Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 39

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
myhalek_acm
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 102

Re: Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 29 paź 2015, 20:02

Bo dla mnie obecny system redystrybucji dóbr jest do szpiku zly, glupi i tylko marnotrawi pieniadze. Co mam chwalic więc ?

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 29 paź 2015, 20:03

Dzieci dlatego ze panstwo im daje to maja tylko [k****] podludzie . Tak sie zachowuje muzulmanskie menelstwo. Dzieci na pieniadze robic
Zachowuj się poważnie. Są rodziny które chciałby mieć kolejne dziecko, ale ich nie stać. Dostaną kase to zrobią bo będą wiedzieli, że stac je na utrzymanie. A nie jak sugerujesz na przechalnie kasy. Państwo ma z tego zysk bo powstaje kolejny członek narodu więc dlatego powinno to wspierać.

Awatar użytkownika
myhalek_acm
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 29 paź 2015, 20:05

Ale po co dawac, jak wystarczyloby nie zabierać np w podatku dochodowym ?

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1683

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 29 paź 2015, 20:08

myhalek_acm pisze:Dzieci dlatego ze panstwo im daje to maja tylko [k****] podludzie . Tak sie zachowuje muzulmanskie menelstwo
Źle zrozumiałes. w Anglii dla zarabiających najmniej nie jest trudno wynając sobie dom jesli oboje pracują. W Momencie pojawienia się dziecka automatycznie jedna osoba przestaje pracować i dochody spadają o połowe co. Bez benefitów praktycznie nie mozliwe byłoby dla takiej pary miec dziecko. Dzięki nim ten spadek dochodó (choc wciąż ma miejsce) jest łagodniejszy i nie odstrasza do posiadania potomstwa.

Widze tu analogie z Polską. Tzn mam nadzieje, ze tak jest, bo w sumie dokońca to nie wiem. Pare, jak oboje pracuja, stac na wynajęcie mieszkania ale juz nie moga sobie pozwolić na dzieco bo automatycznie dochody spadają o połowe i pojawiają sie kłopoty. Jakas zapomoga na to dziecko sprawiłaby, że ten spadek nie byłby tak drastyczny, co za tym idzie dziecko nie byłoby koncem świata dla nich.

Tak to widze. Jak pisze u nas się to sprawdza (szczególnie, co podkreślam wsród Polaków i Polek, bo porzadny Angol ma na to wyjebane) i dzieki temu przeciętna Polka na wyspach ma między dwójką a trójką dzieci, a przeciętna Polksa w kraju międz 0 a 1 dzieckiem. Taka róznica, a przeciez społeczeństwo to samo.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 29 paź 2015, 20:09

Nie każdy płacący podatek dochodowy ma dzieci. A Państwo ma interes w tym, żeby ludzie je robili, więc wspiera tą postawę.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 29 paź 2015, 20:09

Ej chłopaki w tv wasza premier wywiaduje się z Kraśko, a wy wolicie dyskutować na forum?

Miło się słucha pani premier. W ciągu 10 minut tylko 50 razy powiedziała PiS, Kaczyński. :mrgreen:

Awatar użytkownika
myhalek_acm
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 29 paź 2015, 20:10

To nie moja premier. Ogolnie chrzanić demokracje :P Ja tam czekam powrót króla jak Braun.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2444
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 29 paź 2015, 20:12

masacra pisze:Ja juz 3 albo 4 lata temu spierałem się tu z Kluchmannem o zasadności takich projektów jak ten 500+ argumentując, że tak fatalny przyrost demograficzny zmusza do radykalnym posunięć.
Nie pamiętam dokładnie kiedy to było, ale chodziło chyba o nieco inny pomysł autorstwa profesora Rybińskiego, który proponował 1000 PLN na każde dziecko. :) Uważałem to za pomysł poroniony, ale jak o tym przypominasz to warto wspomnieć o pewnej rzeczy, którą ten projekt zakładał. Chodzi oczywiście o waloryzację tych datków. Nie jest tajemnicą, że istnieje coś takiego jak inflacja i nie trzeba być wielkim matematykiem, by wiedzieć, że w przypadku stosowania waloryzacji bez której projekt nie ma sensu, jego koszty nominalne w ciągu kilku lat na skutek zjawiska procentu składanego znacząco wzrosną. Zwłaszcza w przypadku, gdy będzie spełniał swoja funkcję i dzietność faktycznie ulegnie poprawie. Koszty bardzo łatwo mogą wymknąć się spod kontroli i mam wrażenie, że autorzy takich pomysłów nie do końca zdają sobie z tego sprawę. Ewentualne późniejsze wycofanie się z tego projektu, gdy już zostanie wprowadzony będzie prawie niemożliwe, bo ten kto to zrobi stanie się politycznym trupem. Ot, taki kolejny finansowy rak, którego nikt nie ma odwagi ruszyć podobnie jak przywilejów kilku grup zawodowych.

Innym tematem są pomysły drastycznego obniżenia cen mieszkań. Choć nie znam szczegółów tego projektu śmierdzi mi tu niezrozumieniem przyczyn, dla których te ceny wzrosły w tak krótkim czasie do tak chorego poziomu.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1683

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 29 paź 2015, 20:15

myhalek_acm pisze:Ja tam czekam powrót króla jak Braun.
To może Jarosław I :P
Tylko odrazu problemy z następcą :angry2:

Awatar użytkownika
myhalek_acm
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 29 paź 2015, 20:16

Źle zrozumiałes. w Anglii dla zarabiających najmniej nie jest trudno wynając sobie dom jesli oboje pracują. W Momencie pojawienia się dziecka automatycznie jedna osoba przestaje pracować i dochody spadają o połowe co. Bez benefitów praktycznie nie mozliwe byłoby dla takiej pary miec dziecko. Dzięki nim ten spadek dochodó (choc wciąż ma miejsce) jest łagodniejszy i nie odstrasza do posiadania potomstwa.

Widze tu analogie z Polską. Tzn mam nadzieje, ze tak jest, bo w sumie dokońca to nie wiem. Pare, jak oboje pracuja, stac na wynajęcie mieszkania ale juz nie moga sobie pozwolić na dzieco bo automatycznie dochody spadają o połowe i pojawiają sie kłopoty. Jakas zapomoga na to dziecko sprawiłaby, że ten spadek nie byłby tak drastyczny, co za tym idzie dziecko nie byłoby koncem świata dla nich.

Tak to widze. Jak pisze u nas się to sprawdza (szczególnie, co podkreślam wsród Polaków i Polek, bo porzadny Angol ma na to wyjebane) i dzieki temu przeciętna Polka na wyspach ma między dwójką a trójką dzieci, a przeciętna Polksa w kraju międz 0 a 1 dzieckiem. Taka róznica, a przeciez społeczeństwo to samo.
Po raz kolejny powtarzam. Zlikwidować podatek dochodowy. I masz to samo a nie wymaga generujacego kosztow dodatkowych molocha urzedniczego ktory to bedzie rozdysponowywyal. Ojciec badz matka w takim zestawie odprowadza wiecej w podatku dochodowym niż ten zasilek jest warty.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2015, 20:18 przez myhalek_acm, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 29 paź 2015, 20:17

Kamil232 pisze:Nie każdy płacący podatek dochodowy ma dzieci. A Państwo ma interes w tym, żeby ludzie je robili, więc wspiera tą postawę.

Awatar użytkownika
myhalek_acm
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 29 paź 2015, 20:20

To żaden argument. Bo wiekszosc te dzieci podobno chce a nie może bo nie ma kasy.. A podatek dochodowy to zwykle zlodziejstwo. Jak wam za malo kasy pazerni socjalisci to Vat podwyzscie.

Pis pokazuje ze jest doglebnie etatystyczna partią. Nowe zapmogi to nowe miejsca pracy dla sitwy generujacej potencjalnych wyborcow. Pieprzone gowno bedzie sie tak ciagnac i ciagnac w nieskonczonosc.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 29 paź 2015, 20:22

Może wiekszość chce ale nie wszyscy mogą np. pederaści. Swoją drogą oni powinni płacić wyższe podatki z tego względu. Żadnego z nich pożytku dla państwa w przyszłości.

Awatar użytkownika
myhalek_acm
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 29 paź 2015, 20:23

Ehh te mityczne panstwo. Panstwo jest dla ludzi a nie ludzie dla panstwa. Ja nie jestem jakas dojna krowa zeby mnie caly czas obarczac nowymi daninami bo jakas bozena spod czestochowy nie ma na pieluszki.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2444
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 29 paź 2015, 20:24

Przecież likwidacja podatku dochodowego w obecnych warunkach jest utopią. Żeby to było realne bez bankructwa trzeba zmienić lub zlikwidować połowę ustaw.

Dla mnie w tym wszystkim problem jest inny. PiS czy jakakolwiek inna partia rządząca powinna zacząć od zmniejszania wydatków Państwa a jednocześnie od realizacji programu mającego na celu wzrost przychodów budżetowych. Jakiekolwiek rozdawnictwo powinno być odroczone w czasie a mam wrażenie, że jest ono w tym wszystkim najważniejsze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”