Niemcy - Transfery (zbiorczy) - Strona 40

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga, 2. Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2410
Kontakt:

Re: Niemcy - Transfery (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 03 sty 2009, 11:40

tu nawet nie chodzi o samych wielkich, ale o silne zespoly.

dobra gra w bundeslidze to nie jest zaden wielki wyczyn i dopiero europa (liga mistrzow a nie tam puchar uefa) zweryfikuje ile znaczy hoffenheim. tak jak weryfikuje inne zespoly.

na papierze druzyny niemieckie z hiszpanskimi szkoda w ogole porownywac.

poza tym w owej dyskusji napisalem, ze bayern jest wielkim klubem. napisalem tylko, ze sa kluby wieksze od bayernu co powinno byc oczywiste.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 03 sty 2009, 11:55

Michał M pisze:... powiedziałbym, że żadne Atletico, Valencia czy Sevilla nie są większe od HSV Hamburg, Borussii Dortmund czy Borussii Moenchengladbach.

Zapomniałeś dorzucić 4 krotnego mistrza Niemiec i zdobywcy PZP Werderu Brema. Temat raczej o transferach i czy się to komuś podoba czy nie Bundesliga po 2000 którymś roku zaczęła odczuwać kryzys, a teraz odbudowuje się. We wcześniejszych latach była naprawdę bardzo silna - jeżeli pamiętacie to. Jak Bayern w LM jechał na San Siro albo Old Trafford to były mecze. Borussia Dortmund wywalczyła przecież LM i to tak z zaskoczenia - Juventus zawitał do Monachium tylko na spacerek, a Ridle i Ricken zdemolowali ich. Kaiserslautern jako beniaminek zdobył mistrza. Tak więc nie ma co gdybać tylko trzeba poczekać i zobaczymy co zwojują Niemcy.
RealFan pisze:na papierze druzyny niemieckie z hiszpanskimi szkoda w ogole porownywac
Na papierze Grecy nie mieli prawa zdobyć ME, Porto LM, a Saragossa w tamtym roku spaść z La Liga...

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2410
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 03 sty 2009, 12:09

bartbuks pisze:Na papierze Grecy nie mieli prawa zdobyć ME, Porto LM, a Saragossa w tamtym roku spaść z La Liga...
a czy niemieskie druzyny klubowe sa tak dobrze zorganizowane taktycznie jak grecy czy porto? :P nie sa co widac po wynikach w lidze.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 03 sty 2009, 12:12

RealFan pisze:
bartbuks pisze:Na papierze Grecy nie mieli prawa zdobyć ME, Porto LM, a Saragossa w tamtym roku spaść z La Liga...
a czy niemieskie druzyny klubowe sa tak dobrze zorganizowane taktycznie jak grecy czy porto? :P nie sa co widac po wynikach w lidze.
Hmmm, myślę że polemika na ten temat nie ma sensu... niech każdy zostanie przy swoich argumentach :P

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 03 sty 2009, 13:08

Michał M pisze:No teraz Ty przegiąłeś. Jeśli Wy uważacie, że w Niemczech wielka jest tylko jedna drużyna (a nawet RealFan odmawia jej wielkości - patrz dyskusja w temacie Arsenalu), to ja Ci powiem, że w Hiszpanii wielkie są tylko Real i Barcelona. A stosując kryterium (znów RealFana, bo on tu najwięcej dyskutował w tej mierze) historii, tradycji, kibiców, powiedziałbym, że żadne Atletico, Valencia czy Sevilla nie są większe od HSV Hamburg, Borussii Dortmund czy Borussii Moenchengladbach. Wskazać choćby statystyki zwycięstw w pucharach :?: Owszem, tym wymienionym niemieckim drużynom nie wiedzie się może ostatnio w europejskich pucharach, ale to samo można by powiedzieć o Realu. I co, odmówimy mu w związku z tym wielkości? Więc co o niej decyduje w takim razie :?: I jakież to są te "wielkie" hiszpańskie kluby że jest ich 4-5 razy więcej od niemieckich :?:
Historia jest fajna i ważna, ale oceniając aktualny stan rzeczy trzeba się skupić na tym co jest a nie na tym co było. Niepotrzebny tutaj żaden wywód. Obecnie niemieckie drużyny (poza Bayernem) nic nie znaczą w Lidze Mistrzów i tyle. Źle mówię? Wskaż błąd.
Michał M pisze:Jakoś te "tuzy" z Wolfsburga potrafiły wygrać swoją grupę w Pucharze UEFA Grupę, w której grał w końcu "tylko" Milan. Rzeczywiście cieniasy.
Jeżeli mówimy o drużynach największego formatu to przez pryzmat Ligi Mistrzów a nie Pucharu UEFA.

Do Bayernu nic nie mam i traktuję Bawarczyków jako zespół z najwyższej półki. Tej samej co Real jeżeli o to Wam chodzi (ktoś coś wspominał o jakichś kompleksach). Swoją teorię na temat tego dlaczego niektórzy Was lekceważą wyłożyłem wcześniej co nie znaczy, że jestem jej zwolennikiem. Największym problemem Bayernu jest gra w słabszej lidze. Mistrzostwo Anglii, Włoch czy Hiszpanii ma większy prestiż w Europie dlatego najlepszym klubom z tych krajów nikt nie odmawia wielkości. Bayern musi się bardziej napracować.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 176

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 03 sty 2009, 13:18

RealFan pisze:poza tym w owej dyskusji napisalem, ze bayern jest wielkim klubem. napisalem tylko, ze sa kluby wieksze od bayernu co powinno byc oczywiste.
Chyba dla Ciebie. bo dla innych jakoś nie (i nie mówię tylko o zwolennikach Bawarczyków :] - patrz post Mentora wyżej). Wspominałeś przykładowo o historii czy tradycji, a zapomniałeś, że np. Bayern jest w gronie czterech drużyn, które zdobyły europejski triplet (PM/LM, PZP i P. UEFA) przed skasowaniem PZP, za to Real już na przykład nie (mimo, że 2 razy grali w finale PZP)...I co, może w takim razie to my mamy się uważać za większych od Realu? :>

Kończąc dyskusję - to że w tej chwili w Europie są silniejsze drużyny od Bayernu jak Barcelona czy Manchester (choć z pewnością nie Real), nie znaczy że kluby te są "większe" od niemieckiej Gwiazdy Południa. Jesteśmy na równym poziomie z nimi czy komuś się to podoba czy nie. Co zresztą zupelnie słusznie potwierdził Franck Ribery w wywiadzie, który wywołał całą dyskusję.
Mentor pisze:Historia jest fajna i ważna, ale oceniając aktualny stan rzeczy trzeba się skupić na tym co jest a nie na tym co było. Niepotrzebny tutaj żaden wywód. Obecnie niemieckie drużyny (poza Bayernem) nic nie znaczą w Lidze Mistrzów i tyle. Źle mówię? Wskaż błąd.
Nie, teraz mówisz dobrze. Ale wlaśnie to jest różnica między wielkością i siłą. Obecnie z niemieckich drużyn silny jest Bayern. zaś inne tradycyjne drużyny niemieckie jak Dortmund czy HSV są od nas słabsze. Jednak nie odmawiam im wielkości, bo mają swoją tradycję i historię i w każdej chwili mogą te role się odwrócić - może przyjść jakiś fajny sponsor do BVB, klub kupić świetnych zawodników i znów stać się silny. Ale nawet jeśli nie stanie się silny, ciągle będzie wielki. To jest dla mnie ta różnica.

I na takiej samej zasadzie, my, zwolennicy BL, możemy twierdzić, że Hoffenheim, który absolutnie nie jest i długo nie będzie wielkim klubem, mógłby stawić czoło Realowi, będącemu obecnie w słabszej dyspozycji. Ot, cała filozofia.

Żeby w końcu coś napisać w temacie - oficjalna strona Bayernu potwierdziła fakt porozumienia się z Ivicą Oliciem. Chorwat przejdzie do Bayernu latem na zasadzie wolnego transferu z HSV.

Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 03 sty 2009, 13:55

W zeszłym sezonie Bayern grał w pucharze UEFA (którego nie zdobył, mimo że był murowanym faworytem). Przez połowę tej rundy grał padlinę (Werder zabawił się w Monachium wbijając Bawarczykom 5 bramek w 70 minut), już mieli zwalniać Klinsiego. A tu teraz głosy jaki to Bayern silny. A wielki jak Real i Barcelona. Grubo

Tego Realu ja bym na Waszym miejscu tak nie lekceważył.

Awatar użytkownika
przembal
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: przembal » 03 sty 2009, 14:25

zawsze mnie smiesza te kłótnie na temat: ktora liga silniejsza, ktory klub jest najlepszy itd.

Niezaprzeczalnym faktem jest ze Bayern to absolutna europejska czolowka, nie ma wielu klubow ktore na lamach historii odniosly wiecej sukcesow w europie. Co do obecnej sily Bayernu - coz moga wygrac z kazdym lub przegrac z kazdym. Nie bylo by dla mnie niespodzianki gdyby odpadli ze Sportingiem( w co jednak watpie) i gdyby wygrali cala Lige Mistrzow. Jesli patrzymy tylko na puchary europejskie i tylko w tym sezonie to Bayern wg statystyki powinien wygrac LM najwiecej punktow w grupie z wszystkich druzyn itd. Statystyka nie gra i wcale to nie odzwierciedla sily Bayernu. A patrzac wstecz Real od kilku lat jest cieniem samego siebie i jakos nikt ich nie przekresla ich wielkosc. Mowi sie tylko ze to spiaca potega mogaca w kazdej chwil sie przebudzic czy cos w tym stylu.

Liga niemiecka nie oplywa w luksusy jezeli chodzi o znanych pilkarzy ale jest liga na ktora przychodzi najwiecejkibicow i w ktorej pada najwiecej bramek sposrod czolowych lig europejskich. jest to liga ktora przyjemnie sie oglada praktycznie w kazdym meczu sa bramki i jest stosunkowo malo przerw w grze. A wlasnie teraz w czasach kryzysu finansowego moze gwaltownie wzrosnac jej znaczenie poniewaz DFB nie przyznaje koncesji na granie w lidze kluba z nie jasna sytuacja finansowa wiec BL i niemieckie druzyny nie boja sie kryzysu finansowego w przeciwiestwie do np Liverpoolu

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 615
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 03 sty 2009, 15:10

A propos transferów - bo temat ten tego właśnie dotyczy - i wspominanego tu ostatnio wielokrotnie Hoffenheim:
http://www.transfermarkt.de/de/news/244 ... 2010-.html

News jest z 10. grudnia. Nie wiem, czy tylko ja to przegapiłem, ale Timo - po nieudanej przygodzie z Valencią i rozwiązaniu kontraktu z hiszpańskim klubem - podpisał kontrakt właśnie z rewelacyjnym beniaminkiem. To dość ciekawy transfer, były zawodnik Vfb powinien być dużym wzmocnieniem. Aczkolwiek na oficjalnej stronie klubu nazwisko Hildebranda w kadrze nie figuruje.

Oficjalna strona Bayernu donosi zaś, że zawodnikami klubu są już Olić i Donovan. I, jeśli dobrze zrozumiałem, z drużyną nie trenuje Poldi. Podobnoe z powodu grypy...

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 03 sty 2009, 15:35

Michał M pisze:Ale wlaśnie to jest różnica między wielkością i siłą. Obecnie z niemieckich drużyn silny jest Bayern. zaś inne tradycyjne drużyny niemieckie jak Dortmund czy HSV są od nas słabsze. Jednak nie odmawiam im wielkości, bo mają swoją tradycję i historię i w każdej chwili mogą te role się odwrócić - może przyjść jakiś fajny sponsor do BVB, klub kupić świetnych zawodników i znów stać się silny. Ale nawet jeśli nie stanie się silny, ciągle będzie wielki. To jest dla mnie ta różnica
Idąc tym tropem to Bayern za 20 lat gdy od 10 będzie grał w jakiejś okręgowej lidze niemieckiej też będzie wg ciebie uważany wielki klub. Dla mnie nie, dla mnie będzie miał wielką historię ale nie będzie wielki bo będzie na dnie. O choćby jak Nottingham Forest który jak dla mnie z wielkości nic nie ma. Kiedyś miał, a dziś jest na dnie. Tak samo Dortmund ani tym bardziej HSV (ostatni sukces to Puchar Ligi w 2003r, wcześniej w... 1987 Puchar Niemiec. Faktycznie wielki klub z bogatą historią :roll: ) obecnie nie mają nic wspólnego z wielkością a mówienie że do kogoś może przyjść jakiś sponsor jest co najmniej dziwne bo do każdego klubu może przyjść, do Nottingham też :)
I te kluby (prócz obecnego Bayernu, no chyba że tego z przyszłości :P ) różni to od Realu że ten mimo też nienajlepszej gry w europejskich pucharach wciąż jest na topie w swojej lidze (jednej z najsilniejszych na świecie!) i odnosi tam sukcesy więc może być uważany za wielki a puchary tego nie przekreślają. To że jeszcze oprócz sukcesów dodatkowo marketing go nadmuchuje to inna sprawa.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 176

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 05 sty 2009, 8:17

10 pisze:News jest z 10. grudnia. Nie wiem, czy tylko ja to przegapiłem, ale Timo - po nieudanej przygodzie z Valencią i rozwiązaniu kontraktu z hiszpańskim klubem - podpisał kontrakt właśnie z rewelacyjnym beniaminkiem. To dość ciekawy transfer, były zawodnik Vfb powinien być dużym wzmocnieniem. Aczkolwiek na oficjalnej stronie klubu nazwisko Hildebranda w kadrze nie figuruje.
Hildebrand jest już zawodnikiem Hoffenheim - nie wiem, czemu ich oficjalna strona tego jeszcze nie pokazuje, może po prostu jakiś informatyk z ich strony zaspał :P W sumie nasza strona też nie pokazywała od razu w dniu 1 czy 2 stycznia, że Donovan jest w naszej kadrze. A Kicker już wykazuje Hildebranda w kadrze beniaminka (i czterech innych bramkarzy też :shock: ).
http://www.kicker.de/news/fussball/bund ... aviindex/1
10 pisze:Oficjalna strona Bayernu donosi zaś, że zawodnikami klubu są już Olić i Donovan. I, jeśli dobrze zrozumiałem, z drużyną nie trenuje Poldi. Podobnoe z powodu grypy...
Olic będzie u nas grał od 1 lipca, jak wcześniej pisałem. Donovan póki co jest na wypożyczeniu do 15 marca (coś a'la Beckham w Milanie), co będzie dalej, zależeć będzie głównie od jego dyspozycji. Co do Poldiego to ma przylecieć na obóz treningowy do Dubaju jutro...

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 08 sty 2009, 12:23

http://www.pilka.pl/podolski-chce-do-[u]barcelony[/u]-lub-koln

Bo chce częściej grać...
:lol:

Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 12 sty 2009, 19:33

Kevin Prince Boateng został wypozyczony do BVB do konca sezonu z opcja pierwokupu :) Mysle ze bardzo dobre posuniecie ze strony Zorca, oby jeszcze Klopp poradzil sobie z trudnym charakterem 21-latka :)

aha, no i Kruska zostal sprzedany za okolo 500 - 750 tysięcy euro do Fc Brugge ( a przed sezonem mowili ze Real go chcial wypozyczyc na rok 8) )

Panie Zorc, gdzie ten obiecany nowy napastnik jak sie pytam ?!

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 12 sty 2009, 21:05

rebuzz pisze:Kevin Prince Boateng został wypozyczony do BVB do konca sezonu z opcja pierwokupu :) Mysle ze bardzo dobre posuniecie ze strony Zorca, oby jeszcze Klopp poradzil sobie z trudnym charakterem 21-latka :)

aha, no i Kruska zostal sprzedany za okolo 500 - 750 tysięcy euro do Fc Brugge ( a przed sezonem mowili ze Real go chcial wypozyczyc na rok 8) )

Panie Zorc, gdzie ten obiecany nowy napastnik jak sie pytam ?!
Strasznie przereklamowany zawodnik moim zdaniem. Co prawda młody...
Jakby go na dm-a definitywnie przesunąć, to może coś jeszcze z niego będzie.
Generalnie do składu i tak się nie przebije, nie jest lepszy ani od Tingi, ani Kehla, ani allroundera Kringe.

Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 12 sty 2009, 21:34

10 pisze: Generalnie do składu i tak się nie przebije, nie jest lepszy ani od Tingi, ani Kehla, ani allroundera Kringe.
Kringe ? ... no wez mnie nie dobijaj, od czasow Herthy co prawda Boatenga w akcji nie widzialem ale chyba az tak zle nie moze byc ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”