1/8 FINAŁU: Portugalia - Hiszpania (6.07.2026 21:00) - Strona 4

XXIII Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej 2026
Awatar użytkownika
emski
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 526

1/8 FINAŁU: Portugalia - Hiszpania (6.07.2026 21:00)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » wczoraj, 23:40

Bernabeu2 pisze:
wczoraj, 23:04
Nie da się odpaść bardziej bezbarwnie niż zrobili to Portugalczycy.

Niesamowity ten reprezentacyjny dorobek Roberta Martineza: 10 lat prowadzenia Belgii i Portugalii, a jedyny godny uwagi rezultat na dużych imprezach to brąz MŚ z Belgią, który wybronił mu Courtois w meczu z Brazylią, bo piłkarsko byli dużo gorsi. Teraz gość dostał najlepszą pomoc na turnieju, a nie dało się na to patrzeć poza 30 minutami z Uzbekistanem.

Pisałem przed turniejem, że Cristiano jest dobrym dupochronem dla tych Felixów, Netów, Fernandesów, Leaów na dużych imprezach, którzy nic nie grają, ale ludzie skupiają się na Ronaldo, który jest słaby, ale też dużo głębsze są problemy Portugalii - zmieniło się niewiele. Cristiano jest słaby, cała reszta też.

B. średnia Hiszpania, ziutki z Barcelony raczej nie są w optymalnej formie, a półfinał bardzo w zasięgu co wiele mówi o formie Portugalczyków.
imo stawiasz dwie przeciwstawne tezy.
Portugalia ma bardzo duży potencjał, może te Felixy i inne Leao to nie są tuzy i nie dowożą, ale ile reprezetancji ma kozaków pozycja po pozycji - Francja, może Hiszpania i może Anglia.
Dobry trener powinien potrafić albo wyciągnąć dobre cechy z tych mniej jakościowych piłkarzy albo grać na inne atuty swojego zespołu - np. ta Portugalia ma wręcz wymarzoną linię pomocy, wspieraną świetnymi Mendesem i Cancelo, do tego w obronie Dias, którego piłka nie parzy - skoro w przodzie bieda to oni z takim zestawem powinni nie oddawać przeciwnikom piłki i próbować wejść z nią do bramki - a tu okazuje się, że są ciężary z Kongo.
Także zgadzam się, że Martinez to bajerant, ale to pokolenie Portugalczyków ma imo i wiele większy potencjał niż wskazują na to wyniki.

No i na pewno nie pomaga ten Ronaldo - może na pastuchów wystarczy jego instynkt, ale lepszy przeciwnik obnaża jego wiek - też żeby było jasne, nie hejtuję, tak po prawdzie to gość w jego wieku i z historią problemów z kolanem, przez które totalnie przedefiniował swoją grę naście lat temu, powinien od jakichś 4 lat być na emeryturze, więc szapoba, że mu się jeszcze chce, niewiarygodny hart ducha (i próżność, bo gdyby nie 1000 goli na horyzoncie to już pewnie by dał sobie spokój z kopaniem na pustyni). Ale ale - nie jest to pierwszy i nie ostatni wielki piłkarz, który mógłby sobie dać spokój, ale tego nie robi, a cierpi na tym jego drużyna.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 578

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » wczoraj, 23:44

Problemem Portugalii jest ten plastuś na ławce trenerskiej. Stworzył zespół totalnie bez iskry, taka gra bezjajeczna. Powinna zagrać razem dwójka Gonçalo Ramos i Cristiano Ronaldo, przy takich pomocnikach robisz małą gre w środku na bokach jadą obrońcy, a tutaj gra jakiś João Félix. :angry2:

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2742
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » wczoraj, 23:52

yedraz pisze:
wczoraj, 23:29
Bernabeu2 pisze:
wczoraj, 23:04
ziutki z Barcelony raczej nie są w optymalnej formie, a półfinał bardzo w zasięgu
Właśnie też to dziś zauważyłem, Raphinha też bez formy, w dodatku się wysypał przez kontuzję, chyba w tym sezonie za duże obciążenia dał im Flick?
I mam nadzieję, że Amerykanie (przy wsparciu swego prezydenta :ozob: ) wyjaśnią w ćwierćfinale Hiszpanów.
A to Amerykanie już w ćwierćfinale są? Gdzieś chyba przeoczyłam ich mecz ..

A ja mam nadzieję, że Hiszpania wyjaśni najpierw Amerykanów lub Belgów, potem Francje lub Maroko i zagrają w moim finale marzeń z Argentyną :) :chill:

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3910

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » wczoraj, 23:55

Bernabeu2 pisze:
wczoraj, 23:34
jedno dobre Euro przegrane z Hiszpanią (tam fajnie grali akurat)
Ale to chyba bardziej w grupie ładnie grali. W ćwierćfinale na Narodowym wycisnęli z Czechami, w półfinale 0:0 i odpadnięcie po karnych.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2337

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » wczoraj, 23:56

ronaldo na trzech ostatnich turniejach - mundialu 2022, euro 2024 i mundialu 2026 strzelil lacznie 4 bramki - 2 z karnych i 2 uzbekistanowi. nie zeby mnie to martwilo, ale od jakiegos czasu ciezko nie zastanowic sie, czy bardziej pomaga, czy przeszkadza

wichniarek w studiu heroicznie go bronil, ale mam wrazenie, ze vitinhe i mendesy jak za dotknieciem magicznej rozdzki wskocza w kadrze na wyzszy poziom jak tylko ronaldo skonczy kariere. tak samo bylo w psg - jak musieli zasuwac za nieruchawych messiego, neymara i mbappe, to sami wygladali jak patafianie, a jak enrique to odpowiednio poprzestawial, to i portugalczycy zaczeli grac nieporownywalnie lepiej

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1933

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » dzisiaj, 0:02

Bardzo lubiłem Portugalię 1996 :wink:

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » dzisiaj, 0:05

moody pisze:
wczoraj, 23:56
mam wrazenie, ze vitinhe i mendesy jak za dotknieciem magicznej rozdzki wskocza w kadrze na wyzszy poziom jak tylko ronaldo skonczy kariere. tak samo bylo w psg - jak musieli zasuwac za nieruchawych messiego, neymara i mbappe, to sami wygladali jak patafianie, a jak enrique to odpowiednio poprzestawial, to i portugalczycy zaczeli grac nieporownywalnie lepiej
Porównanie z dupy totalnie, piłka klubowa i gra na pół gwizdka za odcinanie kuponów w bogatym PSG, a reprezentacja w której każdemu zależy zwłaszcza w grze na mundialu który jest raz na cztery lata.
Już w to uwierzę, że siedzą chłopaki i tylko czekają aż Ronaldo pójdzie w cholerę bo mają taki świetny plan jak grać pięknie i wygrywać tylko on przeszkadza, noo nie. :lol2:

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » dzisiaj, 0:17

pozywiom, uwidim

widzialem jak potrafili grac bez ronaldo jak juz stracil do niego cierpliwosc selekcjoner w czasie poprzedniego mundialu (6-1 ze szwajcaria), widzialem jak grali bez niego w LN jak akurat nie chcialo mu sie grac (bez niego zakwalifikowali sie do final four), widzialem jak wygrali euro akurat jak nie bylo go w finale, bo zszedl z kontuzja

z dupy to sa moim zdaniem te teksty, ze ronaldo nic nie mogl zrobic z tak malo kreatywnym srodkiem pola. moja diagnoza jest odwrotna - to wlasnie miedzy innymi on sprawia, ze srodek pola wydaje sie malo kreatywny. widzac jak graja w klubach ci pomocnicy brak kreatywnosci to ostatnie, co bym im zarzucil. tyle ze otwierajace podania wymusza napastnik. krotko mowiac jesli nie startuje w ciemno, to nie dostanie dobrej pilki na wolne pole. ronaldo tego nie robi, nie chce mu sie, a nawet gdyby chcial, to czasy w ktorych wygrywal sprinty na 10-20-30 metrach z przeciwnikami juz dawno minely. zeby takiemu stojanowowi wypracowac czysta sytuacje, to pomocnicy musza sie naprawde napocic, albo przeciwnicy musza sie kompletnie pogubic

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » dzisiaj, 0:22

Dlatego napisałem, że problemem jest trener i powinien wyjść duet Gonçalo Ramos & Cristiano Ronaldo, a nie upychać gości typu João Félix i jednocześnie trzymać Ronaldo.

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 345

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » dzisiaj, 0:23

emski pisze:
wczoraj, 23:40
Portugalia ma bardzo duży potencjał, może te Felixy i inne Leao to nie są tuzy i nie dowożą, ale ile reprezetancji ma kozaków pozycja po pozycji - Francja, może Hiszpania i może Anglia.
No tak. Pisałem to przed turniejem, dla mnie Portugalia to jest ekipa a'la Hiszpania sprzed momentu gdy pojawili się Williams czy Yamal - wiadomo, że są w stanie grać lepszą piłkę niż paździerz, czyli to co pokazali tutaj, przecież Hiszpania z tymi Ferranami i Moratami za czasów Enrique była lepsza w półfinale od Włoch i mogła spokojnie awansować do finału Euro, jakaś Liga Narodów chyba też wpadła, ale jak ktoś widział w Portugalii jednego z głównych faworytów to z takimi zawodnikami w przodzie ciężko to sobie wyobrazić.

Za to faktem jest, że Martinez kompletnie nie ogarnia jako trener, bo to co było najbardziej wstrząsające w oglądaniu tej Portugalii to fakt, że tam nie było czegoś takiego jak szybki atak, poziom gry ślimaczy, a on przez cały turniej nie zareagował na to ani jeden raz, pomimo tego, że para Leao-Ramos zrobiła bramkę z Chorwacją. Wrzucić tego Leao, nawet tego jeźdźca bez głowy Conceicao i pewnie miałoby to więcej sensu.

No i ten Cristiano jest oczywiście słaby i nie powinien grać we wyjściowym składzie, ale znowu, robiłem tą wyliczankę przed turniejem: 1 bramka z Urugwajem (MŚ 2018), zero bramek z Belgią (ME 2021), zero bramek z Marokiem (MŚ 2022), zero bramek w fazie pucharowej Euro 2024, teraz bezbarwny występ z Hiszpanią - czyli w tych meczach gdzie odpadali albo grali karne, wcisnęli jedną bramkę. Więc chyba jednak siara w opór dla tego całego pokolenia, że w tych 6 meczach strzelili jedną bramkę, i zrobił to Pepe. :)

Więc wszystkiego po trochę: Portugalia jest przeceniana, Martinez bajerant, Cristiano emeryturka, a o tych Fernandesach b. źle świadczy, że n-ty raz w kluczowym momencie wyglądają w ofensywie jak impotenci.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 258
Kibicuję: Juventus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » dzisiaj, 0:23

Cieszę się, że ominął mnie ten mecz. Obie ekipy mają wielki potencjał ofensywny i obie są osrane po same gacie jak grają z kimś na podobnym poziomie. Gardzę minimalizmem, kiedy potencjał pokazuje co innego, to chyba Allegri wstręt. W każdym razie życzę wszystkim, aby Hiszpania spierdalała z tego turnieju po następnym meczu.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » dzisiaj, 0:31

to z kim ta hiszpania zagrala tama obsrana?

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 258
Kibicuję: Juventus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » dzisiaj, 0:35

moody pisze:
dzisiaj, 0:31
to z kim ta hiszpania zagrala tama obsrana?
Nie oglądałem tego meczu, ale co widziałem Hiszpanię, to oni są smutni. To jeszcze gorzej świadczy o trenerze Portugalii, że mając taki potencjał obsrał zbroję totalnie. Chłop zrobił Allegriego z Hiszpanią, która nie zachwyca 🤷‍♂️

Patrząc na skrót i po statystykach, to taka Portugalia nawet nie udawała, że chce xD

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 119
Kibicuję: Liverpool Lech Poznań

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » dzisiaj, 0:37

Ronaldo ponoć na euro 2028 ma zagrać więc jeszcze się pomeczą z tym Cristano trochę .

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 179

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » dzisiaj, 0:41

warto wspomnieć, że w przeciągu całego meczu obie drużyny oddały tylko 17 strzałów z czego tylko 8 celnych i to 6 po stronie Hiszpanii a Portugalia tylko dwa razy niemrawo trafiła w światło bramki. Obie drużyny nie popisały się w ofensywie a Portugalia to już wogóle... Niech Hiszpanie się cieszą, że im jokery z ławki załatwiły to zwycięstwo w doliczonym czasie. Tu śmierdziało karnymi i tak ten mecz powinien się skończyć. Przynajmniej z karnych by może coś trafili w bramkę...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”