Problem niestery polega na tym, że w tym kraju każdemu się wydaje, że zna się na polityce, jest mądrzejszy od pozostałych i ogólnie doktorat z ekonomii może napisać jutrzejszego ranka na kiblu...
Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 01 lip 2010, 22:34
(L)oczkerson

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 01 lip 2010, 22:42
Wilmore
Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 01 lip 2010, 22:43
maciek_88

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 01 lip 2010, 22:50
Pewnie, ale jestem przekonany, że co najmniej równie wielu w Twoim mniemaniu "odpowiednich" wyborców nie chce głosować zniesmaczonych językiem Kaczyńskiego i Palikota, jak wielu wyborców idzie do urn z automatu głosując na tego, kogo odpowiedni dyrektor wskazał. Wolę, żeby głosowali wszyscy, niż żeby ryzykować wybór populisty przez niską frekwencję.Wilmore - kampanie wyborcze to w większości pranie mózgu
Wilmore
Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 01 lip 2010, 22:56
czyli głosują tylko podatni na populizmy naiwniacy, bojówkarze oraz ludzie kiepsko wykształceni chodzący na wybory z takiego samego przyzwyczajenia jak co niedziele do kościoła, a inteligencja się obraziła i głosować nie chceWilmore pisze:(L)oczkerson
Sęk w tym, że kampania jest skierowana do wielu osób, które głupie nie są, pojęcie o polityce jakieś mają, ale są nią obrzydzone i nie chcą głosować dla zasady. Zyskują na tym kandydaci wspierani przez ludzi z niższym wykształceniem lub przez obywateli biedniejszych regionów, zyskują na tym populiści. Akurat zachęcanie do głosowania to znakomita opcja - wolę prezydenta wybranego przez 38 milionów Polaków, jakimi by oni nie byli, niż 15 milionów Polaków umotywowanych nie zawsze dobrem kraju, ale często nienawiścią podsycaną przez media ze wszystkich stron sceny politycznej.
(L)oczkerson
Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 01 lip 2010, 22:56
maciek_88
Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 01 lip 2010, 23:01
(L)oczkerson

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 01 lip 2010, 23:03
Gdzie Ty wynalazłeś tam hasła "tylko" i "inteligencja się obraziła"? Akurat moim zdaniem jest mniej-więcej pośrodku - głosuje większość z podanych przez Ciebie grup i część inteligencji, ale na pewno nie tylko te grupy i nie cała inteligencja.czyli głosują tylko podatni na populizmy naiwniacy, bojówkarze oraz ludzie kiepsko wykształceni chodzący na wybory z takiego samego przyzwyczajenia jak co niedziele do kościoła, a inteligencja się obraziła i głosować nie chce
Dlatego jestem zwolennikiem obecnego systemu, głosują ci, którym zależy na systemie. Rację ma Mikke, że w takim mniej-więcej ustroju wybierano miernoty - poprzedniego prezydenta - czy nawet gorszych, ale jednak to vox populi. Sam nie jestem przekonany co do żadnego kandydata, Kaczyńskiego oczywiście skreślam z zasady, głosować czuję, że muszę. Nie wyobrażam sobie, żeby nie głosować.A jak inaczej ustalić inteligencję człowieka, wystarczającą by jego głos uznać za pełnoprawny, MENSA ma zrobić im testy?
Uważasz, że nierozgarnięty bojówkarz, który ośmiesza się nawet na forum internetowym, z ograniczonym światopoglądem, idący tam, gdzie reszta owiec, PO, PiS, SLD, obojętnie, to ktoś lepszy?Od niezainteresowanych polityką, z niewyrobionym światopoglądem oczekuje podobnej odpowiedzialności
Wilmore
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piotr » 01 lip 2010, 23:09
Piotr
Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 01 lip 2010, 23:12
maciek_88
Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 01 lip 2010, 23:15
przejaskrawiłem by uwypuklić sytuacje, nie czuj się obrażonyGdzie Ty wynalazłeś tam hasła "tylko" i "inteligencja się obraziła"? Akurat moim zdaniem jest mniej-więcej pośrodku - głosuje większość z podanych przez Ciebie grup i część inteligencji, ale na pewno nie tylko te grupy i nie cała inteligencja.![]()
bo jest zaangażowany w sprawę i przedstawia jakiś głos społeczny. A to, że taki sposób patrzenia na świat jest błędny? No jest, ale kim ja jestem by im odbierać głos. Mogę jedynie odradzać pójście na wybory tym, którym to wisi i będą wybierali kolesia z fajniejszą piosenką wyborczą czy bardziej ślitaśną focią na plakacie. Przecież takie głosy nijak nie przedstawiają światopoglądu społeczeństwa.Uważasz, że nierozgarnięty bojówkarz, który ośmiesza się nawet na forum internetowym, z ograniczonym światopoglądem, idący tam, gdzie reszta owiec, PO, PiS, SLD, obojętnie, to ktoś lepszy?
Wróć, napisałeś, że tak uważasz. Dlaczego?
(L)oczkerson

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 01 lip 2010, 23:18
Nie chodzi mi o to, żeby odbierać komukolwiek głos.No jest, ale kim ja jestem by im odbierać głos
Wilmore
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 01 lip 2010, 23:21
A po co? Skoro ktoś się polityką nie interesuje, to [ch**] mu w dupę. Nie musi zabierać głosu w sprawach przyszłości Polski (co oczywiście wiąże się z "brakiem narzekania").Wilmore pisze:najważniejsze, żeby głosowali wszyscy.
cloner
Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 01 lip 2010, 23:25
(L)oczkerson

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 01 lip 2010, 23:26
Co do obrazu społeczeństwa - jednak nie do końca jest taki, choć trochę racji masz.Wilmore, ale taki mamy obraz społeczeństwa i choćby dyskusja na tym forum to udowodniła, więc taki głos też jest potrzebny.
Wilmore
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio