Matura - Strona 39

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2193
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 24 gru 2006, 17:02

Martinho pisze:To moze najpierw bys temat podala jaki masz na mature ustna.....
Podawałam wcześniej, ale widać nie dostrzegłeś :P 'Literackie pary kochanków' - ale to nie ma znaczenia, bo chcę po prostu mieć tę listę i tam odhaczę co trzeba :)

Awatar użytkownika
Void
Don Corleone
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Void » 24 gru 2006, 20:11

futbolowa pisze:'Literackie pary kochanków' - ale to nie ma znaczenia, bo chcę po prostu mieć tę listę i tam odhaczę co trzeba :)
A co tu do odhaczania: Romeo i Julia; Tristan i Izolda; Wokulski i Izabela; Judym i Joanna + oczywiście najpiękniejsza IMO historia miłosna z lektur licealnych - Orfeusz i Eurydyka...
Ale ja mimo wszystko sugerowałbym Ci wyjście poza program liceum: może Upiór W Operze Gastona Leroux czy Przeminęło Z Wiatrem :wink:

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2193
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 24 gru 2006, 20:29

Void pisze:Ale ja mimo wszystko sugerowałbym Ci wyjście poza program liceum
Właśnie chciałabym jak najmniej lektur, a jak najwięcej czegoś 'innego', bo jak się okazało, parę osób wzięło ten sam temat i wypadałoby wypaść trochę oryginalniej ;)

Chciałabym sięgnąć również do książek Jane Austin - 'Duma i uprzedzenie', 'Rozważna i romantyczna' i te klimaty :D

Loco

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loco » 16 sty 2007, 15:50

no i Romek niezle nagrzebal. Trybunal Konstytucyjny podwazyl to co wprowadzil Giertych ale niestety matura 2007 bedzie jeszcze na jego chorych zasadach dopiero od 2008 zmienia te smieszne przepisy o amnestii i o przeliczaniu punktow z rozsz. na podst. poziom. ja sie pytam kto Giertycha posadzil na tym stolku? smiech na sali. od matury zalezy moja przyszlosc a on nawet nie potrafi znowelizowac dobrze ustawy i tak na prawde dziala na szkode maturzystow. kretynizm...

Awatar użytkownika
macko001
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: macko001 » 16 sty 2007, 17:19

kolejny skandal w polskiej polityce, ale i tak pewnie już za tydzień będzie o tym cicho i Giertych zostanie w rządzie; polskie spoleczenstwo juz sie przyzwyczaiło do skandali i dla Polaków już to raczej nie ma wielkiego znaczenia

tylko teraz co mają powiedzieć tegoroczni maturzyści, na pewno czują się oszukani, są sfrustrowani; bo to tak jakby ktoś decydował o ich przyszłości

zresztą jak usłyszałem już wczesniej o tym przeliczniku pkt z rozszerzenia na podstawowy to zasmierdziało mi niezłym gnojem........

ja na szczęscie mam maturke za 2 lata 8)

Awatar użytkownika
SiKor
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: SiKor » 16 sty 2007, 18:34

aahahhahahahaha po prostu brak słów......
dobrze, że nam chociaż tą amnestje zostawili, bo gdyby jeszcze trybunał nam zabrał ją w tym roku to byłoby całkiem przesrane... :lol: :lol: :lol:

Loco

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loco » 16 sty 2007, 19:34

Sikor i co ci da ta amnestia? bedziesz mial papier na ktorym bedzie widnial napis amnestia. to tak jakbys nie zdal tej matury tylko ze masz bonusik od Romka po znajomosci. a z amnestia nie dostaniesz sie na zadne lepsze studia. i po co ci taki swistek? gdzie ambicje?

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 704

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 28 sty 2007, 19:17

Z okazji nadchodzacego egzaminu dojrzałósci z jezyka polskiego postanowiłem przeczytac wiekszoc lektur,z których wiekszoscią nie dane mi bylo sie zapoznac wczesniej.
Na pierwszy ogien poszył 'Dziady'. Na nadchodzacy tydzien przewidziane jest 'Przedwiosnie' i 'Ferdydurke' wiec bedzie ciekawiej i weselej. Planuje jeszcze miedzy innymi 'Lalke' oraz 'Zbrodnie i Kare'.

A wy jak sie na to zapatrujecie(wy maturzysci)? Czytaliscie na bierząco, czy sikacie na to, macie streszczenia.

Awatar użytkownika
LaRage
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LaRage » 28 sty 2007, 19:43

ja juz maturzysta nie jestem, ale imo lektur,ktore w lwiej czesci sa nudne, czytac nie trzeba. Sciag nawet wszystkich nei przeczytalem, a mature z palcem w d zdalem. Po prostu trzeba na hama duzo wycisnac z tekstu zrodlowego i bedzie si.
Berel zbrodnie to se dla przyjemnosci przeczytaj;) a Ferdydurke tez, jako bonusa trzasnij se Transatlantyk - Gombrowicz rox!

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 28 sty 2007, 19:48

No tak, ale jesli zna sie całość,zdecydowanie łatwiej sie wyciska na hama treści z tekstu zródłowego.

A Ferdydurke, Zbrodnia i Kara, czy np Mistrz i Małgorzata, to dowody na to,ze lektury tez mogą byc ciekawe, ale to dopiero w 3 klasie :)

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 28 sty 2007, 19:59

Piotrek zdajesz rozszerzona, czy masz taka sile woli, ze potrafisz przeczytac cos takiego, jak Dziady ? :P

Ja raczej polece na streszczeniach i opracowaniach, moze przeczytam Mistrza i Malgorzate albo Zbrodnie i Kare :P Chociaz watpie, na nic czasu nie mam, a co dopiero na lektury -_-'

BTW :D Jak ktos potrzebuje opracowan to zapraszam na moja aukcje :D przy okazji dacie zarobic biednemu maturzyscie :wink:

http://www.allegro.pl/item159330946_mat ... mecum.html

Awatar użytkownika
LaRage
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LaRage » 28 sty 2007, 20:16

No tak, ale jesli zna sie całość,zdecydowanie łatwiej sie wyciska na hama treści z tekstu zródłowego
wierz mi, ze wynik jaki zdobedziesz na maturze nie wynagrodzi Ci czasu jaki poswieciles na czytanie tego syfiku. Tym bardziej na rozszerzonej, bo tam trzeba miec w wiedze polonistyczna, nie oparta na lekturach. same zlote pioro tez nie styka;] Ogolnie jesli glupi nie jestes, a nie jestes raczej to napiszesz z lekkim dydkiem, no chyba, ze 10% wiecej to dla Ciebie super hiper zyciowa sprawa.
Chociaz watpie, na nic czasu nie mam, a co dopiero na lektury -_-'

nie meic czasu w lo[l]

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 28 sty 2007, 20:21

LaRage pisze:nie meic czasu w lo[l]

Ktos powiedzial/napisal, ze moj czas wolny zalezy od szkoly ?

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 28 sty 2007, 20:50

Jakby tak z dystansem popatrzec to te Dziady nie takie złe :) . Ale ogólnie to Mickiewicz smęci niemiłosiernie.

W sumie to w końcu zdaje podstawe,a czy te 10% to dla mnie super hiper życiowa sprawa to sie pewnie w przyszłósci okaze.

A z Trans-atlantykiem sie zapoznam w najblizszym czasie, przy okazji Ferdydurke zapewne.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 06 lut 2007, 20:52

Ciemno wszedzie, głucho wszedzie,
Co to będzie, co to będzie?

Mam pytanie do tych co zdaja mature z historii, rozszerzoną. Macie jakies ciekawe sposoby na opanowanie całego materiału, bo doszedłem do wnisoku,ze tego jest dosc duzo. Łatwo chyba nie bedzie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”