AC Milan (zbiorczy)(cz.2) - Strona 3686

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną

Kto powinien być trenerem Milanu w przyszłym sezonie?

Sérgio Conceição
3
17%
Antonio Conte
2
11%
Massimiliano Allegri
6
33%
Gian Piero Ventura
4
22%
Fatih Terim
2
11%
Inny Włoch
1
6%
Inny straniero
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 730

AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 28 lis 2017, 17:59

Bo do niczego innego się nie nadawał. Zabezpieczał, biegał, gryzł, kopał, odbierał i oddawał piłkę lepszym od siebie. Niczego innego od niego nie wymagano ani w Milanie, ani w reprezentacji. Do taktyki trzeba rozumu, wizji, intelektu. Z tym Gattuso zawsze był i raczej wciąż jest na bakier. Nie brak mu charyzmy, ale zawsze uważałem że był zwyczajnie przygłupi.
Czyli mam rozumieć, że Gattuso przez ponad dekade był jednym z najbardziej istotnych punktów przez długi okres jednej z najlepszych ekip w danym momencie na kontynencie nie miał zielonego pojęcia o taktyce a wszystko co osiągnął to tylko dlatego, że kopał, biegał, zabezpieczał? Gattuso po prostu świetnie wywiązywał się z poleconych mu zadań na boisku oczywiście również dzięki olbrzymiej pracy na treningach. Nie robie z niego wirtuoza, mistrza taktyki, ale widzę że rolę Gattuso spłyca się do tego, że bierzesz pierwszego lepszego gracza o takiej charakterystyce dajesz go do wielkiego klubu i bez żadnego zaplecza taktycznego wymiata.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 28 lis 2017, 18:26

seba82 pisze: venomiq, tak dalsza część była luźnym przemyśleniem.

http://www.acmilan.com.pl/news/22090/ge ... rdzo_mocno
W [ch**] zabawny artykuł. :D
Nie wiem czy grajków za dużo czy naciski FM na zmianę taktyki (czy to sam VM wymyślił te 352) ale się chłopina pogubił i od początku października był do zwolnienia.
Może być jeszcze tak, że VM sam zdecydował o 3-5-2 po tym gdy zauwazyl, iż Mirabelli nie jest w stanie sprowadzić mu skrzydłowego do 4-3-3.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2017, 18:36 przez ozob, łącznie zmieniany 1 raz.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 28 lis 2017, 18:36

Śmiesznie z tym wytykaniem Gattuso braku rozgarnięcia taktycznego, bo tylko dużo biegał. Było dokładnie odwrotnie, żeby biegać tak efektywnie jak Gattuso, to trzeba być w tym elemencie wirtuozem. Rino nim był na boisku, co może, ale nie musi, przełożyć się na bycie wirtuozem poza boiskiem. Na pewno wolałbym jako swojego trenera kogoś, kto tak jak on perfekcyjnie rozumiał założenia taktyczne swojej drużyny niż kogoś, kto miał np. lepszą technikę, ale taktykę rozumiał gorzej.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 28 lis 2017, 18:42

mete pisze: Czyli mam rozumieć, że Gattuso przez ponad dekade był jednym z najbardziej istotnych punktów przez długi okres jednej z najlepszych ekip w danym momencie na kontynencie nie miał zielonego pojęcia o taktyce a wszystko co osiągnął to tylko dlatego, że kopał, biegał, zabezpieczał?
Istotni to byli Seedorf, Kaka, Pirlo, Shevchenko, Nesta, Maldini. Za Gattuso równie dobrze można by było wrzucić podobnego pod względem piłkarskim Palombo i też by się ze swoich zadań wywiązywał bo nie było ich wiele. Ale ludzie go uwielbiali bo zostawiał zdrowie na boisku, bo wariat. Ale trenerka to zupełnie inna para kaloszy. Tu charyzmą i bieganiem nie nadrobisz braków technicznych.
Wilmore pisze: Śmiesznie z tym wytykaniem Gattuso braku rozgarnięcia taktycznego, bo tylko dużo biegał. Było dokładnie odwrotnie, żeby biegać tak efektywnie jak Gattuso, to trzeba być w tym elemencie wirtuozem.
Wirtuoz taktyki "piłka może przejść, zawodnik nie" :wink:

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 28 lis 2017, 18:45

Skoro Simeone mógł to i Gattuso też może. Proste. Natomiast porównać Rino to Palombo to może tylko interista, w sensie człowiek bez gustu i wiedzy piłkarskiej.

chłop mi tu an kretyna nie wygląda, ale co ja tam wiem... :roll:
Ostatnio zmieniony 28 lis 2017, 18:51 przez MazurXIII, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 730

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 28 lis 2017, 18:47

Istotni to byli Seedorf, Kaka, Pirlo, Shevchenko, Nesta, Maldini. Za Gattuso równie dobrze można by było wrzucić podobnego pod względem piłkarskim Palombo i też by się ze swoich zadań wywiązywał bo nie było ich wiele. Ale ludzie go uwielbiali bo zostawiał zdrowie na boisku, bo wariat. Ale trenerka to zupełnie inna para kaloszy. Tu charyzmą i bieganiem nie nadrobisz braków technicznych.
Nie, oni go uwielbiali bo pracował na nich. Robił zadania taktyczne, które pozwalały błyszczeć właśnie im. Techniki mu brakowało, ale taktycznie zawsze świetnie przygotowany. Gdyby to było takie proste jak mówisz to to Palombo byłby dwukrotnym zwycięzca LM, byłby swego czasu jednym z bardziej rozchwytywanych pomocników na kontynencie czy mistrzem świata a nie lwią część kariery przesiedział z całym szacunkiem w Sampdorii.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3333

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 28 lis 2017, 18:53

Oddajemu Rino to co mu nalezne. To nie bylo wylacznie dobre przygotowanie fizyczne i ambicja ale rowniez rozumienie tego co dzieje sie na boisku i swietne wypelnianie zadan ktore nalozyl na niego trener. Wiedzieli o tym w Milanie wiedzial rowniez Lippi u ktorego w fazie pucharowej zwycieskich MS 2006 Gennaro zawsze wybiegal w podstawowym skladzie a patrzac szerzej to nie zagral tylko w pierwszym meczu z Ghana.
Gattuso to bylo cos wiecej niz bieganie po boisku jak pojebany.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3401

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 28 lis 2017, 19:05

Salas11 pisze: Za Gattuso równie dobrze można by było wrzucić podobnego pod względem piłkarskim Palombo i też by się ze swoich zadań wywiązywał bo nie było ich wiele.
To nawet nie jest śmieszne.
@real_andrea9
Pato chiama, Gattuso risponde. Occhio a gennaio @themilanclub
Pato się rekomenduje na Styczeń, Rino ma podjąć decyzję.

Tak jak pisałem wcześniej, T.Dias wydaje się już trenować z pierwszą drużyną

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 28 lis 2017, 19:24

Salas, trochę popłynąłeś. Gattuso grywał w złotej erze włoskiej piłki, gdy drużyny Serie A były taktycznie o kilka długości przed innymi ligami i według Ciebie jedna z najlepszych włoskich ekip tamtego czasu (plus reprezentacja) miały mieć w swoich szeregach przeciętniaka taktycznego? Każdy, kto był na boisku musiał być idealnie przygotowanym do każdego spotkania pod względem taktycznym. A szczególnie ktoś grający na pozycji Gattuso. I na pewno nie zgodzę się, że miał mało zadań taktycznych, nie na tej pozycji.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 28 lis 2017, 19:49

Diamen23 pisze: Gattuso grywał w złotej erze włoskiej piłki, gdy drużyny Serie A były taktycznie o kilka długości przed innymi ligami i według Ciebie jedna z najlepszych włoskich ekip tamtego czasu (plus reprezentacja) miały mieć w swoich szeregach przeciętniaka taktycznego?
Właśnie fakt że grał w tym wielkim Milanie obok gwiazd światowego futbolu sprawił (według mnie) że sam był postrzegany jako gwiazda. Wyjmijmy go z Milanu i wrzućmy do np Udinese i wszyscy pamiętaliby go jako nieustępliwego wariata od czarnej roboty kochającego bezpardonowe wjazdy w rywali. Nie ważne czy to w piłkę czy w nogi. Ale wybitnego? Wątpię.

To tylko moja opinia rzecz jasna, takie miałem o nim zdanie 10 lat temu i takie mam teraz.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 28 lis 2017, 20:07

Dzisiaj dość często widziałem to zdjęcie, a tu go nie widzę ;) nowy trener, nowa dyscyplina

Obrazek

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2896

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 28 lis 2017, 20:48

Co tutaj za "mądrości" można przeczytać...

Awatar użytkownika
enk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: enk » 29 lis 2017, 13:25

venomiq pisze: Dlaczego wiec im więcej zawodników wymieniamy tym ważniejsze jest zostawienie trenera? Bo na logikę mi wychodzi, że odwrotnie - im więcej zawodników wymienisz tym mniejsze znaczenie ma to, co trener wypracował sezon temu. I czekam na jakieś realne kontrargumenty, a nie hasła.
A kto wspolpodejmowal decyzje o tym kto zostaje a kto przychodzi, wrozka? Czy moze trener na podstawie doswiadczen z ubieglego sezonu, w ktorym osiagnal postawiony przed nim cel plus to co wyzej czyli dotyczacych pozapersonalnych aspektow pracy w klubie i to chyba nie malym. No chyba ze rola trenera jest li tylko wybranie sobie tych ktorych wpusci na boisko.

Zeby bylo jasne to nie byl to wybor idealny ale na tamte tu i teraz zrozumialy przez wiekszosc srodowiska i kibicow zwiazanych z Milanem.

Nie zapominamjy rowniez ze na tamten moment nie kazdy musial zawierzac w nowy projekt a nawet teraz co poniektorzy smia twierdzic ze tu ujma dla takich mocnych nazwisk jak Paulo Sousa.

Salas11 Rino byl absolutnym topem na swojej pozycji. Ok graczem o waskiej specyfice ale w tym fachu na swoj sposob byl wirtuozem. Kazdy kto przeciwko niemu gral wie ze to nie byly przelewki. Zeby tak jak Rino wylaczac gwiazdy druzyn przeciwnych trzeba bylo miec tez zelazna dyscypline taktyczna. Wiedziec doskonale jak sie poruszac po boisku jak zawezac jego pole, jak przewidywac ruchy przeciwnika. To oczywiscie w zaden sposob nie swiadczy ze da to w efekcie swietnego trenera. Sam mam ogromne watpliwosci:) Nie znam tez Rino osobiscie ale serio gadanie ze to polglowek jest slabe. Zreszta ktos wrzucal wywiad z nim. No serio dalej tak uwazasz?

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2154

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 29 lis 2017, 14:09

enk pisze:A kto wspolpodejmowal decyzje o tym kto zostaje a kto przychodzi, wrozka? Czy moze trener na podstawie doswiadczen z ubieglego sezonu, w ktorym osiagnal postawiony przed nim cel plus to co wyzej czyli dotyczacych pozapersonalnych aspektow pracy w klubie i to chyba nie malym. No chyba ze rola trenera jest li tylko wybranie sobie tych ktorych wpusci na boisko.
Niby piszesz do mnie, niby nawet cytujesz moja wypowiedź, a nie widzę żadnego związku tego fragmentu z tym co ja napisałem.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3401

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 29 lis 2017, 17:09

Rino myślał, że tłumaczą mu Forza Milan po chińsku :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”