Studia - Strona 32

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Re: Studia

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 03 lip 2012, 19:45

szefu91 pisze:
Mechanika i Budowa Maszyn
Trudne to to? Jestem na geodezji, spróbowałbym właśnie mechaniki na akademi morskiej, ale nie wiem czy bym podołał. Obawiam się chemii i fizyki.
Nie polecam :(

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 04 lip 2012, 16:10

Eee, widze ze same gamonie na tym forum, bo nikt nie rozwiazal krotkiego testu. :mrgreen:

Awatar użytkownika
szefu91
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 65

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szefu91 » 04 lip 2012, 16:25

Nie polecam :(
Dlaczegóż to? Studiujesz na polibudzie czy morskiej? Czy masz znajomych co są na tym kierunku? Bo coś studiować trzeba :D a geodezja czy gospodarka przestrzenna nie bardzo dla mnie, i najbardziej skłaniałbym się do mechaniki właśnie na morskiej.
Ostatnio zmieniony 04 lip 2012, 16:52 przez szefu91, łącznie zmieniany 1 raz.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 04 lip 2012, 16:39

u mnie na polibudzie MIBM jest bardzo nastawiony na materiałoznawstwo co według mnie jest nudne. Takie wiodące prym przedmioty jak Wytrzymałość Materiałów i Podstawy Konstrukcji Maszyn kręcą się wokół samych obliczeń i wzorów co też nie jest jakieś super. Jeśli o mnie chodzi to ten kierunek od 30 lat się nie zmienił, parę fajnych rzeczy, ale wybrałbym coś nowocześniejszego :)

Awatar użytkownika
ossy
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ossy » 04 lip 2012, 17:20

Diamen23 pisze:u mnie na polibudzie MIBM jest bardzo nastawiony na materiałoznawstwo co według mnie jest nudne. Takie wiodące prym przedmioty jak Wytrzymałość Materiałów i Podstawy Konstrukcji Maszyn kręcą się wokół samych obliczeń i wzorów co też nie jest jakieś super. Jeśli o mnie chodzi to ten kierunek od 30 lat się nie zmienił, parę fajnych rzeczy, ale wybrałbym coś nowocześniejszego :)
chyba zatrzymałeś się na statyce, że wydyma to tylko wzory i obliczenia :wink:

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 04 lip 2012, 17:24

to się pochwalę, że zdałem egzamin kwalifikacyjny i od października ruszam na magisterkę na SGH na Finanse i Rachunkowość :)

Awatar użytkownika
Marq
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marq » 04 lip 2012, 17:51

arek_ahig pisze:Eee, widze ze same gamonie na tym forum, bo nikt nie rozwiazal krotkiego testu. :mrgreen:
Jako, że studiuję ekonomię to ten test egzamin wydaję mi się banalny. Na jakiej uczelni coś takiego dają? Ja się z mikro męczyłem 2 lata, ale miałem nieprawdopodobnie trudniejsze(opierające się np. na pochodnych) i zdecydowanie bardziej obszerne niż to w tym teście.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 04 lip 2012, 17:57

Marq pisze:
arek_ahig pisze:Eee, widze ze same gamonie na tym forum, bo nikt nie rozwiazal krotkiego testu. :mrgreen:
Jako, że studiuję ekonomię to ten test egzamin wydaję mi się banalny. Na jakiej uczelni coś takiego dają? Ja się z mikro męczyłem 2 lata, ale miałem nieprawdopodobnie trudniejsze(opierające się np. na pochodnych) i zdecydowanie bardziej obszerne niż to w tym teście.
WSB w Gdansku, nie wiem dokladnie jaki kierunek. Kolezanka poprosila o pomoc. Mi rowniez test wydal sie banalny, ale jako ze mikro mialem 2,5 roku temu, chce aby ktos go rozwiazal, abym mogl zweryfikowac swoje odpowiedzi.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 04 lip 2012, 18:04

Szefu, studiowałem na morskiej mibm o specjalności eksploatacja siłowni okrętowych.
Prawda jest taka że jeśli od małego pasjonowałeś się matematyką to powinieneś sobie dać radę bez problemu.
Program studiów AM jest objęty konwencją STCW o wyszkoleniu kadr morskich, więc na większości zajęć wymagana jest 100% frekwencja. Oczywiście można te zajęcia odrabiać, ale zamiast pieprzyć się z konspektami itd, lepiej po prostu być na tych zajęciach.

Może krótko scharakteryzuje jak wygladal pierwszy semestr wg mojego planu

WF - tu mialem zwolnienie na caly rok, ale z tego co slyszalem to chlopaki grali sobie w kosza 2na2 albo pakowali na siłowni
Materialoznawstwo okretowe - Kilka godzin wykladow w tygodniu na ktorych gosciu zarzucal slajdy i krótko omawiał. a na laborkach mielismy takie oto tematy :
Wykaz tematów: Prowadzący: Sala:
1.Wprowadzenie do badań metalograficznych.
Przepisy BHP. Podstawy budowy materiałów
2. Stale, staliwa, znakowanie dr inż. R. Jasionowski s. 204
3. Żeliwa, żeliwa stopowe, znakowanie dr inż. K. Gawdzińska s. 205
4. Stale stopowe i specjalne, znakowanie dr inż. R. Jasionowski s. 204
5.Wpływ obróbki cieplnej na budowę i właściwości metali
6. Badania korozyjne i erozyjne dr inż. R. Jasionowski s. 204
7. Kolokwium dr inż. R. Jasionowski s. 203
8. Badania makrostruktury i przełomów mgr inż. B. Głowacki s. 217
9. Stopy miedzi, miedzionikle dr inż. R. Jasionowski s. 204
10. Ceramika, szkło mgr inż. B. Głowacki s. 204
11. Stopy aluminium, magnezu, tytanu, cynku dr inż. R. Jasionowski s. 204
12. Polimery, guma, drewno. dr inż. K. Gawdzińska s. 205
13. Kompozyty MMC, PMC mgr inż. B. Głowacki s. 205
14.Przepisy klasyfikacyjne dotyczące materiałów
okrętowych. CAMD.
15. Zaliczenie dr inż. K. Gawdzińska s. 203
Informatyka wyklady i laboratoria, wiadomo nic specjalnego
Grafika po 4h w tygodniu za jednym zamachem, siedzielismy i robilismy jakieś rysunki elementów mechanicznych z różnych rzutów
Matematyka Jesteś z nami, albo przeciwko. Co tu dużo mówić jak sobie poradzisz z pochodnymi, całeczkami i innym bezsensownym skomplikowaniem liczbowym to przechodzisz pierwszy rok. Przy obu moich podejściach matematyka okazywała się pierwszym gwoździem do trumny.
angielski duży nacisk. Marlins, ces i inne materiały związane z siłownią okrętową.
Podstawy ekonomii zapchajdziura
Podstawy budowy statku i organizacji załogi Ciekawe wykłady przedstawiające ogólną istotę pracy na morzu.
Fizyka Wykłady i laborki, trzeba się pilnować bo suczysyny nigdy nie chcą przyjmować sprawek. Czlowiek może się męczyć całą noc, przychodzi, a taki profesorek w dupe jebany mówi że gdzieś tam nie powinno być przecinka i przyjść za tydzień z poprawionym.
Sam przez cały rok zaliczone miałem aż ,,, jedno sprawko. Najlepsza uwaga to nie odkładać nic na ostatnią chwile.
Mechanika Tu również wyklady i laborki. Dosyć ciężko, tak jak w przypadku matmy i fizy przedmiot dla fanatyków.

No i co tam jeszcze. Warto wspomnieć że obowiązuje pełne umundurowanie.
Jak coś to mam kilka gigabajtow materialow na 1szy rok na dysku.

Pierwszy semestr zawaliłem przez własne olewatorstwo i jakieś wyjazdy w trakcie tygodnia. Natomiast za drugim razem dałem sobie spokój już na początku Maja, gdyż opuściłem za dużo zajęć z mechaniki, oraz ponownie nie ogarnąłem matmy i fizy.

Generalnie po studiach masz tytuł inżyniera oraz oficera mechanika wachtowego.
W moim przypadku muszę wypływać 18 miesięcy za motorzystę a wtedy mogę podejść do 4 miesiecznego kursu na mechanika zakończonego egzaminem w urzędzie morskim. oczywiście taki kurs kosztuje ok 6 tysiecy, i nie będę miał inż.
Natomiast jeśli chodzi o pracę za oficera potencjalni armatorzy będą lepiej patrzyć na człowieka z ok 2 letnią praktyką aniżeli świeżaka po studiach.

Jutro jadę do Szczecina rozliczyć się z kartą obiegową i zabrać papiery ze szkoły. Przy okazji mam adresy do 7 agencji które muszę odwiedzić w przeciągu dwóch dni by zostawić u nich aplikacje. Popływam sobie rok czasu, a potem zacznę studiować coś naprawdę interesującego, czyli stosunki międzynarodowe :chill:

pzdr

Awatar użytkownika
szefu91
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 65

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szefu91 » 05 lip 2012, 10:40

kaczy dzięki bardzo za rzeczową odpowiedź. Skutecznie mnie zniechęciłeś do tego kierunku. Teraz jestem trochę w kropce. Co sądzisz o pozostałych - nawigacja, wydział elektryczny oraz wydział przedsiębiorczości? Mam niezły problem.

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 20 sty 2013, 12:38

sbQ, ja ostatnio projektowałem magazyn, nie wiem czy Ci to coś pomoże ale coś tam mam opisane, podobnie mam pracę na temat optymalizacji w logistyce na przedmiot o wdzięcznej nazwie: Inżynieria i analiza systemów. Chcesz te prace? Odezwij się jak coś.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6659

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 20 sty 2013, 13:04

Czy magazynowanie paliw w strukturach geologicznych łapie się jeszcze pod Twój temat?

Awatar użytkownika
dziki
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 66
Kibicuję: Arsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dziki » 23 sty 2013, 15:19

1. Jakie są przyczyny spadku sprzedaży sprzętu RTV i AGD firmy „LUXUS”?
- istnieje duża konkurencja na rynku komputerowym?
- czy spadek wynika ze złej reputacji firmy?
- czy przyczyną spadku sprzedaży mogą być błędy w dystrybucji?

ktoś ma pomysł jak mają brzmieć hipotezy do tych pytań?

Awatar użytkownika
myhalek_acm
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 102

Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 23 sty 2013, 18:59

Te pytania są tak skonstruowane że kurde , szkoda mi Ciebie .
1 . Tak istnieje przeciez to oczywiste
2. Byc może , zła reputacja to powazny problem
3. Jezeli takie bledy faktycznie są to pewnie ze tak .

Co to za kierunek jezeli mozna wiedziec ?

Awatar użytkownika
dziki
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 66
Kibicuję: Arsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dziki » 23 sty 2013, 19:25

To nie dla mnie,kuzyn pytał o to a ja nie mam czasu za bardzo więc napisałem tutaj ;)
kierunek: Zarządzanie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”