Real Madryt (zbiorczy) (cz.2) - Strona 368

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Największy błąd Realu po 2000?

Zwolnienie Del Bosque
0
Brak głosów
Oddanie Robbena
5
33%
Oddanie Sneijdera
1
7%
Zatrudnienie Beniteza
1
7%
Zwolnienie Xabiego
6
40%
Zatrudnienie Mourinho
2
13%
Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 04 sty 2007, 1:30

otoz nie. m. in. dlatego arsenal mogl wykradac nam mlodych graczy - wg prawa w hiszpanii pilkarz nie moze podpisac zaowodowego kontraktu przez 18 rokiem zycia. podobnie jak nie moze robic tego w innych zawodach

ot taki przyklad. inne prawa tez obowiazuja - stad powszechne klauzule odejscia - placa je pilkarze za zerwanie kontraktu. nie klubu ktore chca kupic - pilkarz wyklada kase - moze odejsc (tak bylo z figo - dostal na to kase od realu, wykupil sie i do tej pory ma problemy z urzedem podatkowym bo oszukal lekko nie placac nic z tego co dostal)

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 04 sty 2007, 1:57

Widze ze zaczełem ciekawą dyskusje, to piszecie dalej panowie bo ja z checią sie dowiem jak to jest. Bo w sumie co kraj to obyczaj. Każdy inaczej podchodzi do tego prawa, a i kluby inaczej je egzekfują. Przyznam Pisakk że troche zamieszałeś, ale na temat samego "paktu o nie agresji" coś wiesz ? Bo on też dotyczy Fabio Ayali z tego co wiem.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 04 sty 2007, 6:29

Zaza sporo ciekawoste, ktora jak sie okazuje jest prawda.
Taki pakt istnieje, a zawarły je prawie wszystkie kluby LFP, wyłącznie Barcelona i Malaga nie przystały... Przynajmniej cos takiego jest zawarte na stronce Valencii i info o Ayali. Takze jest podany przyklad Regueiro, za ktorego Valencia zaplacila 1,2 mln mimo ze byl juz wolnym zawodnikiem, jednak wczesniej odrzucil kontrakt proponowany przez Racing... Tyle w teamcie cos ciekawego, ale obowiazuje jedynie pomiedzy klubami LFP, w przypadku zespolow Bundesligi, czy Premiership wszystko zgodnie z Prawem Bosmana.

Maty narazie Barca nie pozyskala, jednak pozyskala defensora Realu Castillia :arrow: Jeffrey'a Hoogervost'a. Mozna powiedziec yes, yes, yes, mamy go :twisted: Tak naprawde to z tego co wyczytałem niezbyt czesto grał w drugiej druzynie Realu. Oczywiscie wychowanek Ajaxu to wzmocnienie BarcyB...

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 04 sty 2007, 10:44

rkoeman pisze:otoz nie. m. in. dlatego arsenal mogl wykradac nam mlodych graczy - wg prawa w hiszpanii pilkarz nie moze podpisac zaowodowego kontraktu przez 18 rokiem zycia. podobnie jak nie moze robic tego w innych zawodach

ot taki przyklad. inne prawa tez obowiazuja - stad powszechne klauzule odejscia - placa je pilkarze za zerwanie kontraktu. nie klubu ktore chca kupic - pilkarz wyklada kase - moze odejsc (tak bylo z figo - dostal na to kase od realu, wykupil sie i do tej pory ma problemy z urzedem podatkowym bo oszukal lekko nie placac nic z tego co dostal)

Ale jak to się ma do tego co napisałem? Cały europejski futbol jest niezgodny z prawem Wspólnoty Europejskiej, ale w poszczególnych krajach statut federacji i niektóre przepisy mogą się różnić od siebie ale to ustala sama federacja. W Hiszpanii przy podpisywaniu kontraktu przez piłkarza obowiązkiem nadanym przez federację piłkarską Hiszpanii jest ustalenie przez obie strony wysokości klauzuli odejścia - racja. Ale tak czy inaczej nie zmienia to faktu, że taka forma podpisywania kontraktów zarówno w Hiszpanii jak i w każdym innym kraju członkowskim jest niezgodna ze statutem tej śmiesznej organizacji z siedzibą w Brukseli.
Zaza pisze:ale na temat samego "paktu o nie agresji" coś wiesz ? Bo on też dotyczy Fabio Ayali z tego co wiem

Wiem tylko tyle, że wszystkie kluby poza Barcą i Malagą ustaliły to już w 2005 r (więc nie jest to nowa sprawa w sumie :wink: ) i chodzi o to, że jeśli piłkarzowi wygasa kontrakt to będzie on mógł odejść za darmo CHYBA ŻE klub w którym jeszcze gra złożył piłkarzowi co najmniej na 6 m-cy przed jego wygaśnięciem propozycję jego przedłużenia. W takim wypadku gdy piłkarz na to nie przystanie to następny jego pracodawca będzie musiał za niego wyłożyć kasę chociaż jego kontrakt wygasł (vide sprawa Regueiro).

Awatar użytkownika
enoce
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: enoce » 04 sty 2007, 15:04

hmm... ja troche z innej beczki.. a co myślicie gdyby tak sprzedać Emersona (ponoć marzy o powrocie do Włoch) a w jego miejsce kupić Masherano (który jak wiadomo w lidze Angielskiej ma się nijak)? Brazyliańczyk mimo doświadczenia i wieku domnie nie przemawia... pozatym leciwy już chłopina i chyba La Liga mu niezbyt lezy.. a Masherano.. cóz młody (w miare), i mysle że na Hiszpańskich boiskach by się odnalazł. Co wy na to?

Premo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Premo » 04 sty 2007, 15:24

Myślę, że Emerson powinien odejść. Brazylijczyk po prostu zawodzi i nie sądzę, żeby to była sprawa aklimatyzacji. I raczej tak się stanie, chyba że Capello będzie chciał go zostawić, co wydaje mi się jednak dosyć prawdopodobne.
Mascherano? Po co? :> Przyszedł Gago i wystarczy IMO. Może dzięki odejściu Pumy więcej sobie pogra np. taki De la Red

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 04 sty 2007, 17:16

Wiadomo, ze duet Emesron- Diarra sie do konca nei sprawdzil, jednak jesli juz kogos mialby sie Capello pozbyc to pewnie Malijczyka. Pokaz juz,ze potrafi postawic na swoim i nie bedie sie ze swoim zdaniem kryc. Tez po tym zaczał stawiac bardziej na Brazylijczyka, ktory wygladal jeszcze slabiej niz w duecie z Diarra. Odejscie Pumy raczej wiazałoby sie z kupnem kolejnego zawodnika byc moze i Mascherano. Napewno nie mialoby to na celu ulatwic droge do pierwszego skaldu zawoodnikom typu De la Red. Jednak na to trzeba poczekac do konca seznu, bo pewnie tyle wytrzymaja z Fabio w Madrycie

Premo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Premo » 04 sty 2007, 17:28

Dlaczego miałby się pozbyć Diarry? Przez tę kłótnię? Wg mnie to byłby kompletny bezsens. Przyszedł Diarra za 27 mln euro, i ciekaw jestem kto teraz wyłoży tyle kasy. Przed sezonem Capello bardzo zależało na transferze Malijczyka. Zresztą już niedługo mecz z Depor, więc się okaże czy zagra. Nawet wolę nie myśleć żeby stało się inaczej...

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 04 sty 2007, 18:01

Premo pisze:Dlaczego miałby się pozbyć Diarry? Przez tę kłótnię?

Po ostatnich incydentach z Cassano to mozliwe... Osobiscie uwazam, ze Diarra to napewno zawodnik bardziej przydatny i przyszłosciowy i to raczej on powinen grac w "11". Powstał problem, bo sciagnieto Gago i pewnie beda stwiac na niego i Guttiego, a ktos z dowjki Emerson, Diarra pojdize na lawe, a juz wiadomo jaki ma do teog stosunek Malijczyk, on poprostu musi grac i odpoczynek w jego przypadku nie ma miejsca.

Awatar użytkownika
Makis
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Makis » 04 sty 2007, 18:18

Osobiscie bardzo watpie w odejscie Diarry. Klub caly czas powtarza, ze buduje nowa, przyszlosciowa druzyne i IMO Malijczyk jest waznym elementem tego projektu. Gdyby kazda klotnia, czy tez wymiana zdan z trenerem miala konczyc sie sprzedaza zawodnika, to na rynku transferowym panowalby o wiele wiekszy ruch :wink: Nie zdziwie sie natomiast, gdyby w niedalekiej przyszlosci odejsc mial Emerson (dzisiejsze media podaja, ze zainteresowany jest nim Milan). Juz przed jego transferem wiele mowilo sie o tym, ze to tylko opcja tymczasowa.

Aha, zapomnialem wspomniec o dzisiejszych doniesieniach dziennika ABC. Wedlug nich, Real jest powaznie zainteresowany Cristiano Ronaldo. Krolewscy sa ponoc w stanie zaplacic za Portugalczyka nawet 40 mln euro :lol: Zabawne.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 04 sty 2007, 19:12

Premo pisze:Brazylijczyk po prostu zawodzi i nie sądzę, żeby to była sprawa aklimatyzacji. I raczej tak się stanie, chyba że Capello będzie chciał go zostawić, co wydaje mi się jednak dosyć prawdopodobne.

Premo a na jakiej podstawie tak twierdzisz braku bramek ? asyst ? kreowania gry ? Czy co jest w tym momencie wykładnikiem ? Chyba gra w destrucji :] A tu chyba aż tak nie zawodzi ? Przeciesz to nie klasyczny rozgrywajacy, nie wiem trzeba by znaleśc statystyki - może Ty poszukaj liczby przechwytów itd :wink: Bo to takie balanle - słabo w obronie - winna Cannavaro - słabo w drugiej lini - "Emerson wont" - przeciesz on nigdy nie był reżyserem. Ma zadania "wywalczyć piłki i oddać" :wink:

Ten filmik nie tyle wkopał Diarre co Cassano, sami widzeliście to Antek bardzie kwestionuje decyzje itd, śmieje sie wrecz. Obok jest Diarra i Ronaldo ale oni tylko mu towazyczą w dobrej zabawie :wink: Przeciesz teraz Real nie sprzeda Malijczyka za żadne skarby, a już na 100% w zimie [bo stracili by z 40% wydanej sumy] gdy jest kluczowym graczem w wizji Capello. Ide o zakład że predzej wszystko ucichnie i Diarra zagra 15 kolejnych meczy niż Gago wybiegnie 3 razy pod rząd w pierwszym składzie :wink: Fabio Capello ma zasade że u niego "11" jest stała. I gdy tylko są gotowi grają. A w tej "11" z 6 pewniaków. I Emerson i Diarra są wśród nich.

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 05 sty 2007, 16:50

Premo a na jakiej podstawie tak twierdzisz braku bramek ? asyst ? kreowania gry ? Czy co jest w tym momencie wykładnikiem ? Chyba gra w destrucji Krzywy A tu chyba aż tak nie zawodzi ? Przeciesz to nie klasyczny rozgrywajacy, nie wiem trzeba by znaleśc statystyki - może Ty poszukaj liczby przechwytów itd Wink Bo to takie balanle - słabo w obronie - winna Cannavaro - słabo w drugiej lini - "Emerson wont" - przeciesz on nigdy nie był reżyserem. Ma zadania "wywalczyć piłki i oddać"
Taaa... tylko jest problem taki że jego statystyki w odbiorze piłki nie wiele odbiegają od reszty zawodników (no może z wyjątkiem RvN i Grubasa). Jeśli chodzi o odbiór piłki to na głowę bije go Diarra (którego Capello nie powołuje na mecze bo się na niego obraził... ehhh :roll: ). Na początku sezonu Capello ustawiał Diarrę trochę bardziej z przodu niż Emersona i to jako tako zdawało egzamin, ale później wpadł na genialny pomysł żeby zamienić miejsca (Emerson nieco bardziej z przodu niż Diarra) i wtedy Emerson dosyć że nie konstruował akcji to na dodatek zaczął odbierać jeszcze mniej piłek. Jak dla mnie to najlepszy mecz zagrał z Atletico ale reszta co totalna klapa. Rozumiem że ktoś jest tylko do przecinania akcji przeciwnika, a nie od konstruowania akcji, ale niech chociaż w tym pierwszym zacznie sie wyróżniać od innych. Trzeba powiedzieć sobie szczerze że Emerson nie gra tak jak od niego wszyscy oczekiwali (choć jestem zdecydowanym przeciwnikiem sprzedawania go). Para w środku z Gago i Diarrą a z przodu z Gutim była by chyba w tym momencie najfajniejszym rozwiązaniem. Ewentualnie w roli pierwszego zmiennika dla Gago widział bym De la Reda (podobno Javi Garcia odniósł kontuzję i będzie pauzował przez conajmniej 2 miesiące), a dla Diarry Emersona.

Z innej beczki to dzisiaj na fioletowej stronce wyczytałem że niby zarząd Realu sporządził taką prowizoryczną listę zawodników którzy są do pozbycia się po sezonie. Są tam min. Guti, RvN, Helguera, Carlos i Raul. :lol:

A.. i jest plotka że Real oferuje 40mln euro za oglądanie na co dzień symulującego C.Ronaldo :P

No i Ronni znalazł sobie nową dupę http://sport.gazeta.pl/pilka/1,65029,3831544.html

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 05 sty 2007, 16:54

dlatego przedluzyli kontrakt z carlosem o 2 lata...

emerson najlepszy mecz zagral w meczu z barcelona. szkoda ze dzieki pomocy sedziego ale nie bylo zle. dosc skutecznie zniszczyl messi'iego przez m. in. teraz nie gra

a co diarry i emersona. hmmm. diarra wydaje sie lepszy bo jest bardziej dynamiczny. ale jak juz przyjdzie co do czego i porywnywania satystyk okazuje sie jednak ze brazylijczyk lepszy - umie przynajmiej celnie podawac pilke co diarze czasem sie nie udaje. nie mowiac o strzalach na aut czy bezmyslnych faulach. wydaje sie ze malijczyk nie jest stworzony do gry w systemie z dwojka dm'ow. o wiele lepiej radzilby sobie grajac tak jak w lyonie

no i ne pewno nie byl wart takiej kasy

Awatar użytkownika
Makis
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Makis » 05 sty 2007, 17:07

brylancik pisze: Z innej beczki to dzisiaj na fioletowej stronce wyczytałem że niby zarząd Realu sporządził taką prowizoryczną listę zawodników którzy są do pozbycia się po sezonie. Są tam min. Guti, RvN, Helguera, Carlos i Raul. :lol:
Z pilkarzy ktorych wymieniles, realne wydaje mi sie tylko odejscie Ivana. Guti i Carlos niedawno przeciez przedluzali kontakty, wiec ich nazwiska na tej liscie (zakladajac, ze ona w ogole istnieje) jest co namniej dziwna. Raul i Ruud tez zostana. W kazdym razie ten pierwszy.
Jesli juz mowa o Holendrze, to jego wystep z Depor jest bardzo watpliwy i wiele wskazuje na to, ze Fabio zdecyduje sie na gre z jednym napastnikiem, ktorym bedzie Ronaldo. Innym pilkarzem, ktory moze nie zagrac w niedziele jest Roberto Carlos. Brazylijczyk nie uczestniczyl dzisiaj w treningu. Jego miejsce zajmie ktos z dwojki Bravo, Marcelo (decyzja ma zapasc po jutrzejszym treningu). Wiele jest tez spekulacji prasowych, dotyczacych mozliwego debiutu Gago. Argentynczyk mialby zagrac kosztem Emersona i tworzyc srodek pola z Gutim.

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 05 sty 2007, 17:08

rkoeman pisze: a co diarry i emersona. hmmm. diarra wydaje sie lepszy bo jest bardziej dynamiczny. ale jak juz przyjdzie co do czego i porywnywania satystyk okazuje sie jednak ze brazylijczyk lepszy - umie przynajmiej celnie podawac pilke co diarze czasem sie nie udaje. nie mowiac o strzalach na aut czy bezmyslnych faulach. wydaje sie ze malijczyk nie jest stworzony do gry w systemie z dwojka dm'ow. o wiele lepiej radzilby sobie grajac tak jak w lyonie

Doczepiłeś się tego strzału w aut. Co jak co ale Malijczyk zdobył już w tym sezonie trzy bramki (przy jednej Emersona). Jeśli chodzi o statystyki to rzadko kiedy Brazylijczyk wypada lepiej. Może tylko jeśli chodzi o celność podań, ale wiąże się to z tym że Emerson po odebraniu piłki gra albo do Diarry albo do tyłu, a Diarra do Gutiego ( :lol: ). Co do systemu gry dwóch DMów to jak by nie było za najlepszych czasów przecież grał w parze z Essieniem, który co jak co ale jest DM. Ale zgadzam się z tym że najlepiej mu idzie jak gra trochę bardziej z tyłu i ma do kogo oddać piłkę, licząc że tamten będzie potrafił ją rozegrać. Miejmy nadzieję że takim "Essien'em" będzie Gago :P

EDIT:
makis pisze: Z pilkarzy ktorych wymieniles, realne wydaje mi sie tylko odejscie Ivana
Z tym że na dzień dzisiejszy Helguera jest naszym najlepszym stoperem :roll: bo to co robi Cannavaro woła o pomstę do nieba

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”