Kosciół - Strona 32

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
MarcinW
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 390

Re: Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 18 wrz 2008, 19:18

O ile się nie mylę to prawdopodobnie kościół za aborcję może ekskomunikować ? Czy to nie jest czasem aby wywieranie presji ?
Jesteś katolikiem toteż godzisz się na to aby przestrzegać główne założenia tej religii. Nie ma drogi na skróty, albo to czujesz albo nie.
soba ekskomunikowana mieszka dowiedziało się o tym fakcie to sąsiedzi zaczęli by ją wytykać palcami.
I tak wytykają o byle gówno taka polska mentalność. Gdzieś bardzo głęboko w polskiej świadomości społecznej jest zakodowana podejrzliwość oraz nietolerancja. Zresztą nadmierna tolerancja przybiera niekiedy karykaturalne formy, a wytykać morderczynie powinniśmy. Organizm to nie zabawka.
Jeżeli społeczeństwo w którym owa osoba ekskomunikowana mieszka dowiedziało się o tym fakcie to sąsiedzi zaczęli by ją wytykać palcami.
Subtelna różnica polega na tym, że nie wytykali by jej dlatego, że jest ekskomunikowana tylko dlatego, że zabiła dziecko, a to zasadnicza różnica.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 19 wrz 2008, 0:03

Czy to nie jest czasem aby wywieranie presji ? Bo żyjemy w chorym kraju... gdzie osoba nie wierząca jest postrzegana w inny sposób niż ta wierząca. Jeżeli społeczeństwo w którym owa osoba ekskomunikowana mieszka dowiedziało się o tym fakcie to sąsiedzi zaczęli by ją wytykać palcami.
Bez przesady. Znałem i cały czas znam osoby niewierzące i nikt ich nie wytyka tylko dlatego że nie wierzą albo kościół je wykluczył czy coś. Także znam rozwodników i też otoczenie traktuje ich zupełnie normalnie a to czy Kościół ich wykluczył (rozwodnik chyba nie ma wstępu do kościoła :wink: ) to już ich i Kościoła sprawa.
wytykać morderczynie powinniśmy
Fajnie że wrzuciłeś wszystkich do jednego wora. Ale są różne bodźce determinujące aborcję. Ciekawe czy dajmy na to jakby ciebie jakieś zwierzęta (bo nie ludzie) zgwałciły później chciałbyś urodzić z tego gwałtu dziecko :glass: Albo jak rodzice debile jak w ostatnich przypadkach gdzie ojciec gwałci a matka idiotka nie ma sobie nic do zarzucenia mimo że o wszystkim wie. To już lepiej jakby dokonano aborcji i dzieciak nie był traktowany jak zwierzę przez najbliższych szczególnie przez 'kochającego' tatusia :red: I taki poszkodowany(a) ma zrytą psychikę, wiele wycierpiało i co to za życie?
Rozumiem dla jakiegoś widzimisię dokonywać aborcji to bzdura ale w szczególnych przypadkach czemu nie.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 19 wrz 2008, 0:28

Bez przesady, od wielu lat nie kryję swojego wojującego ateizmu i wszyscy moi bliżsi znajomi dobrze wiedzą, z kim mają do czynienia - nie spotkałem się ze skrajnymi przypadkami wytykania palcami, nie czuję się społecznym pariasem, ba - kilku moich najbliższych to gorliwi katolicy (i muzułmanin) i poza ciekawym tematem do długich dyskusji różnice w wierze doprawdy są zupełnie nieistotne.
Poza tym gdzie w Polsce mieliby mnie wytykać palcami? W urzędzie/sklepie, gdzie nie mają o tym pojęcia, w kościele, do którego nie chodzę, czy w pracy, gdzie wszyscy mają to gdzieś? Nie róbmy z nas państwa muzułmańskiego, kościół na co dzień wchodzi tam, gdzie nie powinien, ale nie zgadzam się z tym, że ateistom żyje się gorzej.
Co innego wyznawcy innych religii, ale przecież muzułmanin nie ma na czole wytatuowane, że klęka na dywaniku do modlitwy, a Żyda pozna najczęściej tylko kobieta w bardzo intymnej sytuacji, a nie przechodzień na ulicy.
A stwierdzenie, że wyznawca wiary katolickiej robi dokładnie to, co zaleca mu kościół, trąci niesamowitą naiwnością, co w wykonaniu tegoż użytkownika mnie nie dziwi.
Kawiarniane religie to nic nowego, istnieją od wieków, teraz tylko nikt się z tym nie kryje i zostało to wreszcie nazwane.
Wczoraj choćby miałem ostre spięcie z managerem jednego z moich najzdolniejszych juniorów - chłopak z jednej strony podobno taki wierzący, że niech się papież schowa, a z drugiej za uszami ma grzeszków masę i trochę...

MarcinW
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 19 wrz 2008, 0:42

zgwałciły później chciałbyś urodzić z tego gwałtu dziecko
Nie miałem tego na myśli. Oczywiście w określonych przypadkach jak aborcja jest dopuszczalna w odniesieniu do ofiar gwałtów oraz w sytuacji zagrożenia życia matki.
Albo jak rodzice debile jak w ostatnich przypadkach gdzie ojciec gwałci a matka idiotka
A jak to zweryfikujesz ? Obowiązkowe psychotesty ? W takim razie należałoby objąć tego typu badaniami połowę populacji tego globu. Kultura obecnie dominująca w całej swojej rozciągłości sprzyja powstawaniu różnych dewiacji - ostatnio przytaczałem badania z ktorych wynika, że 20 % amerykanów cierpi na różnego rodzaju zaburzenia niektóre są mniej poważane jak np. zaburzenia nerwicowe inne bardziej jak np. psychopatia - ale jak może być inaczej skoro rodzina nie wychowuje (czemu ? albo z racji braku czasu albo dlatego, że jest dysfunkcjonalna), szkoła ogranicza się tylko do przekazywania informacji (nie ma już nauczycieli którzy straszą linijką, niehumanitarna metoda, ale skuteczna) zaś kościół ... kościół jest instytucją archaiczną, skostniała zorientowaną na przeszłość, jeśli szybko nie zostaną wprowadzone radykalne zmiany to niebawem może się okazać, że nie ma kto do niego chodzić. Warto również określić panującą obecnie mentalność. Bodajże Sorokin określił ją jako zmysłową, nic tylko pierdolić, konsumować i srać pod siebie. Z. Freund zapewne we właściwym sobie stylu określiłby to mianem degradacji ego do poziomu id, zezwierzęceniem. Polecam również Rousseau któremu, mimo tego, że sam wiódł żywot pożałowania godny, określał ludzi - mentalnością niezwykle podobnych do nas teraz - jako zwyrodnialców i mentów. Coś w tym jest, mimo, że urodziło się w głowie odszczepieńca.

A zatem nie zmieniając systemu nie ma sensu zastanawiać się nad prewencją, jesli mielibyśmy zabijać nienarodzone dzieci ponieważ ich rodzice nie spełniają wymogów to obawiam się, że doszłoby do bardzo poważnego kryzysu demograficznego. Jedyna możliwośc to wypracować nowy system (nie mowie tutaj o komunizmie na tą chwile to jest utopia) krok po kroku. Chyba, że nie zdąrzymy co jest niestety wysoce prawdopodobne. Jeśli kogoś moim wywodem wpędziłem w kiepski nastrój to polecam uderzyć się czubkiem głowy w kant stołu jest to najskuteczniejsza metoda na zapominanie. Po takiej kuracji możecie sobie wieść bezpieczną egzystencje ....
A stwierdzenie, że wyznawca wiary katolickiej robi dokładnie to, co zaleca mu kościół
Czemu nie robi ? Ponieważ obecnie jest taki burdel aksjologiczno- normatywny, że tak naprawdę jednostka codziennie staje przed niezwykle trudnymi wyborami. Nie wie jak postępować, przykład lekarza i katolika który ma dokonać zabiegu aborcji chyba najlepiej ilustruje cały ten syf. Kolejny przykład dobry chłopak, pochodzący z normalnej rodziny, chce być lekarzem pomagać innym jest całkowicie osamotniony ponieważ "kujonów" się wytyka jego samoocena z dnia na dzień spada, po czym aplikuje sobie określoną dawkę tabletek nasennych i już się nie budzi.... Skoro już tyle przykładow podałem to może jeszcze jeden katolik wychowany w tej kulturze gdzie afirmowane są następujące wartości sukces, kariera, edukacja, wyścig szczurów... co ma zrobić aby sprostać wymogom narzuconym przez kościół oraz oczekiwaniom społeczeństwa ? Rozwiąż ten dylemat ? Przy czym jak zapewne wiesz praca rzadko idzie w parze z moralnością .... a wyżywić rodzinę trzeba :)

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 19 wrz 2008, 1:02

Wczoraj choćby miałem ostre spięcie z managerem jednego z moich najzdolniejszych juniorów
Heh zabrzmiało jakbyś był trenerem a nie policjantem :lol:
Oczywiście żartowałem, wiemy że jesteś trenerem. Może nawet asystentem Leo :think: :wink:
A jak to zweryfikujesz ?
Oczywiście się nie da. Tak tylko nawiązałem do ostatnich wydarzeń. Bardziej mi chodziło o to że gdy życie nie jest życiem lepiej aby go w ogóle nie było. No ale przewidzieć tego raczej się nie da i raczej nie mi tu o czyimś istnieniu decydować.
Jedyne co to należy bardziej kontrolować patologiczne i odizolowane od świata rodziny, innego wyjścia chyba nie ma. Zresztą to nie ten temat.

MarcinW
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 19 wrz 2008, 1:10

Bardziej mi chodziło o to że gdy życie nie jest życiem lepiej aby go w ogóle nie było.
Polecam dwie książki autobiograficzne "Dziecko zwane niczym" autora nie pamiętam oraz "Białe na czarnym" Gallego. Ci ludzie przeszli przez takie gówno za młodu, że normalna jednostka nie potrafi ując tego w obrazowy sposób, a i tak wyszli na przyzwoitych ludzi. Oczywiście jeden na milion ma taką szanse... ale [ch**] z tym nie zabierajmy im tej szansy...
Jedyne co to należy bardziej kontrolować patologiczne i odizolowane od świata rodziny
Jak ? Kto ma to robić urzędas fajtłapa z powiatowego UP, pierdolony formalista który bez odpowiedniego kwitka nie podetrze sobie dupy ?

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 19 wrz 2008, 1:20

Ponieważ obecnie jest taki burdel aksjologiczno- normatywny, że tak naprawdę jednostka codziennie staje przed niezwykle trudnymi wyborami.
Generalnie tak - stoimy przed trudnymi wyborami. Z tym że jest cała masa przypadków i nie zawsze ludzie postępują niegodnie bo muszą wyżywić rodzinę, ktoś ich gnoi, chcą pomóc bliźniemu co kłóci się z nauką kościoła czy co tam jeszcze. Choćby mieszkanie ze sobą i wszystko z tym związane dwóch wierzących osób bez sakramentu małżeństwa kłóci się z nauką kościoła a nie jest to jakimś trudnym wyborem jak powyższe i można tego uniknąć. Jest jedynie chęcią bliższego poznania siebie, wypróbowania. Jak dla mnie jest to bzdurne ze strony kościoła ale nie dziwię się też temu że tak w tym konkretnym przypadku postępuje.
Jak ? Kto ma to robić urzędas fajtłapa z powiatowego UP, pierdolony formalista który bez odpowiedniego kwitka nie podetrze sobie dupy ?
Wyszkolony pracownik MOPSu, a fajtłapów jak to nazwałeś zwalniać skoro się nie nadają.

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 19 wrz 2008, 17:27

Marcin W pisze:Jesteś katolikiem toteż godzisz się na to aby przestrzegać główne założenia tej religii. Nie ma drogi na skróty, albo to czujesz albo nie.
Zgadzam się z tobą że to jedno z głównych założeń ale sytuacje są różne, nie wszystko jest czarne lub białe. Albo to czujesz albo nie.
Marcin W pisze:Subtelna różnica polega na tym, że nie wytykali by jej dlatego, że jest ekskomunikowana tylko dlatego, że zabiła dziecko, a to zasadnicza różnica.
Dla ciebie to zabójstwo dla mnie nie. Sąsiedzi, ci starszej daty zwłaszcza nie potrzebowali by przyczyny ekskomunikowania aby daną osobę odsunąć na bok i uważać ją za gorszą/inną.
Yukasz pisze:Bez przesady. Znałem i cały czas znam osoby niewierzące i nikt ich nie wytyka tylko dlatego że nie wierzą albo kościół je wykluczył czy coś. Także znam rozwodników i też otoczenie traktuje ich zupełnie normalnie a to czy Kościół ich wykluczył (rozwodnik chyba nie ma wstępu do kościoła :wink: ) to już ich i Kościoła sprawa.
Uogólniłem trochę, nie twierdzą że każdy katolik. Są normalni i trochę mniej normalni. Na myśli miałem tych najbardziej radykalnych ;)
Co do rozwodników to kościół się wycwanił. Są sądy kościelne które mogą udowodnić jednej ze stron że coś przed zawarciem sakramentu małżeństwa ukryła. Wtedy ślub jest nie ważny i strona poszkodowana na dodatek może wziąć drugi raz ślub kościelny a w zasadzie pierwszy bo tego wcześniej nie było po udowodnieniu winy. Sąd oczywiście darmowy nie jest ;)

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 21 wrz 2008, 11:32

Łukasz_ pisze: O ile się nie mylę to prawdopodobnie kościół za aborcję może ekskomunikować ? Czy to nie jest czasem aby wywieranie presji ? Bo żyjemy w chorym kraju... gdzie osoba nie wierząca jest postrzegana w inny sposób niż ta wierząca. Jeżeli społeczeństwo w którym owa osoba ekskomunikowana mieszka dowiedziało się o tym fakcie to sąsiedzi zaczęli by ją wytykać palcami.
Czy KK może nałożyć karę ekskomuniki za aborcję to nie wiem. Nie znam się zbyt dobrze na prawie kanonicznym, wiem tylko że jest kilka rodzajów ekskomunik. W każdym razie załóżmy, że się nie mylisz. Edit1: Sprawdziłem na Wikipedii, wg niej zaiste za aborcję grozi ekskomunika. Zastanówmy się czym jest ekskomunika. Jest to wyłącznie z KK, można powiedzieć że wyrzucenie danej osoby z Kościoła rozumianego jako zhierarchizowana wspólnota wiernych. Właśnie takie rozumienie Kościoła pozwala mi na stwierdzenie, że nic w tym złego. Tak jak każda inna grupa, sformalizowana czy też nie, stosuje karę ostracyzmu za złamanie wewnętrznych zasad grupy.

To, że nie masz racji stwierdzając, że wytyka się palcami niewierzących to już uświadomili Ci moim przedmówcy, więc nie będę kontynuował tego wątku.
Yukasz pisze: Bez przesady. Znałem i cały czas znam osoby niewierzące i nikt ich nie wytyka tylko dlatego że nie wierzą albo kościół je wykluczył czy coś. Także znam rozwodników i też otoczenie traktuje ich zupełnie normalnie a to czy Kościół ich wykluczył (rozwodnik chyba nie ma wstępu do kościoła :wink: ) to już ich i Kościoła sprawa.
Rozwodnik ma wstęp do Kościoła, nie może korzystać z części (wszystkich) sakramentów, bo nie dostanie rozgrzeszenia z racji tego, że jest trwale w grzechu. Sposób w jaki ująłeś tę kwestię, można sprowadzić do czegoś na kształt zakazów stadionowych.

Pojawiło się stwierdzenie, że aborcja powinna być dozwolona w przypadku ofiar gwałtu. Ja tutaj też się nie zgadzam. Nie uważam, żeby zabicie dziecka można było usprawiedliwiać w ten sposób. Można oddać dziecko do adopcji. Jak na razie mam wolę nie dać się wciągnąć w dyskusję o aborcji...

BUNCH

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BUNCH » 15 paź 2008, 6:01

:boje się:

Marcinie W:
"Zaś wam jako dobry katolik życzę depresji, zaburzeń nerwicowych, schizofrenii, socjopatii,

psychopatii itd."

- widzę, że niektóre rzeczy się nie zmieniają. Tak też myślałem.

Czy Adam i Ewa mieli pępki?
"Nie dzieciaku. W miejscu pępka rosły kaktusy. Wez ty sie puknij w główkę..."
- Po pierwsze, nie nazywaj mnie dzieciakiem. To dziwne bo wg mojej oceny to właśnie Ty mi

wyglądasz na dziciaka. Po drugie, w główkę również Ty możesz się puknąć. I zachowaj swoje

niestosowne komentarze do kogoś innego. Ja tutaj nikogo nie nazwałem "dzieciakiem" ani nie kazałem

"pukać się w głuwki".

Babelu:
"BUNCH wrocił. Wrocił i do tego głosi tezy odwrotne w 180 stopniach do wpisów z pierwszej strony

tegoz temat"
- Im człowiek starszy, tym ma większe doświadczenie w pewnych sprawach i większa wiedze,

prawda? Inne poglądy na ten sam temat ma dziesięciolatek, inne piętnastolatek a już zupełnie

innetrzydzisstolatek. Stąd tez nie rozumiem Twojego zdziwienia. Człowiek zmądrzał?

Marcinie W (kolejny raz):
"Przecież to widać jak na dłoni, że ten dzieciak jest niezwykle podatny na wpływ społeczny. Nie

potrzeba się specjalnie wysilać wystarczy odpowiedni bodziec i ... klik, wrr. Taśma leci sama. Studiując

jego twórczość człowiek zaczyna doceniać badania na szczurach, indykach, pieskach prowadzone

przez psychologów eksperymentalnych. W oparciu o tą wiedzę znacznie łatwiej zrozumieć jego

zachowanie."
- Zrozum, że w porównaniu do mojej osoby, dzieciakiem możesz być jedynie ty. I to właśnie takim,

który jest podatny na wpływ społeczny, komunikacja kulturowa pełną gębą.

Niektórzy (powtarzam: niektórzy) użytkownicy tego forum są naprawde bardzo śmiesznymi ludźmi

(ciekawe czy tylko na forum, czy na codzień również). Otóż przestają w swojej kilkuosobowej grupce,

zgadzając się co do rzeczy na jeden dany, określony temat i wydaje im się, że mają racje na tle

globalnym. Że to oni wyznaczają standardy, kryteria "ten jest głupi" , "ten jest mądry" , "ten zna się

na piłce a ten nie zna" ,"to jest śmieszne a tamto nie". No cóż chłopaczki, powodzenia. Dalej twkijcie

w swoim domniemanym vipowskim gronie "internetowych dinozaurów", "futbolowych ekspertów" i

znawców tematów. Ale Wasza skromna działalność wbrew pozorom przynosi korzyści, bynajmniej u

mnie - poprawa humoru i usmiech od ucha do ucha na moich ustach. Gdy spoglądam na Wasze

wypowiedzi od razu poprawia mi się humor, patrząc na takie zakompleksione i niedowartościowane

osobistości. Czekam niecierpliwie na Wasze kolejne błyskotliwe wypowiedzi z którymi będzie zgadzać

się kolejna część "elity" tego forum.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2933

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 15 paź 2008, 8:53

Kościoła, a także religii pod każdą formą nienawidzę i basta.

BUNCH

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BUNCH » 16 paź 2008, 20:55

"BUNCH wrocił. Wrocił i do tego głosi tezy odwrotne w 180 stopniach do wpisów z pierwszej strony"
Jakie niby tezy głosze odwrotnie?

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 16 paź 2008, 21:54

Teraz to nawet po jednym dniu zmieniasz już zdanie. Jeszcze wczoraj sam tłumaczyłeś dlaczego zmieniłeś poglądy(według tego co napisałeś, to dlatego że zmądrzałeś. Teza mocno ryzykowna, ale niech Ci już będzie), a dzisiaj pytasz w jaki sposób Twoje poglądy się zmieniły? To po co wczoraj w takim razie na to odpisywałeś, skoro nie rozumiesz o co Bablowi chodziło? :wink:

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 16 paź 2008, 22:15

To pewnie dlatego ze papiez nie jezdzi na nartach.

:lol2: // piękny kawaler Mentor

BUNCH

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BUNCH » 17 paź 2008, 21:50

Cris7:

W jaki sposób moje poglądy zmieniły się w odniesieniu do tego co pisałem na pierwszych stronach.
Gdyż rzuciłem na to okiem i nie widze nic niezgodnego. Z czym się niby nie zgadzam. Co, teraz dla mnie biblia nie jest znowu księgą religijną a historyczną?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”