Skoki Narciarskie - Strona 30

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Najwybitniejszym polskim skoczkiem narciarskim jest:

Adam Małysz
43
74%
Kamil Stoch
15
26%
Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 26 lut 2007, 16:49

zygy pisze:Panowie nie przesadzajmy znowu z tą krytyką Mateji, wszakże to on jako pierwszy Polak w historii oddał skok ponad 200metrowy i to na dodatek nie w Planicy ale w czeskim Harrachovie(w styczniu 2001roku).
i za to ma się mu należeć szacunek? Spiepszył sprawę nie po raz pierwszy.
To co wkurza najbardziej to nie to, że Mateja skoczył fatlanie, ale to, że w taki sposób skacze praktycznie zawsze, a mimo tego jest zawsze w kadrze - bo nie ma lepszych.
Poza tym gdy widze 30 - paro letniego faceta, który rozdygotany wychodzi z porogu oddając zapewne tysięczny skok w karierze to jest to żenujące.
*elano pisze:
potylicznego Andrzeja Leppera - Roberta Mateję.
Lepper sukces osiągnął, jest wicepremierem, natomiast Mateja same porażki, wiec porówanie nacięgane i nie trafne.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 26 lut 2007, 16:53

fieldy pisze:A skąd wiesz ile razy Tajnera na piciu złapali, a ile razy Rutkowskiego ?

Tego nikt sie nigdy nie dowie, miec odpowiednie "plecy" to podstawa. Zreszta Tonio Tajner wiecej miesza niz daje pozytku, trzeba przynac, ze Fin był jego pomysłem, wiec narazie siedzi cichutko, bo gdyby była inna sytuacja komentowałby jak to mialo miesce z Kuttinem.

W kwietniu przyjdzie czas na podsumowanie 8) Narazie broni Fina to smo co kiedys Tajnera :arrow: Małysz, druzyny jak nie nikt nei potrafil zbufowac tak nadal nie potrafi. A skoro mowi sie, ze Stoch jest wyzej o kilka miejsc w PŚ, to mozna powiedziec ze 5 miejsce na Io nie jest rowne 5 na MŚ. :lol:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8716
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 lut 2007, 16:56

fieldy pisze:powiedz, bo chyba w temacie nie jestem. Nie znam jego opinii na temat komentowania skoków na gorąco.
Chodzi mi o wypowiedz Bachledy, redaktor poprosil go, zeby ocenil swoj skok "na gorąco", a ten nie skumal i odpowiedzial : "jak na goraco?" :lol2:
Jarzinho pisze: mozna powiedziec ze 5 miejsce na Io nie jest rowne 5 na MŚ.
Z tym sie akurat nie zgadzam, ale za kadencji Kuttina o 5 miejsce bylo duzo trudniej, niz teraz.

PS - jak znajde czas, checi badz linka do rozmowy z Rutkowskim to wkleje.

Awatar użytkownika
ossy
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ossy » 26 lut 2007, 17:11

Jarzinho pisze:5 miejsce przy najsłabszej konkurencji od kilku lat to nie jest osiagniecie. brak medalu Małysza, nic nowego
NIc nowego, tylko podczas MŚ czy Olimpady za Kuttina, Małysz sie wogole nie liczyl. Stoch nie mogl sie zakwalifikowac do '30', a nikt nie wiedzial kto to Żyła. I gdyby nie taki Mateja-medal bylby pradopodobnie.
Poza tym ja widze ogromną roznice miedzy skokami teraz a przed rokiem czy dwoma. A że ty nie-pozostaje mi tylko powiedziec ze mi przykro.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 26 lut 2007, 17:22

ossy pisze:I gdyby nie taki Mateja-medal bylby pradopodobnie.

Kto zabrał Mateje, dlaczego go zabrał skoro skakał żałosnie przed MŚ.
NIc nowego, tylko podczas MŚ czy Olimpady za Kuttina, Małysz sie wogole nie liczyl.
Robi to jakas roznice, medalu niem, czy jest 7 czy 4 czy w PŚ 40 czy 30 to bez roznicy. Nie powrownujmy IO z MŚ gdzie poziom prezentowany przez zawodnikow jest o polowe nizszy niz na IO. Zobacz ilu zawodnikow kapitalnie skakało w zeszłym sezonie a ilu teraz. Janda, Ahonen, Matti, Spaeth, Roar... itp. Teraz takich takich jest 4 moze 5.

Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 38

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 26 lut 2007, 21:39

Jarzinho - ja dostrzegam róznice pomiędzy miejscem 4, a 40. Ja mam podobne zdanie jak fieldy. Lepistoe jest znacznie lepszy od Kuttina. Austriak nie zrobił dla kadry NIC. Moze Lepistoe nie dokonał cudów, ale postęp jest widoczny. Stoch regularnie bywa w 30stke, często nawet wyżej. Małysz, gdyby nie "wiatry"(w jego argumentacje "wiatr źle powiał" akurat wierze) byłby jeszcze lepiej w PŚ. A Kuttin:?: Już w trakcie TCS poprzednim sezonie Małysz musiał uciekać do Polski w poszukiwaniu formy, a i tak treningi na ziemi ojczystej mu g. dały :roll:

Mówisz o juniorach, że niby Lepistoe sie miał za nich zabrać. Ja tego nie słyszałem, ale moim zdaniem, Lepistoe ma na nich najmniejszy wpływ. Nimi zajmują się trenerzy kadry B i C, a Lepistoe ma ich obserwować i wybierać co większy talent. A zwróc uwagę, że na ostatnich MP w Szczyrku w pierwszej dziesiątce, o ile mnie pamięć nie myli, byli sami A-kadrowicze oraz weteranijak Skupień, Bachleda,Mateja itp. idp. Więc po co Fin ma na siłe brać jakiś siedemnastoletnich góroli i robić z nich na siłe Schlirenzauera :?: :idea:
ossy pisze:a nikt nie wiedzial kto to Żyła
Właśnie, jednak coś się posuneło. Pokazał się Hula i Żyła. Nie są to może zawodnicy wybitni, ale zwróć uwagę jacy byli rok temu... Na siłe z nich małyszów nie zrobią.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 26 lut 2007, 22:11

Jarzinho pisze:Jarzinho - ja dostrzegam róznice pomiędzy miejscem 4, a 40.

Hej ja nie pisałem z taka roznica 4 a 40, wiec prosze mi takiego czego nie wmawiac.
Vianuch pisze:Austriak nie zrobił dla kadry NIC
Pamietasz MŚ juniorów za czasow Kuttina czy Horngachera, ile dalej skacze nawet w KadrzeA. Kto wyłowil Stocha, jesli mnie pamiec nie myli to włąsnie za czasow duetu z Austrii zaczał skakac, robiac kolejne postepy...
Vianuch pisze:A zwróc uwagę, że na ostatnich MP w Szczyrku w pierwszej dziesiątce, o ile mnie pamięć nie myli, byli sami A-kadrowicze oraz weteranijak Skupień, Bachleda,Mateja itp. idp. Więc po co Fin ma na siłe brać jakiś siedemnastoletnich góroli i robić z nich na siłe Schlirenzauera
Widzisz Kuttin brał takiego Stocha i zobacz. 4 Polakow na normalnej skoczni w IO w "30", Stoch 16, Hula... Dwoch na duzej w tym Stoch junior. Nie mowiac jak prezentowała sie nasza druzyn z Mateja, ktory za czasow Kuttina skakał najlepiej w karierze. teraz Lepistoe poprostu korzysta na pozostałosciach po Tajnerze i Kuttinie ze swojej absolutni nic nie dał. Nic. Zabrał Mateje, ktory zawodził prawie u kazdego. Teraz poraz kolejny wszyscy sie o tym przekonali.

Na podsumowanie Hula, Zyła, Stoch to jest pozostałosc po duecie Stefan-Hainz, w juniorach byli w czołowce... Gdzies zapodzial sie Kowal, Rutkowski, Urbanski... Jednak gdzie jest Łukasz Rutkowski, Toczek czy Kubacki, ktorych miał wprowadzac Fin słynacy z pracy z młodzieza. Brak mu jaj, inni potrafili postawic na Stocha, Zyłe, Hule.
To jeszcze raz co dał polskim skokom Hanu Lepisote. :?:

Awatar użytkownika
ossy
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ossy » 26 lut 2007, 22:18

Jarzinho pisze:Robi to jakas roznice, medalu niem, czy jest 7 czy 4 czy w PŚ 40 czy 30 to bez roznicy. Nie powrownujmy IO z MŚ gdzie poziom prezentowany przez zawodnikow jest o polowe nizszy niz na IO. Zobacz ilu zawodnikow kapitalnie skakało w zeszłym sezonie a ilu teraz. Janda, Ahonen, Matti, Spaeth, Roar... itp. Teraz takich takich jest 4 moze 5.
:lol:

Wymienic Ci? Małysz, Jacobsen, Amman, Gregor, Keuttel, -jesli chodzi chodzi o caly sezon, na MŚ wiadomo-Olli, Adam, Roar,Simon.

Moze ty wymien tych kapitalnych z poprzednego?

Jarzinho pisze:Robi to jakas roznice
A co Ci ma [k****] wyczarować 4 skoczka? 3 najlepszych prezentuje duzo wyzszy poziom niz za Kuttina, i o to chodzi. Nie wiem czego bys ty chcial, moze zeby stworzyl taką kadre jaka ma Austria? I wg mnie 5 miejsce na IO to bylo gowno, nie osiągniecie. Załosna Słowenia,Czechy, Ruscy i Japońcy. Z najmocniejszymi ekipami nie mielismy sie i tak co rownac.

A co do Mateji jeszcze. Dzis przeczytalem wywiad z Mateją w ktorym stwierdzil ze: moze i tam byla jakas szansa na medal. zalosne.

2WP //maestro

Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 26 lut 2007, 22:23

Jarzinho pisze:Hej ja nie pisałem z taka roznica 4 a 40, wiec prosze mi takiego czego nie wmawiac.

A jednak:

Jarzinho pisze:Robi to jakas roznice, medalu niem, czy jest 7 czy 4 czy w PŚ 40 czy 30 to bez roznicy

Mówisz, że Mateja miał najlepszy sezon w karierze. Jedynie TCS mu sie udał zajoł jakieś 16 miejsce :jupi:

Masz rację, to Kuttin wyłowił Stocha, ale Heinz był odpowiedzialny nie tylko za łowienie talentów, ale także za ich rozwój. A rozwoju, ja przynajmniej nie zauważyłem. O juniorach już wspominałem :arrow: najpierw niech ich potrenują w juniorach te Kowale i Toczki, a potem niech idą na salony. Jeśli są na nie za słabi to nie mają wstępu. A za ich formę, w kadrze B czy C Fin nie odpowiada.

Juniorzy w kadrze A to była zasługa głownie Horngachera. A co ma robić Lepistoe gdy aktualnie w kadrze B nie ma kogoś dobrego, który nadawałby się do kadry A?

Awatar użytkownika
ossy
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ossy » 26 lut 2007, 22:36

Jarzinho pisze:To jeszcze raz co dał polskim skokom Hanu Lepisote.
Błysk 30-letniego Małysza?
Najlepsze jak narazie rezultaty Stocha w kadrze?
Adama w czolowce? Ktorego nie dzieli przepasc miedzy nim a 1 miejscem?
Jak narazie 991 pkt w PŚ, a w poprzednim było 736?

Moze lepiej popiedz, konkretnie, czego oczekujesz?

Sorry Jarzinho ale nie dostrzegasz roznicy. Piszesz tu u mlodziakach pracy Kuttina, ale to bylo przed jego praca z kadra A. A chyba o tym okresie mowimy? Bo chodzi o to ze mial slabe wyniki, wlasnie z kadra A, i o ile sie nie myle, Malysz nie skakal w srebrej druzynie juniorów?
Ostatnio zmieniony 26 lut 2007, 22:44 przez ossy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 26 lut 2007, 22:41

Przepraszam a widzisz przecinek.
Vianuch pisze:ale także za ich rozwój

Powiedz jedno czy za czasów Kuttina nie rozwinal sie Hula, Żyła i Stoch. Obecnie widze, ze Hula i Żyła stoja w miejscu. Stoch notuje wyniki coraz lepsze, jednak to było widac od 2 sezonow.
Vianuch pisze:Juniorzy w kadrze A to była zasługa głownie Horngachera. A co ma robić Lepistoe gdy aktualnie w kadrze B nie ma kogoś dobrego, który nadawałby się do kadry A?
No chyba piszesz niepowaznie. Druzyna, ktora zdobyła srebro MŚ Juniorow prowadzona przez Kuttina skladala sie z M. rutkowskiego, Huli, Stocha i chyba Kowala badz Żyły. W nastepny sezonie wszystkich Austriak wprowadzał do PŚ, był i kolejny sukces za czasów Stefana i kolejni byli wprowadzani. To sa skoki jestes dobry w juzniorach osiagasz wyniki medalowe to pora na Kadre A, wiec gdzie jest Ł. Rytkowski, Toczek, Kowal, Urbański. Dlaczego nie dostaja szansy takiej jak dostali juniorzy od Heinza. Jakby dzisiaj wygladala nasza druzyna bez Stocha, Zyły, Huli.
Mateja, Malysz, T. Tajner, M. Bachleda :?:

Mowisz najlepsze rezultaty, a czego oczekiwales, ze zatrzyma sie w rozwoju skoro jego postepy było widac od czasu pracy z junirami Kuttina, co sezon były coraz lepsze pozycje.
Małysz w czołowce, kiedys musial wrocic, jednak co z tego co mu da 2 pozycja na koniec seoznu, jesli nie bedize zwyciestwa w TCS czy medalu, to to 2 jest g... warte. On juz to wygrał.

Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 26 lut 2007, 22:55

Jarzinho pisze:Powiedz jedno czy za czasów Kuttina nie rozwinal sie Hula, Żyła i Stoch.
Nie. Heiz wprowadził ich do Pucharu Świata i na tym sie mniej więcej skończyło. Goście mieli czasem jakieś przebłyski, w stylu zakwalifikowania się do 30tki, ale to raczej przypadki były, albo był to konkurs w Japonii, gdzie nikt nie skakał z czołowki. :roll: Stoch,Żyła i Hula nie potrafili oddać 2 dobrych skoków, byli spięci, przez co zdekoncentrowani. Po skoku nie umieli wypowiedzieć słowa dziennikarzowi. A teraz, przy Lepistoe troche dorośli, są wyluzowani(głownie Stoch) i poczynili znaczne postępy.

Jarzinho pisze:prowadzona przez Kuttina
Kuttin ich nie prowadził w juniorach. Dopiero po tym sukcesie, w seniorach.
Jarzinho pisze:Dlaczego nie dostaja szansy takiej jak dostali juniorzy od Heinza.

Bo wyniki nie wskazują, żeby dobrzy aż na A-kadre. Po co mają targać tych kolesi po Pucharze Świata :?: Niech coś najpierw zdziałają na MŚ Juniorów czy Pucharze Kontynentalnym. W przypadku Stocha i spółki też najpierw był sukces, a potem przejśce do a-kadry.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 26 lut 2007, 23:08

Vianuch pisze:Kuttin ich nie prowadził w juniorach. Dopiero po tym sukcesie, w seniorach.

Mam watpliwosci, ze wiesz o czym piszesz. Kuttin zdobył złoto z M. Rutkowskim i srebro z druzyna w juniorach i był tam napewno Hula, Stoch i chyba Żyła, czyli nasz dzisiejsza kadra.
Vianuch pisze:. Goście mieli czasem jakieś przebłyski, w stylu zakwalifikowania się do 30tki, ale to raczej przypadki były, albo był to konkurs w Japonii, gdzie nikt nie skakał z czołowki.
Vianuch pisze:A teraz, przy Lepistoe troche dorośli, są wyluzowani(głownie Stoch) i poczynili znaczne postępy.
Stoch robi takie postepy, ze same rece sie skladaja do oklaskow, przeciez to sa postepy niczym niemolwak. Za 4 lata bedzie wygrywał, powiedz jedno czy Kamil nie notowa takich wynikow podczas wspolpracy z Hainzem :roll: Znaczne postepy, ty chyba nie widizales na oczy Stocha, Huli i Żyły. Podczas w poprzednicm sezonie raz sie udało raz nie, czyli wg. rozwoju w PZNie teraz powinni sie kwalfikowac do 30. Oni maja problem ze wskoczeniem do 50. Przeciez to śmiech.
Kamil Stoch zdobył w zeszłym seoznie 53pt(chyba) teraz zdobedzie moze 100 to jest postep, jesli tak to sorry.
Vianuch pisze:Bo wyniki nie wskazują, żeby dobrzy aż na A-kadre. Po co mają targać tych kolesi po Pucharze Świata Niech coś najpierw zdziałają na MŚ Juniorów czy Pucharze Kontynentalnym. W przypadku Stocha i spółki też najpierw był sukces, a potem przejśce do a-kadry.
Czy ty wogole orientujesz sie w wynikach jakie osiagneli w zeszłym roku juniorzy tyou ł. Rutkowski, on pwoinen byc regularnie na zawodach PŚ, był 4 na MŚJ, pierwszy był Gregor gdzie jest Gregor a gdzie Łukasz. Nie robmy sobie jaj.

Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 27 lut 2007, 16:05

Jarzinho pisze:ł. Rutkowski

M. Rutkowski też powinien startować w zawodach, a biorąć pod uwagę Twój tok myślenia powinien skakać lepiej niż Schlierenzauer, bo na MJ pobił rekord skoczni i pokonał samego Morgensterna... Zwróc uwagę na winiki z ostanich MP. Widziałeś tam jakiegoś Rutkowskiego? To po co kolesia brać do Japonii, skoro nawet w Polsce wypada blado :?:

Jarzinho pisze:Oni maja problem ze wskoczeniem do 50

Gdy był Kuttin przeważnie wogóle tam nie wskakiwali.

Jarzinho pisze:Kamil Stoch zdobył w zeszłym seoznie 53pt(chyba) teraz zdobedzie moze 100 to jest postep, jesli tak to sorry
Oczekujesz, że od razu będzie skakał tak jak Małysz?? Bądź realistą ;)

Btw. juniorów jeszcze. Jeśli masz dostęp do dzisiejszej Wyborczej, poczytaj sobie wywiad z Tajnerem, dlaczego nowych,młodych nie ma jeszcze w PŚ.

pozdro

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 27 lut 2007, 16:20

Vianuch pisze:M. Rutkowski

Mateusz sam sie stoczył na dno. Tylko on nie mial tatusua w PZN.
Vianuch pisze:Gdy był Kuttin przeważnie wogóle tam nie wskakiwali.
Widzisz jaki masz punkt, za czaso Kuttina oniwychodzili z juniorow do sezniorow, czyli teraz powinni skakac nonstop, to sie nazywa rozwój. Teraz skacza tak jak za czasow Kuttina, czyli staneli w miejscu.
Vianuch pisze:Oczekujesz, że od razu będzie skakał tak jak Małysz?? Bądź realistą

CZyli o jakich ty postepach mowisz, co zrobil Fin ze sTochem nic wiekszego, taki postep był przez ostatnie 3 lata, zadnego wybuch talentu jego osoby nie zaistynial.
Vianuch pisze:Widziałeś tam jakiegoś Rutkowskiego?

Dlaczego po MŚ juniorow zawodnicy dostawali szanse od Austriaka, a teraz takich nie dostali inni juniorzy od Lepistoe. Proste, Hainze potrafil zmobilizowac Mateje, dał szanse juniorom, dlatego teraz mamy Żyłe i Stocha. Fin nie daje zadnych kolejnym zawodnikow, a zabiera takie talenty ja Robert i nawet nie potrafi go zmobilizowac na dwa skoki.
Jestem pewnyz że łukasz Rutkowski, czy inni z ekipy z ostanich MŚJ dostaliby szanse u Kuttina i to nie jednorazowa. A tak nawet nie wiadomo z kim oni trenuja.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”