Piłka Ręczna - Strona 31

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
mikolajdrew
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Re: Piłka Ręczna

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mikolajdrew » 11 lis 2012, 11:25

poza nożną lubie też "rzucaną". Wczoraj wybrałem się do Płocka na mecz Wisła- Vive... Powiem, że był to strzał w dziesiątkę :D emocje jakich mało, doping tak żywiołowy, że aż ciężko było usiedzieć w miejscu :D Trochę zawiodłem się na Vive, ale Wisła pokazała, że w tym roku walka o mistrza będzie naprawdę wielka! :)

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 12 sty 2013, 22:35

No i jest pierwsze zwycięstwo. W pierwszej połowie wyglądało to dobrze, w drugiej chyba poczuliśmy się za pewnie stąd zrobiło się nerwowo w końcówce. Faktem jednak jest, że bramkarz Białorusi miał świetny dzień a rywale w drugiej połowie też poczuli się trochę pewniej. Na salonach zbyt często ostatnio nie bywali i w sumie to dobrze, że trafiliśmy na nich w pierwszym meczu. Nie zdziwię się jak w kolejnych meczach sprawią sporo trudności następnym przeciwnikom tym bardziej, że Rutenka jest w gazie.

U nas kapitalny Lijewski, martwi tylko trochę ten uraz, w przeszłości często Krzysiek przez kontuzje nie mógł pokazać pełni swoich możliwości, oby teraz nie było podobnie. Młody Jurecki też wygląda na mocnego, tylko musi poprawić celownik. Za to Karol niestety nadal biednie :( W pierwszej połowie fajna gra w defensywnie, w drugiej w pewnym momencie stanęliśmy i zrobiło się nerwowo ale na szczęście obyło się bez thrillera choć karny kutas za pudłowanie w 100% sytuacjach w drugiej połowie i rozluźnienie. Jest nieźle, teraz Arabia Saudyjska, którą powinniśmy ograć a potem mecz ze Słowenią i to już może być spotkanie, które będzie decydowało o tym czy wyjdziemy dalej z dobrej pozycji.

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1545
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 15 sty 2013, 15:05

Marcin Lijewski ma wzmocnić polską reprezentację na mistrzostwach świata piłkarzy ręcznych w Hiszpanii - poinformował handball.pl. :beer:

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 15 sty 2013, 15:38

NoName1989 pisze:Marcin Lijewski ma wzmocnić polską reprezentację na mistrzostwach świata piłkarzy ręcznych w Hiszpanii - poinformował handball.pl. :beer:
Mam nadzieję że jest w lepszej dyspozycji niż Bielecki który na tych MŚ gra kompletne dno i można się zastanawiać czy słusznie że wrócił :/ Marcin Lijewski raczej będzie grywał w obronie i tym samym dawał odpocząć bratu,który ciągnie naszą reprezentację dzięki temu znów prawe skrzydło jest naszym atutem zarówno jeśli chodzi o bramki jak i asysty(Orzechowski)..
Szkoda Jurkiewicza :cry:

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 15 sty 2013, 21:59

:brawo: Mecz miał pokazać na co nas stać i stać nas na to samo co ostatnio czyli przegrywać to tylko koncertowo(tzn na własne życzenie)...Ostrzeliwać słupki,poprzeczki i bramkarza :/ Kubisztal oprócz zmarnowanych karnych to jeszcze brakuje mu klasy aby przegrać - cóż może widocznie Wenta miał rację aby jego nie było w reprezentacji :/ I co jeszcze rzuciło mi się w oczy Polacy przegrywają 18-15 i kompletne zdezorientowane trenera,zawodników "co teraz" :/ Aż trudno mi to powiedzieć przez gardło ale widocznie nasze orły(Wenty) stracili jaja,które zawsze mieli :(

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 15 sty 2013, 22:16

Pierwsze miejsce w grupie nie dla nas. Trzeba się skupić na Serbii i przynajmniej powalczyć o drugie choć wydaje mi się, że Serbowie są wbrew temu co gada Wiśniewski znacznie mocniejsi od Słoweńców. Bardzo dobra pierwsza połowa, bardzo zła druga. Jak Jaszka z Jureckim zaczęli się kłócić przed przerwą to obawiałem się, że koncentracja może gdzieś uciec. Trudno nie być rozczarowanym, przez niemal 20 minut po przerwie kompletna dezorganizacja gry, chaos i fatalna skuteczność. Polacy sprawiali wrażenie jakby w ogóle nie byli przygotowani, że Słoweńcy odrobią te straty. Pierwszą połowę nam wygrali Jureccy, Słoweńcy nie są idiotami, lepiej się nimi zajęli i okazało się, że nie ma komu ciągnąć gry i wrzucać tej piłki do słoweńskiej bramki. Krzysiek Lijewski nie grał dzisiaj źle w rozegraniu ale skuteczność katastrofalna, zawodnik tej klasy nie może aż tak pudłować, miał piłkę na remis w końcówce kiedy graliśmy w przewadze i zdecydowanie przedwcześnie oddał rzut z trudnej pozycji, mimo że cały mecz pudłował na potęgę, niby niewiele zabrakło w tej sytuacji ale przegraliśmy tę przewagę 1:0 i już wtedy czułem, że nawet tego nie zremisujemy. Bardzo mnie rozczarował także Szmal. Jest znakomitym fachowcem, początek miał dobry ale w drugiej połowie sprawiał wrażenie jakby był gdzieś indziej i nie dał tyle ile się od niego oczekuje. Nie rozumiem czemu Wichary nie dostał szansy, gorzej od Szmala by dziś w drugiej połowie raczej nie bronił. Zawiódł także Biegler, drużyna była w kompletnej rozsypce, kilka minut bez bramki, fatalna skuteczność a Słoweńcy z 3 bramek straty wskoczyli na 4 przewagi. Dość powiedzieć, że mimo, że praktycznie całą drugą połowę graliśmy źle i goniliśmy to nie wykorzystał czasu. To, że zrobiło się gorąco w końcówce i jeszcze była szansa coś ugrać to raczej skutek charakteru i woli walki graczy niż jego decyzji.

Rozczarowanie tym większe, że szanse na jakikolwiek sukces znacząco się oddalają a Słoweńcy dzisiaj byli spokojnie do ogrania. Można gdybać, że gdyby Jurecki skończył w ostatniej minucie 200% okazję to byłby remis ale akurat on dzisiaj był jednym z najlepszych w naszych szeregach i rzucał ze znakomitą skutecznością. Karny to karny ale dziś te dwa błędy Kubisztala przy karniakach być może kosztowały nas wygraną. Nie ma jednak co szukać winnych, daliśmy dupy w drugiej połowie jako zespół, bramkarz Słowenii miał dzień konia ale grając na takiej skuteczności i nie wykorzystując tylu 200% okazji(ile zmarnowaliśmy akcji sam na sam z bramkarzem 4?5?) zwyczajnie nie mamy prawa myśleć o jakimkolwiek sukcesie w Hiszpanii. Moje oczekiwania przed tym turniejem nie były wygórowane ale mimo wszystko spore rozczarowanie, akurat tutaj liczyłem na zwycięstwo i po tym co widziałem w pierwszych 30 minutach było ono spokojnie do osiągnięcia.

krzysiu
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 151

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzysiu » 16 sty 2013, 8:30

Tak naprawdę widać , że nasza gra od czasu panowania Wenty nic się nie zmieniła. Skrzydłowi mają srakę z dobrze dysponowanym bramkarzem. Lijewski gdyby mial jakiegokolwiek zmiennika dawno by nie grał , widać , że niepotrzebny jest Szpera , który nie zagrał nawet sekundy na tej pozycji. Mnie już denerwuje to ciągłe psucie sytuacji sam na sam na szóstym metrze przez Shreka , ile można. Jak zaczynałem oglądać reprezentację w 2006/2007 to nie miał żadnych problemów , a teraz to nie trafia bardzo dużo rzutów na szóstce.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 17 sty 2013, 21:59

Mamy to! :)

Ilość dramaturgii, emocji, thrillerów, radości i wkurwów jakie towarzyszą tej reprezentacji przekracza wszelkie granice. Kolejny horror, który warto pamiętać latami. Coś pięknego.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 17 sty 2013, 22:04

Niemiecki strateg na naszej ławce rzucił hasło, żeby rzucać 3 sekundy przed końcem i zadziałało :lol: Rzut Orzechowskiego perfekcyjny do bólu. Zmieścić tak piłkę przy krótkim słupku - masakra :!:

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 17 sty 2013, 22:19

Ta reprezentacja mnie wciąż zadziwia. Pokonać aktualnych wicemistrzów Europy zawsze jest miło, co prawda Francja, Hiszpania, Dania (oni nam akurat leżą) i Chorwacja wydają się poza zasięgiem dla nas ale z naszymi graczami cholera wie, nie można nigdy wykluczyć kompromitacji, nie można też nigdy wykluczyć medalu. Pamiętając mecz ze Słowenią, jak dzisiaj Serbowie nam uciekli na 5 bramek, Kubisztal nie trafił ani jednego karnego a Szmal puszczał wszystko co leciało w bramkę myślałem, że tego nie dźwigniemy i Serbowie spokojnie nas wypunktują. Jak krytykowałem Bieglera za mecz ze Słowenią tak dziś go muszę pochwalić, potrzeba było impulsu i tym impulsem okazało się wejście Wicharego. Szmal do tej pory był daleki od swojej wysokiej formy, dziś w pierwszej połowie nie było inaczej, jak Wichary wszedł i zaczął dokładać od siebie to się obudziliśmy i chwała, że to się odbyło jeszcze przed przerwą.

Mozolny to był pościg w drugiej połowie. Były w naszej grze w tym meczu momenty fantastyczne, były też karygodne. Brawa jednak kolejny raz za wielki charakter, konsekwencję w defensywie i to, że dzisiaj byliśmy trochę jak pies, który zrobi wszystko dla upragnionej kości. Brawa dla Shreka, miał nerwy ze stali przy tych karnych i nie tylko. Brawa też dla Szmala, po powrocie na boisko wreszcie przypominał TEGO "Kasę". Interwencja kiedy praktycznie zrobił szpagat odbijając piłkę i ten ostatni rzut Serbów przypomniały dlaczego kiedyś dostał nagrodę dla najlepszego szczypiornisty świata. Takiego Szmala potrzebujemy na tych mistrzostwach. Kiedy było 24:24 a my mieliśmy przewagę liczebną i piłkę a Orzechowski spudłował przypomniały mi się demony przeszłości i to jak przegraliśmy awans na Olimpiadę. Jak mało dzieli jednak w ręcznej kozła ofiarnego od bohatera przekonaliśmy się w ostatniej sekundzie. Kto tam będzie pamiętał Orzechowskiemu tę niewykorzystaną okazję skoro w takich szalonych okolicznościach dał nam wygraną. Teraz zrobić swoje z Koreą i jedziemy dalej z tym koksem.

Stanic dostał gracza meczu, spoko, w pierwszej połowie bronił bardzo dobrze w czym tez mu pomagali nasi. W drugiej to jednak nasi bramkarze byli górą a bramkarz Serbów wcale tak nie błyszczał. Skuteczność nadal kiepska choć w drugiej połowie wreszcie trafialiśmy. Za pierwszą jednak karny kutas. Nie ma przypadku, że w meczach z nami bramkarze kolejno Białorusi, Arabii, Słowenii i Serbii mają "dzień konia" albo zostają wybrani graczami meczu.

Brawo, brawo i jeszcze raz brawo. Nie jesteśmy tak silni jak za czasów świetności kadry Wenty ale bardzo krzepiące jest to, że ta kadra wciąż ma to COŚ.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 17 sty 2013, 22:53

Kurde pierwszy dzień w robocie i od razu mnie takie coś ominęło :roll:

Morrow
Jak kształtuję się tabela,mamy szansę nadal na 1 miejsce? Co jest decydującym czynnikiem bezpośrednie spotkanie,stosunek bramek,ilość bramek? Jak to dokładnie jest? Bo z tego co widzę na onecie to mamy 2 plac i tym samym raczej w 1/8 spotkanie z Węgrami a nie z Chorwacją o ile wygramy z Koręą(chyba nie sprawią zawodu :/) ale może uda się ugrać 1 miejsce w tabeli??

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 17 sty 2013, 23:00

Oj masz czego żałować :wink:

Co do miejsc to czysta matematyka. Jak Słowenia wygra z Serbią wygrywa grupę i my nawet przegrywając mecz z Koreą mamy drugie miejsce. Przy remisie w meczu rywali i naszej wygranej to samo. Jak Serbia wygra robi się małą tabelę między trzema zainteresowanymi drużynami. Jako że przegraliśmy jedną bramką ze Słowenią, jedną też wygraliśmy z Serbią a w obu tych meczach padły wyniki odpowiednio 24:25 i 25:24 sytuacja wygląda tak:

Możemy skończyć na 1, możemy skończyć i na 3 miejscu. Jeśli Słowenia wygra bądź zremisuje albo wygra Serbia więcej niż jedną bramką zajmujemy drugie miejsce.

Jeśli Serbia wygra jedną bramką mamy szanse na wygranie grupy ale musimy wygrać z Koreą więcej niż 10 bramkami. Wtedy o miejscach będą decydować bramki ze wszystkich meczów i teoretycznie wciąż możemy zająć nawet 3 miejsce jeśli nie wygramy dość wysoko z Koreańczykami. Sytuacja ma ta jednak miejsce tylko przy wyniku 25:24 dla Serbii.

Różnica bramek ze wszystkich spotkań będzie decydowała tylko jak wspomniałem przy wyniku 25:24 dla Serbii a każda wygrana Serbów jedną bramką przy wyższym wyniku (np. 27:26, 28:27 i wyżej) sprawi, że zajmiemy 3 miejsce. Analogicznie każda wygrana Serbii jedną bramką przy wyniku niższym (np. 24:23) sprawia, że to my wygrywamy grupę.

Sam już się w tym motam :wink:

Mimo wszystko najbardziej prawdopodobne IMO na ten moment wydaje się drugie miejsce i mecz z Węgrami. W najgorszym wypadku zagramy z przegranym sobotniego meczu między Hiszpanią a Chorwacją. Na 1 miejsce to moim zdaniem mamy tylko matematyczne szanse.

Specjalnie dla Ciebie ddemon :mrgreen: :

Ostatnio zmieniony 17 sty 2013, 23:26 przez Morrow, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Unista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Unista » 17 sty 2013, 23:24

Nie oglądam, ale Polska - Magyarorszag ze względu na sympatię bym obejrzał. :D

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 17 sty 2013, 23:27

Morrow pisze:Oj masz czego żałować :wink:

Co do miejsc to czysta matematyka. Jak Słowenia wygra z Serbią wygrywa grupę i my nawet przegrywając mecz z Koreą mamy drugie miejsce. Przy remisie w meczu rywali i naszej wygranej to samo. Jak Serbia wygra robi się małą tabelę między trzema zainteresowanymi drużynami. Jako że przegraliśmy jedną bramką ze Słowenią, jedną też wygraliśmy z Serbią sytuacja wygląda tak:

Możemy skończyć na 1, możemy skończyć i na 3 miejscu. Jeśli Słowenia wygra bądź zremisuje albo wygra Serbia więcej niż jedną bramką zajmujemy drugie miejsce.

Jeśli Serbia wygra jedną bramką mamy szanse na wygranie grupy ale musimy wygrać z Koreą więcej niż 10 bramkami. Wtedy o miejscach będą decydować bramki ze wszystkich meczów i teoretycznie wciąż możemy zająć nawet 3 miejsce jeśli nie wygramy dość wysoko z Koreańczykami. Sytuacja ma ta jednak miejsce tylko przy wyniku 25:24 dla Serbii.

Różnica bramek ze wszystkich spotkań będzie decydowała tylko jak wspomniałem przy wyniku 25:24 dla Serbii a każda wygrana Serbów jedną bramką przy wyższym wyniku sprawi, że zajmiemy 3 miejsce. Analogicznie każda wygrana Serbii jedną bramką przy wyniku niższym (np. 24:23) sprawia, że to my wygrywamy grupę.

Sam już się w tym motam :wink:

Mimo wszystko najbardziej prawdopodobne IMO na ten moment wydaje się drugie miejsce i mecz z Węgrami. W najgorszym wypadku zagramy z przegranym sobotniego meczu między Hiszpanią a Chorwacją. Na 1 miejsce to moim zdaniem mamy tylko matematyczne szanse.

Specjalnie dla Ciebie ddemon :mrgreen: :

Dzięki za objaśnienie...Też przypuszczałem że to wszystko bardzo pomieszane ale pewnie jutro będzie wiadomo na jakimś portalu co jak,się musi zdarzyć aby które miejsce miała Polska 1,2,3,4 :D Także
Link już padł :/ Spróbuje jutro gdzieś wyhaczyć powtórkę rano(pewnie będzie na tvp sport) :beer:

E: Właśnie widziałem końcówkę

Orzechowski to nie miało prawo wejść ależ zmieścił w krótki :shock: Brawo jeszcze raz brawo :brawo: Jednak naszych ręcznych nadal stać na wielkie rzeczy,niesamowite horrory i to zwycięskie horrory :brawo: Pięknie :jupi: :jupi:

E2: Tutaj wszystko jest napisane odnośnie 1,2,3 miejsca w grupie...

http://eurosport.onet.pl/pilka-reczna/m ... omosc.html

Jak widać szansę na 1 miejsce w grupie są wręcz minimalne :/ Pewnego 2 miejsca również nie mamy :/ Najważniejsze to patrzeć na siebie,niezlekceważyć i wygrać z Koręą - jeśli wygrana da nam 3 miejsce mówi się trudno ale ważne że jesteśmy na zwycięskiej ścieżce i dalej ją kontynuować w 1/8 a że z Chorwacją - cóż znamy się jak łyse konie,przeciwstawili się dzisiaj Serbii czas na Chorwatów 8) Wiara czyni cuda :)

Awatar użytkownika
Sero
El Nerazzurro
Reputacja: 4

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sero » 18 sty 2013, 9:08

Rzadko ogladam reczna ale jak juz to robie to zawsze jest horror. Jesli do tego dorzuca sie gre live u buka to wierzcie ze pikawa moze nie wytrzymac :D

Pierwsza stawka jeszcze przed meczem 150 zl po kursie 2.70 na polakow ...
Druga stawka 30 zl po kursie 7.00 ...
Trzecia 50 zl za 5.00 ...
W tym czasie kursy podskoczyly na moment do 14.00 na naszych!
Czwarta 100 za 4.00 ...

I na koniec krzyk, radosc, ulga :D

Zawsze w filmach amerykanskich jakas bomba jest rozbrajana w ostatniej sekundzie i za kazdym razem mnie to smieszylo. Teraz jednak nasi detonatorzy przywrocili mi wiare w Ameryke !

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”