Polskie kluby w europejskich pucharach - Strona 319

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP

Ile polskich drużyn dotrwa do IV rundy eliminacyjnej?

Wszystkie
4
20%
Trzy
1
5%
Dwa
6
30%
Jeden
2
10%
Żaden
7
35%
Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Polskie kluby w europejskich pucharach

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 03 sie 2018, 8:10

DDK pisze: Ty byś kibicował np. Polonii Warszawie albo Widzewowi w przypadku, gdyby ten klub był mistrzem Polski, a Legia tułała się gdzieś w połowie tabeli?
Jak Polonia czy Widzew byli mistrzami i walczyli o LM to im życzyłem szczęscia i awansu.
DDK pisze: Ja Legii po prostu nie lubię. Jest kilka klubów, które na pewno nie lubię dużo bardziej, więc do czołówki im będzie dużo brakować, ale skoro nie lubię ich na krajowym podwórku, to czemu mam im dobrze życzyć zagranicą?
Tym bardziej nie rozumiem teraz wiślaków. Macie ciężką sytuację finansową. Sukcesy Legii dadzą Wiśle duży zastrzyk gotówki jak na aktualne realia klubu. Jak dla mnie to wystarczający powód, żeby schować osobiste animozje do kieszeni. Pomijam, że PL kluby w Europejskich pucharach grają dla całej ligi. Nie tylko przez punkty do rankingu ale też dla marketingu.

Awatar użytkownika
Kojiro
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 251

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kojiro » 03 sie 2018, 8:52

Legia Warszawa - Dudelange
Lech Poznań - Genk
Jagielonia Białystok - Gent

Przeciwnik Lecha wydaje się być mocny, szczególnie po strzelaniu w poprzedniej rundzie. Legia przejdzie, sadze, że Panowie nie popełnią Harakiri. Nie wiem jak z Jagiellonia, po wczorajszym meczu wszystko się może zdarzyć albo powalczą albo spektakularne wpier.....

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 03 sie 2018, 8:58

Po tej rundzie już faza grupowa czy jeszcze jedna?

Awatar użytkownika
Sawyer
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 816

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sawyer » 03 sie 2018, 9:04

Tomusmc pisze: Po tej rundzie już faza grupowa czy jeszcze jedna?
Jeszcze bedzie jedna, bo sa 4 ;)

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 03 sie 2018, 9:09

Ło matko, to daleka droga żeby zagrać w fazie grupowej pucharu pocieszenia :) w sumie nie ma co się dziwić skoro dwie drużyny zaczynały od pierwszej rundy

Awatar użytkownika
Kojiro
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kojiro » 03 sie 2018, 9:11

W następnej będą grali ze spadkowiczami z LM.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6531

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 03 sie 2018, 9:12

Ten Lech w ustawieniu 3-5-2 ma spory potencjał. Przede wszystkim ma to, czego nie ma Legia - wahadłowych. Zarówno Kostewycz, jak i Makuszewski, wyglądają bardzo dobrze motorycznie na początku sezonu, więc z czasem pewnie te mankamenty którymi jeszcze nas raczą znikną. Na szpicę jeszcze ktoś ma przyjść. W środku pola Tiba, Amaral i Cywka wnieśli widoczną jakość w porównaniu do Majewskiego. IMO Jevtić może drżeć o pierwszy skład, a to już w Poznaniu coś nowego. Gorzej wygląda sprawa z środkiem obrony, bo Rogne lubi być szklany no i z bramką, bo Burić i Putnocky są bez formy. Ale IMO początek sezonu na sporym optymizmie, chociaż ten chodzony w drugiej połowie trochę martwi.

Jagiellonia na swoim przyzwoitym poziomie, drużyny Mamrota zawsze wyglądały solidnie, więc można było założyć, że tu jakiejś kompromitacji nie będzie. Ale za te cztery bramki stracone to pewnie wściekły chodzi :wink:

Niemniej jednak ciągle nie widzę tu ekipy która potrafiłaby powalczyć o fazę grupową LE, niestety.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8574
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 03 sie 2018, 9:32

nagrywane żelazkiem, ale obejrzeć się da

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1489
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 03 sie 2018, 9:37

Bienias, jestes kibicem klubu z Hiszpanii czy w takim razie w LM kibicujesz rowniez Realowi?

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5280
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 03 sie 2018, 9:49

Bienias pisze: Tym bardziej nie rozumiem teraz wiślaków. Macie ciężką sytuację finansową. Sukcesy Legii dadzą Wiśle duży zastrzyk gotówki jak na aktualne realia klubu. Jak dla mnie to wystarczający powód, żeby schować osobiste animozje do kieszeni. Pomijam, że PL kluby w Europejskich pucharach grają dla całej ligi. Nie tylko przez punkty do rankingu ale też dla marketingu.
Realia są takie, że nie wierzyłem w awans Legii do LM, więc nie miałem powodu życzyć im tego awansu. Po prostu byłem święcie przekonany że z tą kadrą i tym trenerem Legia nie jest w stanie to osiągnąć.

Co do pucharów i że kluby w pucharach grajądla całej ligi. Ta gadka jest powtarzana od 10 lat - co nam to dało? Mieliśmy 2 drużyny w grupie LE w 1 sezonie, praktycznie co rok mamy tam przynajmniej ejdnego przedstawiciela. 2 lata temu Legia w LM. Raz na jakiśczas zdarzy się, że mamy awans z grupy.

Co miał w tym sezonie z tego Górnik?

Polska liga jest tak słaba, że im mniej drużyn będzie grało w pucharach tym lepiej. Tutaj nie są potrzebne sukcesy - tu jest potrzebna zmiana nastawienia, praca u podstaw: rozwiniecie siatki juniorów, ustanowienie normalnych zasad, ustanowienie normalnego prawa. Wtedy będzie szansa na podniesienie poziomu ligi, a to, że Legia raz wejdzie do LM nic nie da.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 03 sie 2018, 10:01

NoName1989 pisze: Bienias, jestes kibicem klubu z Hiszpanii czy w takim razie w LM kibicujesz rowniez Realowi?
Nie. Ale ja nie zmieniam avatarów na herby przeciwników Realu czy też zasiadam przed tv tylko wtedy kiedy Real przegrywa. Poza tym przypomnę, że dyskusję rozpocząłem odnośnie Legii i naszej ligi. Trochę inne realia.
DDK pisze: Realia są takie, że nie wierzyłem w awans Legii do LM, więc nie miałem powodu życzyć im tego awansu. Po prostu byłem święcie przekonany że z tą kadrą i tym trenerem Legia nie jest w stanie to osiągnąć.
ale macie kasę za awans do LM czy LE.
DDK pisze: Co miał w tym sezonie z tego Górnik?
Choćby to, że musiał grac w eliminacjach już w połowie lipca zamiast w sierpniu..... O Kasie nie wspomnę
Kojiro pisze: W następnej będą grali ze spadkowiczami z LM.
Gdzieś czytałem, że jak nasza 3 awansuje do ostatniej rundy to każdy klub będzie rozstawiony w losowaniu.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6531

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 03 sie 2018, 10:06

Legia nie będzie, bo trafia do tej drabinki z LM i będzie grała z odpadami z LM.

W LE oba nasze kluby przejmą współczynnik Belgów i będą rozstawione.

Awatar użytkownika
EndriuK
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: EndriuK » 03 sie 2018, 10:07

Legia miała jeszcze nie tak dawno taki czas, że regularnie grała w fazie grupowej LE i wydawało się, że zmierza w dobrym kierunku. Delikatnie mówiąc coś jebnęło. Ta liga jest NIENORMALNA i fakt, dużo trzeba zrobić jeszcze żeby wyprowadzić ją na prostą. Na tyle prób dostania się do fazy grupowej LE tylko Lech i Legia miały jakąkolwiek szansę na sukces ze wszystkich drużyn w Ekstraklasie, choć i tak ich szanse są zawsze małe, wiadomo Legii trochę większe. Kto ostatni awansował oprócz nich? Amica ? :D przy starym systemie, Groclin? Dobra jeszcze zapomniałem o Wiśle, ale to już też zrobiło się parę ładnych lat.

Moglibyśmy być jak Czesi. Potrzebujemy dwóch, trzech zespołów, które pociągną nas w rankingach. W zeszłym sezonie.

1. Pilzno Liga Mistrzów faza grupowa
2. Slavia Praga Liga Mistrzów kwalifikacje
3. Jablonec Liga Europy faza grupowa
4. Sigma Ołomuniec Liga Europy kwalifikacje
5. Sparta Praga Liga Europy kwalifikacje

Awatar użytkownika
Kojiro
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kojiro » 03 sie 2018, 10:15

DDK pisze:
Polska liga jest tak słaba, że im mniej drużyn będzie grało w pucharach tym lepiej. Tutaj nie są potrzebne sukcesy - tu jest potrzebna zmiana nastawienia, praca u podstaw: rozwiniecie siatki juniorów, ustanowienie normalnych zasad, ustanowienie normalnego prawa. Wtedy będzie szansa na podniesienie poziomu ligi, a to, że Legia raz wejdzie do LM nic nie da.
Ja tu tez widzę problem ze słabą siatką skautów u ligowych drużyn. Ok, trafiają się perełki, które po sezonie odchodzą do lepszych lig, ale moim zdaniem za mało zawodników wyciąganych jest z 3 i 4 lig. Patrząc na przykłady z ligi angielskiej, tam zespoły mają klasowe dwie jedenastki z prawie każdym klubie, dlatego dziwi, ze w polskiej lidze drużyny topowe nie mają drugich jedenastek z powyciąganymi dobrymi zawodnikami z niskich lig, którzy mogli by byc wartościowymi zmiennikami i alternatywą. W Polsce za dużą wagę przywiązuje się do nazwisk, typu Lewandowski = Reprezentacja, a za mało bierze się pod uwagę - gra w klubie/Reprezentacji = forma.

Awatar użytkownika
Sawyer
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 816

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sawyer » 03 sie 2018, 11:55

Kawałek textu z artykułu na wp.pl :D :

Strzelenie w Europie czterech goli na wyjeździe, poważnej drużynie, a nie takiej która maluje sobie trawę na zielono, wyrzucenie jej z rozgrywek, zawsze będzie wielkim wyczynem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”