Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2727

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1999
Kibicuję: Manchester United

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 20 lis 2025, 15:48

Magnum pisze:
20 lis 2025, 14:23
Dlaczego ktoś taki po prostu sobie ot tak wziął, przyjechał i wyjechał?
Nie zdziwiłbym się, gdyby wjeżdżali i wyjeżdżali o odpowiednich godzinach, wiedząc kogo mogą napotkać na drodze. Tak jak @dias, nie bardzo wierzę tu w przypadek.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4312
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 20 lis 2025, 19:27

A tak szczerze, jako że tu możemy sobie chyba tak rozmawiać nie będac od razu posądzani o bycie ruską onucą / ukrofilem

Na ile % oceniacie że to naprawdę są ciągle Rosjanie a na ile że to Ukraina stoi za tym i popycha nas do dalszej wojny (czytaj inwestowania w nich)?

Bez hejtu i bez wyzywania - proszę o rzeczowe argumenty :)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8580
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 20 lis 2025, 19:37

Eyesmon pisze:
20 lis 2025, 19:27
nie będac od razu posądzani o bycie ruską onucą / ukrofilem
Ale tak się nie da.
Powiesz że to Ukraińcy to jesteś ruska onuca, a że Rosjanie to jesteś ukraińska onuca.
Dla mnie szanse są 50-50. I jedni i drudzy mają swoje argumenty, żeby siać popłoch w Polsce.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6537

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 20 lis 2025, 19:55

Ale czym nas chcą w tę wojnę wciągnąć? Uszkodzeniem toru?

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 20 lis 2025, 19:59

Generalnie te wszystkie akcje sabotaże dają paliwo żeby

A) wspierać ich jeszcze bardziej żeby odeprzeć Rosję
B) przykryć aferę z oligarchami

co kto woli :)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8580
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 20 lis 2025, 20:00

Boromir pisze:
20 lis 2025, 19:55
Ale czym nas chcą w tę wojnę wciągnąć? Uszkodzeniem toru?
Nastroje w Polsce nie są zbyt przyjazne Ukraińcom, więc każdą winę zrzucasz na złych Rosjan, licząc że w ten sposób poprawisz nastroje i przekonasz Polaków do jeszcze większej pomocy finansowej.

Pelart2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 146

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart2 » 20 lis 2025, 20:02

Dwa mafijne kraje. Tyle, że Ukraina jest na tyle cennym kąskiem, że zachód z niej nie zrezygnuje. Dla nas lepiej, bo im dalej armia tego małego pojeba od granic Polski, tym lepiej. Ja tam sympatii do Ukrainy nie mam żadnej, nie sądzę by musieli się bawić w dywersję gdy mają naszych rządzących w garści, a władza się zmieniła w międzyczasie.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 20 lis 2025, 20:02

Eyesmon pisze:
A tak szczerze, jako że tu możemy sobie chyba tak rozmawiać nie będac od razu posądzani o bycie ruską onucą / ukrofilem
Typ co żartowniś :P Jakoś po odbiciu Chersonia ktoś mnie tu nazwał ruską onucą jak ośmieliłem się napisać, że Ukraina nie odbije Krymu, DRL i ŁRL, więc lepiej Krym sprzedać albo wymienić na Donieck, bo i tak tam nic nie ugrają. I to pomimo setki wcześniejszych postów popierających Ukrainę.
Eyesmon pisze:
Na ile % oceniacie że to naprawdę są ciągle Rosjanie a na ile że to Ukraina stoi za tym i popycha nas do dalszej wojny (czytaj inwestowania w nich)?
Na 99.9% stoi za tym Rosja w tym konkretnym przypadku. Dlaczego? Ponieważ żaden kraj nie zrobi nic radykalnego o taką pierdołę. Oddali nas to od Rosji jeszcze bardziej, ale jest to gra nie warta świeczki. Minimalny zysk, a strata może być ogromna. Gdyby spowodowało to katastrofę z ofiarami śmiertelnymi, to by się mogli pożegnać ze wsparciem większości świata zachodniego. Dużo więcej mogli zyskać podczas ataku dronów i taka wtedy też była moja pierwsza myśl, ale skoro po tamtym incydencie nie zaproponowaliśmy zestrzeliwania dronów lecących w kierunku Polski, to myślenie, że zrobimy coś radykalnego po wysadzeniu torów jest co najmniej śmieszne. Idąc dalej, są to tory przez które czasami przejeżdża wsparcie dla Ukrainy. To by opóźniło dostawy, a opóźnione dostawy to utracone tereny.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 20 lis 2025, 20:11

Ja oglądam rolki takiego typa co ma profil "Jak to daleko" - właśnie był na Białorusi a jest w Rosji

I raz że go GW i Biełsat shejtowali i wyzwali od onuc, dwa że fajne te filmy wrzuca (normalni ludzie mieszkają w BL i R - nie chcą go zabić i zjeść o dziwo) - jakoś mnie to przekonuje że chyba po ludzku wolałbym wypić wódkę z Białorusinem / Rosjaninem a nie Ukraińcem :)

Po inwazji w 2022 organizowałem zbiórki, pomagałem nawet jednej rodzinie ktorą poznałem w pociągu z Wawy do Pragi. Teraz jakoś nie umiem się przekonać do dalszej pomocy Ukraińcom niestety widząc ich roszczeniowość, u wielu z nich gigantyczną kasę, do tego ten kraj od czasów przejęcia władzy przez proeuropejskie elity to ciągłe afery i przekręty - tam nie było normalnej władzy od 20 lat chyba (a wcześniej komuna :)

Czy to znaczy że jestem zmanipulowany przekazem Rosjan? Czy to czyni ze mnie ruską onucę? :)
Ostatnio zmieniony 20 lis 2025, 20:12 przez Eyesmon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1399
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 20 lis 2025, 20:12

Jakiś szwab z AfD powiedział, że Polacy są Afroamerykanami Europy i większym zagrożeniem dla Niemiec niż Rosja. Premier Tusk stanowczo odpowiedział - zaatakował Nawrockiego, Kaczyńskiego i Mentzena :rotfl4:

Krajowa polityka sprawia, że nasz kraj jest pośmiewiskiem dla tych, którzy to obserwują :|

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1317

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 20 lis 2025, 20:24

Zygmunt-1 pisze:
20 lis 2025, 20:12
Polacy są Afroamerykanami Europy i większym zagrożeniem dla Niemiec niż Rosja.
Gdzie skłamał? Polacy pokazujący niemal na każdym kroku, że Niemcy dla pieniędzy codziennie opierd**** by gałę Putinowi do porannej kawy, w istocie są zagrożeniem dla Niemiec.

Pelart2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart2 » 20 lis 2025, 20:27

Ojkofobia czy zwyczajnie jesteś głupi?

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1317

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 20 lis 2025, 20:31

Pelart2 pisze:
20 lis 2025, 20:27
Ojkofobia czy zwyczajnie jesteś głupi?
Ja wiem, że czytanie ze zrozumieniem sprawia Ci problem, co nieraz już udowodniłeś, ale zachowuj się.

Jeśli jakiś Niemiec mówi, że Polacy są większym zagrożeniem dla Niemiec niż Rosja, to ja to odbieram jako komplement. Poważnie. Żaden inny kraj w Europie tak często nie przypomina tym parówom, gdzie ich miejsce w historii i ile krzywd nam wyrządzili. Również przypominanie im na każdym kroku, że robią z ruskimi interesy niemal na każdym kroku, odbieram jako powód do dumy.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 20 lis 2025, 20:39

Eyesmon pisze:
20 lis 2025, 20:11
dwa że fajne te filmy wrzuca (normalni ludzie mieszkają w BL i R - nie chcą go zabić i zjeść o dziwo)
Zdradzę Ci sekret internetu, tylko proszę nie rozpowszechniaj, bo to tajemnica. Filmiki w internecie są edytowane i w bardzo wielu materiały są wybierane z ogromnej całości lub ludzie w nich grają. Ludzie naprawdę nie są tacy głupi jak w Matura To Bzdura, ale ciiii.
Eyesmon pisze:
20 lis 2025, 20:11
Czy to znaczy że jestem zmanipulowany przekazem Rosjan? Czy to czyni ze mnie ruską onucę? :)
Nie. To tylko oznacza, że Ukraińców już poznałeś, a Rosjan i Białorusinów jeszcze nie.

Pelart2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart2 » 20 lis 2025, 20:41

Czyli głupi. Tak myślałem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”