Arsenal FC (zbiorczy) - Strona 296

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Nowym trenerem Arsenalu po Emerym powinien zostać...

Ljunberg
2
8%
Vieira
1
4%
Pochettino
2
8%
Allegri
4
17%
Marcelino
2
8%
Nuno Espírito Santo
0
Brak głosów
Ancelotti
0
Brak głosów
Arteta
10
42%
Benitez
3
13%
ktoś inny
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 10 lip 2007, 23:13

Szyrlo pisze:Myślę, że na tego środkowego pomocnika, idealnie by pasował Van der Vaart.
Po co Arsenalowi kolejny środkowy pomocnik? Na tej pozycji akurat mamy aż nadmiar piłkarzy :] .
Szyrlo pisze:W taktyce Wenger' a są 2 już boczni pomocnicy: Rosicky i jeszcze dochodzi teraz Reyes
W taktyce Wengera Rosicky pełni rolę bocznego pomocnika, ale nominalnie gra na środku boiska. A Reyes to raczej odchodzi :P

Paszti
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Paszti » 10 lip 2007, 23:48

RóżA pisze:bo akurat Hleb rajdy lewą flanką przeprowadza bardzo często.
??? Kiedy Hleb grał na lewej stronie? Chyba na początku swojego przyjścia do nas, czyli w zeszłym sezonie... A teraz? No nie żartuj.
RóżA pisze:Obaj Panowie na skrzydłach spisują się co najmniej dobrze.
O.o Ciekawe stwierdzenie, dla mnie totalnie nie nadają się na skrzydłowych
Szyrlo pisze:jeszcze dochodzi teraz Reyes,
Chyba raczej odchodzi :|

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 10 lip 2007, 23:54

Paszti pisze:??? Kiedy Hleb grał na lewej stronie? Chyba na początku swojego przyjścia do nas, czyli w zeszłym sezonie... A teraz? No nie żartuj.
:oops:
Chodziło mi o prawą flankę :wink:
Paszti pisze:O.o Ciekawe stwierdzenie, dla mnie totalnie nie nadają się na skrzydłowych
A według mnie spisują się na skrzydłach dobrze. Oczywiście ich gra nie przynosi jakiś zatrważających efektów, ale 'jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma' :P .

Paszti
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Paszti » 10 lip 2007, 23:59

RóżA pisze:
Paszti pisze:??? Kiedy Hleb grał na lewej stronie? Chyba na początku swojego przyjścia do nas, czyli w zeszłym sezonie... A teraz? No nie żartuj.
:oops:
Chodziło mi o prawą flankę :wink:
Paszti pisze:O.o Ciekawe stwierdzenie, dla mnie totalnie nie nadają się na skrzydłowych
A według mnie spisują się na skrzydłach dobrze. Oczywiście ich gra nie przynosi jakiś zatrważających efektów, ale 'jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma' :P .
No właśnie, o ile Rosicky jeszcze jakoś daje rade i gdy grał, często ciągnął zespół, o tyle Hleb był wielokrotnie naszym najsłabszym ogniwem no ale grać musiał, bo nie było go kim zastąpić (Diaby czy Denilson na boku pomocy to dla mnie totalne nieporozumienie) i muszę przyznać że nie byłoby mi trudno rozstać się z Białorusinem. O ile gdy do nas przychodził byłem wielkim zwolennikiem tego transferu i miałem duże oczekiwania, no ale pan W postanowił na siłę zrobić z niego skrzydłowego i raczej średnio mu to wyszło.

A może po prostu jestem zbyt wymagający, no ale co, ja zawsze wszystko (prawie) krytykuje :P

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 11 lip 2007, 0:09

Pasztet, kiedyś już prowadziłem tutaj dyskusję z Jarzinho na temat gry Rosicky'ego i Hleba na flankach. Jako że moje zdanie na ten temat się nie zmieniło to po prostu zapodam kilka cytatów:
RóżA pisze:Nie do końca rozumiem dlaczego za wszelką cenę chcecie wepchnąć Hleba do środka... przecież Białorusin świetnie sobie radzi w roli skrzydłowego. Co prawda z dośrodkowaniami trochę u niego gorzej, jednak IMO te zejścia z piłką do środka są jeszcze bardziej zabójcze dla rywali Wink
RóżA pisze:Rosicky rzeczywiście o wiele bardziej pasowałby do gry w środku pola, ale niestety póki co to tylko on (lub Freddie) może grać na lewym skrzydle. Odszedł (przyjmijmy że już nie wróci Rolling Eyes ) od nas Reyes, Van Persie o wiele lepiej radzi sobie z przodu (Clichy natomiast w destrukcji) a Walcott na lewe skrzydło po prostu nie pasuje. Pozostaje jedynie Tomas, który mimo że gra na owej pozycji z przymusu to jak na razie radzi sobie całkiem dobrze Wink
RóżA pisze:Z pozoru to właśnie tak wygląda, ale warto również zauważyć że Arsenal zdobywa sporą liczbę bramek po dwójkowej akcji Hleba + (Cesca, Van Persiego, Eboue czy Adebayora) zagranej z klepki na wysokości pola karnego rywali. Ponadto Aliaksandr dysponuje bardzo szybkim i dokładnym podaniem co niweluje Jego nieumiejętność dośrodkowywania. Gdyby do tego doliczyć jeszcze dwie zdobyte przez niego bramki w Premiership jestem w stanie stwierdzić, że Hleb z powierzonego mu zadania wywiązuje się bardzo dobrze Krzywy
RóżA pisze:Co do tej lepszej efektywności Hleba na środku nie byłbym taki pewien, głównie ze względu na dość samolubny styl gry Białorusina. Hleb grając na skrzydle może po prostu wykorzystać swoją szybkość i bardzo dobrą technikę. W środku pola niestety na coś takiego pozwolić by sobie nie mógł, zwłaszcza grając w Premiership Krzywy
RóżA pisze:Jako przykład podam może dwa mecze: wyjazdowy z Chelsea oraz domowy ( Rolling Eyes ) z Liverpoolem. W obu spotkaniach Hleb asystował przy zdobywanych bramkach. W meczu z Chelsea bezpośrednio, po doskonałym zagraniu piłki po ziemi (!) do Flaminiego, natomiast w meczu z Liverpoolem pośrednio, schodząc z piłką do środka świetnie zagrał do Fabregasa, który następnie piłkę wyłożył jak na tacy Flaminiemu (swoją drogą Cesc w tej sytuacji spokojnie mógł strzelać bezpośrednio na bramkę, przypuszczam że efekt końcowy byłby identyczny Krzywy ). To są oczywiście tylko dwa przykłady podane głównie ze względu na klasę rywali. Jeżeli chcesz mogę znaleźć takowych więcej Łypiący

Masz zresztą link do całej rozmowy --> http://www.swiatpilki.com/viewtopic.php ... start=3735

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 12 lip 2007, 16:13

Stało się - kolejny transfer :jupi:

Bakary Sagna oficjalnie w Arsenalu.
Nie ujawniono kwoty transferu, ale wiadomo, że kosztował nas ok 6-7 mln
Francuz będzie grał z nr 3 - cyzli waidomo po kim dostaje koszulke :p
Obrazek

Udzielił już nawet pierwszego wywiadu.
Ciekawy \fragment znalazłem:

Generally, you played at right back for Auxerre. Is that where you expect to play for Arsenal?

I think so. For four years I have been playing at right back and it is where I feel the most at ease
[...]
I have also played at left back on occasions, either for the Under-21 French team or in Auxerre. The result is the same

Finally do you have a message for the Arsenal fans?

First of all, welcome! I hope we are going to spend many seasons together.

Wiec w środku pewniegrać nie będzie. Lewa badź prawa strona.
Ciekawe jak to Wenger wykombinuje. Mam nadzieje, ze nie bedzie eksperymentował z przestawianiem Eboue gdziekolwiek.

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 12 lip 2007, 16:20

Obrazek

Dobrze wygląda w nowych barwach, mógłby tylko kolor włosów zmienić :lol: .

Podobnie jak fieldy mam nadzieję że Wenger nie będzie nigdzie przesuwał Eboue. Emmanuel znakomicie sobie radzi na prawej stronie defensywy i tam jest Jego miejsce. Sagna póki co powinien pełnić rolę rezerwowego, który w razie wejścia na boisko nie będzie osłabieniem dla drużyny :wink: . Poza tym podczas PNA nie będziemy się już martwić kto zagra na prawej stronie, bo Toure ma już zastępce w postać Djourou :] .

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 12 lip 2007, 16:53

Kawał chłopa z niego. Na początku nie chciałem go u nas, ale lepiej mieć szerszą kadrę.

Z tego co wiem, Sagna może także grać na lewej stronie. Clichy zaliczył udany sezon. Dobrze grał i obyło się bez większych kontuzji.

Nie wiem czego mam się spodziewać po Sagnie, ale za te pieniądze tylko dobrej gry. :wink:

Eduardo,Fabiański,Sagna... Jeszcze skrzydłowy (Pedersen) i okienko możemy zamykać. :wink:

Awatar użytkownika
jakubbb
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jakubbb » 12 lip 2007, 17:01

Bardzo dobre posunięcie ze strony Arsenalu. Gdy niektórzy gracze pojadą na PNA to Sagna będzie zastępcą w sam raz dla Eboue. Tak jak ty słyszałem, że może grać na lewej stronie w razie kłopotów Clichy'ego ale sądze, że Bakari nie podda się tak łatwo i powalczy o miejsce w podstawowym składzie. W końcu 6-7 mln to nie jest mała kwota. Jeżeli faktycznie czeka go ławka to może byc pierwszym zmiennikiem obu graczy bo na lewą stronę w tej chwili poza Clichym nie ma nikogo. Jest Traore ale on jest jeszcze za młody. A wspominam o możliwości pierwszego rezerwowego dlatego, że Reading zgłasza sie po Justina Hoyte'a i już złożyła wstępną ofertę wartą 2 mln Ł. Podobno bardzo chce go miec w Reading trener Coppell który już trenował Hoyte'a w Sunderlandzie gdzie ten był wypożyczony.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 12 lip 2007, 17:04

jakubbb pisze:bo na lewą stronę w tej chwili poza Clichym nie ma nikogo. Jest Traore ale on jest jeszcze za młody.
Gallas przecież może grać z powodzeniem na lewej obronie, oczywiście marudzi przy tym ale raczej, jak go Wenger tam wystawi - to bedzie tam grał.
Traore za młody ? Traore jest w sam raz. Idealny zmiennik Clichy'ego. Jesli Gael złapie jakąś kontuzje, albo kartki - Traore jest gotowy do gry. Bardzo dobrze rokuje. Świetnie gra do przodu i w obronie też raczej nei można mu niczego zarzucić.
Jak mam być szczery to wole Traore na lewej, a Sagne na prawej [oczywiscie, jako zmienników: Clichy'ego i Eboue]

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 12 lip 2007, 17:06

jakubbb pisze:w tej chwili poza Clichym nie ma nikogo.
W razie czego na lewej stronie może grać Gallas :] . Wtedy na środek obrony wchodzi ktoś z dwójki Djourou - Senderos (osobiście wolałbym tego pierwszego :] ) .

Justin powinien mimo wszystko zostać. W ubiegłym sezonie jeżeli już grał to grać przyzwoicie. Nawet bramkę strzelił :o . Na rezerwowego nadaje się idealnie. Pytanie tylko czy sam zawodnik godzi się z taką rolą w klubie :roll: .

EDIT:

Widzę że fieldy mnie uprzedził :P .

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 12 lip 2007, 17:09

fieldy pisze:Traore za młody ? Traore jest w sam raz. Idealny zmiennik Clichy'ego.

Nie zgodzę sie z tym. On musi się ograć. Czasami nie wie co ma robić na boisku. Wenger powinien go wypożyczyć na przyszły sezon. Jak rok pogra w Premiership, czy nawet Championship, to wtedy można powiedzieć że jest idealnym zmiennikiem dla Clichyego. :wink:

fieldy pisze:Gallas przecież może grać z powodzeniem na lewej obronie, oczywiście marudzi przy tym

Nie mogę tego pana. :? Nie byłoby mi szkoda gdyby od nas odszedł.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 12 lip 2007, 17:12

Ja bym nie płakał po Hoycie. Zwłaszcza teraz jak przyszedł Sagna, jest starszy, jest silniejszy i ... zdaje się, ze nizszy, wiec bardziej zwrotny [największa wada Justina - mało zwrotny]
Justin gra oczywiscie już regularnie w kadrze Anglii [młodziezowej, jakby kto pytał :P] i być moze z czasem przestanie mu się podobać jego rola w Arsnalu. Póki co jednak, ani na boku defensywy, ani tym bardziej w środku nie widzę dla niego miejsca [jesli chodzi o wyjsciowy skład]
Sagna ma już jakieś doświadczenie, wygrał Puchar Francji w 2005 roku, grał w PUEFA [Hoyte pewnie wystąpił kiedyś w pojedynczym meczu LM, ale nigdy nie grał regularnie o dużą stawkę]
RóżA pisze:Wtedy na środek obrony wchodzi ktoś z dwójki Djourou - Senderos
albo o zgrozo - Gilberto :?
guru pisze:Jak rok pogra w Premiership, czy nawet Championship, to wtedy można powiedzieć że jest idealnym zmiennikiem dla Clichyego.
ja się troche obawiam juz tych wupożyczeń, ilu młodych zdolnych chłopaków wyjechało i nigdy nie wróciło ? zupełnie jak ci żołnierze :?
Ostatnio zmieniony 12 lip 2007, 17:14 przez fieldy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2431
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 12 lip 2007, 17:13

guru pisze:Nie mogę tego pana. Nie byłoby mi szkoda gdyby od nas odszedł.
A dziwisz mu się? Gallas najwidoczniej ma większe ambicje niż walka o max 3 miejsce w Premiership i dlatego narzeka na politykę klubu. W sumie tutaj należy mu przyznać rację. Bardzo dobrze, że chciałby jeszcze coś osiągnąć, a nie odchodzić powoli ze sceny.

Mass
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mass » 12 lip 2007, 17:14

fieldy pisze:Jak mam być szczery to wole Traore na lewej, a Sagne na prawej [oczywiscie, jako zmienników: Clichy'ego i Eboue]

Wysoko Wenger ceni zmienników, jak Sagna przychodzi za te 7 milionów funciaków.
Nigdy go nie widziałem w akcji, dla mnie ogromna nie wiadoma, choć kiedyś spotkałem się z twierdzeniem, że przypomina stylem Mendy'ego z PSG.

guru pisze:Nie byłoby mi szkoda gdyby od nas odszedł.

Wtedy w ogóle moglibyście z samym Lehmannem grać, ten sam efekt.
Gallas może i jest kapryśny, ale niemniej to świetny obrońca, cenie go bardziej niż Toure nawet.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”