Niemcy - Transfery (zbiorczy) - Strona 39

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga, 2. Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
kama_reda
Rodowity Bawarczyk
Reputacja: 0

Re: Niemcy - Transfery (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kama_reda » 02 sty 2009, 18:24

cru pisze:Ribery bedzie mial duzy dylemat - walczyc z Hoffenheim o mistrzostwo Bundesligi, czy tez uczestniczyc w Gran Derby Europa. Nie zazdroszcze ciezkiej decyzji :/
Ribery będzie miał duży dylemat - osiągnąć coś w europejskich pucharach w barwach Bayernu, czy może lepiej odpaść z Realem w 1/8 finału LM.

A na poważnie, Ribery nie będzie miał żadnego dylematu, bo do żadnego transferu nie dojdzie. Przynajmniej do lata 2010 roku. Stawiam na to własne lewe jajo oraz dwa samochody sąsiadów.

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 02 sty 2009, 18:29

kama_reda pisze:osiągnąć coś w europejskich pucharach w barwach Bayernu
:lol2:

IMO Ribery jeszcze ze dwa sezony pogra z ogórkami w Bundeslidze, a później odejdzie do jakiegoś dużego klubu, niekoniecznie do Realu.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 02 sty 2009, 18:49

Akarin pisze: Nie mówię wam, że HSG by przejechało po całej La Liga.
Po prostu śmierzy mnie niedoceniamie drużyny, która pod wzgledem statystyk jest obecnie w czołówce Europy.
Myślę, że taka polemika nie ma sensu. Tak samo np Milan miałby niezwykle ciężko w Anglii... Każda liga ma swój styl i zespoły grające tam są do niego przyzwyczajone. Nie można tak o na luzie przestawić się, bo na to potrzeba czasu. Wczoraj oglądałem na C+ wywiad z Lotioną trenerem Deportivo i on powiedział, że w tamtym roku opracował i grał taktyką tą samą jak dziś, ale jego zespół potrzebował czasu, aby zaskoczyło...
brylancik pisze:IMO Ribery jeszcze ze dwa sezony pogra z ogórkami w Bundeslidze, a później odejdzie do jakiegoś dużego klubu, niekoniecznie do Realu.
To akurat jest pewne. Dużo zależy od jego żony muzułmanki, gdyż sam Franck powiedział, że z nią omawia każdy transfer, gdyż pragnie aby jego rodzina czuła się dobrze w danym kraju. Bayern to klasowa drużyna, ale nie ma co ukrywać, że jeżeli Ribery chce osiągnąć bardzo dużo to musi brać po uwagę zmianę barw. Ale to melodia przyszłości, bo wszyscy w Monachium mówią, że dziś nie ma mowy o jakimkolwiek transferze.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 02 sty 2009, 21:07

Akarin pisze:Mogliby sie zmierzyć z Realem. Chętnie bym zobaczył jak Wieśniaki grają z Królewskimi. I wygrywają (...)
Nie mówię wam, że HSG by przejechało po całej La Liga.
Po prostu śmierzy mnie niedoceniamie drużyny, która pod wzgledem statystyk jest obecnie w czołówce Europy.

Zobaczymy jak ten Real Ramosa sie rozwinie. Wtedy bedziemy mogli podyskutować. I żeby TSG trafiło w LM w przyszłym roku na Real. Real Ramosa, bo wierze, że Juande pociągnie trochę ten wózek.
To ironia czy dowód że nie jesteś zaślepiony? :P

Jakieś pół roku temu słyszałem że Bundesliga jest już na równi czy tam pół małego palca za Serie A więc kto wie...

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 02 sty 2009, 21:30

Ode mnie?

W życiu. Ja przez cały czas powtarzam, że Bundesliga sie rozwija i jest na dobrej drodze do stania sie 4 naprawdę mocną ligą w Europie.

Cieżkie?
Nie.

Awatar użytkownika
Metal
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Metal » 02 sty 2009, 21:36

bartbuks pisze:To akurat jest pewne. Dużo zależy od jego żony muzułmanki, gdyż sam Franck powiedział, że z nią omawia każdy transfer, gdyż pragnie aby jego rodzina czuła się dobrze w danym kraju.
:lol: Mam się śmiać czy płakać. Ribery gra w klubie który może wygrać LM i dlaczego miałby odchodzić do wielkiego Realu który nawet z 3 ligowcem nie potrafi sobie poradzić. Ta cała gadka o jego odejściu jest zbędna, a na widok newsów 'szanownej' Marcy doprowadza mnie do łez (oczywiście łez ze śmiechu).
bartbuks pisze:Bayern to klasowa drużyna, ale nie ma co ukrywać, że jeżeli Ribery chce osiągnąć bardzo dużo to musi brać po uwagę zmianę barw. Ale to melodia przyszłości, bo wszyscy w Monachium mówią, że dziś nie ma mowy o jakimkolwiek transferze.
Bardzo dużo to on może i w Bayernie osiągnąć. W ogóle denerwuje mnie to, że wiele osób nie docenia potęgi FCB, szczególnie kibice Realu którzy to już chyba mają jakiś kompleks bo gdy te dwie drużyny się spotykają to odpada zazwyczaj Real, a o ich wspaniałym bilansie w Monachium nawet nie będę wspomniał.

Dziwi mnie to, że śmiejecie się Hoffenheim. Na dzień dzisiejszy postawiłbym na nich w meczu z Realem. Oni mają to coś czego Królweskim brakuje, a mianowicie - wolę walki. To, że 'Wieśniaki' nie mają wielkiej historii nie oznacza że nie potrafią grać w piłkę. Historia wielkiej Barcy też nie jest zbyt 'podniecająca', a w 2 ostatnich latach nic nie osiągnęli tak jak Hoffenheim. Oczywiście nie porównuje tych dwóch drużyn, ale nie ma co się oszukiwać, że Niemiecka drużyna jest w stanie wygrać z Realem.

Bundesliga jest bardzo mocną ligą i powiedzcie mi w czym odstaje od La Ligi? Ile tych wielkich klasowych drużyn gra w Hiszpanii? 3? 4? Chodzi mi o klasę światową, bo dobrych drużyn tam nie brakuje tak samo jak w Niemczech.

A wracając do sprawy Ribery'ego o Francuz osiągnie dużo więcej w Bayenie niż w Realu.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 02 sty 2009, 21:56

Metal pisze:Ribery gra w klubie który może wygrać LM i dlaczego miałby odchodzić do wielkiego Realu który nawet z 3 ligowcem nie potrafi sobie poradzić.
Grubo.
Metal pisze:W ogóle denerwuje mnie to, że wiele osób nie docenia potęgi FCB
Jest na to rada. Niech Bayern zacznie osiągać lepsze wyniki w Europie to szacunek wróci. Bundesliga jest słabsza od wielkiej trójki dlatego wyniki Bawarczyków na rodzimym podwórku są bagatelizowane. Poniekąd słusznie moim zdaniem bo z kim tak naprawdę macie tam rywalizować? Bayern powinien wygrywać w Niemczech rok w rok. Dla mnie każde inne rozstrzygnięcie to niespodzianka.
Metal pisze:chyba mają jakiś kompleks bo gdy te dwie drużyny się spotykają to odpada zazwyczaj Real, a o ich wspaniałym bilansie w Monachium nawet nie będę wspomniał.
Tylko co to ma do rzeczy?
Metal pisze:Dziwi mnie to, że śmiejecie się Hoffenheim. Na dzień dzisiejszy postawiłbym na nich w meczu z Realem. Oni mają to coś czego Królweskim brakuje, a mianowicie - wolę walki.
Pudło. Realowi można sporo zarzucić, ale woli walki to akurat im zazwyczaj nie brakuje. Niekiedy wręcz wolą walki nadrabiają pewne braki w grze.
Metal pisze:Historia wielkiej Barcy też nie jest zbyt 'podniecająca', a w 2 ostatnich latach nic nie osiągnęli tak jak Hoffenheim. Oczywiście nie porównuje tych dwóch drużyn
:lol2:
Skoro nie porównujesz to po co takie... zestawienie?
Metal pisze:Ile tych wielkich klasowych drużyn gra w Hiszpanii?
Trudno policzyć bo to są już operacje na dużych liczbach, ale chyba nie pomylę się za bardzo pisząc, że tych wielkich drużyn w Hiszpanii jest mniej więcej 4-5 razy tyle co w Niemczech.
Metal pisze:A wracając do sprawy Ribery'ego o Francuz osiągnie dużo więcej w Bayenie niż w Realu.
To się okaże. Ocenić to należałoby przez pryzmat Ligi Mistrzów.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 02 sty 2009, 22:11

Bundesliga jest bardzo mocną ligą i powiedzcie mi w czym odstaje od La Ligi? Ile tych wielkich klasowych drużyn gra w Hiszpanii? 3? 4? Chodzi mi o klasę światową, bo dobrych drużyn tam nie brakuje tak samo jak w Niemczech.
:smile2:

Przepraszamy że nie szanujemy Bundesligi, ale może to wynika z tego że niemieckie zespoły zazwyczaj odpadają w fazie grupowej Ligi mistrzów i ciężko w europie je w ogóle zauważyć. :P
Zresztą jakoś ciężko mi docenić takie gwiazdy jak Klose, Petric czy inny Helmes gdy po włoskich boiskach biegają Del Piero, Kaka, Ibrahimovic, Mutu, Totti.... a po Hiszpańskich Eto'o, Villa, Van Nistelrooy czy inny Aguero :wink:

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 02 sty 2009, 22:36

W Bundeslidze jest Bayern i dlugo nic. To cos podobnie jak we Francji z Lyonem. Chociaz osobiscie lubie ogladac Bundeslige, to do czolowych 3 lig sporo jej jednak brakuje.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 02 sty 2009, 23:00

Metal pisze:
bartbuks pisze:To akurat jest pewne. Dużo zależy od jego żony muzułmanki, gdyż sam Franck powiedział, że z nią omawia każdy transfer, gdyż pragnie aby jego rodzina czuła się dobrze w danym kraju.
:lol: Mam się śmiać czy płakać. Ribery gra w klubie który może wygrać LM i dlaczego miałby odchodzić do wielkiego Realu który nawet z 3 ligowcem nie potrafi sobie poradzić. Ta cała gadka o jego odejściu jest zbędna, a na widok newsów 'szanownej' Marcy doprowadza mnie do łez (oczywiście łez ze śmiechu).
Zaraz zaraz. Kto tu ma płakać ??? Wybacz, ale chyba bezgraniczne przywiązanie do barw klubowych Ci przyćmiło realia. Tak samo Real zawodzi jak i Bayern, bo co jak co, ale nie takiego scenariusza się spodziewano w Bawarii. Raczej lider z dużą przewagą był prany pod uwagę. Proszę Cię, ale na dzień dzisiejszy to Liga Mistrzów z Realem jest bardziej atrakcyjna niż z Bayernem - oczywiście nie ujmując im tradycji, wyników i ambitnych planów.

Niestety problem polega na tym, że dla wielu piłkarzy gra w Niemczech nie jest takim wyzwaniem jak Hiszpania czy Anglia. Bayern musi budować potęgę na piłkarzach mniej wybitnych i życzę mu szczerze sukcesów...

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 02 sty 2009, 23:31

bartekbuks pisze:Bayern musi budować potęgę na piłkarzach mniej wybitnych i życzę mu szczerze sukcesów...
Heh, dobre. Wiadomo, że dla topowych zawodników Bundesliga jest zdecydowanie mniej atrakcyjna niż Premiership, Serie A czy Primiera Division i poziomem sporo od tych lig odstaje, ale bez przesady. Ribery to obecnie jeden z lepszych skrzydłowych globu, a taki Diego, Lahm, Toni czy Adler spokojnie znaleźliby miejsca w praktycznie każdym liczącym się klubie Europy.

Poza tym, nie wiem jak można pisać, że CL z Realem jest bardziej atrakcyjna niż z Bayernem. Każdy wielki klub jest od siebie inny, wnosi do tych rozgrywek coś od siebie. Sory, ale to bije trochę zestawieniem ze sobą Milanu i Sparty Pragi, a nie Bayernu z Realem.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 03 sty 2009, 0:59

olson pisze:
bartekbuks pisze:Bayern musi budować potęgę na piłkarzach mniej wybitnych i życzę mu szczerze sukcesów...
Heh, dobre. Wiadomo, że dla topowych zawodników Bundesliga jest zdecydowanie mniej atrakcyjna niż Premiership, Serie A czy Primiera Division i poziomem sporo od tych lig odstaje, ale bez przesady. Ribery to obecnie jeden z lepszych skrzydłowych globu, a taki Diego, Lahm, Toni czy Adler spokojnie znaleźliby miejsca w praktycznie każdym liczącym się klubie Europy.

Poza tym, nie wiem jak można pisać, że CL z Realem jest bardziej atrakcyjna niż z Bayernem. Każdy wielki klub jest od siebie inny, wnosi do tych rozgrywek coś od siebie. Sory, ale to bije trochę zestawieniem ze sobą Milanu i Sparty Pragi, a nie Bayernu z Realem.
Zgadzam się co do Riberego, Diego czy Toniego. Ale sam przyznaj, że Bayern na przełomie dekady miał bardziej gwiazdorską ekipę niż teraz. Chodzi mi o to, że Bayern może sobie pozwolić na 3 -4 światowej klasy piłkarzy, a nie jak kiedyś gdzie był i Effenberg, Elber, Scholl, Basler, Matheus, Kuffour, Kanh, Jeremies... Wtedy każdy z nich miałby miejsce w mocnej ekipie z Hiszpanii czy Anglii. Nie chodzi o atrakcyjność, bo jak pisałem wyżej każda liga jest specyficzna i ma swój styl. Nie ma co porównywać ich bo to bez sensu. Mecz Aston Villa - Porsmouth może być 10 X bardziej emocjonujący niż niejeden mecz na szczycie w Serie A lub La Liga. Zostańmy przy tym, że Bayern potrzebuje czasu, aby odbudować swoją potęgę w Europie. A jak wiadomo czasami łatwiej to zrobić mając lidera jak Franck plus solidny taktycznie team niż posiadając kilka indywidualności z zapędami gwiazdorskimi.

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 03 sty 2009, 1:14

Wiadomo, wtedy było więcej gwiazd ogólnie w lidze niemieckiej, nie tylko w Bayernie. Tylko spójrz, że osiągnięcia niemieckich drużyn różniły się od obecnych diametralnie. Przecież w ciągu sześciu bodajże lat w finale CL grały cztery niemiecki zespoły (2x Bayern, BVB i Bayer). A teraz? Bayern wychodzi z grupy, a dalej wielkie nic. Nawet trzech zespołów nie ma w fazie grupowej (w sumie to może i dobrze, bo w obecnej dyspozycji Schalke skompromitowałoby się nawet z Clujem). Podupadła cała potęga ligi niemieckiej, nie inaczej stało się z Bayernem. Sprowadzane są zagraniczne gwiazdy, ale to raczej zawodnicy na dorobku, aniżeli już z wielkimi sukcesami. No, ale mam nadzieję, że wszystko pójdzie zgodnie z planem tzn. Bayern powróci na stałe do czołówki europejskiej piłki, a poziom Bundesligi cały czas będzie piął się w górę. Przesłanki ku temu niewątpliwie są, ale żeby osiągnąć cel potrzeba na pewno dużo pracy i lat, szczególnie w drugim przypadku.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 176

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 03 sty 2009, 9:56

Mentor pisze:
Metal pisze:Ile tych wielkich klasowych drużyn gra w Hiszpanii?
Trudno policzyć bo to są już operacje na dużych liczbach, ale chyba nie pomylę się za bardzo pisząc, że tych wielkich drużyn w Hiszpanii jest mniej więcej 4-5 razy tyle co w Niemczech.
No teraz Ty przegiąłeś. Jeśli Wy uważacie, że w Niemczech wielka jest tylko jedna drużyna (a nawet RealFan odmawia jej wielkości - patrz dyskusja w temacie Arsenalu), to ja Ci powiem, że w Hiszpanii wielkie są tylko Real i Barcelona. A stosując kryterium (znów RealFana, bo on tu najwięcej dyskutował w tej mierze) historii, tradycji, kibiców, powiedziałbym, że żadne Atletico, Valencia czy Sevilla nie są większe od HSV Hamburg, Borussii Dortmund czy Borussii Moenchengladbach. Wskazać choćby statystyki zwycięstw w pucharach :?: Owszem, tym wymienionym niemieckim drużynom nie wiedzie się może ostatnio w europejskich pucharach, ale to samo można by powiedzieć o Realu. I co, odmówimy mu w związku z tym wielkości? Więc co o niej decyduje w takim razie :?: I jakież to są te "wielkie" hiszpańskie kluby że jest ich 4-5 razy więcej od niemieckich :?:
Mentor pisze:takim tuzom jak Bielefeld, Kolonia, Wolfsburg czy Karlsruher. Niewątpliwie są gotowi do starć z najlepszymi.
Jakoś te "tuzy" z Wolfsburga potrafiły wygrać swoją grupę w Pucharze UEFA Grupę, w której grał w końcu "tylko" Milan. Rzeczywiście cieniasy.
RealFan pisze:trzy, ale rywale byli mozna powiedziec mocni. w koncu zenit nie jest druzyna nie majaca argumentow w ofensywie, valencia rowniez ma kilku wysokiej klasy atakujacych i bramki strzelac potrafi. a real wcale nie mial najsilniejszego zestawienia obrony.
Po trzech meczach oceniasz tendencję? No no :lol: Zenit jest drużyną grającą z 2-3 razy gorzej niż w zeszłym sezonie, a o wyczynach ich ofensywy świadczą choćby mecze z BATE Borysów. A poza tym - chyba znasz powiedzenie, że same nazwiska nie grają? A Hoffenheim gra całą drużyną, drużyną, w której nieznane są nazwiska (bo w końcu co Wam mówią tacy piłkarze jak Obasi, Ba czy Ibisevic), ale która jest za to świetnie zorganizowana jako ekipa. Ekipa potrafiąca postawić Bayernowi wyższą poprzeczkę niż wielokorotny mistrz Francji kilka dni później.

EOT z mojej strony, bo i tak Was pewnie nic nie przekona. Do momentu w którym Bayern znów wylosuje i wyeliminuje drużynę z Hiszpanii.

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 03 sty 2009, 10:10

Trzeba, wiec jasno powiedziec, ze Bundesliga jest na takim samym poziomie, co La Liga. Co tam, ze maja w LM dalej tylko jedna druzyne.

Wiadomo, ze kibice tej ligi beda jej bronic, ale fakty sa niestety takie, ze znacznie odstaje od 3 czolowych lig. Fakty mowia same za siebie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”