Euro 2008: Polacy na Euro - Strona 29

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Polacy zajmą w grupie

1 miejsce
10
17%
2 miejsce
22
37%
3 miejsce
13
22%
bez komentarza :/
14
24%
Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 16 cze 2008, 9:17

Dokładnie.

Jak my graliśmy z Austrią, albo Chorwacja, to Martinho pisał na każdym kroku, że nie mamy z nimi szans. Po meczu [dość pechowo w końcówce zremisowanym] Martinho był chyba najszczęśliwszym człowiekiem na forum :| Bo Austria to przecież nie ogórki, ale jak już mają zagrać z Niemcami, to znów Austria nie ma szans.
Niemcy nie są w genialnej formie [tak jak na poprzednich 2 imprezach] tyle tylko, ze wtedy z Polską nie grali.

ale jak mówi czesław - uj nam do tego.

Szwajcarzy dali radę osłabionej Portugalii, ale nie możemy się tym kierować, nie my jesteśmy gospodarzami, no i u nas jakaś nerwowa atmosfera w kadrze panuje. Dziennikarze jadą po Leo, Leo ma ich w tyłku, zawodnicy pewnie już nie wierzą, choć mówią ze wierzą całym sercem ...

Trzeba pamiętać, że Chorwaci w eliminacjach pokonali Anglię, gdy już nie musieli. Dziś też nie muszą ...
Podobno ma być kilka zmian w naszym składzie. Nie wiem na ile Kołtoń ma dobre informacje, ale ja bym nie zamieniał Krzynówka i Rogera pozycjami.

ssequ
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ssequ » 16 cze 2008, 10:09

ssequ pisze: Co do gry... to na pewno postęp jest widoczny. Bo spójrzmy jak personalnie wygląda ta kadra, a jak wyglądała kadra Janasa. Brakuje nam w chwili obecnej masę ważnych piłkarzy, niektórzy kontuzjowani, niektórzy w słabszej formie, a jak wiadomo żebyśmy mieli szanse osiągnąć sukces na takie braki sobie pozwolić nie możemy. Mamy naprawdę bardzo dobrą jedenastkę, brak nam jednak zmienników na poziomie Euro czy WC. I niech mi ktoś nie skomentuje moich słów np. "Gdzie jest Zieńczuk, Brożek, Jeleń, Sikora??", bo jeśli tacy piłkarze jak Smolarek czy Krzynówek średnio sobie radzą na Euro to tym bardziej Zieńczuk czy Brożek... Jeleń cały sezon kontuzja, bez formy fizycznej, więc i szybkości - swojego największego atutu. Natomiast Sikora nie pasuje to koncepcji 4-2-3-1, która zaczyna powoli zastępować stare, dobre 4-4-2, jak kiedyś ono zastąpiło 3-5-2 :) Trudno sobie wyobrazić Sikorę na pozycji centralnego napastnika, musiałby więc rywalizować z Żurawskim czy Rogerem, no bo chyba nikt sobie nie wyobraża tego, żeby Leo zmieniał swoją koncepcję gry pod Sikorę... ;) Teraz widać jak brakuje napastnika typu Matusiak czy Rasiak i wiemy dlaczego Leo tak forsował Matusiaka - bo to piłkarz idealny do tej taktyki i jeden z nielicznych tego typu w Polsce - jeśli jest on w formie jest piłkarzem silnym, potrafiącym zgrać i górne i dolne długie podanie do 3 ofensywnych pomocników (Roger, Smolarek, Żurawski czy Krzynówek), jednocześnie Radek w formie jest dość skuteczny, ma dobre uderzenie. Niestety tak wartościowy piłkarz dla naszej kadry (szczególnie do tej taktyki) kompletnie się pogubił - szkoda, bo zgadzam się z Leo, że ma on ogromny talent, a zamiast przez ostatnie 2 lata się rozwinąć, się Radek cofnął... Mam jednak nadzieje, że wróci do swojej normalnej dyspozycji na następne kwalifikacje. Bo mamy w naszym kraju całą masę szybkich, niskich, skutecznych napastników - jak Brożek czy Sikora, ale przy taktyce Leo 4-2-3-1, nie pasują oni do naszych "gwiazd" w pomocy, które aby pokazać swoje najlepsze strony potrzebują silnego napastnika do zgrania piłki, do którego można zagrać ze skrzydła na głowę, który potrafi sam obrócić się z piłką. A taktyka z 5 pomocnikami jest dla polski zdecydowanie najlepsza, bo nasi pomocnicy nie są aż tak dobrzy, żeby mogli grać "czwórką" - na tym poziomie do tego potrzeba prawdziwych gwiazd w linii pomocy - a polska linia obrony bez 2 defensywnych pomocników również nie funkcjonowałaby dobrze... I to jest IMO powód takich a nie innych powołań, zastosowania takiej a nie innej koncepcji gry. Na zakończenie trosze marzeń...jak mógł przypuszczalnie wyglądać nasz skład bez kontuzji, wszyscy w formie i wszyscy chcą w kadrze grać (aluzja do sobola ;) ) - dla mnie nasz najlepszy możliwy skład, jak potrzeba się z niego wytłumaczyć, mogę strzelić kolejną litanię :D

Boruc - Golański, Żewłakow, Radomski, Bronowicki - Lewandowski, Sobolewski - Błaszczykowski, Roger, Smolarek - Matusiak.

I trochę optymizmu - skład przyszłości, nieco ofensywny i fantazyjny :D

Boruc (Fabiański, Kuszczak) - Golański, Kokoszka, Jodłowiec, Lisowski - Dudka - Błaszczykowski, Roger, Majewski, Smolarek - R.Lewandowski :)

...i pewnie ktoś z obecnych utalentowanych 18-19-20 latków :) Środek pomocy Roger-Majewski - postrach Europy, jak van der Vaart i Sneijder na Euro 2008 :D :D :D
Przypomnę swoje zdanie w tej sprawie, bo widzę, że teraz byłoby ono bardziej na miejscu i kilka rzeczy wytłumacza (przynajmniej IMO) np. nt. braku Sikory :)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8736
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 16 cze 2008, 18:46

Artur Boruc - Marcin Wasilewski, Michał Żewłakow, Dariusz Dudka, Jakub Wawrzyniak - Wojciech Łobodziński, Rafał Murawski, Mariusz Lewandowski, Roger Guerreiro, Jacek Krzynówek - Marek Saganowski.

I to sie nazywa podejmowanie odważnych decyzji. Czyli slaby Smolarek na ławce, wolny Bak na lawce, a wchodza do gry Wawrzyniak oraz Murawski. Bedzie ciekawie moim zdaniem.

Ja typuje 3-0 dla nas 8)

POLSKA :!:

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 28
Kibicuję: GKS Katowice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 16 cze 2008, 19:00

Znamy już skład w jakim Polacy wystąpią w swoim ostatnim meczu grupowym z Chorwacją. Jak podała stacja telewizyjna Polsat Sport Leo Beenhakker zdecydował się posadzić na ławce rezerwowych Ebiego Smolarka i pełniącego pod nieobecność Macieja Żurawskiego rolę kapitana zespołu Jacka Bąka.

Według Polsatu Sport wyjściowa jedenastka na spotkanie z Chorwacją to: Artur Boruc - Marcin Wasilewski, Michał Żewłakow, Dariusz Dudka, Jakub Wawrzyniak - Wojciech Łobodziński, Rafał Murawski, Mariusz Lewandowski, Jacek Krzynówek, Roger Guerreiro - Marek Saganowski.

Slaven Bilić, trener Chorwacji, w porównaniu do meczu z Niemcami dokonał aż siedmiu zmian w podstawowym składzie. "Vatreni" rozpoczną spotkanie w następujęcym składzie: Pletikosa - Šimić, Vejić, Knežević, Pranjić - Leko, Pokrivač, Vukojević, Rakitić - Petrić, Klasnić.

Według mnie 1:1 będzie a Niemcy zleją Austrię 4:0.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 16 cze 2008, 19:10

Fishbone pisze:Niemcy zleją Austrię 4:0.
Moze nie zleja ale wygraja.

W koncu Smolarek lawa alke czy jest sens dawac po raz 3 szanse Krzynowkowi? I znowu Lobodzinski na skrzydle Boze :roll:

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 16 cze 2008, 19:35

Beenhakker chwyta się brzytwy, skoro zdecydował się posadzić swoich pewniaków na ławie, ale wg mnie decyzja ws. Smolarka jest bardzo dobra. Nie wiem czy Ebi oddał chociaż jeden strzał na tych mistrzostwach, dla mnie największe rozczarowanie w reprezentacji. Krzynówek też nie zachwyca, ale on ma dużo fuksa i przynajmniej stara się siać zagrożenie pod bramką.

Porażka Austrii nie jest przesądzona, oni liczą na ten ich 'mit Cordoby', ten mecz jest dla nich tak samo ważny co prestiżowy, a są dobze wybiegani. Niemcy grają słabo, więc mogą mieć problemy. Jeżeli Niemcy nie zdołają się odbudować, to stawiam 0-0 po bardzo dobrej grze Austrii, ale oczywiście liczę na cud.

Trzeba przynajmniej wywalczyć te 4 punkty, żeby pozostało lepsze wrażenie niż po Engelu i Janasie, bo za kilka lat nikt nie będzie pamiętał, że graliśmy nieźle, będzie widać tylko ten nędzny jeden punkt.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 16 cze 2008, 19:51

Skoro sędziowie powiedzieli A i dali Austriakom punkt i szanse na wyjście z grupy, to kto wie ... może powiedzą B.

Nie wiem czy to do końca tak dobrze, że Slaven wymienił prawie cały skład. Jakby zagrali podstawowi, to może by grali słabiej, może by się oszczędzali na 1/4 finału. A tak ? Ci, którzy wejdą będą chcieli się pokazać z dobrej strony żeby ich brał pod uwagę przy ustalaniu składu na kolejne mecze.
Oczywiście są to gorsi piłkarze, ale pewnie nogi odstawiać nie będą.

Nie specjalnie wierzę w te 2 cuda, co to nam są potrzebne do awansu. Dobrze będzie jak pokażemy się z dobrej strony i pokonamy Chorwatów różnicą 2 goli. Wtedy nie będę marudził, jak Austria nie wygra [choć niedosyt zostanie]

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 28
Kibicuję: GKS Katowice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 16 cze 2008, 20:01

Corinthians pisze:Beenhakker chwyta się brzytwy, skoro zdecydował się posadzić swoich pewniaków na ławie, ale wg mnie decyzja ws. Smolarka jest bardzo dobra. Nie wiem czy Ebi oddał chociaż jeden strzał na tych mistrzostwach, dla mnie największe rozczarowanie w reprezentacji. Krzynówek też nie zachwyca, ale on ma dużo fuksa i przynajmniej stara się siać zagrożenie pod bramką.

Porażka Austrii nie jest przesądzona, oni liczą na ten ich 'mit Cordoby', ten mecz jest dla nich tak samo ważny co prestiżowy, a są dobze wybiegani. Niemcy grają słabo, więc mogą mieć problemy. Jeżeli Niemcy nie zdołają się odbudować, to stawiam 0-0 po bardzo dobrej grze Austrii, ale oczywiście liczę na cud.

Trzeba przynajmniej wywalczyć te 4 punkty, żeby pozostało lepsze wrażenie niż po Engelu i Janasie, bo za kilka lat nikt nie będzie pamiętał, że graliśmy nieźle, będzie widać tylko ten nędzny jeden punkt.
Ja trochę tego nie rozumiem. Piszecie jak media, czyli nakręcacie się a co wy porównujecie? Austria - Niemcy, co tutaj porównywać? Niemcy zagrają dzisiaj najlepszy mecz w fazie grupowej i nasi po pierwszej połowie będą wiedzieć, że nie mają o co grać. Zobaczycie za 3 godziny :wink:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 16 cze 2008, 20:06

cloner pisze:I to sie nazywa podejmowanie odważnych decyzji. Czyli slaby Smolarek na ławce, wolny Bak na lawce, a wchodza do gry Wawrzyniak oraz Murawski. Bedzie ciekawie moim zdaniem.
Wolny to jest Głowacki, a Bąk i Jop sa szybcy i wściekli.

Martinho pisze: koncu Smolarek lawa alke czy jest sens dawac po raz 3 szanse Krzynowkowi? I znowu Lobodzinski na skrzydle Boze

Kto ma zagrać, Zahorski za młody to nie turniej zeby dawac szanse młodym, a Majewski nasz 3 prawoskrzydlowy został w Polsce, wiec biorac pod uwage kontuzje Piszczka, musi grac Łobo.

Skład nawet, nawet. 3 czy 4 spotkania trzeba było czekac na posadzenie Smolarka, jestem tylko ciekaw postawy Murawskiego, a i oby Wawrzyniak źle wypadl, bo media chyba nie wytrzymaja. :o Skład Chorwacjii, patrzac w jakich klubach graja zaowdnicy nieosiagalny dla Polaków. :P

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2331
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 16 cze 2008, 21:34

Polska obrona [']
Obrona nie istnieje... ktoś mi wyjaśni co robi Dudka i Krzynówek na boisku?

Będzie fart jeśli zabierzemy jeden punkt.

Do przerwy Boruc 0 - 0 Chorwacja...
Ostatnio zmieniony 16 cze 2008, 21:35 przez Magnum, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 16 cze 2008, 21:34

Boruc :o :o :o :o :o :o
Jedyny koles ktory stanal na wysokosci zadania
reszta bez formy - nie wiem jak to wyjasnic tak doswiadczony trener popelnil tak powazne bledy w przygotowaniu - nawet z swym super hiper kosmicznym fizjologiem

Boruc, podbija cene
Ostatnio zmieniony 16 cze 2008, 21:36 przez czeher, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
vakabayashi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: vakabayashi » 16 cze 2008, 21:35

Wawrzyniak dobrze. Murawski z Lewandowskim piach sezonu. Jesli najlepszym graczem twojej druzyny jest bramkarz to wiesz ze grasz fatlalnie i taka jest prawda.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 16 cze 2008, 21:37

O Boże. Fobrze, że mamy bramakrza o takiej klasie i ciagle ratuje dupska Polaków. Tak naprawde jest tragedia. Jak widze Krzynówka i Łobodzinskiego to nie dziwi sie, że Polacy w statystykach dośrodkowan sa tam gdzie sa. :? Dudke do środka pola, bo słabo go dzisiaj widze na środku defensywy. Błedy taktyczne takie same jak w pierwszym spotkaniu czyli stoimy w miejscu, brak asekuracji jak na lewej tak na prawej, zero kontroli w środku pola, brak przytrrzymania, ogolnie jak Polacy nie liczac Żewłakowa i rogera maja pilke to juz sraja ze strachu.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 16 cze 2008, 21:38

Ja ide kibicowac Niemcom. Polakom nie warto. Przelaczam sie z Polsatu na ARD. Mozecie mnie nawet wyslac na banicje ale nie moge patrzec jak Lobodzinski znowu wali w trybuny naprzemian z Krzynowkiem a Lewandowki znowu soli z 45 metrow.

Boruc zawsze jakos sie polozy ze pilkarze Chorwacji strzelaja w niego... Hm moze to wskazowka dla Chorwatow zeby strzelac wyzej?

Krzynowek oczywiscie dalej prezentuje zenujacy poziom, powinien juz po meczu z Niemcami usiasc na lawie. Leo powinien teraz dac Smolarka i niech sie dzieje co chce jedno jest pewne do cwiercfinalu nie wjedziemy, meczu nie wygramy

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8736
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 16 cze 2008, 21:39

Niech mi ktos wytlumaczy dlaczego Boruc nadal gra w tak slabej lidze szkockiej :shock: Przeciez to jest najlepszy golkiper Europy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”