Tour De France - Strona 40

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6712

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 lip 2022, 10:40

Akurat teraz jesteśmy trochę w czasach właśnie przed Postalowych, jest wielu świetnych kolarzy (Tadej, Jonas, WvA, MvdP, Remco) którzy lubią i potrafią robić show plus często wyskakują jak królik z kapelusza kolarze z drugiego czy trzeciego rzędu robiący kosmiczne cyferki.

Oby chłopaki nie skończyli jak bohaterowie naszego dzieciństwa :D

krzysiu
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 151

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzysiu » 22 lip 2022, 10:59

No pieknie się oglądało dopoki sie czlowiek nie dowiedział ze to wszystko kłamstwo. Ale oglądało sie pieknie ataki itd. Wiadomo każdy brał wiec byli najlepsi w gronie dopingowiczów

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8762
Kontakt:

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 lip 2022, 11:08

krzysiu pisze:
22 lip 2022, 10:59
No pieknie się oglądało dopoki sie czlowiek nie dowiedział ze to wszystko kłamstwo. Ale oglądało sie pieknie ataki itd. Wiadomo każdy brał wiec byli najlepsi w gronie dopingowiczów
A dziś masz pewność, że czołówka jest czysta? Może przecież być identycznie jak wcześniej, czyli potrafią perfekcyjnie maskować, laboratoria zawodników lepsze od tych wada ;)

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 847

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 22 lip 2022, 11:19

Wy wierzycie że kolarze są czyści? to prawie jak wierzyć w świetego Mikołaja normalny człowiek nie jest w stanie wytrzymać takich obciążeń jakie muszą znosić kolarze czy chociażby sztangiści bez dopingu. Fizycznie poprostu niewykonalne
Ostatnio zmieniony 22 lip 2022, 11:19 przez BadBoy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8762
Kontakt:

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 lip 2022, 11:21

BadBoy pisze:
22 lip 2022, 11:19
Wy wierzycie że kolaże są czyści?
BadBoy pisze:
22 lip 2022, 11:19
znosić kolaże
Błagam, kolarstwo = kolarze.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 847

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 22 lip 2022, 11:23

Promil w dupie, słownik nie poprawił

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 lip 2022, 11:25

To że oni biorą to jest dla wszystkich oczywiste. Cały sport zawodowy bierze a czołówka amatorskiego nawet bardziej.

Mi bardziej chodziło żeby nie skończyli jak Pantani (ćpun), Armstrong (kozioł ofiarny, wymazany z historii kolarstwa) czy Ullrich (alkoholik z depresją).

krzysiu
Kapitan
Kapitan

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzysiu » 22 lip 2022, 12:22

Pewnie w jakimś stopniu biorą skoro Pogacar robił lepsze wyniki na niektórych etapach pod gorę od dopingowiczów ale co zostaje, wierzyc w uczciwośc ;) To oni będą żyli z tym wszystkim co doping w ich organizmach zrobi :)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 lip 2022, 13:12

W kolarstwie wszyscy biorą, wystarczy przeanalizować wyniki Bahrainu przed i po nalocie.

W innych sportach też biorą, problem jest taki że w niektórych dyscyplinach doping jest zamiatany pod dywan. W piłce nożnej na przykład. Albo w tenisie, ostatnio poszła plota że tenisiści wybierają sobie miejsce i czas kontroli. Już nie pamiętam który to Francuz (Pinot?) stwierdził, że w kolarstwie to jest automatyczny DNF.

A potem łatka kolarstwa jako brudnego sportu :wink: Albo z Rosjan po jednym dokumencie zrobiono oszustów gdzie cały świat tak robi :rotfl4:

Ja po prostu zaakceptowałem że doping zawsze jest obecny. To też nie jest tak, że wszyscy mają równe szanse (bo jednak doping nie na każdego działa tak samo) ale nie mam na to wpływu więc cieszę się tym co mam bo kolarstwo lubię.

krzysiu
Kapitan
Kapitan

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzysiu » 22 lip 2022, 13:38

No i tak jak ktos ma talent wiekszy to doping go jescze bardziej podniesie. Niektórych nie podniesie

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 lip 2022, 14:22

No właśnie to nie działa tak jak byśmy chcieli że każdemu daje 10% mocy. Stymulanty, może. Nie działają na każdego tak samo ale margines zysku/straty jest niski.

EPO tworzyło nowych kolarzy. Jak ktoś miał wysokie parametry (jak Fignon czy LeMond) to dawało mało, jak ktoś był przeciętny ale miał predyspozycje do EPO to windowało w kosmos. Riis najlepszym przykładem. On trafił do peletonu dzięki Fignonowi jako niezły pomocnik, Francuz twierdził, że gdyby ktoś mu powiedział że Duńczyk wygra TdF to by go wyśmiał. Ale EPO to zrobiło. To tak jakby nagle Pogaćar i Vinigor zaczęli tracić w górach grube minuty na rzecz swoich pomocników.

Dlatego starzy mistrzowie szybko pokończyli kariery bo wiedzieli że nie mają szans konkurować z nową formą dopingu. Pałeczkę pierwszeństwa przejął pewien Hiszpan który rok wcześniej do LeMonda stracił 13 minut a który pracował ze świetnym lekarzem Francesco Conconim i jego asystentem Michelem Ferrarim...

PS Dla zainteresowanych tematem proponuję prześwietlić listę klientów Conconiego i np porównać dorobek medalowy Włoch na zimowych igrzyskach olimpijskich :D

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 167
Kibicuję: England

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 01 lip 2023, 14:31

Zaczął się Tour i jak zawsze będę oglądał. W ostatnich latach kibicuję Pogacarowi, który charakterem, walecznością bezkompromisową, nie zawsze roztropną, pisz wymaluj przypomina mi mojego kolarskiego idola, Grega Lemonda. Gdy go oglądam, przypominają mi się lata 80, najlepsze lata kolarstwa, przed erą EPO i ścisłej specjalizacji. Pogacar, tak jak wielcy mistrzowie tamtego okresu, nie boi się startów w klasykach brukowych, wygrał w tym roku legendarny Ronde Van Vlaanderen, we wspaniałym stylu, czym niebywale mi zaimponował.
Oczywiście sama technika jazdy jest dziś inna niż w XX wieku- miękkie przełożenia, szybsza kadencja (te kołowrotki, które wprowadził Armstrong, a do perfekcji doprowadził Froome), ale ten kozacki styl jazdy Tadeja mocno tamte czasy przypomina.

krzysiu
Kapitan
Kapitan

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzysiu » 01 lip 2023, 14:32

Tylko niestety nie ma pewności ze taka jazda,tempo jest czyste :(

Awatar użytkownika
Sinik1988
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 99

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sinik1988 » 01 lip 2023, 14:35

Ja również oglądam :)

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2803
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 01 lip 2023, 14:40

A ja jestem za Van Aertem :) Żeby jak najwięcej etapów wygrał.

Za dużo niestety pewnie nie obejrzę, ale może jakieś skróty no i będę rywalizację śledziła :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”