Inter Mediolan (zbiorczy) - Strona 316

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Które miejsce zajmie Inter w lidze?

1
7
47%
2
4
27%
3
0
Brak głosów
4
0
Brak głosów
Poniżej 4
4
27%
Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Reputacja: 174
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 02 lut 2008, 17:57

Panowie, o czym Wy mówicie?? Pierwszy skład?? :shock: Przecież on ma 17 lat, jest o 4 lata młodszy ode mnie :P Fakt, strzelił już kilka bramek ale jeszcze zdecydowanie za wcześnie rzucać go na głęboką wode. Jest niedoświadczony, bardziej podatny na kontuzja, a ewentualny uraz może mu zniszczyć kariere. Inter ma perełke ale musi nią odpowiednio pokierować. Moim zdaniem pójdzie na rok albo nawet dwa na wypożyczenie, coby spokojnie się rozwijać w klubie typu Genoa czy Empoli. Polityka włoskich klubów w sprawie młodzieży troche różni się od Hiszpańskiej czy Angielskiej i czas pokazał, że ta polityka się sprawdza. Największe włoskie kluby mają większe lub mniejsze talenty ale większość z nich się ogrywa na wypożyczeniach i świetnie na tym wychodzi. W Interze Mario pierwsze skrzypce powinien grać dopiero, jak będzie w 100% gotów. A będzie gotów za jakieś 2-3 lata. Nie wcześniej. On musi GRAĆ pełną gębą, w chwili obecnej Inter nie może mu tego zapewnić, ale dobra klubu i dla dobra zawodnika. Balotelli musi grać ale jeszcze nie na takim poziomie, na jakim znajduje się Inter. Może się jeszcze bardzo dużo nauczyć ale powinien się rozwijać stopniowo, bez presji, nacisku i szumu wokół jego osoby. 1-2 latka wypożyczenia i to się zwróci podwójnie ;)

Moofasa
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Moofasa » 02 lut 2008, 18:36

maestro pisze:bez presji, nacisku
O tym już może zapomnieć bo niektórzy fani Interu i większość znawców futbolu będą liczyć na to że młody Włoch będzie dalej się tak rozwijał, nie jednokrotnie wymagając rzeczy niemożliwych. Chłopak po prostu teraz będzie bardziej obserwowany i musi się z tym liczyć że po tych paru ważnych bramkach wszyscy będą oczekiwać od niego aby nie schodził poniżej pewnego poziomu :wink:
maestro pisze:1-2 latka wypożyczenia
Sęk w tym czy Mancini będzie chciał go wypożyczyć :P Wielu trenerów chcę aby ich przyszłe gwiazdy rozwijały sie pod ich skrzydłami, bo trener wie najlepiej czego będzie oczekiwał od danego gracza kiedy ten będzie gotowy na wejście do pierwszej drużyny ( o ile sam nie zostaeni zwolniony :p ). Tutaj jest trochę jak w sprawie Bojana kiedy to Barca B spadła i granie z trzecio (albo czwarto :think: ) ligowcami nie pozwalałoby mu na dalszy rozwój. Oczywiście istnieje prawdopodobieństwo że młody Włoch może trafić do Seri B czy przeciętniaka Serie A ale to tez nie jest najlepszy wybór bo tak młody gracz nie powinien przechodzić do klubu z etykietą zbawcy czy coś w tym stylu. Jeszcze jest za młody żeby grac w pełnym wymiarze wiec powinien zostać w Interze, i może trenować tylko z pierwszym zespołem :>?

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Reputacja: 174
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 02 lut 2008, 19:10

Moofasa pisze:O tym już może zapomnieć bo niektórzy fani Interu i większość znawców futbolu będą liczyć na to że młody Włoch będzie dalej się tak rozwijał, nie jednokrotnie wymagając rzeczy niemożliwych.
Otóż nie do końca. Gra w takim klubie, jak Inter, to ogromna presja i odpowiedzialność. Noszenie na rękach po zwycięstwie lub ogromna krytyka po porażce. We Włoszech jest to inaczej odbierane, nie ma mowy o żadnym zbawcy czy coś. Wszystkim jest to na ręke, bo popatrz na takie Empoli, które opiera się na graczach wypożyczonych. Marzoratti (21lat), Pozzi (21), Giovinco (20), Marchioni (21), nikt nie oczekuje od nich cudów, oni cały czas się rozwijają i to bardzo szybko, postępy widać gołym okiem. Nie są to aż tak młodzi piłkarze i nie ma w tym przypadku. Wrócą do Juve i Milanu dopiero wtedy, gdy będą w 100% gotowi. W przyszłości to zaprocentuje. Jest to z korzyścią dla właścicieli (bo niedługo wrócą jako dojrzali, ograni piłkarze), dla mniejszych klubów oraz dla samych piłkarzy, na których nie patrzy cały świat i nikt nie zgnoi jak nie strzeli karnego ;) Warto też dodać, że nie przeszkadza im to w strzelaniu goli takim klubom jak Juve czy Roma.
Moofasa pisze:Wielu trenerów chcę aby ich przyszłe gwiazdy rozwijały sie pod ich skrzydłami
ale tu znowu... od takich klubów jak Inter oczekuje się pucharów od zaraz, dlatego też Mancini nie może oprzeć swojego ataku na 17 latku (wcześniej napisałem dlaczego). Błędem byłoby posadzenie go na ławce i wpuszczanie co kilka tyg na mecz pucharowy. On musi grać (czy to w primaverze czy na wypożyczeniu, sam trening z 1.zespolem to za mało) i moim zdaniem wypożyczenie jest najlepszym wyjściem. Criscito np wrócił z Genoi z wypożyczenia (gdzie grał naprawde dobrze), w obliczu kontuzji Andrade dostał kilka szans ale grał bardzo słabo i niepewnie. Efekt? Po 6miesiącach wrócił do Genoi :P Nie był jeszcze gotowy. Ogólnie, taka polityka się sprawdza, a Włosi obecnie mają chyba najzdolniejsze młode pokolenie od wielu lat ;) Balotelli niewątpliwie się do niego zalicza i nie można go zmarnować. Myślę jednak, że Mancio już sam doskonale będzie wiedział jak nim pokierować :)

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 203

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 03 lut 2008, 0:52

Zico_FCI pisze: W takim razie od Crespo też jest lepszy? Bądźmy poważni, strzelił 4 bramki w drugorzędnym pucharze, ale grę w pierwszym składzie w lidze jeszcze jest za wcześnie. Tu nie Barcelona. :wink:
Crespo można oceniać z szerszej perpektywy bo nie jest to jego pierwszy sezon w naszych barwach (gdyby oceniać go na podstawi bierzącego sezonu nie byłaby to za wysoka ocena), z kolei Suazo i Balotelliego porównuje na tej podstawie bo na jakiej mam porównywać :P

Puchar może i drugorzędny, ale już nie rywalizacja z Juventusem - tutaj nie trzeba chyba tłumaczyć, że przeciwnik silny i jeszcze jak zdeterminowany.

Ja tam wcale nie oczekuję, że zaraz Balotelli wparuje na dobre do pierwszego składu, ale jego kariera może się szybciej potoczyć niż nam się wydaje - raz, że niedługo w ataku Interu może być mniej tłoczno, dwa, że jak na swój wiek jest już wyjątkowo rozwinięty - tak fizycznie jak pod wzgledem umiejętności prezentowanych na boisku.
maestro pisze: Jest niedoświadczony, bardziej podatny na kontuzja, a ewentualny uraz może mu zniszczyć kariere. Inter ma perełke ale musi nią odpowiednio pokierować. Moim zdaniem pójdzie na rok albo nawet dwa na wypożyczenie, coby spokojnie się rozwijać w klubie typu Genoa czy Empoli
Zabrzmiało jakby grając w Interze był bardziej narażony na kontuzje niż grając w innym klubie :P
Co do wypożyczenia to podobno nie ma nawet takiej opcji (słowa Morattiego w jednym z wywiadów).
Będzie miał CI, stopniowo będzie przesuwał się w klasyfikacji napastników, a na codzień primavera, zresztą zobaczymy...

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 03 lut 2008, 1:29

Jak dla mnie Balotelli jest gotowy do gry w Interze. Już w tej chwili. Mamy czterech klasowych napastników w kadrze: Ibra, Cruz, Crespo, Suazo. Moim zdaniem Mario jest optymalnym kandydatem na piatego napastnika. Fakt, w tej chwili jest najsłabszym z grona naszych snajperów lecz w jego przypadku może wykonac bardzo szybki przeskok. Sytuacja przedstawia sie tak, że jak się nie zmieści w kadrze to zagra w Primaverze. Nie ma problemu. Pewnikiem jest, że trzeba mu dozować wysiłek i jako ten piaty napastnik miałby luz, bo chyba tylko idiota mogłby zwalić wine lub oczekiwac od 18-latka by ten był siłą napędowa Interu. Ale jak tego dokona to bedzie na plus. Wypożyczenie nie jest najgorsza opcją, ale Balotelli jest zarówno pod względem fizycznym jak i sportowym, i chyba mentalnym na poziomie Serie A, więc czemu ma w grać w innych barwach niż czarno-niebieskie :P. Wg mnie większa presja ciążyła by na jego barkach gdyby miał utrzymac Regginę i wszyscy patrzyli by na niego jak na Mesjasza lub cudy Tuska. Analogiczna sytuacja jak z Pele, gość ledwie dwa lata straszy od Mario i udowodnił, że zasługuje na miejsce w szerokiej kadrze, a jak go kupili to po raz pierwszy dowiedziałem się o jego istnieniu. Ba, cieszy sie dość dużym zaufaniem Manciniego. Ale to tylko moje zdanie.

W ogóle jakieś dojrzalsze to pokolenie nam się trafiło. Z przyjemnością ogląda się takich piłkarzy jak Fatic, Sigliardi, Puccio czy Bolzoni. Wydaje mi się, że roczne wypożyczenie do innego klubu, co ważne Serie A (ewentualnie Serie B) i sukcesywnie w zależności od postępu właczać do kadry pierwszego zespołu lub wypozyczać. To był niesamowity błąd całego menegmentu sportowego, aby wypożyczać bardzo utalentowanych piłkarzy do Serie C i niżej. Gdzie tam postęp, gdzie tam rozwój? Ze przypomne nazwiska Eliakwu, Rebecchi.

100% zaufania na stulecie klubu, iż wiedza co zrobic z Mario Barwuahem Balotellim i bedzie to z korzyscią dla niego i co za tym idzie dla najlepszego klubu na świecie :D

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 03 lut 2008, 1:40

Dla mnie doskonałym momentem dla Balotelliego na wejście na stałe do kadry Interu jest moment kiedy w niej już nie będzie Crespo i Cruza, to oni są jego naturalnymi rywalami na boisku (oczywiście mam na myśli harakerystykę gry, nie poziom jaki prezentują, bo tu ciężko ich porównywać skoro jeden ma 17 lat a pozostali to gracze bardzo doświadczeni) i kiedy ich zabraknie on powinien wskoczyć na ich miejsce. Crespo pewnie właśnie kończy swoją karierę w Interze, bo jest jedynie wypozyczony i Inter w niego inwestować pewnie nie będzie, Cruz oczywiście będzie liczył się dłużej, ale jednak też ma te 33 lata i z pewnością ten moment nastąpi przed 20 urodzinami Super Mario. Tak więc dla mnie Inter teraz musi tylko zadziałać tak żeby Balotelli do tego momentu stał się zawodnikiem już do takiej roli przygotowanym, przez najbliższe pół roku niech to będą treningi z pierwszym zespołem i CI, ale w następnym sezonie przez 12 miesięcy dalej tak mna wyglądać jego kariera :?:
Dla mnie to strata, dreptanie w miejscu, a i może krok wstecz, bo być zmiennikiem i nie tracić na tym sportowo to trudna sztuka i wielu wielkich się to nie udało....
...zamiast tego Mario powienien ograć się w słabszym zespole, zyskać doświadczenie w trudnej dla napastnika lidze i zobaczyć ile jeszcze mu brakuje do najlepszych, kiedy np. gra się nie będzie układało, albo wyniki zespołu są frustrujące, bo to chyba ważniejsze od potencjału fizycznego jesli chodzi o rozwój...

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 03 lut 2008, 1:46

Babel pisze:Ze przypomne nazwiska Eliakwu, Rebecchi.
Rebecchi u mnie FMie wymiata 8)

Ogólnie to jest przeciwko wypożyczaniu młodych. Przynajmniej tych poniżej dwudziestego roku życia, kiedy mogą jeszcze kopać w primaverze. Jak pokazuje nie zbyt odległa przeszłość Interowi nic nie dawały takie operacje. Praktycznie jedynym młodym, który się ostatnimi czasy przebił z primavery był Martins - bez żadnych wypożyczeń. Może też wspomnieć Andreolliego, który sporo grywał, a teraz poszedł na współwłasność do Romy… i go nie ma.
Maciek (interista) pisze:Crespo można oceniać z szerszej perpektywy
Suazo też można oceniać z szerszej perspektywy. Prawie 100 bramek w Cagliari.

Awatar użytkownika
Sero
El Nerazzurro
Reputacja: 4

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sero » 03 lut 2008, 10:37

Póki co Suazo przewyższa SuperMario ale jak nikt nie trace nadzieji, że w przyszłości nasza perełka umiejętnościami będzie lepsza nie tylko od Davida ;) Zresztą suche statystyki jakie podał Maciek są dość złudne bo każdy widzi, że obeność Suazo na boisku daje nam przynajmniej 5 dodatkowych okazji w meczu na zdobycie gola czy utrzymanie się przy piłce z dala od naszej bramki. A Balotelli jest świetny jak na swój wiek ale chyba brak w ostatnich latach takiego zawodnika z Primavery spowodowała, że ludzie oszaleli i pragną w nim zobaczyć w niedalekiej przyszłości lidera ofensywy (ja też ;) ).

Co do ewentualnych wypożyczeń. Zobaczymy jak potoczy się sytuacja. Jeśli Crespo będzie musiał odejść to nie widzę problemów, aby już w przyszłym sezonie Balotelli został na dobre włączony do pierwszej kadry przy czym oczywiście musiałby dostawać trochę szans od trenera. Jeśli z kolei Argentyńczyk zostanie (i przy okazji Adriano wróci w pełni formy) to można się zastanawiać co lepsze : gra w Primaverze i ewentualnie w Coppa Italia, czy wypożyczenie do zespołu typu Empoli i ogrywanie przez cały sezon (przy realnym oczekiwaniu ze strony kibiców jako Balotelli zbawca, co też nie musi być najzdrowszym oczekiwaniem). A teraz powinien skupić się na jak najlepszej grze tam gdzie postawi na niego sztab szkoleniowy. Choć nie wierzę też w to, żeby jeszcze w tym sezonie nie dostał szansy w Serie A.
Babel pisze:W ogóle jakieś dojrzalsze to pokolenie nam się trafiło. Z przyjemnością ogląda się takich piłkarzy jak Fatic, Sigliardi, Puccio czy Bolzoni.

W sumie co roku mieliśmy dobre pokolenie, ale nieudolność (?) działaczy, sztabu powodowała przepadanie tych grajków gdzieś, nie wiadomo gdzie. Jak będzie w przypadku w\w ? nie kraczmy, przekonamy się niedługo ...

Awatar użytkownika
Chuchu
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chuchu » 03 lut 2008, 12:02

Babel pisze: Pewnikiem jest, że trzeba mu dozować wysiłek i jako ten piaty napastnik miałby luz, bo chyba tylko idiota mogłby zwalić wine lub oczekiwac od 18-latka by ten był siłą napędowa Interu.
Milan oczekuje tego od Pato :) a co do Balotelliego to mysle ze masz racje. w wieku 17 lat nie moze byc siłą napedową klubu który walczy o najwyzsze cele ale Mancio mógłby mu dawac szanse w meczach ze slabszymi przeciwnikami

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 03 lut 2008, 12:58

Milan i Pato to inna kwestia. Ich problemy z napastnikami powoduja, że kibice szukają zbawiciela. Sadze, że władze nie stawiają przed nim az takich celów jak kibice Milanu. A Pato daje rade i pokazuje, że jak ktos ma wielkie umiejętności, przygotowanie fizyczne to nie ma co czekać. Bo chyba nie ma watpliwości, że Balotelli nie jest tam którymś tam z kolei zdolnym napastnikiem.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 03 lut 2008, 13:30

Babel pisze:władze nie stawiają przed nim az takich celów jak kibice Milanu
No nie do końca bo to Berlusconi powiedział że Pato w 6 miesięcy strzeli 30 goli, a Ancelotti na początku stycznia kiedy Pato dołączył do starego i nieskutecznego Inzaghiego, kontuzjowanego Ronaldo i zawodzącego Gilardino powiedział że ma formacje ataku kompletną :D (w domyśle przyszedł Pato problemów najmniejszych już nie ma mimo tego że do tej pory Milan miał najsabszy atak z całej szerokiej czołówki Serie A)
I dla mnie to raczej władze klubu nakręciły tak kibiców Milanu.

A wiecie co jest najfajniesze :?: że we włoszech podobno jest kiepski system szkolenia młodzierzy a utalentowanych zawodników ogrom (Balotelli, Pato, Gourcuff, Govionco, Marchisio, Nocerino, De Ceglie, Chiellini, Criscito, De Silvestri, Behrami, Montolivo, Pazzini, Lupoli, Kuzmanovic, Hamsik, Dessena, Cigarini, Okaka, Aquilani, Quagliarella, Zapata, Rosina, Acuafresca...)

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 03 lut 2008, 13:55

Ok, tej wypowiedzi Berlusconiego nie miałem okazji przeczytać. Jako żywo pojawiły mi się przed oczami wypowiedzi Morattiego sprzed kilku lat. Dlatego mam dystans to tego co mówią prezydenci i zalecam aby wszystkie wypowiedzi w takim stylu przepuszczać przez wielkie sito. Komentarze Ancelottiego to ostatnio nawet dla kibiców Milanu sa cieżkostrawne. Myśle, że władze sportowe oczekiwania do Pato maja bardziej realistyczne.

Wracając do meritum dzis gramy u siebie z Empoli. Gramy bez SuperMario, ale mimo to licze na spokojne 3 punkty :P

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 03 lut 2008, 14:43

Na Pato wytworzono straszną presje ale radzi sobie w miarę. Brakuje mi zimnej krwi ale potrzebuje jeszcze rozegrać sporo meczy aby ją zyskać. Kaka mądrze powiedział na jego temat. "Szczerze mówiąc, trochę się o niego martwię. Tak wiele się od niego oczekuje, że może nie podołać presji. Gdy ja przychodziłem do Milanu, byłem w całkiem innej sytuacji - miałem 21 lat, nie byłem jeszcze tak znany, oraz nie kosztowałem tak dużo jak Pato. W Brazylii pisze się już o narodzinach nowego Ronaldo... Spokojnie, Brazylijczycy, spokojnie. Pato z piłką przy nogi jest niesamowicie szybki, ale jeszcze musi pracować nad techniką. Przejdzie do historii, zobaczycie." Chociaż to ostatnie zdanie było niepotrzebne.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 03 lut 2008, 16:45

Cholera, postawiłem na Inter z handi, a oni mi specjalnie nie chcą pomóc.

Co prawda prowadzą 1:0, ale Empoli się nieźle trzyma. Ten karny, moim zdaniem troche kontrowersyjny - nie widziałem dokładnie, czy była tam ręka [bo w głowe na pewno dostał] bo mam nie najlepszy obraz na SopCascie.

Ibra kilka razy łapany na spalonym, Cruz miał 2 okazje, ale trudne piłki to były. Mógł jednak chociaz w światło bramki uderzyć.

W końcówce 1 połowy gra się zrobiła brzydka. Vieira jak junior jakiś nawrzeszczał na arbitra i wyleciał z boiska, Materazzi tez chyba był blisko kartki, dobrze, ze sie ta połowa już skończyła.

Empoli ładnie zaczęło, mieli jakies sytuacje, strzały głową - jednak niewiele z tego wynikało. Pozzi [nie wiem, czy dobrze napisałem :p] ładnie raz ograł Materazziego i Chivu, kiedy między nimi się przecisnął w pobliże pola bramkowego, ale za mocno sobie piłkę wypuścił i mu ją wybili.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 03 lut 2008, 16:46

Może mi ktos wyjaśnić co zrobił Vieira? Czy to była reakcja MŚ i vicemistrza świata czy starcza frustracja? Za takie idiotyczne oslabianie zespołu automatycznie powinno sie karnie przesuwac do kadry B. Idiotyzm w najczystszej postaci.

Gramy w 10, przynajmniej prowadzimy choć po kontrowersyjnym karnym. Jeśli była ręka u Vannuchiego to ok, ale trudno to zweryfikowac z powtórek. Ostatnio dużo karnych po rekach, to juz chyba element taktyki Maniciniego. Il genio :P Mam nadzieje, że utrzymamy te bramke przewagi bo Empoli próbuje przejac inicjatywe.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”