Wisła Kraków (zbiorczy) - Strona 286

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Dotrze ten hajs czy nie dotrze?

Dotrze, dotrze
7
28%
Nie ma bata, nie dotrze
10
40%
Je**ć konfitury!!!
8
32%
robur
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Re: Wisła Kraków (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: robur » 18 sie 2011, 23:11

Hola, hola. Nigdzie wcześniej nie napisałem żadnego peanu na cześć kibiców Cracovii. Pozwoliłem sobie tylko skomentować skandaliczny, moim zdaniem, wpis jednego z Twoich ziomków. Gdyby podobnie pisał kibic "Pasów", to tak samo zareagowałbym. Tyle...

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 18 sie 2011, 23:28

Z pewnością, zawiadamiałbyś związek kynologiczny, że dobre imię czworonogów jest zagrożone. Do tego trochę trudniej dorobić ideologię religijno-narodowościową, więc nie wiem czy byłbyś w stanie zareagować odpowiednio ciętą ripostą - żadne zwierzęta nie grają w Cracovii (nawet Baran dawno odszedł), nie ma im co mówić.
Najlepszym wyznacznikiem poziomu antysemityzmu w Wiśle jest obecność przedstawicieli narodu żydowskiego w klubie i stosunek do nich. Najpierw była zawodniczka z Izraela w koszykarkach, potem Melikson, aż wreszcie Biton. Nie usłyszeli nigdy złego słowa z powodu swojego pochodzenia.

Na koniec odpowiedź Maora na weszłowskie (gratuluję ci kreatywności):
robur pisze:Powiedz to Meliksonowi i Bitonowi...
Melikson: Antysemityzm? G... prawda!
http://www.futbol.pl/artykul/99570.html

robur
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: robur » 18 sie 2011, 23:56

piwus pisze:Z pewnością, zawiadamiałbyś związek kynologiczny, że dobre imię czworonogów jest zagrożone.
Nie ja pierwszy nazwałem ich "Psami", więc to nie mój problem...
piwus pisze:Do tego trochę trudniej dorobić ideologię religijno-narodowościową
To też Wasza sprawka...
piwus pisze:więc nie wiem czy byłbyś w stanie zareagować odpowiednio ciętą ripostą
Sprowokuj jakiegoś fana Cracovii, to może Ci pomogę...
piwus pisze:Najlepszym wyznacznikiem poziomu antysemityzmu w Wiśle jest obecność przedstawicieli narodu żydowskiego w klubie i stosunek do nich. Najpierw była zawodniczka z Izraela w koszykarkach, potem Melikson, aż wreszcie Biton.
Sam dobrze wiesz, że nie o klub idzie. Idzie o kibiców, takich bezmózgowców jak No_Name.
piwus pisze:gratuluję ci kreatywności
Dziękuję. Ja w zamian myślę, że Panie Krakus fajnie byłoby zapoznać się z grzecznością...
WP
Dziękuję ponownie.

Rozumiem, że No_Name za te trzy kropki w nawiasie kwadratowym dostanie pochwałę, czyż nie Panie piwus?

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 19 sie 2011, 0:16

robur pisze: Nie ja pierwszy nazwałem ich "Psami", więc to nie mój problem...
Nie ja pierwszy ich nazwałem żydami, więc to nie mój problem.
robur pisze:Sam dobrze wiesz, że nie o klub idzie. Idzie o kibiców, takich bezmózgowców jak No_Name.
I nigdy ci zawodnicy nie usłyszeli od swoich kibiców złego słowa na temat swojego pochodzenia.
robur pisze: piwus napisał(a):gratuluję ci kreatywności
Dziękuję. Ja w zamian myślę, że Panie Krakus fajnie byłoby zapoznać się z grzecznością...
Gratuluję Panu kreatywności, aczkolwiek Szanowny Panie, nie do końca zdaję sobie sprawę z walorów merytorycznych Pańskiego postu, który raczył pan zamieścić powyżej na naszym skromnym forum.

A teraz szanowny Panie, chociaż już Pańskie wpisy nie noszą już znamion polemiki z moją skromną opinią, lecz skupiają się na bliżej nieokreślonych wątkach pobocznych, to chciałbym zaprezentować tradycyjnie gwoździa z mojej ulubionej strony i opinię pewnego antysemickiego prokuratora i antysemickiego przewodniczącego Gminy Żydowskiej w Krakowie, okraszone niezwykle fachowym komentarzem najlepszej gazety w Polsce:

http://www.jewish.org.pl/index.php/pl/a ... oiska.html
Zresztą nie udało się jej (ani policji) ustalić, którzy z kibiców krzyczeli: "Do pieca!". Bez przesłuchania "nie można zakładać, że celem tych osób było nawoływanie do nienawiści." A jeśli już, była to nienawiść do Łuczaka z Cracovii, co on zresztą właśnie tak odebrał.

Prok. Kuk-Turek nie ma wątpliwości, że "pier..." to słowo powszechnie uznane za obelżywe. Ale przywiązuje też wagę do "kontekstu sytuacyjnego", w jakim "odśpiewano przyśpiewkę".

A ten kontekst to wspomniana na wstępie tradycja "świętej wojny" między klubami. Wulgarny zwrot miał na celu poniżenie drużyny Cracovii, którą nazywano "Żydami", co ma uzasadnienie w tradycji i historii klubu - przyśpiewka nie była skierowana ani do Żydów, ani do osób pochodzenia żydowskiego, ale do przeciwnej drużyny - zaznacza Kuk-Turek.
I (uwaga!) uważa, że określenie Cracovii "Żydami" nie może być postrzegane negatywnie, bo "uznanie takich określeń za obraźliwe czy znieważające byłoby tożsame z prezentowaniem postaw antysemickich".

I - co podkreśla prokurator - nawet przewodniczący Zarządu Gminy Wyznaniowej w Krakowie (długoletni kibic piłkarski) uznał, że przyśpiewka nie była skierowana przeciwko osobom narodowości żydowskiej, ale wynikała "z wzajemnych waśni między klubami".
I sprawa została skandalicznie umorzona, podczas gdy właściwym ruchem w zaistniałej sytuacji było powołanie niezależnego trybunału złożonego z przedstawicieli policji, PZPN, organizacji Nigdy Więcej, Klubu 100, Jude Gangu, ale broń Boże członka gminy wyznaniowej .
robur pisze:Faktycznie nie rozumiem antysemityzmu, ale jakoś mi z tym dobrze...
Przynajmniej jest Panu z tym dobrze.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 20 sie 2011, 16:26

http://www.sport.pl/sport-krakow/1,1156 ... hwitz.html
Wiślacki rak antysemityzmu atakuje zdrowe komórki. Czyżby tym razem po wizycie w Krakowie zaatakował kibiców APOELu?

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 20 sie 2011, 18:24

No jak na razie Korona nie kleka przed Wiselka. Myslalem,ze BG spokojnie pyknie klub MVB,ale sie tam nie znam. Kuzera :love:

Pytanko: czemu znwou nie gra Malecki ? Maaskant trzyma go na LM ? Jest szansa,ze dzisiaj wejdzie ? Cholercia,mam go na kapitanie w fantasy :maruda:

Sebak85
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sebak85 » 20 sie 2011, 20:01

Nie od dzisiaj wiadomo, jak ostro grają zawodnicy Korony i dlatego Maaskant nie chce, aby żaden z kluczowych zawodników nie dostał kontuzji - stąd tak późne wprowadzenie Ilieva, Genkowa, nie wzięcie Meliksona, Jaliensa, Sobolewskiego.

Awatar użytkownika
PawełS
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PawełS » 20 sie 2011, 20:08

Wg mnie Maaskant Meliksona i innych nie zabrałby nawet gdyby mieli grać z Podbeskidziem. Rywal nie miał znaczenia, po prostu dał odpocząć najlepszym zawodnikom.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 20 sie 2011, 20:14

Tylko dwóch zawodników z podstawowego składu wystąpiło dzisiaj - Pareiko i Diaz, tyle samo co z Młodej Ekstraklasy - Brud i Czekaj. Wynik niezły, szkoda tylko sytuacji Bitona. Dużo mniej buraczana gra ze strony Korony, tylko jedna nieodgwizdana czerwona kartka w przeciwieństwie do czterech z poprzedniego meczu. Przyczyna jednak jest jasna - brak Maora i Małego - nikt Koronie nie uciekał. Nie było mistrza na kolanach w szlagierze sezonu :/.

Sebak85
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sebak85 » 20 sie 2011, 20:16

Ładny mecz Bruda i Czekaja.

Paweł - mylisz się. Rywal miał bardzo wielkie znaczenie.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 20 sie 2011, 20:18

Miał, ale najwyżej by się zmieniła liczba podstawowych graczu o ile? 2-3? Idea jest prosta, nawet mecze w grupie LM/PE nie są tak ważne jak ten mecz.

Awatar użytkownika
No_Name
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: No_Name » 20 sie 2011, 21:43

robur pisze:Sam dobrze wiesz, że nie o klub idzie. Idzie o kibiców, takich bezmózgowców jak No_Name.
I lepiej się poczuł Pan obrońca Żydowskich i żydowskich nacji ? ;)

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 22 sie 2011, 18:25

weszlo pisze:Przypomina nam się mecz Legia - Wisła 0:3, po którym niektórzy zawodnicy Legii byli lekko zszokowani. Nie tyle wynikiem (tym też!), ale sposobem, w jaki Małecki komunikował się z Radosławem Sobolewskim czy Arkadiuszem Głowackim. A było to jakoś tak - "Mały" chciał koniecznie strzelić gola i nikomu nie podawał.

Sobolewski: - Podaj do Brozia, a nie idziesz na chama!
Małecki: - Spierdalaj, [k****]!
Sobolewski: - Co powiedziałeś?
Małecki: - Odpierdol się!
Głowacki: - Masz taki wpierdol w szatni!
Małecki: - No dobra, sorry.

I ci legioniści, wkurzeni, sponiewierani, upokorzeni na własnym boisku, musieli się przez moment uśmiechnąć, słysząc rozmowy w zespole przeciwników.
I teraz nie do śmiechu - jak odejdzie Sobol, Małecki będzie najstarszy stażem w drużynie i to on będzie tak ustawiał zawodników. Budzi to lęk we mnie :). No chyba, że Moskal czy Bahr będą tłumaczyć inaczej niż powie :lol:.

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 22 sie 2011, 22:04

Maor nie zagra? :lol:

W sumie nawet jak dla mnie taktyka z trzema DM byłaby jak najbardziej na miejscu na ten mecz, bo o ile nasza obrona w Krakowie spisywała się bardzo dobrze to w środku niestety przeważali Cypryjczycy. Na dodatek Maor był całkowicie wyłączony z gry przez ciągłe podwajanie i potrajanie. Teraz to Cypryjczycy muszą zaatakować od początku... Melikson na pomęczonego rywala mógłby być idealny.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 22 sie 2011, 22:13

Myślę, że zagra, a trzema defensywnymi i tak możemy wyjść, bo mający za mało odbiorów i niewracający się Małecki może znowu zostać cofnięty. Poza tym Genkow gra jak klasyczny defensywny pomocnik ostatnio. Pewnie obejrzał parę meczów Mariusza Ujka, bardziej znanego jako Mariusz U.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”