Bayern Monachium (zbiorczy) - Strona 399

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 165

Re: Bayern Monachium (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 02 maja 2015, 7:43

Bundesliga dla nas już nie ma znaczenia. Dzisiaj jak ugramy remis, to wszystko.

Co do "rezerwowego" składu, to razem z ekipą pojechali dwaj amatorzy : Rico Strieder i Lukas Goertler. Jedenastkę obstawiam taką:

Neuer - Weiser, Martinez, Dante, Rode - Lahm, Schweinsteiger,Gaudino - Goetze - Pizarro, Kurt

Martinez ma pomoć dostać jakieś minuty, lepiej żeby zagrał od początku, potem może zmienić go Benatia.
Schweini musi się rozegrać, podobnie jak Lahm (choć Philippa zmieniłbym w drugiej połowie np. Rafinhą), Pizarro też może nie dać rady całego meczu, ale w ataku musi ktoś grać (innych alternatyw nie ma, stąd Goertler, który jest napastnikiem - Strieder to DM, mogący też grać na środku obrony). Dałbym odpocząć Bernatowi, Xabi Alonso i Thiago, jeśli będzie taka możliwość.

Pisałem wcześniej, że najlepiej byłoby dać walkower :P

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2420

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 02 maja 2015, 8:09

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 02 maja 2015, 8:44

League pisze:
Raczej fake. Wiadomość z wczoraj i żadna poważna gazeta nic nie wspomina? Zresztą nie sądzę, żeby Xhaka chciałby przychodzić na rezerwowego, jak gdzie indziej może grać w podstawowym składzie ;)

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2420

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 02 maja 2015, 17:35

Obrazek

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6213
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 02 maja 2015, 17:40

Kurs na Bayern 3.10 :whistle:

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 02 maja 2015, 18:21

W zeszłym tygodniu debiutował Kurt, teraz Strieder (kapitan rezerw Bayernu). Co tu się wyrabia na koniec sezonu... ;)

No i powrót Martineza - ciekawe jak zagra po 9 miesiącach przerwy? Może uda się jeszcze zobaczyć wymarzony środek obrony bawarskiej w tym sezonie (Benatia - Martinez -Boateng). Jakby takim trio można byłoby zagrać na MSN w środę :P Ale to pewnie mrzonka, Javi chyba nie jest jeszcze zdolny do gry na takim poziomie...

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 03 maja 2015, 15:52

https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphot ... 6154_o.jpg

I wszystko jasne :)

Mimo wszystko moim zdaniem lepiej nie ryzykować z jego występem w środę. Mam nadzieję, że lekarze podadzą stricte obiektywną diagnozę.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2402
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 03 maja 2015, 16:22

A jakie jest ryzyko? Lewandowski ma taką kontuzję, że albo ta maska go dobrze chroni albo nie. Jak chroni dobrze to może grać, jeśli nie to nie zagra do końca sezonu.

Ja trzymam kciuki żeby zagrał i strzelił Barcelonie cztery bramki... albo pięć. Jak nastrzelał swego czasu Realowi to teraz pora na Barcę!

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 03 maja 2015, 17:18

Ryzyko (z tego co czytam) nie dotyczy kości, lecz mózgu. Po wstrząśnieniu musi być wlaściwy odpoczynek, który może różnie trwać w zależności od tego co się danemu pacjentowi wydarzyło. A przed tym żadna maska nie uchroni.

Nie miałbym oczywyście nic przeciwko takiemu scenariuszowi bramkowemu, jednak trzeba mieć na względzie, że niezależnie od faktu występu czy nie, Lewy w 100% sił nie będzie (np. pojedynki główkowe).

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 04 maja 2015, 9:20

Aker pisze:Sory za post pod postem, ale mam coś Michał dla Ciebie, moje autorskie nagranie z ostatniego meczu Bayernu, pierwsze 20 sekund można sobie odpuścić ;)

http://www33.zippyshare.com/v/k4XwO41N/file.html
Dzięki, dopiero miałem okazję ściągnąć ;)

To jest zawsze świetne, mam nadzieję, że jeszcze w tym sezonie Stephan Lehmann będzie mógł tak zakrzyczeć :)

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 04 maja 2015, 17:44

Całe szczęście, że z Robercikriem nie jest tak źle jak przypuszczano. Kiedy usłyszałem o złamanej szczęce to przypomniałem sobie moją pijacką eskapade i rekonwalescencję szczeny z nią związaną. Po cichu liczyłem, że będzie gotów na początek przyszłego sezonu.
A tu taki psikus :D Nawet Kluchman wywołuje go do pierwszego meczu z Barcą.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 07 maja 2015, 12:00

Po wczorajszym meczu w zasadzie sezon dla Bayernu dobiega końca. Oczywiście nikt nie składa broni i na wtorkowy rewanż przygotujemy wszystkie siły, jednak nie oszukujmy się, szanse awansu do finału LM są minimalne. Bundesliga już rozstrzygnięta, można traktować ją spacerkowo - jedyne w zasadzie co zostało możliwe do osiągnięcia, to rekord straconych bramek (aktualnie 15, rekord - Bayernu sprzed dwóch lat - to 18).

Daleki jestem od wieszania psów tak na drużynie jak i na trenerze. Guardiola wycisnął z aktualnej kadry to co się dało, piłkarze - może z małymi wyjątkami - też raczej nie zagrali gorzej niż mogli, biorąc pod uwagę takie aspekty jak kontuzje, powroty po kontuzjach, czy zwyczajny brak formy. To oczywiście nie usprawiedliwia rezultatu i niezależnie od tego, jak silną mamy obecnie kadrę, rodzi pytanie o przyszłość tej ekipy. Tym bardziej, że odnoszę wrażenie, że niektórzy zawodnicy, jak choćby Lahm czy Schweinsteiger, swój zenit osiągnęli w latach 2013 i 2014 i teraz będzie to już mniejsza lub większa równia pochyła w dół. Xabi Alonso (wczorajszy występ oceniałbym mimo wszystko dość wysoko) też już młodszy nie będzie, a zdrowie Ribery'ego pozostawia bardzo dużo do życzenia, skoro uraz kostki z Donieckiem miał wyeliminować go na kilka dni, a spowodował praktycznie koniec sezonu. Nieco inaczej mam nadzieję będzie wyglądała sytuacja z Robbenem, który do momentu kontuzji grał najlepszy sezon w swojej karierze, a później miał po prostu ogromnego pecha (nieodpowiednie rozgrzanie się? bo jak inaczej tłumaczyć uraz w łydce bez kontaktu z przeciwnikiem?). Także na Arjena z pewnością będziemy mogli jakiś czas jeszcze liczyć, jednak pozostała czwórka naszych "oldies" to gracze, których za niedługo trzeba będzie już zastępować.

Na szczęście wygląda na to, że nasi włodarze też to dostrzegają. Sport Bild plotkuje już, że szukamy środkowego pomocnika, skrzydłowego, ewentualnie też napastnika i prawego obrońcy. Pozycje dobrze zdiagnozowane, oczywiście pytanie kto na nie ma przyjść. Trzeba dobrze przypatrzyć się kadrze, czy nie wymaga ewentualnego przewietrzenia (Pizarro na pewno, może Dante, być może też rzeczoni "oldies", z których najpoważniejszym kandydatem do odejścia jest Schweinsteiger, Alonso odejdzie zapewnie za rok czyli po zakończeniu kontraktu, spodziewam się pozostania Lahma będącego kapitanem i Ribery'ego, choć raczej w opcji rezerwowego, taką jak kiedyś pełnił Mehmet Scholl). Liczę też na dobry okres przygotowawczy i - oby - mniej kontuzji. Jesteśmy nadal w czubie klubów europejskich i celem powinno być co najmniej utrzymanie się w nim. A Guardiola - przed którym zapewne ostatni sezon w Monachium - z pewnością będzie jeszcze bardziej zmotywowany, żeby zakończyć go zdobyciem Pucharu Mistrzów.

blackmore
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 163

Post Wyświetl pojedynczy post autor: blackmore » 07 maja 2015, 12:02

Michał M pisze:z których najpoważniejszym kandydatem do odejścia jest Schweinsteiger,
A to mnie zaskoczyłeś, bo myślałem, ze Schweinsteiger to na Alianz Arena pogra do końca swojej kariery. Jakieś konkrety? Pojawiły się oferty z danych klubów bądź sam piłkarz/działacze Bayernu napomknęli o potencjalnym transferze?

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 07 maja 2015, 12:10

Sytuacja Schweinsteigera jest taka, że ma kontrakt do 2016 r. Rummenigge powiedział, że z Bastianem usiądziemy i przedłużymy kontrakt, JEŻELI on sam będzie tego chciał. To już daje do myślenia. Do tego Bastian zawsze wspominał, że chciałby kiedyś spróbować swoich sił zagranicą (faworyt Premier League, chyba że dopiero na koniec kariery, wtedy jakieś USA czy emiraty). Jest postacią medialną i na pewno znakomicie odnajdzie się w innym kraju (do tego dodajmy związek z Aną Ivanovic). Poza tym, jest podejrzenie, że Schweni nie pasuje Guardioli do koncepcji pomocy - jak przychodzi co do czego, to Xabi Alonso pełni rolę szefa pomocy, a nie Bastian (jak wczoraj). Oczywiście, nie wiadomo, jak długo Guardiola będzie trenerem w Monachium (obstawiam jeszcze rok) i czy rzeczywiście jest tu coś na rzeczy.

Schweinsteiger jest - można już to tak określić - jedną z legend Bayernu i nikt go nie będzie wypychał, wręcz przeciwnie (tym bardziej, że jako rodowity Bawarczyk jest jedną z twarzy klubu). Ale sam może zdecydować, że pora jednak zmienić otoczenie. Z tym, że pytanie czy już teraz czy jednak nie po EURO, na które pojedzie jako kapitan reprezentacji Niemiec? Trudno przewidzieć, jednak na chwilę obecną nie byłbym pewny, że będzie grał u nas do końca kariery, chyba, że zgodzi się w pewnym momencie na zmianę roli w postaci uzupełnienia składu - co jest raczej wątpliwe.

Mam nadzieję, że nie prześpimy momentu zmiany pałeczki i powolnego zastępowania naszych zasłużonych graczy. Nie chciałbym, żeby Bayern wylądował potem jak Milan (bez urazy milaniści, ale chyba wiecie o co mi chodzi) ;)

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2240
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 07 maja 2015, 12:16

Nie ma sie co stresowac Michał.W przeciwienstwie do Milanu,w Bayernie maja zdrowe finanse,nie maja problemu z wydawaniem pieniedzy na zaowdnikow,przeważnie trafiaja z transferami,a i zarządzający Bayernem maja leb na karku.
Na pewno bedzie jakis sezon przejściowy,ale daleki jestem od stwierdzenia,ze bedzie taka zapasc jak w Milanie.

Licze,ze na Audi cup przyjedzie Milan i sie wybiore bo fajna okazja zobaczyć moje dwie ulubione druzyny.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”