Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2982

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 139

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 03 wrz 2026, 19:22

venomik pisze:
02 wrz 2026, 9:12
Chandlerr pisze:
02 wrz 2026, 7:25
Trzeba miec niezle nasrane we łbie żeby stać w kolejce godzine i zatankowac 50zl taniej. No ale covid pokazal ze wiekszosc spoleczenstwa to ameby umyslowe. Niemożliwe, że pochodzimy od małp bo one miałyby więcej rozumu.
W Polsce wiecej niż 50 zł na rękę za godzinę zarabia może z 20% pracujących. Więc tak uczciwie nie bardzo rozumiem dlaczego spędzenie godziny w pracy nosząc ciężkie pakunki za 30 zł za godzinę jest ok, ale posiedzieć w aucie godzinę przeglądając facebooka aby zaoszczędzić 50 zł w godzinę to już powód do wstydu.
Inna sprawa, że dla niektórych takie 50 zł jest bardzo wartościowe. Nie ma co stygmatyzować ludzi, którzy gorzej zarabiają albo kazdego miesiąca muszą sie starać aby dopiąć budżet. Ma ktoś opcję aby zaoszczędzić 50 zł i z niej korzysta - ale nie, w internecie zostanie obśmiany, że jest pozbawiony rozumu, ameba, głupszy od małpy
:roll:
Wystarczyło pomyśleć co się może dziać w ostatniej chwili i zatankować dzień czy 2 dni wcześniej. Tak to robili problem ludziom co zawodowo jeżdżą dużo i muszą tankować codziennie.
Na 50 zł to i tak trzeba mieć prawie pusty bak w przeciętnej osobówce, jak ktoś przyjeżdżał z połową baku czy więcej oszczędzał znacznie mniej, to nie wiem czy to warte czekania. Było też ryzyko, że zabraknie paliwa i czekanie byłoby na darmo.

Matrixxx
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 213
Kibicuję: Inter

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Matrixxx » 03 wrz 2026, 19:31

Kluchman pisze:
03 wrz 2026, 19:06
Jestem. Dla Kowalskiego od trzeciego posiadanego mieszkania
Ok. To taka sytuacja np - mam swoje mieszkanie, w perspektywie następnych X lat dostanę w spadku mieszkanie i dom w górach po rodzicach. Wtedy musiałbym zapłacić kataster prawdopodobnie za dom w górach, od powiedzmy 500k 1% to jest 5 tysięcy złotych rocznie. Za samo to, że mogę tam jechać na weekend w góry.

Moim zdaniem, to nie jest w porządku. Nie jestem handlarzem, nie jestem gościem, który lokuje gotówkę w mieszkania pod wynajem, dostałem je w spadku i chciałbym móc z tego korzystać, tylko teraz będę musiał państwu za to zapłacić 5k. To jest chore.

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1181

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 03 wrz 2026, 19:39

Możesz sprzedać mieszkanie i ulokować kapitał w inne aktywa. W dwóch jednocześnie nie będziesz mieszkał.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2439
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 03 wrz 2026, 19:42

Nie musiałbyś, mógłbyś sprzedać jedną z trzech nieruchomości - w takim przypadku mógłby być np. jakiś roczny okres karencji od podatku, to są szczegóły. Wtedy też będziesz korzystać z tego, że odziedziczyłeś tak pokaźny majątek, a w trzech nieruchomościach na raz mieszkać nie będziesz. Może np. sprzedaż odziedziczonego mieszkania pozwoli Ci spłacić kredyt hipoteczny na obecne albo ulokować pieniądze gdzieś indziej.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1005

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 03 wrz 2026, 20:17

Dojechać @Matrixxx burżuja!

Tymczasem firma TAG Immobillien w Polsce:

UOKiK wydał zgodę na zakup ponad 5 tys. lokali przez Vantage Rent od Resi 4 Rent. To pierwsza tak duża transakcja na bardzo młodym rynku PRS w Polsce.

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów wydał zgodę na zakup przez platformę Vantage Rent spółek platformy Resi 4 Rent posiadających 5,32 tys. lokali na długoterminowy wynajem w kilku miastach. Zamknięcie transakcji spodziewane jest w ciągu dwóch tygodni.

W wakacje 2025 r. strony ustaliły warunki transakcji oraz jej wartość – to 565 mln euro, czyli około 2,4 mld zł. Transakcja będzie benchmarkiem (punktem odniesienia) dla rynku PRS w Polsce i naszym regionie Europy. To pierwszy zakup o takiej skali lokali z udokumentowaną historią najmu.
https://www.parkiet.com/budownictwo/art ... na-wynajem

Rynek PRS jest jeszcze raczkujący w naszym kraju:
(...)
Skala wciąż jest stosunkowo niewielka, ale dynamika rośnie, a modele współpracy między deweloperami a funduszami zaczynają się stabilizować. Jednocześnie zmienia się sam fundament rynku — model, w którym mieszkania trafiają głównie do indywidualnych właścicieli, stopniowo ustępuje miejsca segmentowi zarządzanemu przez profesjonalnych operatorów. Polska dopiero wchodzi na tę ścieżkę, ale kierunek jest coraz wyraźniejszy. (...)
Skala tej luki jest wciąż bardzo duża. Polska należy do krajów o jednym z najwyższych w Europie udziałów gospodarstw domowych mieszkających we własnych lokalach. Oznacza to, że rynek najmu jest relatywnie niewielki w porównaniu z krajami Europy Zachodniej, gdzie wynajem stanowi znacznie większą część zasobu mieszkaniowego. (...)

https://www.forbes.pl/biznes/25-tys-mie ... ad/31xj54l

Skończy się wolna amerykanka w wynajmie mieszkań. Dowali się zwykłemu Kowalskiemu takie podatki od nieruchomości, że stać będzie albo bardzo zamożnych rodaków albo takie giga firmy na ten biznes.
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2026, 20:31 przez PietroBosman, łącznie zmieniany 1 raz.

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1181

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 03 wrz 2026, 20:29

Oczywiście fikołek, a nikt nie napisał, że nie trzeba docisnąć do spodu takich funduszy.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1005

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 04 wrz 2026, 10:28

Hannibal pisze:
03 wrz 2026, 20:29
Oczywiście fikołek, a nikt nie napisał, że nie trzeba docisnąć do spodu takich funduszy.
To jest wypychanie z rynku drobnicy i robienie miejsca dla dużych firm. Tylko trzeba jeszcze zrobić odpowiedni pijar. Wiesz, że dużo mieszkań stoi pustych. Kilka historii w mediach,że "Pani Anna z Łodzi (tu będzie zmieniać się imię i miasto)została z dnia na dzień wyrzucona z wynajmowanego mieszkania". Albo "nieczuły" właściciel mieszkania podniósł opłaty o100%.
Jasne, takich historii nie trzeba wymyślać. Po prostu będą one mocno nagłaśniane.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6303
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 04 wrz 2026, 12:28

Kluchman pisze:
03 wrz 2026, 18:26
Opodatkowanie tych przykładowych informatyków na ryczałcie to kwestia równego klina podatkowego bez względu na formę zatrudnienia.
Ja już ci przynajmniej 2-krotnie wylistowałem rzeczy których JDG nie ma względem umowy o pracę i dlaczego zrównanie podatkowe byłoby mocno nieuczciwe. Niech mi państwo zapewni m.in (bo lista jest długa):
-prawo do płatnego Urlopu w czasie którego ZUS będzie mi wypłacał dokładnie takie same pieniądze jakie bym zarobił pracując
-cały pakiet dodatkowych urlopów (np tacierzynskie)
-prawo do płatnego L4 w kwocie 80% kwoty która bym zarobił pracująć.
-składki emerytalne takie jak na UoP
No to wtedy możemy zacząć rozmawiać o równym opodatkowaniu dla JDG i UoP. W innym wypadku - absolutnie, to co proponujesz to zwykłe ruchanie w dupę przedsiębiorców.
Innymi słowy - dajcie przedsiębiorcom takie same prawa i przywileje jakie ma się na UoP, to możemy porozmawiać o równym opodatkowaniu. ;)

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2105
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 04 wrz 2026, 12:35

sickstick pisze:
04 wrz 2026, 12:28
Kluchman pisze:
03 wrz 2026, 18:26
Opodatkowanie tych przykładowych informatyków na ryczałcie to kwestia równego klina podatkowego bez względu na formę zatrudnienia.
Ja już ci przynajmniej 2-krotnie wylistowałem rzeczy których JDG nie ma względem umowy o pracę i dlaczego zrównanie podatkowe byłoby mocno nieuczciwe. Niech mi państwo zapewni m.in (bo lista jest długa):
-prawo do płatnego Urlopu w czasie którego ZUS będzie mi wypłacał dokładnie takie same pieniądze jakie bym zarobił pracując
-cały pakiet dodatkowych urlopów (np tacierzynskie)
-prawo do płatnego L4 w kwocie 80% kwoty która bym zarobił pracująć.
-składki emerytalne takie jak na UoP
No to wtedy możemy zacząć rozmawiać o równym opodatkowaniu dla JDG i UoP. W innym wypadku - absolutnie, to co proponujesz to zwykłe ruchanie w dupę przedsiębiorców.
Innymi słowy - dajcie przedsiębiorcom takie same prawa i przywileje jakie ma się na UoP, to możemy porozmawiać o równym opodatkowaniu. ;)
To może... No nie wiem... Zacznijcie namawiać pracodawców, żeby przeszli na UoP? To chyba nie jest tak, że na miejsce każdego sprawnego informatyka jest 300 chętnych?

Edit: A, dobra, Ty nie masz jak. Alternatyw przecież na rynku nie ma żadnych z bardziej atrakcyjną formą zatrudnienia.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1317

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 04 wrz 2026, 12:38

Dlaczego ZUS ma wypłacać ci płatny urlop :roftl3: ? A na UOP kto wypłaca ? masz zarobić sobie na urlop tak jak Ja zarabiam żeby mi zapłacił mój pracodawca więc PUDŁO!
Przez pierwsze 33 dni L4 również płaci pracodawca !
Co to są za postulaty z kosmosu, wam na tych Bieda firmach to już totalnie odwala

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1036

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 04 wrz 2026, 12:45

Mr.Chris pisze:
04 wrz 2026, 12:35
To może... No nie wiem... Zacznijcie namawiać pracodawców, żeby przeszli na UoP? To chyba nie jest tak, że na miejsce każdego sprawnego informatyka jest 300 chętnych?
Nie wiem jak to sie kalkuluje z punktu widzenia pracodawcy, ale bralem udzial w kilku rekrutacjach, gdzie podstawa zatrudnienia mialo byc B2B i wszedzie bylo tak, ze na urlopie czy L4 (iles tam dni w roku) nie bylbym stratny w stosunku do UoP. Krotko mowiac idac na urlop nie dostawalbym mniejszych przelewow.
No ale ja nie ufam takim rozwiazaniom i nigdy na takie cos nie poszedlem, bo jednak uop w teorii daje troche inne zabezpieczenia (choc w rzeczywistosci mozna to sobie w dupe wsadzic).
Plusem tego bylo to ze w jednym czasie moglbym ogarniac wiecej niz jednego pracodawce :mrgreen:

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 04 wrz 2026, 12:48

gilardino11 pisze:
04 wrz 2026, 12:38
Dlaczego ZUS ma wypłacać ci płatny urlop :roftl3: ? A na UOP kto wypłaca ? masz zarobić sobie na urlop tak jak Ja zarabiam żeby mi zapłacił mój pracodawca więc PUDŁO!
Przez pierwsze 33 dni L4 również płaci pracodawca !
Co to są za postulaty z kosmosu, wam na tych Bieda firmach to już totalnie odwala
Ale ja prowadzę swoją działaność (nie mam pracowdawcy), a Kluchamn twierdzi że powinno się mnie opodatkować tak samo jak osoby na UoP - stąd właśnie te postulaty z kosmosu - w odpowiedzi na propozycję z kosmosu. Skoro nie mam szans na przywlijeje jak na UoP (bo jak słusznie zauważyłeś - pracodawca wypłaca świadczenia), to z jakiej paki mam być opodatkowany jak na UoP?
Dlatego też moja propozycja - skoro chcecie opodatkować JDG tak samo jak UoP, to razem z pakietem przywilejów. A że JDG nie ma pracodawcy, to wypłacanie świadczeń trzeba przesunąć na ZUS.
Mr.Chris pisze:
Dlaczego mam być zatrudniany na umowę o pracę skoro nie pracuję w systemie 8h, tylko realizuję do zleceniodawny konkretne prace, które wyceniam indywidualnie (praktycznie w każdym miesiącu inna kwota), a ponadto realizuję zlecenia dla kilku zleceniobiorców rocznie?

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2105
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 04 wrz 2026, 12:58

sickstick pisze:
04 wrz 2026, 12:48
Dlaczego mam być zatrudniany na umowę o pracę skoro nie pracuję w systemie 8h, tylko realizuję do zleceniodawny konkretne prace, które wyceniam indywidualnie (praktycznie w każdym miesiącu inna kwota), a ponadto realizuję zlecenia dla kilku zleceniobiorców rocznie?
Mr.Chris pisze:
Edit: A, dobra, Ty nie masz jak. Alternatyw przecież na rynku nie ma żadnych z bardziej atrakcyjną formą zatrudnienia.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 846

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 04 wrz 2026, 13:50

Może dlatego że na JDG zarabiasz więcej niż minimalna krajowa?🤔 chyba dlatego nie masz tych „przywilejów” którzy mają ludzie pracujący „w systemie”

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 04 wrz 2026, 14:20

BadBoy pisze:
04 wrz 2026, 13:50
Może dlatego że na JDG zarabiasz więcej niż minimalna krajowa?🤔 chyba dlatego nie masz tych „przywilejów” którzy mają ludzie pracujący „w systemie”
I ja nie mam najmniejszego problemu z tym że tych przywilejów nie mam, bo wiem co mam w zamian (niższe podatki) i dlatego uważam że obecny status jest ok.
Jeśli natomiast chcecie mnie wciągnąć w takie same podatku jak na UoP, to zapytam po raz 3 - co z przywilejami, kto mi je będzie wypłacał? Ktoś coś zaproponuje innego niż rozwiązanie z ZUSem które sam podałem jako przykład ?

Akurat właśnie mamy wrzesień który zrobiłem sobie cały wolny, ponieważ na dniach rodzi mi się dziecko. 20-kilka dni roboczych wolnego, 0zł zarobku za ten miesiąc - a właściwie to na minus bo opłaty muszę popłacić (czyli ten miesiąc urlopu "kosztuje" mnie kilkanaście tysięcy złotych). A wy mi zaglądacie do portfela i mówicie że mam płacić takie same podatki jak wy, ale nikt z was nie zaproponował jak w takiej sytuacji ogarnięto by sprawę przywilejów które wy na UoP macie.

Jeśli podacie mi kornety: kto wypłaci mi urlop, kto wypłaci mi tacierzynskie, kto opłaci moje L4, kto mi opłaci PPK - to ja bardzo chętnie usiądę do rozmowy o zrównaniu podatków i nawet poprę ten pomysł. Także czekam na propozycję.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”