Puchar Narodów Afryki (zbiorczy) - Strona 31

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Re: African Nations Cup

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 24 sty 2010, 23:16

Osłabiona Ghana wygrywa z gospodarzem, który moze i chciał, ale braki w technice jak i bledy w podejmowaniu decyzji na boisku im w tym bardzo przeszkodziły. Moze i Ghana nie gra tak jak na MŚ w Niemczech, ale patrzac na fakt, że brakuje tylu czołowych zawodników, a trener wprowadza młodych, kotrzy niedawno wygrali MŚ to napewno juz ugrali w tym turnieju sporo.

A drugie spotkanie WKS, majac takich zawodników, nie moga tak grać, 120 minut gdzie nie chciało im sie mocniej poderwać do gry i rozruszać towarzystwo, całe spotkanie na stojaco. Algieria marnowała w dogrywce na potęge sytuacje, to co robi Kolo w tym seoznie w City i teraz na tym turnieju to chyba kolejny udany transfer Arsene. Dzisiaj strzeli prawidlowo bramke w 122 minucie, ale w obronie to raczej był badziej Algierczykiem niz Słoniem dzisiaj.
Algieria widać to nie jest taka wielka niespodzianka jesli chodzi o uczestników tegorocznego mundialu. Graja dobrze od batów z Malawi, maja kilku naprawde ciekawych zawodnikow, wiec w półfinale moze im zabraknac tylko troche swiezosci.

Awatar użytkownika
weasel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: weasel » 25 sty 2010, 1:13

Jeżeli chodzi o WKS to naprawdę jestem rozczarowany, zawiedziony i zażenowany ich postawą :foch: :mrgreen:
Algieria zasłużyła na zwycięstwo nawet pomimo tej niesłusznie nieuznanej bramki dla WKS. W sumie nie spodziewałem się, że po tym co pokazali w pierwszym meczu bodajże z Malawi zajdą aż tak daleko...

Angola też się nie popisała bo miała na czysto 3 sytuacje do strzelenia gola dziś (tz. Manucho miał). To + kontuzje Ghany + sędzia po ich stronie co było widać w paru sytuacjach i naprawdę spartaczyli świetną okazję na awans do półfinału...

Kto wie jak się dziś upora Egipt z Kamerunem to może znów będziemy mieli mecz Algieria-Egipt :mrgreen:

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 25 sty 2010, 8:25

Mecz Algieria - WKS tyleż emocjonujący co słaby. Słonie sprawiały wrażenie, jakby nie chciały albo nie mogłby biegać. Algiera sprawiała lepsze wrażenie, chcieli wygrać i wywalczyli awans zasłużenie, choć sędzia nie uznał prawidłowej bramki WKS.

Yaya wraca :jupi:

Gracze WKS wyglądali na zniechęconych i zmęczonych turniejem, ale i sobą nawzajem. Co to za frajda grać co dwa lata w podobnym składzie, z selekcjonrem, którego może zobaczyli pierwszy raz w życiu gdy trenerzy klubowi i prezesi narzekają na ich wyjazd. Inna sytuacja jest w Egipcie, gdzie reprentacja to niemal klub piłkarski z tym samym trenerem od lat i może Ghanie, gdzie jest świeża krew w postaci mistrzów świata do lat 20

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 60

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 25 sty 2010, 15:34

Widzę że wszyscy zadowoleni z odpadnięcia WKS :P

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6608

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 25 sty 2010, 17:57

- Mamo, mamo strzeliłem dwie bramki.
- A ile było?
- 1-1 :P

Naprawdę przyzwoity mecz Kamerunu, Egipt będzie miał ciężką przeprawę.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 25 sty 2010, 18:25

Emana każdy rzut rożny wykonywał w ten sam sposób, a ja nie mogłem zrozumieć dlaczego. I w końcu, gdy padł gol zauważyłem, że przy krótkim słupku stoi niski Hassan. Brawa za pomysł.

Z kolei przy drugim golu, to ewidentny błądKameniego. Przecież ta piłka dwa lata leciała

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 25 sty 2010, 19:11

Czegoś takiego dawno nie widziałem. Piłka odbija się pół metra przed bramką, a sędzia uznaje gola :shock:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 25 sty 2010, 19:36

To jest skandal. Mam nadzieję, że na MŚ sędziowie będą jednak potrafili sędziować. Wczoraj wyrzucili WKS, dziś praktycznie Kamerun, który przez wiekszość meczu atakował i w ogóle przy rożnych chociażby miał znaczącą przewagę - co pokazuje, kto częsciej nacierał na bramkę rywali. Popełniali błędy, jak choćby przy golu na 2:1, ale to była 92 minuta i mieliby jeszcze sporo czasu na odrobienie. Gol na 1:3 już ich podłamał.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 25 sty 2010, 20:41

Druga tak poważna pomyłka w ćwierćfinale, obie zaważyły na awansach. Pan Strejlau strasznie się bulwersował tymi powtórkami wideo i w sumie mają chłopy rację, takie cos na pewno by pomogło. Swoją drogą zastanawia mnie co Strejlau bierze, że ma takie fachowe analizy jak komentuje mecz...

No i teraz jak nie Egipt to kto?

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 25 sty 2010, 21:33

Blatter pewnie się wykręci dając do zrozumienia, że sędziowie afrykańscy nie prezentują wprawdzie jeszcze wysokiego poziomu, ale cały czas robią postępy :rotfl: :twisted:

Poza tym tegoroczne PNA to jakaś operetkowa impreza. Po "popisach" piłkarzy (szczególnie golkeeperów) przyszła kolej na kaloszy.
Jeśli czymś się mamy denerwować to tylko tym ,że piłkarze poważnych europejskich klubów co dwa lata grają w tym śmiesznym turnieju w środku sezonu

Awatar użytkownika
Unista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Unista » 25 sty 2010, 23:00

Algieria zasłużyła wczoraj na awans i w sumie się cieszę z półfinału Egipt - Algieria, wszyscy wiedzą czym jest rywalizacja tych reprezentacji. Wczorajszy mecz bardzo mi się podobał. Teraz trzymam kciuki za Zambie...

Awatar użytkownika
rati
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rati » 25 sty 2010, 23:22

Niestety, nie udało się Zambii awansować do dalszych gier. Trudno. Podoba mi się bardzo robota, jaką wykonuje z tą drużyną mało znany trener Herve Renard. W grze Zambijczyków widać było spokój, w odróżnieniu od innych ekip biorących udział w tym turnieju, które to w większości grały piłkę na przysłowiowy "dzicz". Duża to zasługa tego trenera. Pewnie zaraz złapie jakiś angaż w Europie. Co do sędziowania, to tragedia...
Obawiam się, że MŚ2010 też będą obfitowały w tego typu "akcje" sędziowskie. Ale tak jest, jak się bierze na imprezę jakiś amatorów w czarnych strojach z państw takich jak Egipt, Nigeria, którzy sędziują w ligach co najwyżej dorastających Europie do poziomu 4 ligi.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 26 sty 2010, 1:05

Mecz Nigerii w cholerę nudny, dopiero w dogrywce coś tam Zambia próbowała grać, nawet z linii wybijali Nigeryjczycy ale nie udało się. Pierwsze karne w tym turnieju mimo trzech dogrywek no i pojedynek bramkarzy w ostatniej kolejce.
W sumie w półfinałach sami faworyci, poza oczywiście WKS ale Algierii też do ogórów zaliczyć nie można.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 26 sty 2010, 11:09

Szkoda, że na dość interesującym turnieju cieniem kładą się pomyłki sędziowskie. Myślę, że Egipt i tak by ten mecz wygrał, ale jednak niesmak pozostaje. Teraz czeka ich mecz z Algierią, który ma dodatkowy smaczek po eliminacjach MŚ, w których Algieria wygrała po barażu, a meczom towarzyszyły zamieszki. Szkoda mi Zambijczyków, gdyż w meczu z Nigerią wydawali mi się lepsi od rywali (choć obie drużyny zagrały kiepsko w tym spotkaniu), ale zabrakło im skuteczności i przegrali w rzutach karnych. Drugi półfinał to starcie dwóch afrykańskich potęg będąc w dołku. Również może być ciekawie.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 26 sty 2010, 14:22

Szkoda patrzeć na takie sytuacje, ale to sa sedziowie z Afryki, praktycznie kazdy repley jakieś kontrowersji daje obraz źle ustawionego liniowego. Stepniewski czy jak mu tam czesto to mowi na przykladach naszych nieudacznikow.
Jeszcze jeden taki turniej ktory tak wypukli ten problem i bedzie prawdziwa debata. Choć nie zdziwi mnie jak na stałe zostanie wprowadzony pomysł z Ligi Europejskiej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”