ARGENTYNA - MŚ 2018 - Strona 5

Wojtekb
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 580

ARGENTYNA - MŚ 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wojtekb » 23 maja 2018, 15:19

Salas11 pisze:
Wojtekb pisze: Messiemu brakuje fantazji, duszy, szaleństwa?
Tak, w szczególności tego trzeciego. Ale jestem świadom że dla fana Barcelony wszystko co zrobi Messi jest genialne dlatego nie zamierzam brnąć w tą dyskusję bo jedynie stracę czas.
Wojtekb pisze: Messi co mecz zakłada siatki i sombrera, wychodzi z piłką przyklejoną do nogi z niemożliwych sytuacji, w tłoku w ułamku sekundy otoczony trzema rywalami rzuca prostopadłą piłkę, której prawie żaden inny zawodnik nie umiałby posłać w Fifie w trybie treningu. Do tego od 20-25 metra jest śmiertelnym zagrożeniem bo z tej odległości potrafi strzelić z dowolnej pozycji. Sprowadzić umiejętności Messiego do tego, że doskonale opanował podstawy futbolu, bo nie robi ruletek jest szalonym uproszczeniem. Messi ma niemniejszy repertuar zagrań niż Ronaldinho, Zlatan czy Neymar.
Ochłoń. Może i oglądam mecze Barcelony od wielkiego dzwonu, ale w jego prime timie widziałem dostatecznie wiele razy by wiedzieć co piszę. I nie, Messi nie ma takiego repertuaru zagrań jak Ronaldinho czy Zlatan. Czemu? Bo by grać tak jak oni trzeba być czasem pierdolniętym a Messi nie jest pierdolnięty. Messi to Messi. Tylko i aż.
Czyli:
* Ronaldinho kapkujący nad rywalem albo odgrywający piętą - szaleństwo, radość z gry
* Zlatan strzelający bramkę z karata - szaleństwo, radość z gry
* Messi zakładający dwie siatki pod rząd, albo rzucający prostopadłą piłkę na centymetry spomiędzy 3 zawodników - podstawy futbolu
Dobrze zrozumiałem?

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

ARGENTYNA - MŚ 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 23 maja 2018, 15:42

Jako psychofan messiego zgodze sie z tymi okrrslajacaymi go jak pragmatyka w kontrze do romantykow futbolu w osobach dinho czy neymara. Choc oni to akurat nie sa jakies ekstremalne przypadki jak jakies denilsony i robinha, bo ney i ronnie do swoich popisow gole i asysty dopisywali seriami. Leo rzeczywiscie nie ma takiego arsenalu zagran jak dinho czy zlatan - ogladalem 99% jego meczow i przekladanki, krzyzaka czy flipflapa nie zrobil nigdy, rulete z trzy razy w zyciu. Przewaga messiego jest gdzie indziej - w rzeczach teoretycznie najprostszych, tam gdzie czolowi zawodnicy zaliczaja kiksy przy przyjeciach, podaja za plecy, strzelaja w trybuny on jest praktycznie bezbledny. Zaluje ze odszedl neymar, bo na zasadzie przeciwienstw uzupelniali sie idealnie.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

ARGENTYNA - MŚ 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 23 maja 2018, 15:48

Wojtekb pisze: Dobrze zrozumiałem?
Nie, nie zrozumiałeś niestety ani słowa bo zestawiasz zagrania wymagające znakomitej techniki z zakładaniem tunelu czy rzuceniem prostopadłej piłki. Zagrać piłkę na centymetr to i De La Pena czy Carrick potrafili. Założenie tunelu też nie wymaga Bóg wie jakiego kunsztu, dzieci na orlikach to potrafią. Nie potrafią za to zrobić przeplatanki a'la Ronaldo (tego prawdziwego) czy rulety a'la Zidane nie mówiąc już o strzelaniu z przewrotki z 30 metrów. Czaisz różnicę? To właśnie różni podstawy futbolu od zagrań level hard czy jak kto woli - tylko dla orłów.

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 208

ARGENTYNA - MŚ 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 23 maja 2018, 15:49

Tak w kwestii boiskowych wariatów to pamiętacie Rene "El Loco" Higuitę? :D

Wojtekb
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

ARGENTYNA - MŚ 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wojtekb » 23 maja 2018, 15:52

Salas11 pisze:
Wojtekb pisze: Dobrze zrozumiałem?
Nie, nie zrozumiałeś niestety ani słowa bo zestawiasz zagrania wymagające znakomitej techniki z zakładaniem tunelu czy rzuceniem prostopadłej piłki. Zagrać piłkę na centymetr to i De La Pena czy Carrick potrafili. Założenie tunelu też nie wymaga Bóg wie jakiego kunsztu, dzieci na orlikach to potrafią. Nie potrafią za to zrobić przeplatanki a'la Ronaldo (tego prawdziwego) czy rulety a'la Zidane nie mówiąc już o strzelaniu z przewrotki z 30 metrów. Czaisz różnicę? To właśnie różni podstawy futbolu od zagrań level hard czy jak kto woli - tylko dla orłów.
Jeżeli uważasz, że zrobienie rulety to zagranie level hard tylko dla orłów, a zagranie idealnej piłki na nos spomiędzy tłumu piłkarzy to podstawy futbolu, no to faktycznie - nic nie zrozumiałem. Inaczej patrzymy na piłkę.

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

ARGENTYNA - MŚ 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 23 maja 2018, 15:57

Ja to wyjaśnię inaczej. Messi zagrywa genialnie piłkę, gdy trzeba ją genialnie zagrać, gdy przynosi to wymierne korzyści. Taki Ronaldinho robi to dla zabawy. To by wyjaśnić o co mi chodziło z tym, że u jednego widać radość z gry - z samej gry, z samej zabawy piłką, nie tylko z tego, że walczy dla swojej drużyny. Argentyńczyk uprawia sztukę dla efektu i nie ryzykuje tak często, Brazylijczyk uprawiał niejednokrotnie sztukę dla sztuki w taki sposób, że człowiek nie myślał nawet o ryzyku. Dlatego wspomniałem Higuitę, bo jest doskonałym przykładem - a dokładniej jego Kopnięcie Skorpiona podczas bronienia bramki. Rzecz z punktu widzenia boiskowej arytmetyki bezsensowna, za to ile frajdy, niczym wyjęte żywcem z Kapitana Tsubasy. Messi takie piłki na nos spomiędzy tłumu piłkarzy zagrywa doskonale i stosując najefektywniejszą drogę. Ronaldinho zagrywał je jakby od niechcenia i dokładając sobie dodatkową frajdę z zagrania. Dlatego też Messi w większym stopniu wykorzystał swój talent niż Ronaldinho - chociaż ten drugi więcej w piłce zdobył.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

ARGENTYNA - MŚ 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 23 maja 2018, 16:14

Wojtekb pisze: Inaczej patrzymy na piłkę
Przedstawię Ci to na podstawie pewnego zjawiska, może wtedy załapiesz.

Zdarzenie - Ronaldo strzela w pełnym wyskoku z przewrotki
Reakcja - Ale zajebał ale tam powinien ktoś stać a nie stał, wtedy nawet by nie strzelił

Zdarzenie - Messi strzela bramkę z 20 metrów półgórną piłkę tuż przy słupku
Reakcja - Geniusz! GOAT hurr durr...

Zdarzenie - Asensio strzela Barcelonie bramkę w samo okienko
Reakcja - Ale jebnął, fajny z niego grajek będzie

Zdarzenie - Messi robi sobie slalom przed własnym polem karnym między ofensywnymi (!) graczami (Betisu? Nie pamiętam) w końcówce meczu przy stanie bodaj 4:0 czy 5:0.

Reakcja - Ależ to genialnie zrobił, nikt by tak nie potrafił! Hurr durr...

Czemu to piszę? By pokazać jak interpretacja danego zagrania zależy od tego czy się komuś kibicuje czy nie. I tak jak pisałem wcześniej, fani Messiego na siłę będą doszukiwać się geniuszu przy każdym jego kontakcie z piłką. Czemu tak się dzieje nie wiem. Wydaje mi się że powinno być wręcz odwrotnie i jako że widzieli setki udanych zagrań, dryblingów czy wiązań butów w wykonaniu Argentyńczyka, powinni być wobec niego bardziej krytyczni bo wiedzą najlepiej na co go tak naprawdę stać.

Tyle z mojej strony. Tak jak wspomniałem, nie zamierzam brnąć w tą dyskusję dalej bo nie ma sensu.

Wojtekb
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

ARGENTYNA - MŚ 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wojtekb » 23 maja 2018, 16:30

Ale mnie nie interesuje co na temat zagrań Messiego mają do powiedzenia fani Messiego. Nie wiem też jak się mają do tego bramki Asensio. Do czego zmierzam to to, że nazywanie popisów Messiego podstawami futbolu opanowanymi do perfekcji w opozycji do tego co robili Ronaldinho i Ibra jest dziwne. Redukowanie oceny czyjegoś wachlarza zagrań do:
* robi dużo sztuczek - wielki repertuar, czerpie radość z gry
* nie robi sztuczek - robot
to jest jakaś sztuczna dychotomia.

Messi regularnie wykonuje bardzo trudne zagrania z chirurgiczną precyzją. Ujmowanie mu fantazji czy "duszy" bo nie robi po nich salta to wąskie patrzenie na piłkę. Sam z resztą napisałeś wcześniej coś w stylu, ze "piłkę na centymetr to potrafił zagrać nawet Carrick". No to jak Messi, napastnik, umie robić rzeczy jakie robił jeden z najlepszych rozgrywających ostatniego pokolenia, to chyba o jego repertuarze zagrań świadczy na plus.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

ARGENTYNA - MŚ 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 23 maja 2018, 17:13

Salas11, ale z tym pisaniem, ze ruleta albo przekladanka to zagrania o najwyzszej trudnosci to poleciales :P

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

ARGENTYNA - MŚ 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 23 maja 2018, 17:29

Bo są. Np taki Perisic co zawsze niesamowicie mnie bawi robi przekładankę zawsze tak samo. Lewa, prawa i zejście do lewej nogi. Oczywiście nikt się już na to nie nabiera ale nieważne. Więcej przełożeń nie zrobi bo najpewniej by się zaplątał i sam dobrze o tym wie. A wykonać ruletę, mam na myśli pełną ruletę z zachowaniem tempa akcji a nie jakiegoś połamańca potrafi bardzo niewielu graczy. Zresztą gdyby te zagrania były takie proste, byłyby stosowane częściej i przez większą liczbę graczy. Łatwo się jednak przy tym ośmieszyć czego jeszcze w ManUnited doświadczył Cristiano Ronaldo więc to nie taka prosta sprawa.

Samuel Eto'o
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 26

ARGENTYNA - MŚ 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuel Eto'o » 24 maja 2018, 1:41

Argentyńska federacja AFA poinformowała, że Sergio Romero nie zagra na mundialu.

To efekt kontuzji prawego kolana, której nabawił się w środę. Wszystko wskazuje na to, że Romero będzie musiał przejść operację.

http://www.afa.com.ar/9763/sergio-romero-lesionado

No to Argentyna ma problem.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

ARGENTYNA - MŚ 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 25 maja 2018, 18:51

Slodka jest retoryka moody'ego. Regularne jechanie repry Argentyny, ktora przeciez na papierze wyglada calkiem dobrze. Jezeli odpadna to bedzie pisal, ze Messi mial za slabych partnerow, a jezeli jakims cudem wygraja, to napisze, ze Messi geniusz, bo wygral z cieniasami w skladzie. Win win situation. Maly spryciarz.

A tak w ogole kibicowanie Argentynie przez 99% kibicow Barcelony jest totalnie chore. Najglupszy fanbase ever.

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

ARGENTYNA - MŚ 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 25 maja 2018, 18:53

Na papierze ma dobrą ofensywę. Za to tylko na papierze. Argentyna grywała też bez Messiego i wtedy był straszny zjazd w dół. Bez Messiego Argentyna wpada w kompletną przeciętność mimo tych nazwisk z przodu. Messi wznosi kadrę na wyższy poziom i ciągnie ten wózek. Piszę to jako osoba, która nie kibicuje Barcelonie, Argentynie czy Messiemu :D

Awatar użytkownika
fillion
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1140
Kibicuję: FC Barcelona Holandia

ARGENTYNA - MŚ 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fillion » 25 maja 2018, 21:21

Dr.Football1 pisze: Slodka jest retoryka moody'ego. Regularne jechanie repry Argentyny, ktora przeciez na papierze wyglada calkiem dobrze. Jezeli odpadna to bedzie pisal, ze Messi mial za slabych partnerow, a jezeli jakims cudem wygraja, to napisze, ze Messi geniusz, bo wygral z cieniasami w skladzie. Win win situation. Maly spryciarz.

A tak w ogole kibicowanie Argentynie przez 99% kibicow Barcelony jest totalnie chore. Najglupszy fanbase ever.
dorownuje mu fanbase Ronaldo i kibicowanie Portugalii.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

ARGENTYNA - MŚ 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 25 maja 2018, 21:23

fillion pisze: dorownuje mu fanbase Ronaldo i kibicowanie Portugalii.
No wlasnie nie. O ile jestem 100% antimadridista, to akurat nie widze tego w bialej/gorszej czesci Madrytu.

Kibice Barcelony to jednak wyjatkowe retardy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „GRUPA D: Argentyna, Islandia, Chorwacja, Nigeria (MŚ 2018)”