Czego obecnie słuchacie? - Strona 269

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Czego obecnie słuchacie ?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 30 mar 2017, 0:28

Ciary na plecach. Cholernie zaluje, ze nie udalo mi sie zobaczyc ich rok temu na Wembley.

Awatar użytkownika
canislupus
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: canislupus » 30 mar 2017, 9:55

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 31 mar 2017, 11:58

ale to jest dobre

krzysiu
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 151

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzysiu » 31 mar 2017, 12:00

Obecnie katuję nowy album Milky Chance'a ,,Blossom" - moim zdaniem świetny ;)

blackmore
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 163

Post Wyświetl pojedynczy post autor: blackmore » 31 mar 2017, 19:51

"In The Passing Light of Day", czyli najnowszy krążek Pain of Salvation... Brawo! Szwedzka grupa jakościowo nawiązała do przełomu wieków, gdy wydawała, moim zdaniem, najlepsze albumy i ten najświeższy będzie przeze mnie wysłuchiwany niejednokrotnie. Oczywiście, zrezygnowałbym z dwóch zapychaczy, jakie się na nim znajdują, albowiem te trzy- i czterominutowe kawałki za wiele nie wnoszę, natomiast bardzo się cieszę, że Gildenlöw i spółka uraczyli nas takimi smakowitymi kąskami jak mocny gitarowo "If This Is the End", czy liryczny, poetycki "Angels of Broken Things". Na ich koncercie byłem blisko trzy lata temu, gdy grali we Wrocławiu. W tym roku zagoszczą w naszym kraju w ramach festiwalu Ino-Rock... Hm, zachęcili, nie powiem.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 01 kwie 2017, 12:53

Jeden z najlepszych kawałków w historii kina. Poezja.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2920

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 01 kwie 2017, 21:10

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 02 kwie 2017, 2:24

Nacjonalizm jest piękny :)

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 04 kwie 2017, 23:51

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 05 kwie 2017, 14:55

Nowy Depeche Mode. Tfuu, znaczy sie Ulver.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2920

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 07 kwie 2017, 17:12

Na rowerze śmiga się przy tym aż miło.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 08 kwie 2017, 23:44

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 09 kwie 2017, 12:07

polecam cały soundtrack. To już się nie powtórzy.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8780
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 09 kwie 2017, 12:16

a u mnie dziś weszło Beastie Boys :smoke:

blackmore
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 163

Post Wyświetl pojedynczy post autor: blackmore » 10 kwie 2017, 2:41

Za mną Marillion Weekend... Cóż za trzy dni wspaniałej muzyki i wielkiego show! Za każdym razem stawałem pod klubem już ok. 12:00 i opłacało się, wszak zawsze dostawałem się pod same barierki, w dodatku frontalnie do mikrofonu Hogartha. Oczywiście, mógłbym trochę ponarzekać na dobór niektórych utworów, albowiem nie wszystkie mi odpowiadały, ale... Wolę się skupić na tym, co mnie zachwyciło, a trochę tego było... Na pamiątkę mam nie tylko bilet i opaskę, ale również setlistę z drugiego dnia! Super sprawa, udało mi się ją chwycić, gdy ochroniarz podawał w wyciągnięte ręce tłumu. Na pewno zapamiętam moment, gdy na kilka sekund Hogarth spojrzał w moje oczy... Ciary. Na pewno zapamiętam dzisiejszy uśmiech w moją stronę Rothery'ego... Dotychczas byłem na koncertach Marillion we Wrocławiu w 2012 roku oraz Słupsku w 2016, ale ten łódzki tryptyk dostarczył mi najwięcej wrażeń, co jest chyba oczywiste. Na pewno zapamiętam publiczność, która ani na moment nie spuściła z tonu i nieustannie angażowała się w grę razem z muzykami. Co ważne, wiedziała, kiedy wstrzymać okrzyki/klaskanie i nie zakłócała ważnych instrumentalnych partii... Całe szczęście.

Z pierwszego dnia najmilej wspominam zagranie mrocznego "A Voice from the Past", dramatycznego "The Great Escape" oraz mojego ulubionego kawałka z przedostatniego albumu, "Gaza".

Drugi dzień to fajna mieszanka, albowiem najpierw otrzymaliśmy garść kawałków z epoki Fisha (głównie z "Clutching at Straws"), a następnie w całości został zagrany "FEAR", który poza "The New Kings", ponieważ jego albumowa wersja jest mistrzowska, chyba wypadł zdecydowanie lepiej "live" niż w studio. Myślę, że zarówno wokalnie, jak również instrumentalnie, mój odbiór okazał się lepszy.

A co dzisiaj? Z "marillion.com" lubię tylko zamykający koncept "House", zatem czekałem na ten utwór i spełnił moje oczekiwania. Było klimatycznie, relaksacyjnie... A później prawdziwa bomba bisów. Wybrzmiał jeden z moich ulubionych kawałów, czyli "Berlin", był zajebisty instrumentalnie "King", w którego finale panowie dali z siebie absolutnie wszystko... Hogarth klęczący z gitarą i agresywnie szarpiący struny, Kelly z polotem śmigający po klawiszach, Mosley uderzający po kolei o każdy z bębnów i talerzy... "This Strange Engine"? Och, Rothery i jego sławetne solo, ale również Hogarth budujący narrację i wchodzący w różne role... Czego on nie robił przy tym mikrofonie... Z wyboru "Splintering Heart" oraz "Real Tears for Sale" jestem mniej usatysfakcjonowany, ale... co tam, grunt, że fajnie się skończyło, wszak optymistycznym akcentem i wybrzmieniem "The Leavers: V. One Tonight".

Takie prawdziwe wzruszenie odczułem dopiero pod koniec, gdy Hogarth stwierdził: "Thank you for coming for this weekend". Wtedy do mnie dotarło i poruszyło mnie w środku, jak wspaniałe to było wydarzenie.

Fajnie też było pogadać z ludźmi w kolejce. Zamieniłem niejedno słowo z Niemcami, Australijczykami, Francuzami, Holendrami, Amerykanami... A poza tym byli też przyjezdni z Iranu, Brazylii, Malty i Japonii... Więcej zagranicznych niż Polaków, hehe.

Trzy dni spektakularnego show, trzy dni obcowania ze wspaniałym zespołem.

Oby zdrowie chłopakom dopisywało, ponieważ reakcje słuchaczy pokazują, jak bardzo kochają ten zespół.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”