8 występów stał na podium.

Awatar użytkownika
^^
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ^^ » 22 lut 2007, 8:22

Robercik odkad pamietam, a bedzie tego kilka sezonow, mial takie przeblyski ze skakal dobrze w glownym konkursie. Zdarzalo sie, iz byl w okolicach 10 a nawet i w samej 10 ale to sporadyczne sytuacje, prawda jest taka ze ten facet ma nieziemsko slaba psychike bo czesto psul drugi skok albo i pierwszy jak byl w euforii ze sie do 30 zakfalifikowal. Ja na miejscu trenera zrezygnowalbym z uslug polskiego orla Roberta M. i postawil na mlodych, niech sobie skacze w PK. Mateja mial juz wiele szans i wszystkie marnowal, jest juz wiekowy czyli perspektywy dla reprezentacji z niego zadne. Zamiast niego bralbym tych mlodych chlopakow jak Sliz czy Stoch. Owszem nie zawsze sa w dobrej dyspozycji ale sa przed 20 rokiem zycia i kazdy skok oddany na zawodach PS to dla nich cenna nauka ktora bedzie procentowac w przyszlosci a Robert moim zdaniem juz swoj czas zmarnowal.

Dobrze ze mlodziez ma sie od kogo uczyc, bo Adam zrobil ogromna robote w tym temacie i licze na to ze takie talenty jak Tonio Tajner, Marcin Bachleda czy wspomniany wczesniej wieczny 30-letni talent Robert odejda od tematu reprezentacji. Wzamian stawiac na mlodziez i wyszukiwac talenty jak chocby Klimek Muranka czy niegdys Rutkowski (szkoda ze tak skonczyl). Bo nie chce byc zlym prorokiem ale jesli szybko nie znajdziemy kogos kto bedzie choc w 1/3 odnosil takie sukcesy jak Adam to po jego przejsciu na emeryture interesowac skokami sie przestana media a co za tym idzie rowniez mniej chlopcow bedzie chcialo skakac.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8717
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 lut 2007, 11:21

duch99 pisze:Bez niego Niemców praktycznie nie ma na mistrzostwach.
Nie zapominaj o Martinie Schmitt'cie :wink:
Vianuch pisze:Myślę, że pierwsze skrzypce będą grali norwedzy
A ja mysle, ze Norwegowie.
Czyli moim zdaniem powinien sie wybrac do psychologa.
fieldy pisze:Mam tylko nadzieję, że warunki nie będą odgrywały za dużej roli podczas konkursów.
nadzieja matka glupich

Licze, ze Malysz zdobedzie medal, obojetnie jaki i obojetnie na jakiej skoczni :wink: Zyla i Stoch maja byc w top 20 :P
Druzynowo mozna liczyc na top 6 wg mnie :wink:

Aaaaa, nie zapominajmy o Japonczykach, Okabe bedzie chcial fenomenalnie zakonczyc kariere :wink:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 22 lut 2007, 11:25

cloner pisze:Licze, ze Malysz zdobedzie medal
nadzieja matką głupich

Ja myślę, że drużynowo Polacy pokonają Niemców. Stać nas na pewno na to.
Słoweńcy maą tylko Damiana w formie. Został niedawno mistrzem kraju.
Niemcy mają ... Schmitta w niewaidomo jakiej formie. Ritzerfeld, czy Hocke - pierwszy może powalczyc o pierwszą 15, drugi o miejsce w 20. Tyle mają.
Norewgowie, Finowie i Austriacy zajmą miejsca na podium. na 4 Rosja. My powalczymy z Czechami i Japończykami o 5 lokatę.

Kolejne treningi zostały odwołany po skokach kilkudzieiseciu skoczków. Nieciekawie to wyglada.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2007, 16:10 przez fieldy, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Lelinho73
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lelinho73 » 22 lut 2007, 11:35

W drużynowym mogą powalczyć pod warunkiem że Małysz skoczy daleko,a reszta będzie skakał dośc daleko i równo,choć znając naszych skoczków prócz Małysza to któryś skok zepsuje.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 22 lut 2007, 15:49

fieldy pisze:Norewgowie, Japończycy i Austriacy zajmą miejsca na podium. na 4 Rosja. My powalczymy z Czechami i Japończykami o 5 lokatę.
Japonia wystawia dwie reprezentacje :lol: Zbytni optymizm. Zakonczymy udzial na 7 miejscu i tyle bedzie z pracy Fina. Małysz byc moze bedize skakał po medale, jednak po reszcie trudno sie spodziewac przebłysku. Fakt Stoch imponuje wynikami, jednak to wynik sporo przecietne, reszta to dodatek. Ktos musi oddac te 4 skoki.
Niemcy na łykna spokojnie nawet bez Uhrmanna, chyba, ze kolejny złapie kontuzje. Rosjanie nie sa tacy mocni, Wasilliew, a reszta podobnie jak w naszej ekipie. Spora zagadka bedzie postawa gospodarzy i mysle, ze to oni beda blisko podium.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8717
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 lut 2007, 10:50

Wyniki i miejsca Polaków na piątkowym treningu
(I seria):

7. Kamil Stoch - 126 m (18. belka startowa)
12. Adam Małysz - 119 m (12. belka startowa)
35. Piotr Żyła - 105,0 m (20. belka startowa)
38. Stefan Hula - 101 m (22. belka startowa)
61. Robert Mateja - 92,5 m (18. belka startowa)

(II seria) :

1 Adam Malysz POL 128.5m (16. belka startowa)
20 Robert Mateja POL 109.0m (12. belka startowa)
37 Stefan Hula POL 102.0m (12. belka startowa)
44 Kamil Stoch POL 99.0m (16. belka startowa)
50 Piotr Zyla POL 94.5m (12. belka startowa)

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 23 lut 2007, 10:55

wielka szkoda, że co chwila zmieniaja belke. W I treningu belka wędrowała od 22 do 12 :o więc porównywanie formy nie ma najmniejszego sensu.
Co ciekawe I trening wygrał Ahonen, który może poważnie namieszać podczas MŚ.

szkoda mi faworytów, bo będa mieli cięzko w Japonii potwierdzić swoją formę.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 730

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 23 lut 2007, 12:52

znamy juz wyniki kwalifikacji Małysz 1 miejsce i najdluzszy skok z 13 belki drugie Stoch ale skok z 18 belki Adas zdeklasowal rywali nie ma innych z czolowej 15 kolo jego pozycji z kwalifikacji....jezeli beda jutro rowne warunki dla wszytkich to mysle ze medal bedziemy miec i to nawet zloty....teraz nie nalazey trzymac kciuki za Adama tylko za pogode Malysz sobie da rade

Awatar użytkownika
macko001
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: macko001 » 23 lut 2007, 16:47

ŁADNIE, ŁADNIE

świetne dla nas wyniki kwalifikacji, Małysz klasa sama dla siebie, po prostu odleciał wszystkim rywalom
Stoch - niespodzianka i z tego się bardzo cieszę

wiadomo że to dopiero kwal. i nie wolno popadac w hurraoptymizm, ale jakby wyniki powtórzyły sie jutro to byłoy to wielke wydarzenie w historii polskiego sportu; już sie nie moge doczekac konkursu

P.S no i oby warunki były w miarę równe

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 23 lut 2007, 17:02

Trzeba przyznać skok Małysza był dobry, jednak reszta przynajmniej młode wilki :arrow: Jacobsen, Gregor szukaja jeszcze optymalnego dojazdu itp. Stad byc moze słabsze skoki. Stoch skacze z 18 belki mniej niz Małysz z 13, chyba widac roznice klas... Kwalfikacje nic wiekszego nie mowia o mozliwym przebegu konkursu. Małysz+Stoch w drugiej serii, reszta ma małe szanse na skok dajacy awans. Choc cieszy fakt, ze 4 naszych reprezentantow jest w 50.
Przyzwoicie prezentuja sie Japonczycy i licze, ze powalcza o brąz. Złoto na dzien dzisiejszy obstawiam, ze idzie w rece Norwegów.

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 24 lut 2007, 11:51

hehe :) dwie niespodzianki...Bo jesli Ammana mozna bylo typowac na medal, tak Roar i Oli (nie wiem czy dobrze napisalem) sa dla mnie kompletnym zaskoczeniem...gratulujue! Mlody Fin, mialem wrazenie, ze nawet byl rozczarowany ze nie wygral tego konkursu...Malysz?! hmmm szkoda 4 najgorsze miejsce, ale co moge napisac?! troszke chyba za pewnie podszedl do tego konkursu... skoki poprawne, ale brakowalo tego Malyszowego blysku...ogolnie nie jest zle, i mysle ze jeszcze na skoczni sredniej powalczy ;) Stoch?! brawo! drugi skok moglbyc lepszy, ale i tak napawa optymizmem to 13 miejsce, tym bardziej kiedy sie zobaczy jakie nazwiska byly za nim....

Druzynowy mozna potraktowac dla naszych chyba jako trening... bo raczej nie widze wiekszych szans...

wsio :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”