Bayern Monachium (zbiorczy) - Strona 353

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga, 2. Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 181

Re: Bayern Monachium (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 30 gru 2013, 13:47

Naprawdę w to nie wierzysz??

To jest pewne na 100%. Jeśli dobrze śledzisz filozofię transferową Bayernu i wszelkie newsy związane z transferami różnych piłkarzy, nie powinieneś mieć co do tego wątpliwości. Ja ich nie mam od lutego tego roku, kiedy przed DFB-Pokal pojawiły się pierwsze newsy w tym zakresie. Późniejsze fakty, że Bayern łatwo dał odejść Gomezowi oraz przedłużył kontrakt z Pizarro dopiero na początku lipca, kiedy było już wiadomo, że BVB postawiło szlaban na transfer Lewemu, tylko potwierdziły tą tezę.

Czy da radę, to się okaże. Bywali tacy w historii naszego klubu, że mimo głośnych nazwisk radzili sobie średnio (świetny przykład to Klose), ale też i tacy, którzy mimo skazywania na ławkę czy zapomnienie, odnajdywali się nawet w podstawowym składzie Bayernu (najlepszy ostatni przykład to Dante, ale chociażby Carsten Jancker był takim piłkarzem, który dał z siebie o wiele więcej niż oczekiwano). Jednego jestem pewien - Lewy będzie lepiej pasował do systemu Guardioli niż Mandzukic, a w długofalowe powodzenie strategii z "fałszywą dziewiątką" nie jestem skłonny wierzyć. Taki system daje radę tylko, jeśli tą fałszywą dziewiątką jest Messi.

Awatar użytkownika
Szymon Fras
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Szymon Fras » 30 gru 2013, 13:57

Ale to głównie z powodu, że pierwszy raz w życiu doczekałbym się takiego gracza, na takim poziomie w Bayernie. To naprawdę dla mnie coś niesamowitego.
Ale, czy są potrzebni aż trzej napastnicy? na pewno nie. I kto w takim razie odejdzie? Przecież ani Mandzukić, ani Lewy nie będzie chciał siedzieć na ławie zakładając, że zostanie Chorwat.
Z psychologicznego punktu widzenia lepiej, gdyby odszedł Mandzukić ponieważ Pizarro jest pogodzony z rolą rezerwowego.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 30 gru 2013, 14:28

OK, to rozumiem. Nie jest to Sławomir Wojciechowski :) A pamiętam jeszcze, jak z jego przyjścia się cieszyłem (a potem z asysty w debiucie i z bramki w meczu z Ulm :)).

Pizarro kończy się kontrakt i to on jest pewniakiem do odejścia. Szczególnie, jeśli popatrzymy sobie ile gra (a raczej nie gra) w tym sezonie - ok, trochę pomogła mu kontuzja, ale nie wydaje mi się, żeby ktoś chciał stawiać na 36-latka na przyszłość ;)

Trzej - nie. Ale dwaj topowi czyli Lewy i Mandzu - jak najbardziej tak. Nikt się wtedy nie będzie obawiał kontuzji czyli będziemy mieli taki komfort, jaki jest np. teraz w pomocy. No i jeszcze jako potencjalna alternatywa Julian Green - jakieś końcówki ze słabeuszami BL może spokojnie grać ten 18-letni Amerykanin z paszportem niemieckim :)

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2281
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 30 gru 2013, 16:14

Michał M pisze: Carsten Jancker
Od kiedy interesuję się piłką to tego gościa nie potrafiłem ścierpieć, nie wiem czemu tak mi przeszkadzał w grze, że nie mogłem oglądać :).
A jak już o historii mowa to dla mnie największym kozakiem był Makaay - jeden z moich ulubionych graczy jaki grał w Bayernie.Wiadomo, że był Elber z lepszymi wynikami strzeleckimi(ale za to gorszy w statach mecz/gol), ale ja uwielbiałem Holendra.

Co do piłkarzy, którzy się nie sprawdzili w Bayernie to można by wymienić więcej, że przypomnę szybko Borowskiego(szkoda, lubiłem go za okres gry w Werderze), Sandro Wagner też nie pograł czy te wynalazki typu Ali Karimi, Sosa.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8411

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 30 gru 2013, 16:23

EnJoy pisze:A jak już o historii mowa to dla mnie największym kozakiem był Makaay
Świetny napastnik, z wyglądu trochę podobny do Suareza, ale snajper nieprzeciętny. Ja jeszcze bardzo ceniłem Lukę Toniego, który też miał instynkt strzelecki niesamowity.
EnJoy pisze:Od kiedy interesuję się piłką to tego gościa nie potrafiłem ścierpieć, nie wiem czemu tak mi przeszkadzał w grze, że nie mogłem oglądać
A mi właśnie szkoda go było, ze swoim wyglądem musiał mieć ciężko :P Sentyment do gościa pozostał, jak i do całego dawnego Bayernu, z Effenbergiem, Baslerem, Kahnem i innymi graczami.

Ja akurat nie mogłem nigdy zdzierżyć Borowskiego, nie wiem czemu, ale po prostu gość mi działał na nerwy. Szkoda, że Poldi nie zaistniał w Bayernie, bo wydawało się, że taki krok będzie dla niego zbawienny, ale wyszło jak wyszło.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 30 gru 2013, 16:46

Dawny Bayern (ten który tak polubiłem) miał niesamowity charakter i jaja. Wielokrotnie powtarzałem, że ich aparycja, wygląd są iście przerażające - wyobrażacie sobie wejść do małego, ciasnego baru a w środku goście o wyglądzie Kahna, Effenberga, Baslera, Janckera, Ziegego itp. :rotfl4: Nie to co ciapowaci forumowicze ze zlotów :wink:

Teraz mi tego troszkę brakuje, bo taki Basti też mógłby trochę kozaczyć (a ma predyspozycje ogromne) a teraz wszyscy tacy jacyś grzeczni. W ogóle ta dawna repra Niemiec z Sammerami, Woernsami, wspomnianymi powyżej - kryminał, recydywa, gestapo (wyglądowo) :lol: Obecne Podolskie, Khediry, Lahmy, Neuery to taki fajne chłopaki.

Dobrze, że jednak Ribery czy Robben potrafili nabroić :wink:

Największy sentyment oczywiście do Elbera. Koszulkę mam do dziś. Za mała, ale jest.

EDYTA:

Z sentymentu zacząłem googlować niemieckich grajków i oto co znalazłem:

http://facet.wp.pl/gid,15146975,img,151 ... ?T[page]=1

Oczywiście połowa galerii to Bayern :beer:

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 30 gru 2013, 18:13

Tak, ten Bayern z przełomu wieków to było cos 8)

Chociaż nie rozumiem, jak można cos mieć do Janckera - ja tam bardzo ceniłem gościa za jego wole walki i zaangażowanie. Pamietam jak dzięki niemu (i Olliemu) zremisowalismy kiedyś wydawałoby sie juz przegrany mecz w Dortmundzie... no i brameczki, które strzelał nasz "esesman" - tak czasami ekwilibrystyczne, ze głowa mała :P

Ja do dzisiaj dzierżę koszulkę oryginalnego " super Mario" czyli Baslera. To tez była osobowość. Nie zapomnę jak machnął jakiś felieton do Bildu, po pierwszych meczach Francka - "on jest taki jak ja, tylko, ze jemu chce się biegać " :D

Awatar użytkownika
Szymon Fras
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Szymon Fras » 02 sty 2014, 21:13

Jancker był taki trochę chimeryczny, ale dawał drużynie dużo walki i zaangażowania.
A takich liderów jak Kahn, czy Mario to dzisiaj już dużo po boisku nie biega. A do tego Effenberg, który po prostu miażdżył wszystkich swoją charyzmą lidera.
Oj to była chyba jedna z najbardziej charakternych drużyn w historii.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3406

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 04 sty 2014, 20:33

No to Lewy oficjalnie, powodzenia wypada życzyć i oby to był dobry wybór dla niego bo konkurencja spora.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 04 sty 2014, 20:34

http://swiatpilki.com/news/846-lewandow ... e-od-lipca

zapraszam do komentowania na głównej ;)

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 04 sty 2014, 20:34

Zapytam tutaj. Ile Lewy będzie zarabiał w Bayernie? Wiadomo już?

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 04 sty 2014, 20:42

guru pisze:Zapytam tutaj. Ile Lewy będzie zarabiał w Bayernie? Wiadomo już?
Ponoć 11 milionów za rok.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 04 sty 2014, 20:44

Brutto oczywiście. Czyli w okolicach 5,5 netto. W BVB za ten sezon dostawał 5. W Bayernie najważniejsi mają więcej - ale tylko troche.

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 04 sty 2014, 20:49

Dobra beka z sezonowców teraz:

"Poszedł dla kasy"
"Borussia go ukształtowała, a on przechodzi do największego rywala"
"Będzie grzał ławę na rzecz Gomeza"

etc.