Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2723

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2124

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 18 lis 2025, 23:30

Każdy kto interesuje się polityką wiedział to dwa lata temu.
Artykuł mający dwa lata i 7 dni:
https://www.prawo.pl/samorzad/rotacyjno ... 23929.html
"od 14 listopada 2025 r. do końca kadencji marszałkiem Sejmu ma być Włodzimierz Czarzasty."

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8575
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 lis 2025, 23:35

Aaa to wszystkich komunistów usprawiedliwia.
:beer: gra gitara.

Ja liczyłem że PO pójdzie po rozum do głowy, przeliczyłem się.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1316

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 18 lis 2025, 23:59

BadBoy pisze:
18 lis 2025, 23:03
Jakim wyborze jak to było przesądzone odrazu po wyborach bo takie były ustalenia. Jedyna opcja żeby było inaczej był w Polsce rozpad koalicji ale na to nie ma szans. Nie jestem zwolennikiem ale jak słyszę o Witek z waszej strony to :suicide:
Ty nie strugaj wariata, bo mowa o formalnościach. Było głosowanie? Było. Czyli go wybrali.

A to, że taka była umowa i taka byla propozycja ze strony Lewicy to skandal. Od dwóch lat, ale skandal jest skandalem.

Matrixxx
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 185
Kibicuję: Inter

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Matrixxx » 19 lis 2025, 0:00

cloner pisze:
18 lis 2025, 23:35
Dla Tuska nie ma to żadnego znaczenia. Postawiłby jako marszałka nawet bezdomnego, więc komunista to nie jest najgorsza opcja.

Jak pisałem już jakiś czas temu - jego ostatnia misja polityczna i jedyna motywacja to wypalić ogniem PiS do spodu. Wytłuc pałą, zakopać, obojętnie jak byle zniszczyć. Nic innego nie ma znaczenia. Po to trzyma Giertycha, bo może i lekko śmieszny, ale nienawidzi Pisu, może nadejść moment, że będzie potrzebny. Żurek został ministrem tylko dlatego, że jest rządny zemsty i szczerze nienawidzi pisowców, jest gotowy pójść na całość. O to w tym wszystkim chodzi.

Aha, no i Tusk na koniec kariery politycznej przy okazji chciał zawładnąć państwem całkowicie. I to by się udało gdyby Trzaskowski nie był tym kim jest.

Swoją droga temu Żurkowi to się dziwię. Bodnar wiedział, że jak przekroczy granice, to nikt go nie uratuje. A przecież władza prędzej czy później się zmieni. Nie chciał ryzykować. Żurek lada moment nie będzie potrzebny Tuskowi, a przecież ta wataha po prawej stronie nie odpuści mu tego. Tutaj będzie straszliwa polityczna zemsta xd

Polski szkoda.

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1059
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 19 lis 2025, 0:46

Polska i tak już wdepnęła w niezłe gówno i nie wiem czy za rok, dwa w ogóle będą nas obchodzić rozliczenia i wojenki KO z PiS-em, bo u granic może stanąć wróg... :suicide:
cloner pisze:
18 lis 2025, 23:35
A czy Kaczyński wyrzucił z partii Mejzę, jak wyszły te wszystkie afery z oszukiwaniem niepełnosprawnych?
Wręcz przeciwnie, przyjął do klubu PiS (i dał dobre miejsce na liście wyborczej), żeby utrzymać wątłą przewagę w Sejmie, dzięki jego poparciu dla rządu Morawieckiego. To ja jako OzN, mam prawo plwać na takiego patryjotę.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 19 lis 2025, 1:56

yedraz pisze:
19 lis 2025, 0:46
A czy Kaczyński wyrzucił z partii Mejzę,
A co mnie to [k****] interesuje?

Tutaj specjalistów od tego jest multum. :lol2:

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2303
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 19 lis 2025, 3:07

Eyesmon pisze:
18 lis 2025, 20:22
Czemu nie jest tak jak w USA (z tv wprawdzie @cruel@Magnum jest tak naprawdę?)
Ze wyglada to jak kiedyś u nas kolegium
Wykroczenie, sędzia ogarnia w 20 min i następny prosze a u nas 2 lata czekania az sad wezwie i z 3 rozprawy. 5 tomów akt i koszty parędziesiąt tysięcy pln za np kradzież batonika)
Przecież USA jest znane z tego że są sprawy sądowe, długie odwołania itp.

Nowy Jork był swego czasu słynny za to, że zamykał ludzi w areszcie do sprawy za wykroczenie w postaci jazdy metrem na gapę. Kaucja $500, ale biedna osoba nie była w stanie tego zapłacić, więc siedziała kilka miesięcy do sprawy, bo za każde wykroczenie w USA można iść do aresztu. A standardowo jest areszt (a nie tak jak w Polsce, że tylko w uzasadnionych wypadkach) i standardowo jest kaucja. Jak nie zapłacisz kaucji to siedzisz nawet za kradzież batonika do sprawy. A potem nasrane w papierach i karanie do końca życia.

Ale jak zapłacisz kaucję to wychodzisz + zatrudnisz dobrego prawnika to nic ci nie grozi potem w sądzie.

W każdym razie za sikanie w miejscu publicznym, za picie piwa w parku itp. grozi to samo - areszt i sprawa w sądzie. Po prostu może być tak, że wystawią ci citation i da się zapłącić grzywne.

Ale pamiętaj, że w USA jest kilkaset systemów prawnych i to, że tak jest w jednej gminie nie znaczy, że tak samo działa sąd w innej gminie. Bo każda gmina ma swoje procedury, przepisy. W każdym hrabstwie panują inne zasady.

Tak jest w USA. :] Mam nadzieję, że pomogłem.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4309
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 lis 2025, 9:04

Bardzo :)

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 259
Kibicuję: Juventus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 19 lis 2025, 9:20

Magnum pisze:
19 lis 2025, 3:07

Nowy Jork był swego czasu słynny za to, że zamykał ludzi w areszcie do sprawy za wykroczenie w postaci jazdy metrem na gapę. Kaucja $500, ale biedna osoba nie była w stanie tego zapłacić, więc siedziała kilka miesięcy do sprawy, bo za każde wykroczenie w USA można iść do aresztu. A standardowo jest areszt (a nie tak jak w Polsce, że tylko w uzasadnionych wypadkach) i standardowo jest kaucja. Jak nie zapłacisz kaucji to siedzisz nawet za kradzież batonika do sprawy. A potem nasrane w papierach i karanie do końca życia.

Ale jak zapłacisz kaucję to wychodzisz + zatrudnisz dobrego prawnika to nic ci nie grozi potem w sądzie.

W każdym razie za sikanie w miejscu publicznym, za picie piwa w parku itp. grozi to samo - areszt i sprawa w sądzie. Po prostu może być tak, że wystawią ci citation i da się zapłącić grzywne.

Ale pamiętaj, że w USA jest kilkaset systemów prawnych i to, że tak jest w jednej gminie nie znaczy, że tak samo działa sąd w innej gminie. Bo każda gmina ma swoje procedury, przepisy. W każdym hrabstwie panują inne zasady.

Tak jest w USA. :]
W skrócie przejebany kraj do życia. W każdym mieście tysiące bezdomnych, ludzie mieszkający w autach lub kartonach, zdecydowanie najdroższa służba zdrowia, syf na ulicach i wszechobecna przemoc. Amerykański sen.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 128
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 19 lis 2025, 9:26

BadBoy pisze:Czym jest afera Rywina w stosunku do respiratorów, maseczek i szczepionek :blow: i kto tu jest hipokrytą :rydzyk:
Ale ja tego nie neguję. Mam tyle lat, że pamiętam jakim wydarzeniem była Afera Rywina.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Ostatnio zmieniony 19 lis 2025, 9:26 przez Duma Katalonii, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 19 lis 2025, 9:28

Duma Katalonii pisze:
19 lis 2025, 9:26
Ale ja tego nie neguję
Daj spokój, badboy i conrado żyją hasłem: jebać wszystko, grunt ze pis nie rządzi

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 128
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 19 lis 2025, 9:36

Sh00t pisze:zdecydowanie najdroższa służba zdrowia, syf na ulicach i wszechobecna przemoc. Amerykański sen.
1. USA mają najwyższy na całym świecie nakład publicznych pieniędzy na służbę zdrowia, ale lewacy dalej będą przekonywać że trzeba zwiększyć nakłady na służbę zdrowia żeby wzrosła jej jakość. Tam po prostu publiczne pieniądze idą do firm z sektora opieki zdrowotnej i ubezpieczeń i to od dekad. Na wolny rynek i kapitalizm to mi to nie wygląda.

2. Wszechobecna przemoc? Jakieś 10% terytorium w tym kraju kumuluje w swoich granicach ponad 70% wszystkich przestępstw. Tylko 77 hrabstw, zamieszkanych przez 8% ludności, generuje prawie 30% wszystkich zabójstw z udziałem broni.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 317

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 19 lis 2025, 9:46

Spoiler:

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1290

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 19 lis 2025, 9:58

Sh00t pisze:
19 lis 2025, 9:20
Magnum pisze:

W skrócie przejebany kraj do życia. W każdym mieście tysiące bezdomnych, ludzie mieszkający w autach lub kartonach, zdecydowanie najdroższa służba zdrowia, syf na ulicach i wszechobecna przemoc. Amerykański sen.
Dramat, mam podobne zdanie, katastrofalny system zdrowia , koszty życia ogromne, umowy o pracę bez urlopów lub z minimalnymi, chore system ubezpieczeń, bardzo droga edukacja, słaba infrastruktura publiczna i w większych miastach zoo na ulicach.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 259
Kibicuję: Juventus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 19 lis 2025, 10:22

gilardino11 pisze:
19 lis 2025, 9:58
Sh00t pisze:
19 lis 2025, 9:20
Magnum pisze:

Dramat, mam podobne zdanie, katastrofalny system zdrowia , koszty życia ogromne, umowy o pracę bez urlopów lub z minimalnymi, chore system ubezpieczeń, bardzo droga edukacja, słaba infrastruktura publiczna i w większych miastach zoo na ulicach.
Znajomy niedawno zwiedził Los Angeles i powiedział, że już nigdy tam nie wróci. Morze kartonów z bezdomnymi przy plaży, smród na ulicach. Generalnie dramat, Ameryka to mit.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”