Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2725

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
emski
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 530

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » 19 lis 2025, 13:57

Eyesmon pisze:
19 lis 2025, 13:00
Wcale :)

Co do prywatnej sluzby zdrowia to mozna tu podać przykład działania Luxmed i Medicover w PL

Najpierw bylo nomen omen luksusowo. Pakiety premium, dostęp do lekarza na jutro

Potem juz troche gorzej ale dało sie znieść. Wizyta w max 2 tyg np rutynowa u ortopedy

Teraz mam abonament dla kadry menadzerzkiej w korporacji czyli firma płaci za mnie niemałe pieniądze a non stop nie ma lekarzy dostępnych i trzeba kombinować w placówkach wspolpracujacych lub isc na NFZ...
Sprzedali to juz pracownikom na hali a lekarzy nie przybyło

Ale jak zadzwonisz na infolinię jako klient pozaabonamentowy to magicznie masz termin na jutro tylko za słona opłata za wizytę

Oczywiście jak masz cos poważnego typu onkologia to nie, my to nie, to do nfz :)

Myślę ze wnioski kazdy wyciągnąć moze sam
Nie, żebym był ekspertem od amerykańskiej służby zdrowia, ale ichni model nijak nie jest porównywalny z naszą służbą zdrowia.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6536

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 19 lis 2025, 14:20

dias pisze:
19 lis 2025, 13:56
Conrado pisze:
19 lis 2025, 13:28
No i proszę,Czarzasty zakazał sprzedaży alko na terenie sejmu :D
W sumie mam wyjebane, nigdy nie kupowałem alko na terenie sejmu.
No ale jak będziesz chciał kiedyś o północy kupić to już nie kupisz.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4309
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 lis 2025, 14:36

Emski ja napisałem o prywatnej nie mając na myśli tylko amerykańskiej tylko ogólnie co się dzieje kiedy oddajemy usługi medyczne w prywatne ręce

Generalnie główny problem naszej OZ jest taki że to nie pacjent jest generatorem usługi tylko usługa (im lepiej wyceniona przez NFZ) generuje pacjenta

Przykład z okulistyki. Przez rok krajowy konsultant zezwolił na używanie barwnika do operacji zaćmy który podnosił koszt operacji zaćmy o 500 zł. Potrzebne przy naprawdę ciężkich przypadkach może dla 5% pacjentów

I co? Po roku się okazało że parę kliknik w Polsce zgłaszało że 90% operacji było z tym barwnikiem (a realnie on kosztuje z 200 zł albo w ogóle nie był podawany bo tego po operacji już nie sprawdzisz). Tylko dlatego że dostawali 500 więcej z NFZ i konsultant uciął temat

Ale takich rzeczy są setki. Dochodzi do tego że szpital nie robi Ci badań najbardziej koniecznych ale najlepiej wycenione przez fundusz i to jest patologia

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2303
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 19 lis 2025, 15:26

Eyesmon pisze:
19 lis 2025, 14:36
Ale takich rzeczy są setki. Dochodzi do tego że szpital nie robi Ci badań najbardziej koniecznych ale najlepiej wycenione przez fundusz i to jest patologia
Tak, a w USA jest na odwrót - ubezpieczalnie odmawiają autoryzowania potrzebnych badań, które są drogie. W efekcie np. NIGDY nie miałem tomografii głowy wykonanej, a wstrząs mózgu miałem dwa razy w wyniku zdarzeń na boisku.

dlaczego? Bo nie było to medycznie konieczne według konsultanta ubezpieczyciela który siedzi na słuchawce i ma premię za odrzucanie wniosków. Kiedyś jak gadałem z ludźmi w Polsce na ten temat to doszliśmy do wniosku, że przypomina to po prostu system ubezpieczenia samochodów który większość tu zna w Polsce.

Są tacy, co mają świetne ubezpieczenie które zapłaci za wszystko i są tacy, którzy mają słabe. No i też tacy, którzy nie mają żadnego bo ich nie stać. Ale jak masz pracę która zapewnia ubezpieczenie, to nie masz żadnego wpływu na to, jakiej jest ono jakości, co ono pokrywa i jak działa. A płacenie za usługi gotówką jest tylko dla bogatych, bo jak mówiłem, typowe stawki wychodzą 10 czy 15x więcej niż w Polsce (jak choćby ta kolonoskopia za $2500 albo EKG które robił kolega i wczoraj mi pokazywał rachunek że było $3000)

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1397
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 19 lis 2025, 16:11

Dwaj Ukraińcy mężczyźni z ukraińskim obywatelstwem mają zarzuty aktów dywersji o charakterze terrorystycznym na zlecenie Federacji Rosyjskiej. Grozi im dożywocie. Póki co są na Białorusi. Czyli tak jakby ich nie było.

Awatar użytkownika
emski
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 530

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » 19 lis 2025, 16:26

Eyesmon pisze:
19 lis 2025, 14:36
Emski ja napisałem o prywatnej nie mając na myśli tylko amerykańskiej tylko ogólnie co się dzieje kiedy oddajemy usługi medyczne w prywatne ręce
No to ja się absolutnie zgadzam z tym co pisałeś wcześniej - prywatna służba zdrowia fajnie się sprawdza jak potrzebujesz zrobić jakieś badania lub ktoś ma Cię prowadzić w „podstawowych” chorobach, jak dolega Ci coś poważniejszego to u prywatnego lekarza weźmiesz co najwyżej skierowanie, z którym później idziesz do placówki NFZ.
Ogarniam też, że kiedyś było lepiej - sam mam różne pakiety medicoverów itp. od nastu lat i widzę, że wraz z napływem pacjentów coraz trudniej dostać się do lekarza, ale to raczej nikogo nie dziwi, kiedyś rzeczywiście prywatna opieka to był benefit premium, teraz to standard jak multisport czy owocowe czwartki.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 128
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 19 lis 2025, 17:36

Conrado pisze:No i proszę,Czarzasty zakazał sprzedaży alko na terenie sejmu :D
W hotelu sejmowym też?

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 128
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 19 lis 2025, 17:38

Zygmunt-1 pisze:Dwaj Ukraińcy mężczyźni z ukraińskim obywatelstwem mają zarzuty aktów dywersji o charakterze terrorystycznym na zlecenie Federacji Rosyjskiej. Grozi im dożywocie. Póki co są na Białorusi. Czyli tak jakby ich nie było.
Przy korupcji jaka jest na Ukrainie, to ruscy po prostu mogą im to zlecić i zapłacić

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 939

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 19 lis 2025, 17:54

Duma Katalonii pisze:
19 lis 2025, 17:38
Zygmunt-1 pisze:Dwaj Ukraińcy mężczyźni z ukraińskim obywatelstwem mają zarzuty aktów dywersji o charakterze terrorystycznym na zlecenie Federacji Rosyjskiej. Grozi im dożywocie. Póki co są na Białorusi. Czyli tak jakby ich nie było.
Przy korupcji jaka jest na Ukrainie, to ruscy po prostu mogą im to zlecić i zapłacić

Szok, że znajdą się tacy ludzie w każdym kraju,co?

Że o takim Czeczko czy innym Szmydcie nie wspomnę. Albo o innych Polakach tworzących prawdziwie ruska narrację wymierzoną w Polskę. Jak to się ma do relacji polsko polskich skoro kilku Ukraińców potrafi wpłynąć na relacje z Ukrainą wg niektórych tutaj?

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 19 lis 2025, 18:22

Przema pisze:
19 lis 2025, 17:54
skoro kilku Ukraińców potrafi wpłynąć na relacje z Ukrainą wg niektórych tutaj?
Ja myślę, że to nie chodzi tylko o ten konkretny przypadek, bo to jedynie kolejny kamyczek do ogródka niechęci do Ukraińców. Przez te ponad 3 lata da się zauważyć, że stosunek Polaków do sąsiadów ze wschodu ulegał stopniowo pogorszeniu. Ukraina często sama "wystawia piłkę do pustej bramki".

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 19 lis 2025, 18:24

Zygmunt-1 pisze:
19 lis 2025, 18:22
Ukraina często sama "wystawia piłkę do pustej bramki".
Oczywiście że tak, ale ostatnie sytuacje to jest klasyczna ruska manipulacja emocjonalna, na którą ludzie się łapią zanim zdążą pomyśleć.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 19 lis 2025, 19:07

Zgoda, aczkolwiek manipulacja emocjonalna działa dość mocno i w dwie strony. Wszak wojna to nie tylko strzelanie i zabijanie, ale też oddziaływanie na nastroje społeczeństwa.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 19 lis 2025, 19:15

Zygmunt-1 pisze:
19 lis 2025, 19:07
Zgoda, aczkolwiek manipulacja emocjonalna działa dość mocno i w dwie strony. Wszak wojna to nie tylko strzelanie i zabijanie, ale też oddziaływanie na nastroje społeczeństwa.
Zgadza się, i warto byłoby być świadomym że jesteśmy częścią tej wojny czy tego chcemy czy nie. I dla nas lepiej żebyśmy zostali w takiej formie w jakiej to się odbywa teraz.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6536

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 19 lis 2025, 21:43

Jak Rosjanie chcą nas skłócić z Ukraińcami?
Rosja dokonała aktu dywersji na polskich torach. Wykorzystała do tego obywateli Ukrainy. Kreml w ten sposób chce również podgrzać antyukraińskie nastroje w Polsce. O tym, że scenariusz takiego ataku jest możliwy, mówiliśmy ponad miesiąc temu w jednym z naszych filmów.

Dlaczego to ważne? Rosja od pokoleń stawia sobie za cel skłócenie Polaków i Ukraińców. Takie działania sięgają nawet XIX wieku. „Rosjanie – niezależnie od tego, czy jest to reżim putinowski, komunistyczny czy carski – doskonale rozumieją, że jeżeli Polacy i Ukraińcy będą brać się za łby, to jest to tylko dobrze dla Rosji. To klasyczna reguła «dziel i rządź»” – mówił Wojciech Konończuk, dyrektor OSW.

Musimy być tego świadomi, bo od tego zależy, czy takie ataki będą się powtarzać. Jeżeli okażemy strach, a nastroje antyukraińskie wzrosną, to Kreml poczuje się zachęcony do dalszej eskalacji i kolejnych tego typu działań.

Taki scenariusz nie jest zaskoczeniem. Wykorzystywanie obywateli Ukrainy do aktów dywersji czy sabotażu to typowe rosyjskie działanie, które obserwujemy z dużym natężeniem od początku wojny. Takie przypadki mają miejsce na samej Ukrainie. Również na terenie Polski nasze służby kilkukrotnie już łapały Ukraińców czy Białorusinów zwerbowanych do działań dywersyjnych na zlecenie Rosji.

W Polsce jest nawet do 2 milionów Ukraińców. To mniej więcej tyle, ile liczy populacja całej Łotwy. Wśród tak wielkiej grupy ludzi znalezienie kogoś, kogo można przekupić lub zastraszyć, nie stanowi szczególnego wyzwania. Pamiętajmy, że część Ukrainy (a więc i możliwe miejsce przebywania rodzin Ukraińców przebywających w Polsce) okupuje Rosja. Samo to daje Rosjanom szerokie pole do różnego rodzaju szantaży.

Reżim na Kremlu od dziesięcioleci stosuje taką taktykę. W przeszłości do swoich działań rosyjskie służby wykorzystywały między innymi… Polaków. Przypomnijmy wojnę polsko-bolszewicką. Po stronie bolszewików walczyło wtedy także wielu Polaków, których Kreml na różne sposoby pozyskał. Nikt nie winił wtedy państwa polskiego czy ogółu Polaków za ten stan rzeczy. Oczywiste było i jest, że w wielkich zbiorowościach mogą znaleźć się takie jednostki. Analogicznie sprawa ma się dziś z Ukrainą.

Więcej w filmie, który opublikowaliśmy miesiąc temu i w którym ostrzegaliśmy przed tym, że Rosjanie mogą wykorzystać Ukraińców do dywersji na terenie RP.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1316

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 19 lis 2025, 21:52

Rosja, która wykorzystywała przekupionych/zaszantażowanych Czeczenów do przeprowadzania zamachów na własnym terenie i na własnych obywatelach tylko po to, żeby mieć pretekst do interwencji w Czeczenii pod szyldem walki z terroryzmem, wykorzystuje Ukraińców dla własnych interesów na terenie Polski?

"A łyżka na to: NIEMOŻLIWE".

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”