Polska - Transfery i plotki transferowe (zbiorczy) - Strona 29

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 12 gru 2006, 1:28

Goofii a może właśnie pokazał wielkie umiejetnosci, że mimo braku partnerów samy wygrywał mecz, bo wiesz jak było. Wisła P. uzalezniała wynik o tego co zrobi Irek. Nie może powiedzieć że sam zawsze wygrwał ale Wisła grała jak Irek. A teraz śmiało jeden z najlepszych transferów Ligue 1. A co wazne ma zaufanie trenera. Jesli Fernandez zadza na ławke Belga Luigi'ego Pieroniego, najlepszego strzelca Auxerre poprzedniego sezonu,to jest dobrze. Nic tylko czekać aż sie pan Aulas zgłosci :P Takich jak on jest wiecej w naszym kraju, ale trzeba wykorzystać swoje "5 minut" a bardziej może je dostać.

Awatar użytkownika
goofii
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: goofii » 12 gru 2006, 9:57

Wogole uwazam ze zawodnicy ktorzy w miare mlodym wieku wyrozniaja sie w lidze powinni wyjezdzac za granice jesli dalej chca podnosic swoje umiejetnosci. Jak zostaja to zaczynaja sie zatapiac w ligowej szarzyznie :?
Wiem ze to by obnizalo znacznie poziom polskiej ligi ale niestety taka jest prawda ze pilka w polsce jest narazie tylko z nazwy profesjonalna a w wielu klubach mimo duzej kasy nadal pachnie amatorszczyzna ... nie tylko jesli chodzi organizacje ale takze o szkolenie.

Tak wiec taki Blaszczykowski jak dla mnie powinien jeszcze z rok dwa pograc w Polsce zeby sie ustatkowal i raczej zyczylbym mu wyjazdu za granice :roll: Natomiast tacy zawodnicy jak Matusiak, Gargula, Lobodzinski, Iwanski i inni podobni juz teraz widzialbym ich za granica jesli maja sie dalej rozwijac ...

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 12 gru 2006, 12:12

Lakier pisze: jedyny sredni transfer zagraniczny tego zarzadu to Radović
Średni? Nie niecałym przepracowanym okresie przygotowawczym okazał się najlepszym strzelcem Legii w tej rundzie (jako boczny pomocnika a w 3 meczach jako obrońca), ma także najwięcej asyst na koncie (wszystko bez wykonywania karnych, wolnych, rożne kiedy nie było Surmy i Szałacha jednocześnie na boisku - więc baaaardzo rzadko). Był najczęściej faulowanym stołecznym zawodnikiem, wygrał kilka plebiscytów na zawodnika miesiąca i kilka razy więcej na zawodnika meczu.
Ja bym Lakier pozbył się zatem tej zbędnej dyplomacji, poprawności politycznej i nie owijając w bawełnę walnął prosto z mostu: TO BYŁ SŁABY TRANSFER. Jedyne co go ratuje to fakt, że były jeszcze słabsze.
Lakier pisze: (chociaz niewiadomo czy np wiosna nie spusci z tonu)
Jak tak wróżysz z fusów to wypadałby wspomnieć, że może grać na podobnym poziomie, a jest też możliwość że po pełnym okresie przygotowawczym będzie jeszcze lepiej. Choć rozumiem, że dla Ciebie taka możliwość nie istnieje.

----------edytka-----------------
piwus pisze:dmuchamy balonik
coś jak:
Przegląd Sportowy pisze:Wisła wycenia Jakuba Błaszczykowskiego, błyskotliwego pomocnika Klubu i Reprezentacji, na 5 milionów euro, ale chce mu płacić dużo mniej niż zawodnikom rezerwowym lub wieczniekontuzjowanym.
:lol:

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 12 gru 2006, 12:42

Dyskutowaliśmy kiedyś o warszawskich gazetach, dla Ciebie ci dziennikarze byli tylko słabi, dla mnie w dodatku nieobiektywni.

Otóż Wisła nie chce płacić Błaszczykowskiemu mniej niż kontuzjowanym i wiecznie rezerwowym, negocjacje w sprawie przedłużenia kontraktu stanęły w miejscu nie z powodu wartości kontraktu, czy nawet pieniędzy za sam podpis, bo w tej kwestii jest dogadane tylko z powodu niezgody w sprawie klauzuli odejścia.
Nie zarobki‚ nie kwota za podpisanie kontraktu‚ ale klauzula odejścia jest kwestią‚ dzięki której nie udało się Wiśle porozumieć z Jakubem Błaszczykowskim.

– Kontrakt w zasadniczej części jest dopracowany‚ ale nam chodzi o ustalenie pewnych klauzul. Przedstawiłem propozycję i czekam na odpowiedź. Uważam‚ że oferta ta jest bardzo korzystna dla klubu‚ zabezpiecza interesy Wisły. Życzyłbym sobie‚ aby każdy zawodnik z Polski był sprzedawany za takie pieniądze.

Według nieoficjalnych informacji zaproponowana przez Brzęczka klauzula odejścia to 3 mln euro, czyli mniej więcej tyle samo, ile Celtic zapłacił za Żurawskiego. Pilch zabiega jednak‚ by w kwestii transferu Błaszczykowskiego klub miał całkowicie wolną rękę.
I chociaż to świadczy tylko o tym, że klub nie chce sprzedawać zawodnika, co musiałoby się stać, gdyby znalazł się kupiec oferujący 3 mln, to Przegląd Sportowy twardo utrzymuje, że Błaszczykowski jest niedoceniany a Wisła oferuje psie pieniądze. I robi to pomimo tego co sam pisze, bo cytat, który podałem pochodzi właśnie z PS. W tym przypadku suma, na jaką wyceniany jest Błaszczykowski jest zaporowa. Klauzula odejścia jaką ma zapisaną Raul też jest dmuchaniem balonika?

Najprościej jest zlolować i odbić odpowiedzią w stylu "a w Wiśle nie jest wcale lepiej". Niestety słabo Ci to wyszło w podobnie jak w przypadku małych konsekwencji odnośnie pierwszego alkoholowego wybryku Eltona.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2006, 12:49 przez petru, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 12 gru 2006, 12:46

Goofii ale czy wyjazd na wschód to na pewno sposób na podnoszenie umiejetności ? Iwański był w Turcji bo ja sam powiedział miał by bliżej do kadry :roll: Transfer nie wypalił a teraz chyba dziekuje terrorystą :P Bo wątpie w to czy akurat kierunek Tureckich czy Ukraińskich średniaków jest dobry. Tym bardzie że w tym sezonie ligowym mamy naprawde wysyp ciekawy graczy, oby tylko potwierdzili swój talent. I nie w jakims w sredniaku ze wschodzu. Inna sprawa to np. Saganowski :roll: Gra mało, a jak gra to nic nie pokazuje, a Ligue 1 to jedna z najbardzie technicznich lig w europie i zarazem najlepsza pod kątem nauki. I to nie PSG, Rennes, Saint Etienne tylko Troyes... To druga strone medalu :P

Awatar użytkownika
goofii
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: goofii » 12 gru 2006, 13:01

Wschod czyli te Ukrainy i inne jak narazie glownie kusza pieniedzmi. I to wlasnie kusi mniej znanych polskich zawodnikow. Powiedzmy ze sczerze ze jak np Lewandowski wyjezdzal z Groclinu na wschod to malo osob o nim slyszalo ... to tam sie rozwinal, tak samo ten napastnik z Korony Kowalczyk czy jakos tak :roll: Wiec na kazda lige sa za i przeciw. Wszystko zalezy tak naprawde od zawodnika, czy wyjazd za zachod traktuje jakby osiagnal juz szczyt i teraz bedzie juz tylko zgarnial chajs z ogromnego jak na polskie warunki kontraktu ... czy bedzie chcial dalej sie uczyc i ma ambicje zeby osiagnac cos wiecej.
Ale ogolnie poprostu zagranica daje wieksze mozliwosc i tego sie ukryc nie da. Utalentowani mlodzi zawodnicy w OE jak juz osiagna pewien poziom to poprostu nie maja sie od kogo uczyc i zatrzymuja sie w rozwoju. Sztandardowym przykladem tego zjawiska jest Zurawski ktory po wspanialych wystepach w pucharach przestal sie rozwijac i kisil sie w Wisle przez nastepne dwa sezony... a mysle ze jakby wyjechal wczesniej to mozliwe ze napewno by mial jeszcze lepsze perspektyywy na granie na wyskoim poziomie niz teraz .

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 12 gru 2006, 13:02

deltinho pisze:Średni? Nie niecałym przepracowanym okresie przygotowawczym okazał się najlepszym strzelcem Legii w tej rundzie (jako boczny pomocnika a w 3 meczach jako obrońca), ma także najwięcej asyst na koncie (wszystko bez wykonywania karnych, wolnych, rożne kiedy nie było Surmy i Szałacha jednocześnie na boisku - więc baaaardzo rzadko). Był najczęściej faulowanym stołecznym zawodnikiem, wygrał kilka plebiscytów na zawodnika miesiąca i kilka razy więcej na zawodnika meczu.
Ja bym Lakier pozbył się zatem tej zbędnej dyplomacji, poprawności politycznej i nie owijając w bawełnę walnął prosto z mostu: TO BYŁ SŁABY TRANSFER. Jedyne co go ratuje to fakt, że były jeszcze słabsze.

No tak, bo przeciez wydanie 3 milionow zlotych, na zawodonika ktory nie jest najlepszy na swojej pozycji w naszej lidze, jest SWIETNYM transferem. Ciekawe jakim mianem wtedy mozna okreslic transfer Blaszczykowskiego do Wisly, za pol darmo zreszta.

piwus pisze:Jak tak wróżysz z fusów to wypadałby wspomnieć, że może grać na podobnym poziomie, a jest też możliwość że po pełnym okresie przygotowawczym będzie jeszcze lepiej. Choć rozumiem, że dla Ciebie taka możliwość nie istnieje.

Moje 'wrozenie' ma podstawie. Edson, Roger.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 12 gru 2006, 13:28

Sam wyjazd w sobie nie gwarantuje rozwoju, szczególnie kiedy motywacją są pieniądze. Bo tym głównie kieruje się wybijający się w lidze zawodnik, który wybiera prowincjonalne kluby na końcu świata.

Lewandowski i Kowalczyk zostali zwerbowani na Ukrainę zanim wyrobili sobie nazwisko. Ten drugi nawet nie zdążył zagrać w ekstraklasie, więc nie wiadomo jak potoczyłaby się jego kariera w kraju. Pierwszy gra w gigancie (w porównanio do polskich zespołów), a to Iwańskiemu raczej nie groziło, podobnie jak większości polskich grajków.

Jesli zamiast aspiracji zaspokaja się pazerność, kończy się jak Piechna czy Bieniuk, że podam ostatnie przykłady. A już iść do tureckiej ligi do klubu spoza czołówki, gdzie niewypłacalność jest na porządku dziennym, to czyste frajerstwo. Iwański powinien dziękować losowi codziennie, że dostał od klubu drugą szansę i tak szybko wyszło to na jaw, bo raczej byśmy już o nim nie usłyszeli.

Stawianie na polską ligę przez Beenhakkera tak powiększyło opcje wybijających się polskich piłkarzy, że warto się zastanowić, czy rzeczywiście ze względów sportowych warto odchodzić gdziekolwiek indziej niż do Bundesligi, 1,2 ligi angielskiej, włoskiej czy hiszpańskiej. Nie wiem czy obecnie transfer Niedzielana do NECu byłby awansem sportowym...

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 12 gru 2006, 14:34

piwus nie do zarobków piłem tylko do tej wyssanej z palca sumy. Prasa wali rózne babole, nie tylko "na korzyść" Legii (jak często wynika z Twoich cytatów), ale także np. o transferach Matusiaka, czy wspomnianej wycenie Błaszczykowskiego.

Co do wybryku Eltona to mnie szczerze przekonałeś - niech świadczy o tym moja ocena postawy Lenczyka "który w gównie się nie ubabrał" w stosunku do handlującego Ujka.

Odbijając piłeczkę mógłbym powiedzieć, że najlepiej każdą plotkę traktującą o transferach Legii skomentować "pompowanie balonika". Tylko przydałoby się zachować odrobinę obiektywizmu.

Lakier tyle samo co za Radovica Legia oferowała za Łobodzińskiego, którego talentu widzę jesteś fanem. (cena zakupu 500tys ojro, wartości kontraktu nie liczę) :roll: Poza tym cały czas słyszę o Błaszczykowskim, świetny transfer zgadzam się ale każdy kij ma dwa końce i warto zwrócić uwagę że obok niego Wisła wydała niemało na Vargę czy Dawidowskiego. Legia z kolei za niewielkie pieniądze kupiła Fabiana, czy Bronka (o czym sam wspominałeś). Nie ma klubu, który tylko i wyłącznie sprowadzałby za grosze genialnych zawodników. Nie ma i nie będzie.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 12 gru 2006, 15:04

Wiem o czym pisałeś ;). Ale odpowiedziałem też, że to kwota zaporowa, żeby nikt go nie kupił. A najchętniej nie ustalano by żadnej kwoty po to, żeby mieć wolną rękę jak w przypadku Żurawskiego. A do nieprawdziwego obrazu w przeglądzie musiałem się niestety odnieść.

Co do mojego obiektywizmu, to nie czuję przymusu kiedy widzę co półroku napinanie się dużym budżetem (a jak będzie ktoś wart pieniędzy, to będzie jeszcze większy :olaboga:) i potencjalnymi wspaniałymi transferami. Potem w prasie następuje traktowanie nowych graczy jak objawień i deklaracje, że z takim składem mistrz jest tuż tuż. Zresztą jak nie było ITI i dużego budzetu, to też zapowiedzi były wielkie. Tylko, że po pewnym czasie pewne rzeczy weryfikują sie niekorzystnie... cóż, trudno. Za pół roku nikt nie będzie pamiętał, co pisano. Prawie nikt :). I można balon pompować od nowa.
deltinho pisze:Co do wybryku Eltona to mnie szczerze przekonałeś - niech świadczy o tym moja ocena postawy Lenczyka "który w gównie się nie ubabrał" w stosunku do handlującego Ujka.
Chyba wiem, do czego pijesz, ale nie odpowiedziałem w innym temacie na ten zarzut w kierunku Lenczyka, bo z nim się zgadzam ;). Zresztą pisałem już swojego czasujak wyglądał powrót Ujka. Winę ponoszą zarówno prezes jak i trener.
deltinho pisze:Poza tym cały czas słyszę o Błaszczykowskim, świetny transfer zgadzam się ale każdy kij ma dwa końce i warto zwrócić uwagę że obok niego Wisła wydała niemało na Vargę czy Dawidowskiego.
Ale nikt nie ukrywa, że transfer Błaszczykowskiego był przypadkowy, zrządzeniem losu :o,. Zarząd niedługo sam zacznie przyznawać, że polityka transferowa nieistnieje. Legia miała zatem stworzyć wspaniałą siatkę scoutów, żeby właśnie wyszukiwać Błaszczykowskich. Za czasów Zielińskiego powtarzano, że obecny skład to kadra przyszłości i stawia się na młodzież, mistrzostwo samo przyjdzie później, a po trzech latach LM. A tu się zmienił model :o.

http://sport.gazeta.pl/pilka/1,65050,3786307.html
Ostatnio zmieniony 12 gru 2006, 20:13 przez petru, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 12 gru 2006, 15:36

Z Twoich postów wynika, że prasa i media w ogóle (co w przypadku mediów ITI chyba nie jest dziwne) forują i pomagają Legii. Dlatego są nieobiektywne.

Z drugiej strony definiując pojecie "Pompowania balonika" piszesz:
piwus pisze:to nie czuję przymusu kiedy widzę co półroku napinanie się dużym budżetem (a jak będzie ktoś wart pieniędzy, to będzie jeszcze większy) i potencjalnymi wspaniałymi transferami. Potem w prasie następuje traktowanie nowych graczy jak objawień i deklaracje, że z takim składem mistrz jest tuż tuż.
Nie widzisz w tym sprzeczności? Jeżeli uznasz, że takie głaskanie, że opinie "gwiazd na starcie" mają budować mobilizację to pewnie tej sprzeczności nie zauważysz, ale chyba oczywiste jest, że takie zachowanie prasy przynosi odwrotny skutek. Zawodnikom jest trudniej się zmobilizować jeżeli uwierzą w takie bzdury - to chyba też oczywiste. Drużyny przeciwne mają to gdzieś, ale np. Klatowi uderza sodówka i już nie ma gwiazdy. To ma być ta pomoc prasy i korzyści dla Legii z "pompowania balonika"?

Co do siatki to znów jestem zmuszony do porównań z Wisłą. Koncepcje się zmieniają tak jak wiślacka siatka skautów autorstwa Mielcarskiego poszła do szuflady wraz ze zwolnieniem autora, tak samo było z legijną koncepcją wraz ze zwolnieniem Bednarza i odsunięciem na drugi plan Zielińskiego.

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 12 gru 2006, 16:12

deltinho pisze:Legia z kolei za niewielkie pieniądze kupiła Fabiana, czy Bronka (o czym sam wspominałeś). Nie ma klubu, który tylko i wyłącznie sprowadzałby za grosze genialnych zawodników. Nie ma i nie będzie.

O to wlasnie mi chodzi. Legia lepiej wychodzi na transferach Polakow, a jedank dalej wydaje bajonskie sumy na stanierich.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 12 gru 2006, 17:47

deltinho nie podchodziłem do tego w ten sposób - nigdy mi nie przyszło do głowy, by wczuwać się w pozycję legionisty :lol:. Mogę się tylko cieszyć, że skutek czasami jest odwrotny, ale pisałem głownie z mojej perspektywy. Jako odbiorca mediów mam dość czytania o pewnych sprawach. Jak w lipcu, czy sierpniu o świetnym obrońcy Hugo, który ma tylko problemy z szybkością po nie w pełni przepracowanym okresie przygotowawczym i dziadu Cleberze, który ma skłonność do prowokowania karnych.

Co do tego, że za pewnie się poczuli... w całej drużynie zauważyłem to tylko w tym sezonie i tylko na samym początku. Nic dziwnego, tytuł mistrzowski uderza do głowy. Wszystkim ;). Pół roku temu prasa na pewno nie zaszkodziła, kto wie, może była tez kwestia motywacji ze strony wyolbrzymionego "konflitu" Petrescu z Legią. Pracując w tak dużym klubie trzeba się liczyć z tym, ze walczy się tylko o najważniejsze cele i oczekiwania są duże. Tylko najsłabszym uderza sodówka. takim co nie są w stanie wywalczyć tytułu. Oczywiście nie umniejszam sukcesu ;).

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 12 gru 2006, 19:57

piwus pisze:Jako odbiorca mediów mam dość czytania o pewnych sprawach.
To nie czytaj :o

Lakier średni to był transfer a raczej wypożyczanie to Balde, dobry był transfer Dicka, a transfer Radovica był bardzo dobry. Skoro już o tym pisałeś to powiedz mi kto od niego lepiej grał na tej pozycji w tej rundzie.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2006, 20:20 przez Zico_FCI, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 12 gru 2006, 20:17

Rada Zico - nie czytaj - jest wbrew pozorom świetną radą. Nie lubię brukowca Faktu - nie kupuje, przegląd zszedł na psy kilkanaście lat temu - przestałem czytać, światopoglądu dziennikarzy "Trybuny" nigdy nie popierałem - nigdy nie czytałem tej gazety. Nie nie mam problemu, że piszą nieobiektywnie, czy inaczej niż ja patrze na rzeczywistość.

Zico pisze:Skoro już o tym pisałeś to powiedz mi kto od niego lepiej grał na tej pozycji w tej rundzie.
Nie trzeba być prorokiem, żeby odgadnąć jakie będą głosy. Powiem tylko tak: w Legii nikt by nie chciał zmieniać Radovicia z osiągnięciami z tej rundy na Błaszczykowskiego, w Wiśle pewnie nie chcą zamieniać Błaszczykowsiego na Radovicia. I przy tym zostańmy, bo każdy jest zadowolony i nie ma niepotrzebnych emocji na forum :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”