Bayern Monachium (zbiorczy) - Strona 371

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 168

Re: Bayern Monachium (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 30 kwie 2014, 9:20

Jak już pisałem tuż po meczu, na podsumowania i analizę przyjdzie czas po sezonie.

Jednak - oprócz tego co napisał wyżej EnJoy - nasuwa mi się jedna centralna myśl. W Bayernie nie potrzeba dwóch takich samych zawodników, jakimi są Schweinsteiger i Kroos (to znaczy oczywiście obydwaj są przydatni, ale nie jednocześnie w pierwszym składzie, na co oczywiście obydwaj mają ambicje i chęć). W pierwszej jedenastce powinien grać tylko jeden z nich, mając obok siebie dobrego DM-a (Martinez, względnie Lahm, choć jego wolę oglądać na prawej obronie), a z przodu dynamicznego ofensywnego pomocnika typu Goetze lub Thiago. Dlatego nie zdziwię się, jak latem Bayern opuści jeden z wymienionych - naprawdę trudno mi teraz wskazać, który, zresztą to nie moja decyzja.

Za pozostaniem Schweiniego przemawia fakt spędzenia przez niego całej kariery w Bayernie (choć paradoksalnie, może być to też powód odejścia, żeby przed końcem kariery posmakować np. gry w zagranicznym klubie) i bycia jedną z jego legend (7 tytułów mistrzowskich i 6 pucharów Niemiec!). Za pozostaniem Kroosa przemawia jego wiek i perspektywa rozwoju, z drugiej strony kontrakt kończy mu się już za rok, więc teraz może być ostatnia szansa na dobre (czy też jakiekolwiek) pieniądze za niego.

Jednego jestem pewien - Bayern nie może grać tą dwójką razem. Obydwaj grają z głębi pola, jednocześnie żaden z nich nie daje stabilizacji defensywnej.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2089

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 07 maja 2014, 18:45

nie czytam wszystkiego tutaj, wiec może już coś o tym było, ale zapytam... Javi Martinez... prawda to, że jest niezadowolony i że może odejść?

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 122

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 07 maja 2014, 18:59

Martinez Martinezem, ale tak podobno mają wyglądać koszulki Bayernu na nowy sezon:

Obrazek

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 07 maja 2014, 19:00

Hiszpańskie gazety próbują coś takiego wymyślić. Javi musi grać jako DM w następnym sezonie. Nikt inny - to jest skała nie do przejścia.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 07 maja 2014, 19:01

Od razu skojarzyły mi się z tymi:

Obrazek

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 07 maja 2014, 19:01

Te koszulki przypominaja mi Bayern z Klinsmanem.

Co do Kroosa- coraz wiecej się mówi że MU rzuci 40 mln funtów na stoł Bayernu....

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 07 maja 2014, 19:04

Bayern nie puści Kroosa do końca kontaktu - co da nam te 40 mln? Nic - stadion spłacamy teraz i nie mamy ani eurocenta długu. Wg mnie Toni odejdzie w 2015 za darmo.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 07 maja 2014, 19:10

Dziwna gadka co dadzą 40 mln futów :wink: możliwośc zakupu nowego gracza? Jesi Bayern stać na trzymanie gracza i nic na nim nie zarobić to ok.Decyzja należy do zarządu.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 07 maja 2014, 19:47

Tak swoją drogą, jakieś propozycje, kto mógłby zastąpić Kroosa? Raczej nie Draxler, bo on gra wyżej. Coś tam plotkowano o Koke, którym podobno Guardiola jest zachwycony. Jakie nazwisko przewijają się w mediach?

Awatar użytkownika
sigane pepe
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sigane pepe » 07 maja 2014, 19:52

Istnieje jeszcze taki zawodnik jak Alcantara, przez wielu zapomniany.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 07 maja 2014, 19:55

Skoro Guardiola ściągnął Thiago, mając Kroosa, to znaczy, że chce mieć dwóch tego typu zawodników w drużynie.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 07 maja 2014, 19:59

A ktoś musiałby go zastępować? Odejście Kroosa sprawia, że Guardiola z miejsca może powielać to co robił w Barcelonie z klocków, które jeszcze lepiej pasują do układanki. Alcantarę wziął dlatego, że drugiej okazji mogłoby na to nie być, przynajmniej mi się tak wydaje. Taki Martinez mógłby na stałe wrócić na DMF, Alcantara to i tak jest zapewne pewniak w jego wizji a zostają jeszcze Schweinsteiger, Gotze, Mueller do wykorzystania w różnych wariantach. Kupiono także po coś Rode. No i jest jeszcze młody Hojbjerg. Jak dla mnie Bayern nawet mimo straty Kroosa nie potrzebowałby tu żadnego spektakularnego wzmocnienia, takie zapewnił sobie transferem Thiago do i tak przepełnionej już pomocy (wtedy był jeszcze Gustavo)

A właśnie, co z Canem? Wraca do Monachium czy go żegnacie i jakie ma ewentualne perspektywy w Bayernie?

Co do transferu Kroosa to jeśli sam Toni nie odwali jakiejś szopki i nie uprze się żeby odejść to nie widzę Bayernu, który go sprzedaje. Bawarczykom szmal nie jest desperacko potrzebny, zazwyczaj puszczają swoich graczy tylko jeśli mają taki kaprys. Tutaj 40 mln raczej nie sprawi, że się złamią żeby tylko zarobić. Co innego jeśli Kroos zacznie odwalać ale on na takiego nie wygląda i pewnie spokojnie ten rok jeszcze rozegra a wcześniej albo przedłuży albo zaklepie sobie innego pracodawcę. Zresztą jeśli w ogóle myśli o MU to dla niego taki układ miałby sens. W tym sezonie Bayern nadal będzie walczył o potrójną koronę podczas gdy przyszłość MU, który nie zagra w LM jest niepewna i równie dobrze na lata Diabły mogą popaść w ligową przeciętność jak to miało miejsce z Liverpoolem. Za to za rok w tym okresie już będziemy wiedzieć czy aktualny sezon to był tylko wypadek przy pracy.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2241
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 07 maja 2014, 20:04

Morrow pisze:Kupiono także po coś Rode.
Przy transferze Rode zapowiedziano, że on przychodzi jako boczny obrońca.
Morrow pisze:A właśnie, co z Canem? Wraca do Monachium czy go żegnacie i jakie ma ewentualne perspektywy w Bayernie?
Jest sprzedany do Bayeru, ale BM może go jeszcze przez rok odkupić za jakąś sumę (6mln €?), ale moim zdaniem Bayern to dla niego trochę za duże buty.Pamietam kiedyś mistrzostwa młodzieżowe gdzie obok Yesila był najlepszym zawodnikiem Niemców, liderem środka pola, jak wchodził do Bayernu to już tak kolorowo nie było - raz, że duża konkurencja, dwa moim zdaniem te przestawienie go na bok obrony też do dupy skoro cały czas grał w środku pola stąd też z zawodnika z dużym potencjałem zrobiono zapchaj dziurę.Nie chcę wyrokować o jego przyszłości, ale w mojej opinii jeśli nic się nie zmieni to po prostu będzie solidnym ligowcem, ale niekoniecznie w Monachium.

Awatar użytkownika
Szymon Fras
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Szymon Fras » 07 maja 2014, 20:34

Morrow pisze:Kupiono także po coś Rode.
Z tego co wiem, jeśli nic się nie zmieniło, to Rode nadał będzie grał w Eintrachcie przez rok na zasadzie wypożyczenia.
Ostatnio zmieniony 07 maja 2014, 21:13 przez Szymon Fras, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Szymon Fras
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Szymon Fras » 07 maja 2014, 20:40

Ciekawe także ile prawdy jest w informacji, że Mueller jest niezadowolony i myśli o MU. Moim zdaniem uważam, że dużo grał i do tego bramek nastrzelał i asystował. Czy może być niezadowolony? szczerze wątpię.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”