Turniej w szachy - playoffs - Strona 4

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.

Na której platformie gramy?

Chess.com
3
38%
Lichess
4
50%
kurnik
1
13%
Awatar użytkownika
gumi2006
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 24

Turniej w szachy - faza grupowa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gumi2006 » 20 mar 2023, 1:12

Zdecydowanie preferuje 5+3 ale o tym już pisałem (oczywiście jak będzie trzeba to nic nie stoi na przeszkodzie żeby zagrać dłużej, chociaż i tu miałbym swój typ w postaci 10+0).

Mój ranking na Lichess to 1550.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 20 mar 2023, 7:04

1) Preferuję jakiś dystans czasowy z sensownym inkrementem, a więc najlepiej 10+5, 10+2, w ostateczności 5+3.

2) gram na Lichess, mój obecny ranking to 1602 w bulletach, 1412 w blitzach i 1644 w rapid.

Tak jak wspominałem wcześniej, do rywalizacji będę mógł przystąpić po 28 marca, obecnie jestem w podróży i nie mam za bardzo czasu.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 20 mar 2023, 8:39

1) 5+3
2) na chess.com około 1400.

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1623
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 20 mar 2023, 10:03

No to od razu życzę powodzenia w kolejnych rundach :witam:

Obrazek

Preferuję 10 minut z dowolnym dodatkiem czasowym.

Na lichess ani kurniku nie mam konta.

Dunkel
Junior
Junior
Reputacja: 8

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dunkel » 20 mar 2023, 11:14

Osobiście nie zabiorę głosu, ponieważ uważam, że to najmniej doświadczeni powinni decydować o czasie gry. Łatwiej bardziej doświadczonym dostosować się do preferencji tych początkujących, a jakby nie było, to chyba chodzi o popularyzację szachów, żeby za jakiś czas ponowić turniej, zaobserwować zmiany i rozwój, a nie tylko o szybki wpierdol i next please, prawda?

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 20 mar 2023, 12:10

Dunkel pisze:
20 mar 2023, 11:14
Osobiście nie zabiorę głosu, ponieważ uważam, że to najmniej doświadczeni powinni decydować o czasie gry. Łatwiej bardziej doświadczonym dostosować się do preferencji tych początkujących, a jakby nie było, to chyba chodzi o popularyzację szachów, żeby za jakiś czas ponowić turniej, zaobserwować zmiany i rozwój, a nie tylko o szybki wpierdol i next please, prawda?
Jestem za. JEdyne co to wolę chess.com, bo tylko tam mam konto :D

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 20 mar 2023, 17:38

No dobra. Czas na pierwsze decyzje. W końcu jakaś decyzja zapaść musiała. Na podstawie matematycznej interpretacji wszelakich opinii jakie tutaj zamieściliście to wyszedł mi do grania wariant:

10+2

Zatem takim zagramy. Mam nadzieję że Ci którzy mocniej optowali za 5+3 jakoś to przeboleją. Czasem niestety musi zdecydować element demokracji gdy zdania się nieco podzielone :wink:

Z kolei jeżeli chodzi o podzielenie się swoim poziomem no to na podstawie waszych wpisów zdecydowałem iż trójką rozstawionych w losowaniu będą: Dunkel, Salas11 i Cement

Potęgę Dunkela znam od dawna. Dwa lata temu wygrał pierwsze prowadzone przeze mnie mistrzostwa. W przypadku Salasa i Cementa zdecydowały wpisy których treść broni się sama. Wiadomo, pewne utrudnienie że to jest na tym forum pierwsza edycja więc nie mamy danych historycznych z poprzednich które mogłyby decydować o rozstawieniu. Musieliśmy sobie więc poradzić trochę na czuja. I tak stara piłkarska prawda głosi że koszyki nie grają więc wszystko wyjdzie w praniu :D

Około 19:00 max 20:00 powinienem wylosować grupy i wymieniona trójka na pewno trafi do trzech różnych grup no a cała reszta uzupełni te grupy już na total chybił trafił.

@DDK @Salas11 @venomik @karollo89 @czubatka @Cement @Dunkel @gumi2006

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 20 mar 2023, 19:37

Kuleczki poszły w ruch. Podgrzewanych nie było :mrgreen: Oto wyniki:

Grupa A

Dunkel
gumi2006
venomik

Grupa B

Salas11
czubatka
karollo89

Grupa C

Cement
Rijkaard
DDK

----------------------------------------------------------

Do dwóch godzin maksymalnie rozlosuję też terminarz każdej grupy, rozpiszę dziś oficjalnie pierwszą kolejkę i będzie można już się umawiać i grać. Wiadomo, 6 kolejek ale każdy w dwóch pauzuje, siłą rzeczy. No już wiem że w grupie C na pewno w pierwszej będzie pauzował Cement bo pamiętam co pisał o dniach 20-28 marca. Tak więc losowanie terminarza też będzie odrobinę okrojone, ale będzie :wink:

Pragnę też was uspokoić iż nie będziecie spamowani przeze mnie paroma wiadomościami każdego dnia. Po prostu to jest sam początek i parę organizacyjnych spraw musi pójść w ruch :)

@Dunkel @gumi2006 @venomik @Salas11 @czubatka @karollo89 @Cement @DDK

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 20 mar 2023, 20:26

Właśnie ćwiczę otwarcia. Najbardziej podoba mi się otwarcie Chaosinga-Przegrywa.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 20 mar 2023, 20:29

czubatka pisze:
20 mar 2023, 20:26
Właśnie ćwiczę otwarcia. Najbardziej podoba mi się otwarcie Chaosinga-Przegrywa.
That's the spirit!

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 20 mar 2023, 20:36

Tanio skóry nie sprzedam.
Spoiler:

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 20 mar 2023, 20:51

Dobra. To czas oficjalnie lecieć z pierwszą kolejką. Jeszcze tylko na starcie dwa ostatnie instruktarze natury protokołu.

Po pierwsze będziemy promować trochę daltonizm. Albowiem w każdej kolejce barwami chce nie pozostawiać wątpliwości kto w tej kolejce gra białymi a kto czarnymi. Tyle że o ile czarny spoko o tyle biały jako część tekstu na forum prezentuje się trochę mizernie i dlatego w protokole zapisowym naszym tak umownym białym kolorem będzie ... kolor czerwony :mrgreen: Czyli jak jest rozpisana dana para to na kto gra białymi będzie zawsze zaznaczony na czerwono.

Załóżmy że mamy tutaj uczestników o ksywkach Franek i Paweł. Taki zapis:

Paweł - Franek

Oznacza że w tej kolejce w tym starciu Paweł gra białymi a Franek czarnymi.

Z kolei zapis wyniku może np wyglądać tak:

Paweł - Franek(Z)

I to Z w nawiasie przy Franku oznacza że wygrał on. A jeżeli zremisowali to np tak:

Paweł - Franek - R

Tu się nie upieram że koniecznie w taki sposób macie to protokołować. Byle było to tak zaznaczone żeby było wiadomo kto wygrał albo czy był remis i tuż pod takim oznaczeniem poprosimy też link z zapisem partii. A czy będzie zagrana na lichess czy chess.com to naprawdę prowadzącemu obojętne. W końcu tu i tu zasady są te same :mrgreen:

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dobra, to oficjalnie uruchamiam pierwszą kolejkę:

1 kolejka

Grupa A

gumi2006 - venomik

Grupa B

czubatka - Salas11

Grupa C

DDK - Rijkaard

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Po pierwszej kolejce gdy opublikuję pierwsze tabele to przy każdym uczesntiku obok liczby zgromadzonych na ten moment punktów pojawi się też w nawiasie pewna zagadkowa liczba. To będzie taki nasz substytut bilansu bramkowego. Z czego się bierze taka liczba to szczegółowo wyjaśnię po pierwszej kolejce. Podobnie jak to co decyduje w przypadku równej liczby punktów itp. Postanowiłem te informacje przekazać dopiero po pierwszej kolejce żeby już nie zasypywać was milionem rzeczy od razu.

No to Ci rozpisani wyżej mogą się już umawiać i grać. Czas przewidziany na tą kolejkę wyznaczam do końca niedzieli 26 marca.

@Dunkel @gumi2006 @venomik @Salas11 @czubatka @karollo89 @Cement @DDK

Dunkel
Junior
Junior
Reputacja: 8

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dunkel » 20 mar 2023, 20:54

Czyli pauza... Można zachlać pałę :pijemy:

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 20 mar 2023, 22:02

Rijkaard pisze:
20 mar 2023, 17:38
Potęgę Dunkela znam od dawna. Dwa lata temu wygrał pierwsze prowadzone przeze mnie mistrzostwa.
Tak coś czułem, że trafi do mojej grupy :D

Jako, że więcej ogladam niż sam gram to nie powinienem być trudnym przeciwnikiem ;)

@gumi2006 Kiedy masz czas na partię i na jakiej platformie grasz? :)
Byłoby fajnie szybko ustalić, bo:
Jutro od 20 do 21.30 mam zajęcia z tańca. Podobnie w środę od 20 do 22. W czwartek na 18 jestem umówiony na planszówki, natomiast piątek zaczynam maraton tangowy, więc tak naprawdę od piątku wieczorem do niedzielnego wczesnego popołudnia jestem totalnie odcięty od możliwości rozegrania czegokolwiek.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 20 mar 2023, 22:31

@czubatka Pisz jaki termin Ci pasuje, ja się dostosuję.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”