Polskie kluby w europejskich pucharach - Strona 36

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP

Ile polskich drużyn dotrwa do IV rundy eliminacyjnej?

Wszystkie
4
20%
Trzy
1
5%
Dwa
6
30%
Jeden
2
10%
Żaden
7
35%
Awatar użytkownika
kon2r
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kon2r » 13 gru 2006, 23:02

No i po meczu Wisła['] Polskie drużyny mają to do siebie że słabao grają a dużą stawke... widac bylo brak Clebera i widać bylo ze na 3:1 Wiślakom nawet niechcialo sie biegac kolejny raz wyjscie z grupy przelatuje nam kolo nosa.. Głowacki['] widac ze troche nie gral :lol: a naprawde w nich wierzylem ... :P

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 14 gru 2006, 0:33

Kuźwa woda na maxa - czy to zawsze tak musi być ? Słaby Feyenoord jak nic, a Wisła sama sobie strzela :roll: Tak prawda. W zasadzie zrobili wiele z przodu i nic z tyłu :P Widać było brak Clebera jak cholera. Przeciesz ten mecz może było wygrać jak nic. Pozytywnie zaskoczył mnie Burns. Który naprawde nabiegał sie za 3. Ale mimo to brakowało mi Cantoro i nawet tego jego cholowania piłki. Bo on by jej nie tracił. A wiele może było zyskać. W zasadzie nie może mówić o wyróżnieniach, gdy sie przegrywa, Ale dobra forma Kuby - Akcja [asysta] klasa - mowa :] ale zachowanie Brożka też klasa :!: nie na podpałke gdzieś na siłe a na luzaku podcinka gdy bramkarz na deskach - akcja meczu a gdyby ją wykonał np duet Dinho - Eto'o to by pokazywali nawet z lotu ptaka :P Tylko szkoda że to nic nie dało - Thwaite jak zagrał tak zagrał, trudno mówić że wszystko on zawalił bo na pewno tak nie było. Ta kartka czerwona też troche za szybko wyciągnieta, bo nie atakował Darek dwoma a jedna nogą [druga była skulona] a i w piłke chyba trafił, podpałka. Kuźwa że też tak stracili te bramki :? Piłka meczowa Brożka ale to mogła być piłka na 0:2 :P A miało być tak pięknie

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 14 gru 2006, 1:42

To już jest patologia polskiej piłki! Jeśli Feyenoord gra w sezonie cholernie słabo i wygrywa z Wisłą to czego my szukamy w europejskich pucharach? Nie poradziliśmy sobie w ogóle i taka jest prawda, dlatego nbie warto marnować czasu na nadzieje. Jest dużo innych, ważniejszych spraw niż polska piłka (chociażby Juve 8) ). Błaszczykowski musi odejść bo się chłopak marnuje, szkoda bo zapewne kluby z wyższej półki nie zwrócą na niego uwagi, ale chłopak jest za mocny na polską
Orange, świetna akcja przy golu, piękne kiwki i czego chcieć więcej? Ehh dobrze, że jest LM bo to jest dopiero piłka. Jeśli w przyszłym roku któraś z naszych drużyn awansuje do LM (chociaż w to wątpię) to będę się bał o ich występ!

Wisła nasz brat, ale ja patrzę obiektywnie... to nie będzie żadna obelga, ale cytat 'Wisła Skisła' (nie powtarzać) niestety...

Awatar użytkownika
jaget
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jaget » 14 gru 2006, 8:23

A ja się tam cieszę, że wisła odpadła...
Co jak co ale nie bede kibicowal legi czy wisle....

WP.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 14 gru 2006, 8:48

Tomusmc pisze:'Wisła Skisła'
'Legia Legła' (po meczu z Austria Wieden)
WP. Co do Tomusmc, to zastanowimy się wspólnie.

Niestety nie bedziemy mieli Wisly na wiosne w europucharach. Mecz z Feyenoordem byl bardzo slaby... Jedynie to Blaszczykowski walczyl. Ewidentnie brakowalo Clebera, ktory pokierowalby nasza rozjechana obrona... Odpadlismy ale i tak z polskich klubow zaszlismy najdalej, co troche osladza gorycz porazki ;) Okuka out - nie przekonuje mne ten trener.

Awatar użytkownika
BartekTS
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BartekTS » 14 gru 2006, 8:50

jaget pisze:Co jak co ale nie bede kibicowal legi czy wisle....
Co jak co ale nie będe kibicował Arce :lol: Ta 'Wielka' Arka nie będzie się ośmieszała w jakims tam Pucharze Uefa :lol:

Niewiem czy wiesz ale nazwy klubów piszemy z dużej litery ja nie pisze cracovia :twisted:

Po dzisiejszej porażce i odpadnięciu z Pucharu UEFA Wisły Kraków, w europejskich pucharach w sezonie 2008/09 (podobnie jak w sezonie 2007/2008) wystąpią zaledwie trzy polskie kluby. Oznacza to, że w dwóch najbliższych sezonach w europejskich rozgrywkach Polskę reprezentować będą tylko mistrz, wicemistrz i zdobywca Pucharu Polski.

Sytuacja może ulec zmianie najwcześniej w sezonie 2009/10, pod warunkiem dobrych wyników osiąganych przez polskie zespoły w sezonie 2007/08.

Fragment aktualnego rankingu krajowego UEFA na sezon 2008/09:

19. Serbia i Czarnogóra 18,958
20. Dania 18,575
21. Austria 18,500
------------------------------
22. Izrael 17,708
23. Polska 17,000
24. Węgry 14,165

z wislakrakow.com

Co ciekawe za sezon zniknie bodajże 6,25pkt które zdobył Heniu z Wisłą i polecimy z 23 bardzo daleko :roll:

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 14 gru 2006, 9:02

Tomusmc -Trzej królowie wielkich miast - Śląsk, Wisełka, Lechia Gdańsk pisze:'Wisła Skisła'
Martinho pisze:'Legia Legła' (po meczu z Austria Wieden)
Lecz się o ile jeszcze nie jest za późno.

Okuka powinien wpuścić Pauliste pod koniec meczu, widać że Brazylijczyk ma sił na max. 30 minut. Ładna akcja Błaszczykowskiego przy bramce ale niestety została ona strzelona ze spalonego. Rozumiem, że komentator nie musi być w 100% obiektywny komentując mecz polskiej drużyny z zagraniczną, ale ten pan za mikrofonem wczoraj ostro przeginał. Poza tym nie rozumiem tu zachwytów niektórych tu osób nad Błaszczem po tym meczu. Prawda jest taką, że oprócz akcji bramkowej, to może ze dwa razy szarpnął w pierwszej połowie. W ogóle w tym spotkaniu cechowała go duża dawka chaosu . Najlepszy w Wiśle był Brożek … Paweł Brożek.

Awatar użytkownika
Sero
El Nerazzurro
Reputacja: 4

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sero » 14 gru 2006, 9:51

Gdzie polskim klubom do LM, skoro faza grupowa UEFA jest nie do przejścia. Słabo to wygląda, a najgorsze ...

BartekTS pisze:19. Serbia i Czarnogóra 18,958
20. Dania 18,575
21. Austria 18,500
------------------------------
22. Izrael 17,708
23. Polska 17,000
24. Węgry 14,165

z wislakrakow.com

Co ciekawe za sezon zniknie bodajże 6,25pkt które zdobył Heniu z Wisłą i polecimy z 23 bardzo daleko

... że niedługo w pucharach grać będą jedynie mistrz ze zdobywcą pucharu Polski [*]

Wczoraj troche zabrakło szczęścia. Holendrzy byli do ogrania, ale zabrakło farta. Nie chce teraz gdybać, ale co by było gdyby Brożek w 2 połowie wykorzystał choć jedną z dwóch świetnych okazji. Bramka dla Krakowian po firmowym już zagraniu. Kuba B. idzie środkiem pola i ni stą ni z owąd dogrywa prosopadłą piłkę do Pawła Brożka. Tak padły 3 spośród 6 goli BG. Ale jest źle.

Awatar użytkownika
Sasha
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sasha » 14 gru 2006, 10:07

Smutna prawda!! Jest jak w piosence Pawła Janasa w "Pod gradobiciem pytań" ..WISŁA WYSCHŁA.. miałem nadzieje, że coś powalczą. Jedno co mnie nie zaskoczyło to to, że pod koniec meczu zawodnik wisły schodzi za czerwoną kartke. To słabiło powaznie skład. Może i wisła jest silna ale na ORANGE i rywali z jakis 3ligi zagranicznej :P na spraringi. Szkoda że nie bedzie przedstawiciela Polski w uefa bo na LM nie ma szans noikt jak narazie :/

Awatar użytkownika
No_Name
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: No_Name » 14 gru 2006, 10:54

Kukułeczka Kuka S********j Okuka :evil:

Mecz do zremisowania, ba ! mecz do wygrania.
Tylko jak sie przegrywa do przerwy 2-1 i sie czeka ze zmianami to sie nie wygrywa. Wóz albo przewóz jak to mówią, czy sie przegra 2-1 czy 3-1 to różnicy nie ma. Za Thwaita powinien wejść pomocnik. Kokoszka zamiast Thwaita od pierwszej minuty, Dudka na lewej, wkońcu to jego nominalna pozycja. Szkoda, wielka szkoda ...

Błaszczykowski, heh, jeżeli zarząd nie podpisze z nim kontraktu stracimy brylant. Akcja która wczoraj przeprowadził, nie powstydził by sie nawet sam Zizu.

Czy wygrywasz czy nie ! Zawsze ja kocham Cie ! W sercu moim ! WISŁA ! I na dobre i na złe !

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 14 gru 2006, 11:32

jaget pisze:A ja się tam cieszę, że wisła odpadła...
Co jak co ale nie bede kibicowal legi czy wisle....
Odezwał się kibic klubiku, który kupił awans do pierwszej ligi :roll:

Mam nadzieje, że moderatorzy przywołają do porządku, wszystkich skisłych, ległych czy osoby piszące nazwy klubu małą literą...

Awatar użytkownika
pietrek861
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pietrek861 » 14 gru 2006, 11:43

Po takim meczu nasuwa się pytanie czy warto dalej inwestować w ten zespół, czy lepiej dać szansę odejsć Błaszczykowskiemu czy Brożkowi do klubu zagranicznego żeby mogli się dalej rozwijać. Przecież w Polsce i tak się już nic więcej nie nauczą, więc po co mają tracić czas? Gdyby mieli lepszych partnerów w zespole to roznieśliby ten Feyenord aż miło by było patrzeć :P Van Hoijdonk- ciągle jeszcze pamięta jak się gra w piłkę, kiedy wykonywał rzut wolny, to przypomniały się czasy, kiedy dzięki niemu Feyenord zdobył 4 lata temu PU. A miał wtedy jakieś 33 lata i wydawało się, że niedługo skończy karierę. A tu proszę, 37 lat na karku a z taką Wisełką to jednak sobie poradzi :roll:
Szczerze mówiąc to tak grajace zespoły, będace w tak słabej formie i popełniające tyle błędów, nie zasługują na dalszą grę w PU. Jeśli Holendrzy nie poprawią się do wiosny, to raczej szybko skończą przygodę z pucharami.
jaget pisze:A ja się tam cieszę, że wisła odpadła...
Przydałoby się troche więcej solidarności z ostatnim przedstawicielem kraju w Europie. Ja też nie jestem na codzien fanem Wisły, ale nie popadajmy w skrajności...
Sero pisze:niedługo w pucharach grać będą jedynie mistrz ze zdobywcą pucharu Polski [*]
Spójrzmy na to z innej strony. W pucharach będą grały naprawdę mocne (jak na polskie realia oczywiście....) zespoły, które jeśli coś ugrają, to suma punktów będzie dzielona przez 2 a nie jak teraz chyba jest 4. No i PP zyska na prestiżu.

Awatar użytkownika
weasel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: weasel » 14 gru 2006, 12:02

Sero pisze:... że niedługo w pucharach grać będą jedynie mistrz ze zdobywcą pucharu Polski [*]
Z tego co pamiętam to jest to chyba niemożliwe bo 3 miejsca w europejskich pucharach (mistrz, wicemistrz, zdobywca pucharu) to zapewnione przez UEFA absolutne minimum 8)

Awatar użytkownika
EL Commendante
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: EL Commendante » 14 gru 2006, 14:37

Ja moje zdanie na temat postawy Wisły we wczorajszym meczu pokażę za pomocą wywiadu z samym sobą .
Jak zaprezentował się wczoraj Emilian Dolha goalkeeper Wisł?
-Zawalił pierwszą bramkę, ale poza tym nie zawiódł. Nie można go winić za porażkę, ale tylko za pierwszą bramkę.
Czy Marcin Baszczyński powinien być w kręgu zainteresowań Beenhakkera jako kandydat do gry na prawej obronie reprezenatcji?
- Hmmm. Jeśli Baszczyński ma szansę grać w reprezentacji to szansę taką powinien też dostać prawy obrońca drużyny Izolator Boguchwała. W tej chwili nie pamiętam nazwiska.
A co wczoraj pokazał Głowacki?
- Głowacki pokazał, że należy go skreślić raz na zawsze i przestać wreszcie czekać aż wyleczy kolejną kontuzję tylko wywalić w cholerę i dać grać komuś innemu choćby jakiemuś wychowankowi.
A co można powiedzieć o Dariuszu Dudce?
- Gdyby redakcja "PN" przyznawała nagrodę w kategorii "błazen roku" Dudka byłby bezkonkurencyjny. Wczoraj zawalił pierwszą bramkę kiedy to nie trzymał linii,a w innej sytuacji miał farta, ze sędzia gwizdną niesłusznego spalonego kiedy nasz reprezentant znów złamał linię. Ponadto jego zachowanie kiedy dostał czerwoną kartkę. zaczął bić brawo tylko pytanie: sobie czy komu do cholery? Szczerze myślę, że chciał tym zachowaniem pokazać, że jego błazeństwo nie wychodzi tylko podczas gry, ale i w jego zachowaniu.
Czy Thwaite był beznadziejny?
- Tak, Thwaite był wczoraj beznadziejny co nie zmienia faktu, że był najlepszym obrońcą Wisły!
Czym wyróżniał się Błaszczykowski?
- Wszystkim! Jako jedyny stanowił realne zagrożenie w ofensywie, a na dodatek kilka razy w przeciwieństwie do Baszczyńskiego skutecznie odebrał piłkę rywalom. Kuba uciekaj z Wisły póki czas!
czy Jacob Burns pokazał coś pozytywnego?
- Zdecydowanie tak! Piłkarz ten zaliczył sporo przechwytów. Był bardzo waleczny i pokazał, że to on powinien grać obok Cantoro w pierwszej jedenastce.
Czy Sobolewski był piłkarzem walecznym?
- Oczywiście, że był, ale rok temu albo i dawniej. Już od dłuższego czasu Sobolewski sprawia wrażenie jakby grał za karę. O ile kiedyś naprawdę walczył o każdą piłkę tak teraz jego gra to tylko wielkie markowanie gry.
Marek Zieńczuk też nie zachwycił?
- Był tak beznadziejny, że nawet nie wiem co o nim powiedzieć. Przykre...
Czy jean Pulista pokazał coś godnego uwagi?
- Pokazał jedną akcję w pierwszej czy drugiej minucie, a potem irytował niedokładnością i głupotą kiedy to raz za razem przepuszczał piłke do partnerów, których nie było tam gdzie leciała piłka. Swoją drogą jeśli nie chciało mu się już grać mógł poprosić o zmianę.
Paweł Brożek chyba był pozytywną postacią?
- Tak! Paweł zagrał niezłe zawody razem z Kubą Błaszczykowski starał się coś zrobić mądrego. Pokazał także, że potrafi wykorzystywać sytuacje kiedy się spręży.
czy Dragomir Okuka powinien dalej być trenerem Wisły?
- Ja pytam czemu on wogóle zaczął być trenerem klubu, który miał coś osiągnąć w Europie? Najbardziej wczoraj zachwycił nosem trenerski dokonując zmian. Przecież to nie wina trenera, że Radovanovic, który wszedł w 90 minucie nie zdążył strzelić dwóch bramek w trzy minuty

Od sibie dodam na koniec, że Błaszczykowski i paweł Brożek powinni uciekać z Wisły i to jak najszybciej i jak najdalej od Polski. Okuka nie powinien uciekać, ale powinien być wywalony na zbity pysk i w sumie też jak najdalej od Polski. Na koniec powiem, że jeśli Wisła mająca w składzie takich piłkarzy jak Dudka i Głowacki awansowałaby dalej to byłaby to poprostu obraza dla całej europejskiej piłki nożnej!

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 14 gru 2006, 17:14

deltinho pisze:Nie dziwie się, że tam nawet przy prowadzeniu gwiżdżą na swoich.
Zatem hipokryzją jest prowadzenie dopingu tylko przez 10 minut po strzeleniu bramki. Jak protest, to protest przez cały mecz, jak to doping, to doping przez cały mecz, inaczej ciężko powiedzieć, by byli z klubem na dobre i na złe.

Problem w tym, że niektórzy z forumowiczów za bardzo nadmuchali balonik przed tym spotkaniem, stąd to równanie poziomu sportowego Wisły z ziemią. Podejrzewam, że ci sami ludzie, którzy teraz robią maraton świeczek, po słabszej formie reprezentacji na wisonę będa robić to samo. Ba, wiem, bo przecież widzialem, co działo się na forum po meczach z Finlandią, czy choćby z Serbią i Kazachami.

Owszem, ja też miałem high hopes, ale niejako z urzędu, jako kibic, bo jakoś tam znam potencjał obecnej Wisły i znam jej organizację. Poznali ją też wszyscy, którzy mieli okazję oglądac Wisłę za czasów Okuki, czy choćby z AS Nacy i Blackburn Rovers. Dziwię się temu szokowi, dziwię się konsternacji jaka teraz panuje. W komentarzach na głównej przeczytałem wręcz opinię przed meczem, że jeśli Wisła nie awansuje to będzie kompromitacja. Zaskakujące podejcie, bo kompromitacją można to nazwać w przypadku zespołu regularnie awansującego do dalszej rundy czy faworyta grupy jak Blackburn. Prawdopodobnie zapomniano na jakim poziomie jest polska piłka klubowa na arenie międzynarodowej. Przypomnę zatem. Obecna gra Wisły jest to największe osiągnięcie polskiego klubu w pucharach europejskich od... sukcesów Wisły z sezonu 2002. Nie sukces, bo ciężko to tak nazwać, ale od tamtego czasu żaden polski klub nie osiągnął więcej.

Rozumiem, że duma narodowa została podrażniona, ale... Wisła nie ma obowiązku awansować dalej, więc skąd te obrażone miny u niektórych? Przez ostatnie lata pojawiały się głosy, że Wisła kompromituje Polskę w Europie i dla jej dobra powinna zrezygnowac z pucharów, że są Korona, Zaglębie, Lech, które moga więcej. Szanse dano w tym roku, może nie z własnej woli, ale oddano walkę o Ligę Mistrzów. O udział w PUEFA walczyło też Zagłębie, Lech i Legia (Wisłę Płock pominę milczeniem). Efekty były lepsze? Pamiętacie jaki finał miały te "walki"? Skąd teraz tak mocne słowa, tak duże wymagania wobec Wisły? Prawda jest taka, że obwinia się prymusa w podstawówce za to, ze nie posiada wiadomości z liceum.

Tragiczne jest, że prawdopodobnie gdyby Wisła nie wygrała z FC Basel kilka osób nie podpaliłoby się teraz. I nawet nie odwiedziłoby tego tematu.

Przed meczem pisałem, ze mecz muszą wygrać wiślacy w głowie, nie mogą się przestraszyć. Ale jak wygrać, kiedy siła ofensywna opiera się jedynie na Błaszczykowskim, przerzutach z tyłu i dokonującym cudów Brożkiem, który próbuje je przechwycić? Okazuje się jednak, że można z taką grą, tak piszczącymi biedą środkami coś osiągnąć... ale skoro wszystko jest niweczone przez obronę, to nie można wygrać.

W jaki sposób Okuce udało się przemienić najlepszą defensywę w Polsce na jeden wielki błąd indywidualny? Problem nie leży w braku Clebera, przecież Głowacki miewał momenty lepsze w tym sezonie od Brazylijczyka, kiedy zdrowie pozwalało grać. Dudka został dostrzeżony przez Beenhakkera za czasów Petrescu. Głowacki również. Nawet Kokoszka, choć zagrał tylko 2 mecze u Dana dostał kredyt zaufania u selekcjonera (bo przecież nie mógł u Okuki :roll:). Widze, że dla niektórych Beenhakker to dalej słaby fachowiec, bo dwóch z tych piłkarzy byłoby rzekomo obrazą dla piłki, gdyby znaleźli się w następnej rundzie. Okukę porównywałem czasem do Engela, zresztą wspominałem, że podobnie jak Engel próbował Wisłę kryjącą świetnie strefowo (Kasperczak, Liczka, Petrescu) nauczyć krycia indywidualnego każdego zawodnika i wyszedł z tego jeden wielki indywidualny błąd. Wcześniej owszem zdarzały się błędy w defensywie, to nieuniknione, ale asekuracja sprawiała, że po przejściu jednego zawodnika pojawiało się natychmiast dwóch następnych. Nawiasem mówiąc własnie za przerzuty do przodu był krytykowany poprzedni trener. Tylko, że on widział, że Wisła nie ma pomysłu na grę i kiedy nie było wyjścia to drużyna broniła wyniku. Teraz pograliśmy piłku, choć pomysłu dalej nie ma i wyszło to co zwykle. Ale Maricn Bszczyński może być przynajmniej zadowolony, bo może mniej się męczyć na treningach.

Wisła ma więcej atutów, niż pokazała, ale w obecnej dyspozycji i z takim poukładaniem zespołu nie można było osiągnąć innego wyniku. Niestety. Szacunek jednak za walkę, bo ostatnio znów zaczęło jej brakować.
Zico_FCI pisze:Poza tym nie rozumiem tu zachwytów niektórych tu osób nad Błaszczem po tym meczu.
Gdyby zamiast tego Błaszcza był Radovic... ehhhh. Przynajmniej znamy przyczynę porażki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”