Inter Mediolan (zbiorczy) - Strona 268

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Które miejsce zajmie Inter w lidze?

1
7
47%
2
4
27%
3
0
Brak głosów
4
0
Brak głosów
Poniżej 4
4
27%
Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1500
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 21 sty 2007, 22:11

spokojnie Agnieszka LM nadrobi twoje zachcianki co do poziomu ligi ... wszystko sie zweryfikuje ... jak jakas włoska druzyna wygra LM to wtedy nikt nie powie ze Serie A była słaba ... puki co kazdy o tym gada ... ja sie ciesze ze Inter wygrywa ... ale chciałbym aby posada Manciniego zalezała od LM jesli dojdzie minimum do półfinału to zostaje ... odpada wczesniej to CIAO ... wierze ze w LM damy rade Valencji a pózniej Chelsea która wcale taka mocna nie jest ... jedyne czego potrzebujemy to szczescie ... po meczu z Roma mozna przystopowac w lidze i rozegrac ze 2 mecz na remis ... taki mały kryzysik :wink: aby w czasie LM nas to nie dopadło

Forza INTER !!

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Reputacja: 174
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 21 sty 2007, 22:30

coco pisze:jak jakas włoska druzyna wygra LM to wtedy nikt nie powie ze Serie A była słaba
Nie zgadzam się z tym. Jeden silny Inter nie świadczy o poziomie całej ligi. Nie macie sobie równych w tym sezonie i to jest fakt, ale kto jest po Interze?? Jak to się mówi- długo, długo nic. Życzę powodzenia w LM, jeśli utrzymacie formę i przełożycie ją na LM, to może się uda :) Ale nie będzie to świadczyło o sile ligi, tylko o sile Interu. (Bo to tak, jakby powiedzieć, że liga szkocka jest silna, bo mają Celtic :P) Liga włoska od bardzo dawna nie była tak słaba, a to głównie za sprawą afery (jednak miała ona też dobre strony- czyt. 'oczyszczenie') i nie ma co się oszukiwać, bo jest to w dużej mierze efekt degradacji Juve. Włochy opuściło kilku wyśmienitych piłkarzy, którzy byli wizytówkami Serie A (m.in. Sheva, Zambro, Thuram). Minie trochę czasu, zanim Serie A znów będzie silna ale mały wstrząs najwyraźniej był potrzebny. Nie darzę sympatią Interu, ale jestem fanem włoskiej ligi i dlatego życzę powodzenia w LM. Będzie miło, jeśli wygra jedna z włoskich drużyn :)

Tymczasem wypada tylko pogratulować wyśmienitej formy :)

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 22 sty 2007, 13:28

Wydaje mi się, że troszeczkę przesadzacie. Bo tak naprawdę to dlaczego liga jest słabsza ? Nie ma Juventusu – zgoda, ale poza tym wszystko jest tak jak było w poprzednich sezonach. Najlepsi piłkarze grają w Serie A tak jak grali w poprzednim sezonie. Nie licząc Szevy, który i tak pewnie bez Calciopoli by z Milanu odszedł. Prawda jest tak, że w każdej lidze europejskiej drużyna, która w 20 meczach straciłaby 6 punktów byłaby zdecydowanym liderem.

Jeśli chodzi o mecz to wydaje mi się, że Frey trochę zamulił. Przy pierwszej i drugiej bramce praktycznie nie drgnął, a te strzały nie były chyba nie do obrony. Na początku wydało się, że trzecia bramka nie padła, ale na powtórkach i zdjęciu z poprzedniej strony widać wyraźnie, że gol słusznie uznany. Inna sprawa, że Ibra przy dobitce powinien tak strzelić żeby żadnych wątpliwości nie było.

Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 22 sty 2007, 14:35

maestro pisze:Nie zgadzam się z tym. Jeden silny Inter nie świadczy o poziomie całej ligi.
nie chodziło mi tutaj o Inter

a co w wypadku gdy np Milan wygra LM ? wtedy tez napiszesz ze Serie A była słaba ? ... chyba bedzie to troche dziwne jesli tuzy z "poteznych" lig hiszpanskiej i angielskiej odpadna ... a taki Milan który gra w słabej Seria a wygrywa ... i robi psikusa innym ... nie wymieniam tutaj celowo Interu bo wiadomo ze od nich sie najwiecej oczekuje ... ale czy to nie bedzie paradoks ? piszac ze Serie a jest słaba ... to jak bys opisał sytuacje w Primiera Division ? gdzie Sevilla nie moze sobie poradzic z outsiderami i majac przewage nad reszta stawki roztrwoniła ja ? jak skomentowac to ze gra Barcelony okresla sie jako wielka a Realu jako tragincza skoro galacticos sa zaraz za katalonczykami ... to samo w Angli gdzie widac ze pieniadze Romka cos nie bardzo graja ... Arsenal ogrywa najwiekszych a z beniamikami potrafi dostac lanie ? ... zgadzam sie liga zubozała bo nie ma Juve ale ... nikt nie bedzie mówił po zwyciestwie jakiejs włoskiej druzyny w LM ze liga była słaba ...

tyle ode mnie

pozdro

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 22 sty 2007, 20:16

coco pisze:a co w wypadku gdy np Milan wygra LM ? wtedy tez napiszesz ze Serie A była słaba ?
nie chodziło mi tutaj o Inter
I sam sobie odpowiedziałeś ;) Mi też nie chodzi o Inter, ale o całą ligę. Inter tylko obnaża tą słabość :P ;) Tak, jeśli Milan wygra LM, to też powiem, że włoska liga jest najsłabsza od wielu lat. Mówiąc najsłabsza, nie mam na myśli, że jest kompletnym dnem, ale na tle angielskiej, czy nawet hiszpańskiej, wypada nieco słabiej, niż zwykle. Nikt nie powie, że liga jest słaba, bo nadal jest jedną z najlepszych w Europie, po prostu jest słabsza, niż powinna być. Jest najsłabsza od ostatnich kilku, kilkunastu lat i to jest moje zdanie ;) Poza tym forma czy wyniki z LM nie zawsze świadczą o sile ligi. Kiedy Porto wygrało puchar LM, a Monaco grało w finale, czy ktoś uważał, że liga portugalska czy francuska jest silniejsza od włoskiej, angielskiej czy hiszpańskiej?? Nie... Lyon jest obecnie jedną z najsilniejszych ekip w Europie, sieją postrach w LM ;) Ale czy to czyni ligę francuską silniejszą, niż włoska, hiszpańska czy angielska?? Kiedy dla Lyonu mistrzostwo kraju jest praktycznie formalnością od kilku lat... Nie porównuję Interu do tych klubów, a jedynie pragnę udowodnić, że nie zawsze aktualny poziom ligi przekłada się na LM.

Afera osłabiła ligę, ale jest to tylko jeden z powodów. Kasa... żeby wielkie kluby musiały fałszować papiery, by dostać licencję?? (nie jest to aluzja do Interu, bo ponoć kilka klubów to robiło, w tym także Juve). Oczywiście, nic nie udowodniono, ale sam wiesz jak jest :roll: Wielkie kluby bankrutują. Infrastruktura, stadiony, ludzie nie chcą chodzić na mecze, a to też poniekąd wpływa na poziom. Już nie wspomnę o zachowaniu kibiców w meczach pucharowych, żeby rozgrywać szlagiery przy pustych trybunach :? Zobacz ile klubów walczyło o tytuł jeszcze kilka lat temu- Juve, Milan, Inter, Roma, Lazio, Viola, Parma- grały na podobnym poziomie i w gronie faworytów wymieniało się każdą z tych ekip. Zdobywały puchary, LM, UEFA... Ba, dochodziło do włoskich finałów! a szlagiery były rozgrywane co 2-3 kolejki... Teraz liczba faworytów, do zdobycia scudetta, spada z roku na rok. Najpierw dominacja Juventusu i Milanu, do tego z pomocą :roll: Aż teraz został tylko Inter :P ;) Można polemizować... Dla Was Inter jest po prostu bardzo silny, a dla innych liga jest słaba (poza Interem). Dla mnie oba stwierdzenia są prawdziwe ;) Bo Inter jest naprawdę w imponującej formie, niczego nie ujmuję tej drużynie, ale patrząc obiektywnie na całą ligę, jest jak jest :roll: I trzeba tez pamiętać, że aktualnie nie ma w lidze zespołu pokroju MU, Chelsea'y czy Barcelony, z którym Inter mógłby naprawdę sprawdzić swoje możliwości nie tylko w bezpośrednim pojedynku, ale także na przestrzeni całego sezonu. Łoicie wszystkich jak leci, a jeszcze kilka lat temu o tytuł walczyło kilka klubów do ostatniej kolejki :? Dlatego uważam, że Serie A dużo straciła w ostatnim czasie, z wielu powodów.
coco pisze:jak skomentowac to ze gra Barcelony okresla sie jako wielka a Realu jako tragincza skoro galacticos sa zaraz za katalonczykami
Capello :> I wszystko jasne :P

Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 22 sty 2007, 21:31

maestro
po 1 mylisz pojecia ... dlaczego mieszasz do tego infrastruktury poszczególnych klubów ?

piszesz ze Lyon sieje postrach w Lm i ze Monaco grało w filnale i to nie oznacza ze liga jest mocna ... widocznie chyba jednak była mocna ... skoro potrafili wyeliminowac potezne tuzy wiec cos musiało byc na rzeczy ... widzisz Lyon cały czas opiera sie na graczach z ligi francuskiej ... czasem tylko sciagna kogos spoza europy ale reszta to najlepsi z tej ligi ... a to ze z Lyonem sie nikt nie równa to wina złego zarzadzania druzynami ... bo np taki OM ma kase i aspiracje ale niestety sa zle zarzadzani

zgodziłem sie z toba ze liga troche straciła ... ale tak jak mówie ... niech tylko któras z włoskich ekip wygra LM to od razu zniknie stwierdzenie ze Serie A była w tym sezonie slaba ... gdy np Inter wyeliminuje Chelsea to bedzie jakas niespodzianka ? wydaj mi sie ze nie ... ale gdyby np Milan wygrał z Barcelona ... to juz była by mowa o sensacji ... i wtedy kazdy by mówił jaki to Milan mocny i wogule .. zobaczymy ... LM zweryfikuje poziom Serie A ... skoro mamy 3 druzyny na tym etapie to chyba nie jest zle ... a to ze w lidze Milan i Roma odstaja od Interu to tylko i wyłacznie ich wina ... gdyby prezes Romy nie skapił grosza rzymianie posiadali by wystarczajaco mocna ławke aby walczyc jak równy z równym z Interem ... przypadek Milanu jest inny ... tam wine sie zwala na ujemne punkty i odejsce Shevy ... ale nikt nie wspomi o złym przygotowaniu do sezonu ... dlaczego taki Matrix czy chociazby Vieira w Interze po MŚ graja świetnie a Pirlo i Gilardino wrecz ospale zupełnie nie przypominajac graczy z MŚ ? ... jak juz mówiłem LM da rozeznanie jak mocna jest Serie a w tym sezonie

maestro pisze:Capello Łypiący I wszystko jasne
zwalajac wine na Capello troche mnie rozsmieszasz ... uwazasz ze trener który lata trenował w serie a od razu po przejsciu do ligi hiszpanskiej zrobi cód z Realem ? nie wydaje mi sie ... widac po nim ze musi poznac druzyne ...

ale po czesci nie odpowiedziałes mi na pytanie .... zwiazane własnie z gra Barcy i Realu

Forza INTER !!

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 22 sty 2007, 22:40

coco pisze:cód z Realem
No nie przesadzajmy :roll: Ostatnio jedna dziewczyna piszac do mnie zrobila ze slowa "chociaz" slowo "chodziarz" i daleko na tym nie zaszla.Ale Ty jakims cudem niemal ja dogoniles.

Wybaczcie ze wam przeszkodzilem w dyskusji o slabosci ligi wloskiej.

Dla mnie ona nie jest slaba.Jest po prostu inna.Czynniki ksztaltujace taki stan rzeczy sa znane.Huragan przeszedl ale konczymy sprzatac i zaczynamy odbudowe.

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 23 sty 2007, 1:07

coco pisze:po 1 mylisz pojecia ... dlaczego mieszasz do tego infrastruktury poszczególnych klubów ?
A dlaczego nie?? Przecież to też świadczy o poziomie, czyż nie :> Pod tym względem, to już na pewno nie możemy się równać z Hiszpanią czy Anglią :roll: Ale ok, wróćmy do problemu samej gry.
piszesz ze Lyon sieje postrach w Lm i ze Monaco grało w filnale i to nie oznacza ze liga jest mocna ... widocznie chyba jednak była mocna ... skoro potrafili wyeliminowac potezne tuzy wiec cos musiało byc na rzeczy ... widzisz Lyon cały czas opiera sie na graczach z ligi francuskiej ... czasem tylko sciagna kogos spoza europy ale reszta to najlepsi z tej ligi ... a to ze z Lyonem sie nikt nie równa to wina złego zarzadzania druzynami ... bo np taki OM ma kase i aspiracje ale niestety sa zle zarzadzani
Właśnie... Nie ważne czyja to wina, zarządzania, nie zarządzania... Ważne, że to sie odbija na lidze!! Lyon i długo nic, Lyon zdobył bodaj 5 mistrzostw pod rząd :shock: czy liga francuska dzięki jednemu Lyonowi zasługuje, na postawienie jej w jednym szeregu z włoską, angielską i hiszpańską?? Sam sobie odpowiedz :roll: Czy po sukcesie Porto ktokolwiek uważał, że liga portugalską była najsilniejszą ligą w Europie?? Wyśmiałbym to :twisted:
coco pisze:LM zweryfikuje poziom Serie A
I Ty mówisz, że Cię rozśmieszyłem?? Czy sukces, zwycięstwo jednej drużyny w LM, może dokładnie zweryfikować poziom ligi, w której gra około 20 klubów, w której mecze rozgrywa się co kilka dni?? Czy ewentualny sukces powiedzmy Interu, może świadczyć o poziomie powiedzmy Milanu, Romy, Palermo i innych drużyn, grających w Serie A?? To tak na prosty rozum :roll: Pokusiłbym się nawet o stwierdzenie, że liga jest bardziej... sprawiedliwa(??) niż LM, gdzie o odpadnięciu może decydować jeden nieudany mecz.
coco pisze:a to ze w lidze Milan i Roma odstaja od Interu to tylko i wyłacznie ich wina ... gdyby prezes Romy nie skapił grosza rzymianie posiadali by wystarczajaco mocna ławke aby walczyc jak równy z równym z Interem ... przypadek Milanu jest inny ... tam wine sie zwala na ujemne punkty i odejsce Shevy ... ale nikt nie wspomi o złym przygotowaniu do sezonu
I jeszcze raz się powtórzę, nie ważne, czyja to wina... Każdy ma jakiś powód. Ważne, że odbija się na lidze. Bo przecież się do cholery odbija, prawda?? :> Przecież nie odbija się pozytywnie :roll: Pomińmy dlaczego tak jest, ważne, że jest...
coco pisze:maestro napisał:
Capello Łypiący I wszystko jasne

zwalajac wine na Capello troche mnie rozsmieszasz ... uwazasz ze trener który lata trenował w serie a od razu po przejsciu do ligi hiszpanskiej zrobi cód z Realem ? nie wydaje mi sie ... widac po nim ze musi poznac druzyne ...

ale po czesci nie odpowiedziałes mi na pytanie .... zwiazane własnie z gra Barcy i Realu
Aż taki zabawny jestem?? :roll: Sam już nie wiem do czego dążysz, nie sprecyzowałeś, bo swoim poprzednim stwierdzeniem zasugerowałeś, że Barca gra ładną piłkę, a Real 'tragiczną', a mimo to mają porównywalną pozycję w tabeli. Real, to inna bajka... Oczywiście, że trener musi poznać zawodników, oczywiście, że Realowi nie układa się jeszcze tak, jak powinno, ale tylko ślepiec nie dostrzegłby w ich grze ręki Capello. Brzydka gra, a jednak zwycięstwa, często po 1-0... - przecież w taki właśnie sposób Capello zdobył z Juve 2 scudetti pod rząd :o Dlatego nie rozumiem, dlaczego aż tak bardzo Cię to rozśmieszyło :roll: A może czekasz na bajeczną, pełną polotu, wspaniałomyślną, kosmiczną grę Realu?? Wybij sobie z głowy :P Nie za Capello :naughty:
Chlopaczek pisze:Dla mnie ona nie jest slaba.Jest po prostu inna.Czynniki ksztaltujace taki stan rzeczy sa znane.Huragan przeszedl ale konczymy sprzatac i zaczynamy odbudowe.
Słaba, to pojęcie względne... Nie mam na celu obnażania słabości Serie A, zrównywania jej z francuską, niemiecką czy innymi na podobnym poziomie, ale czy naprawdę nie uważacie, że poziom jest niższy, w stosunku do poprzednich lat??
Coco, naprawdę nie uważam włoskiej ligi za totalne dno, jedynie nie zgadzam się z twierdzeniem, że zwycięstwo Interu w LM, będzie świadczyło o sile Calcio. IMHO będzie świadczyło przede wszystkim o sile Interu, a nie całej ligi.

Dobrej nocy życzę :)

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 23 sty 2007, 1:29

Poziom jest nizszy bo trzech naprawde wielkich mistrzow opuscilo lige wloska (czterech jesli doliczymy Capello) a zaden wielki mistrz do Serie A nie przybyl.Poziom jest nizszy bo nie ma Starej Damy.Poziom musi byc nizszy gdy sprawa mistrzostwa jest w zasadzie przesadzona juz teraz (tutaj akurat nie mozna miec pretensji do Interu tylko do calej reszty).
Koncowy tryumf Milanu czy Interu w LM niczego tutaj nie zmienia.Bo jest to laur dla jednej konkretnej druzyny ktory oczywiscie opromienia cala lige w ktorej gra zwyciezca.Jezeli wygra Inter potwierdzi tylko swoja ogromna sile.Jezeli wygra Milan zaneguje glosy o jakims upadku Rossonerich i zamknie usta krytykom.Jednak tak jak napisal Maestro to bedzie ewentualne zwyciestwo Interu czy Milanu a nie calej ligi.Bo Inter to Inter a nie All Stars Serie A.

Serie A jest potezna.Zobaczycie.Teraz pokrywa ja brud ale pod tym brudem znajduje sie najlepsza liga swiata.

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 23 sty 2007, 9:11

maestro Czy według Ciebie Serie A wczoraj (czyt. w zeszłym sezonie) była potężna i wspaniała, a dzisiaj (czyt. w tym momencie) jest słaba i beznadziejna ? Degradacja Juventusu może i przyszła z dnia na dzień, ale pozostałe aspekty, które wymieniłeś, i które mają świadczyć o jej słabości już nie.

Wydaje mi się, że gdyby Inter w rubryce porażek miał np. trójeczkę i ciągle toczył by zażartą walkę z Romą i Palermo, to nikt by o słabości ligi nie mówił.

Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 23 sty 2007, 9:36

dokładnie Zico_FCI o tym samym chciałem powiedziec
maestro ale na dłuzsza mete ... jednak ty sprecyzowałes od razu ... no i dobrze ....

maestro
piszac ze liga jest słaba , przemysl to ... porównaj MŚ mało kto dawał jakies szanse Włochom ... a jak sie skonczyło kazdy wie ... a gracze którzy to wygrali graja przeciez w słabej Serie A .... ooo przepraszam w tegorocznej słabej serie a

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 23 sty 2007, 10:16

przepraszam ze sie wtracam ale jedno proste pytanie:

czy fakt ze jakas reprezentacja wygra mundial (nawet jezeli jej pilkarze graja wylacznie w swojej lidze) oznacza ze dana liga jest wlasnie dlatego silna?

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 23 sty 2007, 10:29

Nie :wink: To oznacza, że gra/grało w niej bardzo dobrych 11-18 zawodników.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 23 sty 2007, 12:33

Wcale nie uważam, że liga włoska jest wielce słabsza niz rok czy dwa lata temu. Rok temu jak Inter tracił punktu w stosunku do Juve i Milanu to wszystko było OK. Fakt afera, degradacja Juve, ujemne punkty, odejście kilku klasowych graczy miało wpływ i pewnie po dzisiejszy dzień jeszcze wpływa na forme tabeli i gre drużyn. Ale nie miało aż takiego wpływu na poziom sportowy jak to niektórzy przedstawiają. Włoska liga ma swoja specyfike i wielu kibicom kojarzy się z obroną, a nie z taktyką, wyrachowaniem i pewnie dlatego tworzone są takie teorie. Brak Juve jest zauważalny, jednak nigdy gra jednej drużyny nie świadczyła o poziomie całej ligi. Ani gdy mistrzostwa zdobywało(?) Juve, ani gdy lideruje Inter.
Babel pisze:To tak jakby seryjny morderca myślał nad swoimi ofiarami. Można ogłupieć.
Tutaj muszę jeszcze sprostować, że chodziło mi o płatnego morderce, bo z tym seryjnym to nie tak troche bez sensu.

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 23 sty 2007, 15:17

Zico_FCI pisze:maestro Czy według Ciebie Serie A wczoraj (czyt. w zeszłym sezonie) była potężna i wspaniała, a dzisiaj (czyt. w tym momencie) jest słaba i beznadziejna ? Degradacja Juventusu może i przyszła z dnia na dzień, ale pozostałe aspekty, które wymieniłeś, i które mają świadczyć o jej słabości już nie.
Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w moich poprzednich postach. O tu np.
maestro pisze:Zobacz ile klubów walczyło o tytuł jeszcze kilka lat temu- Juve, Milan, Inter, Roma, Lazio, Viola, Parma- grały na podobnym poziomie i w gronie faworytów wymieniało się każdą z tych ekip. Zdobywały puchary, LM, UEFA... Ba, dochodziło do włoskich finałów! a szlagiery były rozgrywane co 2-3 kolejki... Teraz liczba faworytów, do zdobycia scudetta, spada z roku na rok. Najpierw dominacja Juventusu i Milanu, do tego z pomocą Rolling Eyes Aż teraz został tylko Inter Razz Wink
Naprawdę z łezką w oku wspominam czasy, kiedy o tytuł walczyło kilka klubów do ostatniej kolejki... Klubów, które grały na porównywalnym, wysokim poziomie. Liczba tych klubów spadała z roku na rok, jedne bankrutowały, inne wyprzedawały zawodników itp. a liga traciła z roku na rok. Nie na darmo słabsze kluby buntowały się, że dostają ochłapy z praw itd. ;) Liga w ostatnim czasie była zdominowana przez 2-3 kluby. Dziś, w obliczu zaistniałej sytuacji, odpadły praktycznie 2 kluby z tej rywalizacji. Dlatego uważam, że poziom ligi wloskiej jest najniższy od kilku lat. Nie oznacza to oczywiście, że liga jest słaba, bo tak nie myślę. Po prostu dla niektórych wielkich klubów przyszły cienkie czasy z takich czy innych powodów. :roll:

Coco wspominasz mundial. Zgadzam się, siłą reprezentacji było to, że wszyscy reprezentanci grali w Serie A, ale powiedz mi ilu z tych zawodników prezentuje teraz mundialową formę?? Bardzo niewielu... W Serie A nie ma zawodników, którzy odegrali na mundialu kluczową rolę, jak Zambro, Gigi, Canna, który zgarną chyba każdą możliwą nagrodę :roll: Nie wspomnę też o innych mistrzach i wicemistrzach, którzy obecnie bronią lub bronili barw Juve. Przecież tracąc takich zawodników liga musi stracić też na atrakcyjności, bo taka jest kolej rzeczy.
Babel pisze:Brak Juve jest zauważalny, jednak nigdy gra jednej drużyny nie świadczyła o poziomie całej ligi. Ani gdy mistrzostwa zdobywało(?) Juve, ani gdy lideruje Inter.
I to właśnie staram się przekazać ;) Inter gra wyśmienicie, ma szansę na sukces w Europie, ale nie świadczy to, że cała liga jest na obecnym poziomie Interu.
Calcio jest wspaniała i ja pozostanę jej wierny do końca. Nie ważne czy lideruje Inter czy Juve ale nie bardzo podoba mi się sytuacja, gdy sprawa jednego lub dwóch pierwszych miejsc jest wyjaśniona na półmetku. Oczywiście, że to cieszy, gdy Twoja ukochana drużyna nie ma sobie równych i ma ogromną przewagę w połowie sezonu (sam to przeżyłem ;) ) ale kiedy spojrzy się na ligę z pewnym dystansem i obiektywizmem, to jednak coś jest nie tak. Tym bardziej gdy wspomni się nie tak odległą przeszłość.
Babel pisze:Fakt afera, degradacja Juve, ujemne punkty, odejście kilku klasowych graczy miało wpływ i pewnie po dzisiejszy dzień jeszcze wpływa na forme tabeli i gre drużyn. Ale nie miało aż takiego wpływu na poziom sportowy jak to niektórzy przedstawiają.
Niektórzy, czyli pewnie ja :P Tu nasze zdania się różnią, być może ze względu na przynależność ;) ale nie koniecznie. Nie zgadzam się z tymi, którzy mówią, że liga aż tak bardzo nie straciła na degradacji Juve. Pominę samą aferę, bo dobrze się stało, że winnych ukarano ale uważam, że liga straciła bardzo dużo. Straciła najbardziej utytułowany klub w Italii, klub, w którym grało 7 finalistów mistrzostw świata (w tym 5 mistrzów). W tym momencie nikt w Italii nie jest w stanie zastąpić Juventusu. Naprawdę uważasz, że 'nie miało to aż takiego wpływu na poziom sportowy'...?? cóż, ja uważam inaczej.

Pozdrawiam :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”