Polska bez Sloskacloner pisze:Nie znasz kolego sytuacji na Górnym Śląsku, to sie nie wypowiadaj.paku pisze:Paranoja.
:
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 09 sty 2009, 16:14
Polska bez Sloskacloner pisze:Nie znasz kolego sytuacji na Górnym Śląsku, to sie nie wypowiadaj.paku pisze:Paranoja.
:
Bienias
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 09 sty 2009, 16:21
Polska bez Kaszub.Bienias pisze:Polska bez Sloska
cloner
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 09 sty 2009, 16:23
Zico_FCI
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 09 sty 2009, 16:25
Diamen23

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 09 sty 2009, 16:26
Tak wręcz zajebi*** też poznałem spoko kolesia w Dublinie na imprezie u znajomych, mówił 3 językami - polskim, angielskim i gwarą. Oczywiście z uśmiechem na twarzy ciągle mówiłem żeby do mnie mówił po polsku bo jak chciałem tego jego "języka" (gwary) zrozumieć się nie da. Co do transmisji dla mnie pomysł poroniony, ale ja rzadko oglądam polską ligę więc robię na to kupkę.j1mmy pisze:Gwara śląska jest ładna
Rezus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 09 sty 2009, 16:36
no wlasnie to jest maly ewenementDiamen23 pisze:E tam, ja od urodzenia mieszkam na Śląsku i po śląsku znam tylko kilka słów. Raczej mało znajomych zna dobrze ten język, ale z tego co wiem to Gliwice to mały ewenement i wiem, że w innych miejscowościach (szczególnie tych mniejszych) większość zna ten język.
czeher
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 09 sty 2009, 16:48
A znasz sytuację w pozostałych miejscach Polski? Poza tym OS można odbierać w całej Polsce a nie tylko na Śląsku. Jeszcze w odwecie Kaszubi zażądają Wiadomości w swojej gwarzecloner pisze:Nie znasz kolego sytuacji na Górnym Śląsku, to sie nie wypowiadaj.
Yukasz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 09 sty 2009, 16:58
To chyba ku.wa logiczne, wszak to inny język. Pomyśl. Czeski też jest inny od polskiego, no to śląski też jest inny, i jesli chce sie coś zrozumiec, to trzeba sie nauczyć.Rezus pisze:Oczywiście z uśmiechem na twarzy ciągle mówiłem żeby do mnie mówił po polsku bo jak chciałem tego jego "języka" (gwary) zrozumieć się nie da.
Może nie tyle głupi, co kontrowersyjny, bo nawet mieszkańcy Śląska, tacy jak chociażby my, rzadko mówią po śląsku. Prawie wszędzie uzywamy poprawnej polszczyzny, a po ślonsku moga ino na placu godaćczeher pisze:Ja mieszkam na slasku od urodzenia, baa mozna rzec iz jestem rdzennym mieszkancem ale uwazam to za glupi pomysl, wieksza zwala z tego bedzie wg mnie. Nie chcial bym ogladac spotkania tak komentowanego
cloner
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 09 sty 2009, 17:11
Babel

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 09 sty 2009, 19:54
Tylko, że my mieszkamy w Polsce a nie u sąsiadów.cloner pisze:To chyba ku.wa logiczne, wszak to inny język. Pomyśl. Czeski też jest inny od polskiego, no to śląski też jest inny, i jesli chce sie coś zrozumiec, to trzeba sie nauczyć.
Rezus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 09 sty 2009, 20:09
bellus
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 09 sty 2009, 20:29
Nawet profesorowie Ci powiedzą, że tak jestbellus pisze:Śląsk to nie jest synonim do Górny Śląsk
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 09 sty 2009, 21:05
A na rdzennych mieszkańców Ameryki mówi się Indianie. Świetny argument.cloner pisze:A na mieszkańcow Katowic nie mówi sie Górnoślązacy, tylko samo Ślązacy
bellus
Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 10 sty 2009, 1:40
j1mmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 10 sty 2009, 12:38
bellus
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio