FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 317

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
6%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
6%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
16
52%
Awatar użytkownika
revan
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: revan » 25 mar 2007, 21:04

Pierwsza i podstawowa sprawa jest taka, że Albelda ma kontrakt do 2010 roku, więc nie wiem dlaczego niektórzy wypisują, że mógłby do nas przyjść za darmo. Sprawa jego transferu do Barcelony to pewnie straszak na zarząd Valencii, co by mu zaoferowali większe zarobki, bo tylko o to chodzi piłkarzowi Nietoperzy. Poza tym jeżeli nawet miałoby dojść do transferu to pewnie byłaby to spora kwota, bo Albelda ma sporą klauzule odstępnego, a nikt w stolicy Lewantu nie będzie chciał puścić jednego ze swoich kluczowych piłkarzy do jednego z największych rywali za grosze.
Jak dla mnie priorytetem jest oczywiście Alves. Do tego jakiś konkretny DM i rezerwowy napastnik (moim faworytem jest Milito). Ze wzmocnieniami środka obrony można poczekać aż zakończy karierę Thuram.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 25 mar 2007, 21:22

kon2r pisze:wiele sie mowilo ze Gabriel Milito ma przyjsc za Saviole oczywiscie barca jeszcze troche doplaci i ja mysle ze to dobry wybor pewny siebie silny obronca taki "Puyol" Zaragozy

O co dokladnie chodzi z Barca dopłaci... Krolik bez kontraktu ma byc jakas karta przetargowa, dobre sobie.

Za duzo nie chce pisac, ale w piłce noznej licza sie umijetnosci a nie wiek, a że Thuram ma je ogromne i jest jednym z najpewniejszych obronców to nie widze sensu mowic o zakonczeniu przez niego kariery czy szukacniu kogos w jego miejsce, bo to melodia przyszłosci. Napewno nie przyszłego sezonu. Stwierdzenie, ze Thuram jest stary to idiotyzm, głupota itp...

Sylvinho gra słabo, jesli juz kogos za fomr z dwojki Sylvek/Gio nalezałoby sie pozbyc to byłby to Holender. Brazylijczyk gra bardzo przecietnie, ale wg. mnie i tak lepiej od Gio.

Kwota za Xabiego i Albelde bedzie bardzo zblizona, ja wolałbym Xabiego, bo jest poprostu młodszy, ale umijetnosci maja bardzooo zblizone.

Po pozyskaniu DM i pozostaniu Edmilsona, Puyola, Rafy, Thurama, Uli nie widze miejsca dla kolejnego środkowego obroncy.

Napewno jest jeszcze sporo do skomentowania jednak zbytni nie chce mi sie osobiscie.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 25 mar 2007, 21:33

Jarzinho pisze:Kwota za Xabiego i Albelde bedzie bardzo zblizona, ja wolałbym Xabiego, bo jest poprostu młodszy, ale umijetnosci maja bardzooo zblizone.
Tyle, że może na początek warto by było zadać sobie pytanie jakiego zawodnika potrzebujemy? Ja uważam, że potrzebujemy typowego defensywnego pomocnika. Człowieka od czarnej roboty, który w ofensywie będzie udzielał się raczej sporadycznie. Kogoś od bądź co bądź brzydszej gry. Kogoś kto dawałby naszym kreatywnym pomocnikom poczucie bezpieczeństwa z tyłu. David Albelda zdecydowanie bardziej pasuje do tej roli aniżeli Xabi Alonso, który co prawda potrafi grać w defensywie i mógłby być wystawiany jako pivot, ale chyba umiejętnościami stricte defensywnymi ustępuje piłkarzowi Valencii.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 25 mar 2007, 21:49

Ja mysle, ze Xabi spokojnie by pasował na ta pozycje. Fakt powstała teoria, ze dobrze radzi sobie takze w rozgrywaniu, choc ostatnio to tego nie pokazuje. Jednak to bardziej wynikało z tego, ze Rafa gra z 2 śrdkowych pomocnikow gdzie Gerrard czesto sie zapedza do ataku i to Hiszpan musi rozgrywac, w Barcelonie tego by nie musiał robic i z pewnoscia by mu to odpowiadało. Alonso to jest typowy DM, ktory rozgrywa tylko dlatego, ze ma takie zalecenia od trenera. świetnie łaczyłby pomoc z obrona, a odbior, krycie maja na zblizonym poziomie. Mi trudno ocenic, ktoremu to lepiej wychodzi.

Awatar użytkownika
kapi88
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kapi88 » 25 mar 2007, 22:05

Ja moge oceniać Xabiego tylko po grze w Anglii. Jeśli chodzi o rozgrywanie to na pewno klasa światowa, jednak od tego zawodników już macie. Co do defensywy to radzi sobie nieźle, choć troche brakuje ma waleczności. Najgrosza sprawa jeśli musi biec za przeciwnikiem, bo do najszybszych zawodników również nie należy. Zatem uwązam podobnie jak Mentor, że jeśli chodzi o samą defesnywę to Albelda jest lepszym zawodnikiem. Z drugiej jednak strony gra w Anglii różni się od tej w Hiszpani, więc Xabi jako typowy DM od samej destrukcji spisałby się. W ofensywie na pewno Bask ma do zaoferowania więcej swoimi świetnymi podaniami i strzałami.
Jarzinho pisze:powstała teoria, ze dobrze radzi sobie takze w rozgrywaniu, choc ostatnio to tego nie pokazuje
Wszystko zależy od formy zawodnika. Ronaldinho z obecną grą nie dostałby nigdy Złotej piłki, a Gerrard tytułu najlepszego piłkarza Premiership. Xabi w tym sezonie nie błyszczy, ale wystarczy popatrzeć na poprzedni sezon, gdzie rozgrywanie jak piszesz, brał bardziej na siebie, bo Gerrard grał na prawej flance, a Sissoko grać do przodu jeszcze nie nauczono.
A teraz podsumowując. Szczerze wątpie, aby udało sie Barcelonie sprowadzić Xabiego na Camp Nou, na pewno nie gdy za stołkiem jest Benitez. Wiadomym jest, że lubi faworyzować swoich rodaków, a jeśli się dobrze do tego spisują (na przestrzeni wszytskich wystepów, bo nie w tym sezonie) to szanse są naprawde nikłe :wink:

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 25 mar 2007, 22:40

jest jedno ale - ojciec braci alonso gral u nas a jego synowie nie kryja swoich sympatii :) wiec jakas tam szansa jest choc tanie na pewno by t nie bylo a benitez nie chcialby oddac swojego pupila

wszystko zalezy od woli pilkarza. jak zawsze w takich wypadkach

Awatar użytkownika
iceald
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: iceald » 26 mar 2007, 13:10

Witam ponownie, w końcu udało mi się zebrać w sobie na tyle, żeby ponownie zagościć na forum. :)
Nie będę już nic dopisywał do tematu o którym pisaliście najwięcej - czyli Alves+DM, ale dorzuciłbym swoje trzy grosze w innej kwestii, bo te dwie pozycje nie są jedynymi na których potrzebujemy wzmocnień. Wg mnie przydałby się zmiennik dla Ronaldinho i jeszcze jeden środkowy pomocnik.
Ronaldinho na lewej stronie nie ma żadnej konkurencji już kolejny sezon, kimś takim miał chyba być Ezquerro - ale temu panu powinniśmy postawić świeczkę i podziękować za czas który poświęcił na grzanie ławek/stadionowych krzesełek. A przydałby się ktoś, kto będzie nie dość, że konkurencją zmuszającą Ronniego do większej pracy to jeszcze będzie mógł go w miarę skutecznie zastąpić w wypadku jakieś kontuzji czy po prostu słabszej formy (może Robben, jeśli byłby do wyciągnięcia za jakieś przyzwoite pieniądze). Co do środkowego pomocnika - to w tej chwili mamy trzech na dwie pozycje, a to jak dla mnie o jednego za mało. Teraz mam wrażenie, że zbyt łatwo pozbyliśmy się van Bommela - albo pozbyliśmy i nie ściągnęliśmy nikogo na jego miejsce. I nie mam tu na myśli żadnego rozgrywającego "z najwyższej półki" (jak np. Lampard, o którego powinniśmy się postarać tylko w wypadku odejścia Deco) tylko raczej kogoś kto będzie preferował może i nawet trochę bardziej siłowy niż techniczny styl gry, ale jednocześnie dograć dobrą piłkę też będzie umiał (może Frings :?:).

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 26 mar 2007, 16:23

Witam iceald :wink: Mam nadzieję, że nie zawitałeś ponownie tylko przypadkiem i poprawisz aktywność bo inaczej zamiast :pijemy: będzie :rozga: ... :wink:

W sumie masz rację z tym brakiem konkurencji dla Ronaldinho, ale to nie jest taka prosta sprawa. Ronaldinho ma pewnie zapisane w kontrakcie takie rzeczy, że musi grać bardzo często. W zasadzie tylko kontuzja może go usunąć ze składu. Czasem można dać mu odpocząć, ale pewnie rzadko. Chciałbym się mylić, ale jakoś jestem dziwnie przekonany, że tak jest. Utwierdziło mnie w tym przeczytanie artykułu (całkiem niedawno) o tym jak olbrzymie pieniądze dostaje klub w przypadku meczu z udziałem Ronaldinho oraz w przypadku jego braku (o wiele mniejsze). Tak czy inaczej wiadomo, że wyniki sportowe powinny być priorytetem i przydałby się zmiennik z prawdziwego zdarzenia (takim trudno nazywać Ezquerro) przy czym taki ktoś musiałby się liczyć z bardzo rzadkimi występami. Sprowadzenie kogoś naprawdę dobrego a zarazem godzącego się z regularnym grzaniem ławy to zadanie bardzo trudne. Środkowy pomocnik? Gdyby udało się sprowadzić takiego kogoś jak Xabi Alonso to raczej starczyłoby IMO. Raczej nie liczyłbym na to, że w lecie przyjdzie tak wielu zawodników. Trzech to chyba max na co możemy liczyć przy pomyślnych wiatrach. Frings? Jestem zdecydowanie na nie. Takich zawodników jak on jest na pęczki raczej. Wolałbym kogoś innego niż Niemiec.

[EDIT]
Odświeżony temat o Prawie Bosmana podpowiedział mi kogo można łyknąć jako czwartego do bryżdża :P Jeżeli trójka Xavi, Deco, Iniesta to za mało jak na dwie pozycje do obsadzenia w każdym meczu to bierzmy Małego Buddę :] Mówię całkiem serio :]

Awatar użytkownika
iceald
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: iceald » 26 mar 2007, 17:20

Mentor pisze:Raczej nie liczyłbym na to, że w lecie przyjdzie tak wielu zawodników. Trzech to chyba max na co możemy liczyć przy pomyślnych wiatrach.
Pewnie tak, a szkoda, chętnie bym jeszcze zobaczył jakiegoś "czwartego do brydża". Swoją drogą, wiele będzie zależało od tego kto odejdzie i jak będą wyglądały wzmocnienia w poszczególnych formacjach - tzn. czy przyjdzie po jednym zawodniku do każdej formacji czy może jakiś inny wariant - np. dwóch obrońców i napastnik (np. bracia Milito + Alves) a Marqueza definitywnie przerzuci się na DMF-a.
Mentor pisze:Xabi Alonso
:D Też bym go chciał. Jakby udało się go wyrwać z L'poolu to bym nawet przebolał to, że w środku pola nie ma po 2 zawodników na każdą pozycję :wink:
A ze zmiennikiem Ronniego sprawa faktycznie wygląda tak ciężko jak napisałeś - ale jeśli nie będzie kogoś kto będzie w stanie go zluzować w przynajmniej części mniej ważnych spotkań, to nie ma co liczyć na powrót Ronaldinho do naprawdę wysokiej formy na długi okres - bo będzie zbyt przemęczony. Już zresztą jest.

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 26 mar 2007, 18:29

iceald pisze:może Robben, jeśli byłby do wyciągnięcia za jakieś przyzwoite pieniądze
Ostatnio czytałem, ze miałby kosztować jakieś 16 mln. euro(czy fontów :think: ). Nie jest to aż taka kosmiczna suma jak za zawodnika tej klasy. W Chelsea nie gra za wiele. Zazwyczaj łapie sie na ostatnie 30 min. meczu. Nie jest zadowolony tym faktem, dlatego chce odejść. Poza tym :arrow:
Mentor pisze:przy czym taki ktoś musiałby się liczyć z bardzo rzadkimi występami. Sprowadzenie kogoś naprawdę dobrego a zarazem godzącego się z regularnym grzaniem ławy to zadanie bardzo trudne.
Z tego powodu Robben nie chce grac w Chelsea...
Znalezienie zawodnika, który mógłby w jakiś sposób konkurować z R10, a zarazem pogodzić sie z siedzeniem na lawie jest niewykonalne. :wink:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 26 mar 2007, 18:45

guru pisze:Znalezienie zawodnika, który mógłby w jakiś sposób konkurować z R10, a zarazem pogodzić sie z siedzeniem na lawie jest niewykonalne.
Tutaj chodzi nie tyle o konkurowanie co obecność dobrego zmiennika. Konkurować z Ronaldinho to mogą zawodnicy klasy Kaki czy Cristiano Ronaldo a tacy zawodnicy cechują się tym, że po prostu muszą grać kiedy są zdrowi. Chodzi raczej o to, aby znaleźć zawodnika w miarę dobrego, który nie osłabiałby za bardzo drużyny zastępując Dinho. Coś a'la Giuly na prawej stronie.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 26 mar 2007, 19:13

Ja nie iwdze potrzeby zmiennika dla Ronaldinho. Brazylijczyk gra chyba 90% spotkan w sezonie granych przez Barce... Bardziej przydałby sie zaowdnik, ktory poprostu moze grac na 2-3 pozycjach i nie ma z tym problemu. Ile razy moze nie zagrac Ronaldinho 3-4 spotkania w La Liga i w CdR, reszte poprostu bedzie grał, czyli taki zawodnik moze liczyc na ok. 10 spotkan od pierwszych minut, a na takie rozwiazanie to moze sie jedynie skusic Ezquerro :P
Idelanym rozwiazanie, przynajmniej wg. mnie jest zakup Rodrigo Palaciosa. Kazdy kto oglada wystepy Boca sie z tym zgodzi. Bez wiekszego problemu gra i na środku napdau, ale w wiekszosci porusza sie po lewej flance grajac na Palermo. Wychodzi mu to znakomicie, posiada szybkosc, technike, niezle u niego z dośrodkowaniami. Z kontuzjami takze wiekszego problemu nie ma, co innego w przypadku Robbena.
Taki zawodnik by grał znacznie wiecej. Mogłby byc zmiennikiem i Ronaldinho i Eto'o, ktory wyjedzie pewnie na PNA...
Ostatecznie mozna sciagnać Katalończyka i chyba wychowanka Barcy, Luque. :lol:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 26 mar 2007, 19:42

Eto'o na pewno by się ucieszył z przybycia Białego Brata, ale póki co (aż dziwne :lol: ) o tym nie słychać :wink:

Jeżeli Palacios jest taki dobry jak to niektórzy powiadają to jestem za. Jeżeli nie kosztowałby wielkich pieniędzy i godziłby się na rolę rezerwowego to mogłaby być rzeczywiście optymalna opcja.

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 26 mar 2007, 20:21

onet.pl pisze: Według doniesień z Hiszpanii trener FC Barcelona Frank Rijkaard miał uzgodnić z zarządem klubu główne cele transferowe przed nowym sezonem. Jak na razie nie ma oficjalnego stanowiska klubu, ale mówi się, że mistrzowie Hiszpanii zamierzają wydać około 35 milionów funtów.
Pieniądze na transfery Barcelona ma pozyskać ze sprzedaży niektórych piłkarzy. Na nieoficjalnej liście transferowej znaleźli się: Lilian Thuram, Thiago Motta, Sylvinho, Giovanni van Bronckhorst, Juliano Belletti, Ludovic Giuly, Eidur Gudjohnsen i Santi Ezquerro.

Wśród głównych celów transferowych Barcelony wymienia się dwóch pomocników Chelsea Londyn - Franka Lamparda i Arjena Robbena, napastnika Boca Juniors Rodrigo Palacio i obrońcę Sevilli Daniela Alvesa.
Tymczasem jak informują brytyjskie media Manchester United jest bliski złożenia oferty pomocnikowi Barcelony Deco.
:shock: Niby z onetu, ale trochę prawdy w tym zawsze jest. Najbardziej zaskoczyło mnie to co pogrubiłem.
Thuram na sprzedaż? lol...
Odejście Deco do MU uważam za mało realne, ale jak już tam sie stanie, to opcja "Lapmard w Barcy" wydaje sie być całkiem możliwa.
Znowu pojawiło sie nazwisko Robbena. Transfer uważam za niepotrzebny.

Mentor pisze:Eto'o na pewno by się ucieszył z przybycia Białego Brata, ale póki co (aż dziwne Laughing ) o tym nie słychać Wink
Dużo sie mówiło i nadal mówi o transferze Palacio do Barcy. Nawet w powyższym newsie jest to uwzględnione. :lol:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 26 mar 2007, 20:28

Biały Brat to jesli dobrze pamietam Albert :wink:

Thuram jest solidnym obronca, a ze wzgledu na jego iwek Barca za niego ogromnej kwaty i tak nei dostanie, wiec lepiej zeby został i tak sie stanie, bo to poprostu plotka wymyslona na podstawie wczesniej przeczytanych domnieman, ze OM interesuje sie Francuzem, a MU Deco itp...

Belletti podpisął nowy kontrakt, a alternatywa jest niezła w razie kontuzji, iwec takze trudno sobie wybrazic, ze odejdzie. Podobnie Giuly jest solidnym zmiennikiem Messiego. Reszcie bez zalu bym podziekował.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”