Mistrzostwa forum w szachach 2025 - Strona 5

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.
Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 193

Mistrzostwa forum w szachach 2025

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 06 lut 2025, 19:07

Ok. Zatem wszystko już wiemy w kwestii grupy B. Nie będzie pata, O to tabela końcowa:

1. Cement 4 6 (428)
2. DDK 4 4 (261)
3. gumi2006 4 2 (234)

----------------------------------------------------------------------------------

Zatem Cement i DDK witam was obu w półfinale.

Gumi a Tobie dziękuję za udział w turnieju. Myślę że mimo odpadnięcia i tak powalczyłeś. Ja za niecałe pół godziny gram mój dwumecz z venomikiem więc niewykluczone że przybijemy sobie wtedy piątkę jako dwaj wyeliminowani w grupie gracze :wink:

@Cement @DDK @gumi2006

Awatar użytkownika
gumi2006
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 24

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gumi2006 » 06 lut 2025, 19:42

Cement wycisnął mnie jak cytrynę. Szczególnie mam tu na myśli drugą partie, ponieważ pierwsza zakończyła się zanim się na dobre zaczęła. Co ciekawe doliczyłem wariant, w którym po wymianie hetmanów oddaje skoczka za wieżę (doprowadzając do prawie równej pozycji), niestety dla mnie Cement ów Hetmana umieścił na innym polu i ja ten pomysł z miejsca porzuciłem :angry2: Druga partia to już dużo (bardzo dużo :P ) myślenia na dość małej przestrzeni i fatalny błąd (a dokładniej mówiąc skuteczne odwrócenie mojej uwagi przez Cementa), który skończył mój udział w turnieju. Po tym jak zdobyłem piona przewagi liczyłem na minimum remis.

Dzięki wielkie za grę i powodzenia dalej!

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 06 lut 2025, 20:31

Leszek - venomik - R

https://lichess.org/A2Vzq2RM/white#0

venomik(Z) - Leszek

https://lichess.org/fBkdc8ro/black#0
------------------------------------------------------------------------------------------

W pierwszej partii przez mniej więcej połowę trwania mimo wszystko czułem się że jestem nieco bardziej w defensywie niż rywal. Ostatecznie w którymś momencie venomik chyba jednak razem ze mną zatracił się w wymianach co wyprowadziło rywalizację na nieco mniej zbadane terytorium, wyrównało batalię. Finalnie gdy były te moje szachy damką to znów ta presja czasu, powtórzenie sekwencji i remis.

W drugiej nieco za szybko pozwoliłem z kolei ja na jakieś takie mniej zbadane terytorium bliżej mojej bramki. Był moment gdy wydawało się że w drugiej z rzędu partii uda mi się jako tako wyjść z opresji, ale finalnie od pierwszego błędu powodującego za duże straty w pionach potem już venomik mnie pod tym kątem dopadł na całej linii co przesądziło temat.

Gratuluje rywalowi i wiadomo też że żegnam się już z turniejem jako uczestnik. Zostaje już tylko Leszek jako prowadzący.

Uaktualniona tabela grupy A.

1. venomik 3 5 (374)
2. Samuraj 3 3 (292)
3. Leszek 4 2 (210)

Zatem już wiadomo że venomik i Samuraj wchodzą do półfinału. Natomiast jeszcze nie wiadomo tak na 100% kto z którego miejsca bo została im jeszcze jedna partia do rozegrania.

venomik - Samuraj

I to będzie zarazem ostatnia partia całej fazy grupowej. Jak venomik wygra albo zremisuje to wyjdzie z 1 miejsca. Jak wygra Samuraj to w ruch pójdzie liczydło bo wówczas WR zdecyduje kto z którego miejsca :) A to ma znaczenie w półfinałach pary utworzą się na krzyż więc to będzie tak czy inaczej ważna partia :wink:

Gratuluje raz jeszcze @venomik i czekam też na rozegranie waszej ostatniej partii z @Samuraj

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 86

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 06 lut 2025, 21:22

Venomik-Samuraj (Z)

https://lichess.org/4aykDEo3OPb8

Rewanż się udał i udało mi się wygrać. Udało się jakoś przejąć kontrolę nad planszą i kontrolować przebieg partii. Znając życie bym znowu przewagę spieprzył jak w pierwszym pojedynku z Venomikiem, ale tym razem rywal poddał się wcześniej, chociaż trzeba przyznać, że przewaga wieży była by trudniejsza do odrobienia.

Dzięki za meczyk.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 06 lut 2025, 22:36

Ostateczne tabela grupy A:

1. Samuraj 4 5 (464)
2. venomik 4 5 (402)
3. Leszek 4 2 (210)

Zatem jednak. Ta ostatnia partia zmieniła kolejność z której awansowali gracze w grupie A bo gdy stawką jest to czy to jest 1 czy 2 miejsce to przy równej liczbie punktów i w sytuacji gdy partie bezpośrednie też nam nie wyłoniły (mieli 1-1) no to decyduje po prostu WR bo nie ma sensu zarządzać między nimi dodatkowej partii skoro oba miejsca są biorące do półfinału.

Czyli jednak to @Samuraj rzutem na taśmę wychodzi z pierwszego miejsca. Ale obu jeszcze raz gratuluje: Samuraj i venomik

Samuraj chciał rewanżu na Kręcinie i dostanie bo już wiadomo że pary półfinałowe na krzyż 1A - 2B i 1B - 2A to będą naturalnie rywalizację Samuraja z DDK oraz Cementa z venomikiem.

Ogłaszam jednak przerwę techniczną w rozgrywkach, max do 24 godzin. Jutro po pracy zrobię ostatni instruktaż przed startem półfinałów a także dwaj zwycięzcy grup czyli Samuraj i Cement muszą podjąć ważną decyzję przed startem półfinałów, ale o tym już na privie :wink:

@venomik @DDK @Cement

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 06 lut 2025, 23:16

Leszek pisze:
06 lut 2025, 20:31
W pierwszej partii przez mniej więcej połowę trwania mimo wszystko czułem się że jestem nieco bardziej w defensywie niż rywal. Ostatecznie w którymś momencie venomik chyba jednak razem ze mną zatracił się w wymianach co wyprowadziło rywalizację na nieco mniej zbadane terytorium, wyrównało batalię.
No troche tak bylo. Z debiutu wyszedłem z trochę większa aktywnością i pionem więcej. Wszystko biegło w dobrym kierunku, aż w pewnym momencie… cóż, prawdę mówiąc ja to nawet całkiem nieźle policzyłem, jak na moje możliwości to nawet jestem dumny.
Moment w którym zostały nam wieże, hetman i piony widziałem już jako wygraną pozycję. W praktyce miałeś możliwości obrony, ale ani ja, ani Ty ich nie widzieliśmy i… dostałem już naprawdę prostą pozycję z oczywistym ruchem, który widziałem wcześniej. Gdyby mi ktoś dał tę pozycję w zadankach szachowym to bym w sekunde wykonał odpowiedni ruch - a ty spanikowałem i obroniłem niepotrzebnie pionka.
Chodzi mi o tę pozycję i mimo że jest Twój ruch, to cokolwiek nie zrobisz i tak mogę Cię zmusić do pozycji, gdzie ja mam hetmana, a Tobie zostają piony.
Spoiler:
No ale jak wspomniałem wcześniej - w głowie pół partii miałem, że przewagę opieram na wysuniętym wolnym pionie i zamiast zagrać odpowiedni ruch to go obroniłem i sekundę później zacząłem przeklinać moją głupotę :D
Dalej to już końcówka pionowa z równowagą. Każdy z nas wg silnika podstawił w pewnym momencie, ale to normalne.

Za to z drugiej partii jest napradę całkiem zadowolony. Jedynie dwie rzeczy mi przeszkadzają się cieszyć w pełni. Na początku, jeszcze w debiucie, odsłoniłeś króla ruszając pionem na linii F, więc mogłem Ci króla wyciągnąć na szóstą linię - dajac najpierw szacha hetmanem, a później skoczkiem.
Niestety poleciałem z zaplanowanym wcześniej ruchem. Zajęło mi to 1.5 sekundy.
A druga kwestia jest związana często z moimi partiami. Ja grywam zbyt agresywnie jak na swoje umiejętności. Albo coś próbuję poświęcić, albo tracę czasu na liczenie poswieceń czy innych skomplikowanych wariantów.
I tutaj tak samo. Ruch, który zapoczątkował mój atak, wydawał mi się bardzo dobry. Zbijam Ci piona gońcem. Jak odbijesz to zbijam drugiego piona z szachem, Twój król jest goły, ja podciągam wieżę rozkręcam atak, mimo materialnie -1 w plecy.
A w praktyce ja tego drugiego piona mogłem zbić od razu. I miałbym po trochu wszystkiego: trochę przewagi materialnej, trochę więcej aktywności, trochę bezpieczniejszego króla, trochę więcej figur w ataku, itp.
No ale korzyścią z agresywnej gry jest to, że często jest strach jak ten atak odeprzeć. I moment w którym nie przyjąłeś mojego gońca podchodząc pod szach w następnym ruchu (zrobiłbym to samo xd) dał mi przewagę, której nie oddałem do końca.
I z tego naprawdę jestem zadowolony. Miałem parę złych pomysłów na ruchy, ale podoliczałem to poprawnie. Jasne, błędy były, ale głównie na tym, że nie wykorzystywałem pojawiającej się okazji (jak wtedy, gdy mogłem zdobyć hetmana oddając wieżę i gońca, ale tu dla odmiany ja się często boję tak robić, zwłaszcza w końcówce - jednak co dwie figury zaatakują, jedna nie obroni), ale nigdy moja przewaga nie stopniała do takiej, gdzie nie miałem wielu dróg do wygranej i nie czułem się w niej bezpiecznie.
Samuraj pisze:
06 lut 2025, 21:22
Znając życie bym znowu przewagę spieprzył jak w pierwszym pojedynku z Venomikiem, ale tym razem rywal poddał się wcześniej, chociaż trzeba przyznać, że przewaga wieży była by trudniejsza do odrobienia.
xD
Nie żartujmy.
W pierwszym meczu straciłem figurę, ale za dwa piony. Pozycja przegrana, ale mogłem przynajmniej pograć agresywnie i próbować Cię postraszyć. Zagrać tam, gdzie mam przewagę w pionach i pchać je do przodu. Może patrząc na silnik nie wyszło to wybitnie, ale jak dopchałem piona na siódmą linię (a co dopiero jak udało mi się zdwoić wieże za jego plecami) to faktycznie zaczynałem marzyć o dobrym wyniku, mimo straty materialnej. Bo z ruchu na ruch miałeś coraz więcej okazji do popełnienia błędu, a coraz mniej ruchów utrzymujących przewagę. Finalnie został Ci taki jeden.

A dziś? Miałeś figurę więcej, piona więcej, lepszą aktywność, bezpieczniejszego króla. I żeby było śmieszniej - ten Twój pion stał ruch od pola przemiany i ograniczał moje figury xD
Rozjechałeś mnie w debiucie i grze środkowej, że nie było za bardzo co zbierać.
Twoje dwie wieże i goniec - wszystko skierowane w stronę mojego króla. Moja wieża zdegradowana do bycia blokadą Twojego piona na przedostatniej linii i jeden biedny goniec na Twojej połowie szachownicy, który nawet nic nie atakował. Bo bieda ostateczna.
Może i szybko się poddałem (zwłaszcza, że remis dawał mi pierwsze miejsce), ale tutaj na planszy widziałem tylko ból i cierpienie prowadzące do nieuchronnej przegranej :D

W każdym razie raz jeszcze wybaczcie zwłokę. Mam nadzieję, że resztę turnieju juz dogram bez przeszkód.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 07 lut 2025, 18:14

Dobra, czas na obiecany instruktaż przed rozpoczęciem półfinałów. Zdecydowaliśmy bowiem przed starem mistrzostw w tym sezonie o rewolucyjnej zmianie, czyli grze do 2 wygranych na etapie półfinałów i finału.

Natomiast zanim oficjalnie zaczniemy ten jeszcze bardziej ekscytujący etap rywalizacji no to muszę się upewnić że każdy kuma jak rozumieć to "do 2 wygranych". Otóż należy to rozumieć dosłownie, to znaczy rywalizacja w danej parze o awans zakończy się dopiero w momencie w którym jeden z graczy odniesienie drugie zwycięstwo nad rywalem. Tu już nie można tego rozumieć jako dwumecz. Jeżeli ktoś myśli że są po prostu dwie partie i np w jednej wygra a w drugiej zremisuje no to awansuje bo przecież wygrał dwumecz no to się bardzo myli. Żeby wygrać w swojej parze playoffs to trzeba dwa razy wygrać z przeciwnikiem i rywalizacja będzie trwała tak długo aż ktoś te 2 winy odniesie. Jak ktoś na to z kolei pomyśli że to co piszę teraz oznacza że będą dwie albo ewentualnie trzy partie no bo po dwóch będzie np 1-1 to jeszcze trzecia no to też nie do końca ma rację bo pamiętajmy że zdarza się czasem w szachach coś takiego jak remis. W tej edycji było ich zresztą rekordowo dużo jeżeli chodzi o wszystkie turnieje które prowadzę raz do roku od 2021 (na tym forum od 2023).

Co w przypadku partii zremisowanej w rywalizacji playoffs do 2 wygranych? Otóż taka partia nie zmienia wyniku. Owszem, odbyła się, owszem trzeba ją zaprotokołować jak każdą, owszem jak po każdej także po zremisowanej następuje zmiana kolorów u graczy (o tym za chwilę) ale tak poza tym to taka partia nic a nic nie zmienia wyniku. I siłą rzeczy powoduje wydłużenie rywalizacji. No ale tak w sumie zawsze było bo nawet w poprzednich sezonach gdy graliśmy w playoffs tylko do 1 wygranej to też zasady mówiły co logiczne że jeżeli padnie remis to trzeba powtórzyć na odwróconych barwach. Wiadomo, w grupie remis to jeszcze spoko bo po 1 punkcie i tyle, ale w playoffs to trochę utrapienie bo musi być rozstrzygnięcie. Więc również w tym sezonie remis powoduje że wynik się nie zmienia. Teraz przejdę do małej wizualizacji gdzie pokażę jak zwykle na przykładzie jakiegoś Franka i Tomka jak rozumieć i protokołować rywalizację i kiedy się kończy.

No to załóżmy że Franek i Tomek rywalizują w parze playoffs do 2 wygranych. Franek miał prawo wybrać kolory na pierwszą partię i zdecydował że w pierwszej zagra białymi. Od tego momentu już jest postanowione że po każdej partii nastąpi tak zwane exchange czyli odwrócenie barw. Po każdej, bez względu na to ile ich będzie i jaki będzie jej wynik. No to parę przykładów:

PIERWSZY PRZYKŁAD:

Franek(Z) - Tomek - 1-0

Tomek - Franek(Z) - 0-2

Tu mamy pierwszy przykład, rywalizacja która faktycznie potrwała tylko dwie partie, no ale nie mogło być inaczej no bo w końcu obie wygrał Franek więc osiągnął te wymagane dwie wygrany do awansu.

DRUGI PRZYKŁAD:

Franek(Z) - Tomek - 1-0

Tomek - Franek - R

Franek - Tomek(Z) - 1-1

Tomek - Franek - R

Franek - Tomek - R

Tomek(Z) - Franek - 2-1

A tu w drugim przykładzie rywalizowali w aż 6 partiach bo padły aż trzy remisy które nie zmieniały aktualnego na ów moment stanu rywalizacji a oprócz tego wygrali po jednej partii zanim ostatecznie Tomek odniósł swoje zwycięstwo nr 2 którym przypieczętował awans.

Mam nadzieję że każdy więc rozumie w jaki sposób poprawnie rozumieć rywalizację do 2 wygranych

Że należy ją rozumieć dosłownie. Podstawowe zasady są takie że rywalizujecie w danej parze do momentu aż któryś z was wygra dwa razy, że po każdej partii następuje zamiana barw. I proponuje też trzymać się tych nieco zmodyfikowanych oznaczeń z tych przykładów Franka i Tomka. To że oznaczamy zwycięstwo zetką w nawiasie to się każdy przyzwyczaił, nowością w playoffs niech będzie też to oznaczanie obok na niebiesko zmienionego aktualnego stanu rywalizacji. No tam gdzie R czyli remis to może nic nie być obok na niebiesko bo wiadomo że nic się nie zmieniło a tam gdzie ktoś już odniósł drugie zwycięstwo i też trzeba zaznaczyć końcowy stan na niebiesko to jako że jest końcowy to może być większą czcionką jak to czyniłem na przykładach.

To zasadniczo tyle. Zwycięzcy grup czyli Cement i Samuraj dostali przywilej wyboru koloru szachów na pierwszą partię w swoim półfinale. A potem już zawsze będzie po każdej partii exchange. W przedłużających się ewentualnie rywalizacjach nikt nie będzie miał pretensji jeżeli gracze ogłoszą aktualny stan oraz fakt że będą kontynuować za parę dni np. Wymogiem będzie to by przy jednym takim spotkaniu gdy się umówicie na wspólne granie to minimum te 2 partie grać za jednym zamachem.

Dziś wieczorem, myślę najdalej koło 21:00 oficjalnie otworzę rundę półfinałów.

@Samuraj @DDK @Cement @venomik

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 07 lut 2025, 21:40

No dobra, to czas oficjalnie otworzyć rundę półfinałową. Mam nadzieję że każdy z półfinalistów zaznajomił się z treścią dzisiejszego ważnego posta którego napisałem o 18:14 a jeżeli jeszcze tego nie uczynił to uczyni.

Nie jest tajemnicą kto z kim rywalizuje w półfinale bo pary się utworzyły na krzyż tak jak na turniejach piłkarskich, czyli 1A vs 2B oraz 1B vs 2A.

Nie będę rozwijał teraz raz jeszcze szczegółów tego co opisałem o 18:14. Rozpiszę tylko formalnie obie pary. Z jednym zastrzeżeniem że o ile od Cementa dostałem już informację o tym że chce półfinały zacząć grać białymi szachami w pierwszej grze, o tyle od Samuraja wciąż nie mam zwrotki, a jednak chcę już rozpisać te półfinały. Zatem zrobię tak że przyjmę założenie że Samuraj pewnie wybierze również że chce zacząć białymi i tak rozpiszę teraz jego parę. Ale zachowam sobie to prawo że jeżeli jednak Samuraj mnie powiadomi że woli zacząć czarnymi to jeszcze zdążę edytować rozpiskę jego pary z DDK. No dobra, zatem rozpisujemy pary:

Półfinał nr 1:

SAMURAJ
DDK

Samuraj - DDK

DDK - Samuraj

+ ewentualnie dalej:

Samuraj - DDK

DDK - Samuraj

Samuraj - DDK

DDK - Samuraj

itd....

Półfinał nr 2:

CEMENT
VENOMIK

Cement - venomik

venomik - Cement

+ ewentualnie dalej:

Cement - venomik

venomik - Cement

Cement - venomik

venomik - Cement

itd....

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ok, zatem od teraz drodzy półfinaliści możecie się już umawiać i grać. Jeszcze raz przypominam że w parze nr 1 jeszcze mogą zostać odwrócone barwy w każdej parze z intuicyjnej rozpiski bo wciąż czekam na wiadomość na privie od Samuraja odnośnie wyboru barwy na pierwszą.

I przypominam też że macie prawo przekładać dalsze granie po rozegraniu dwóch partii w momencie wspólnego bycia przy stole jeżeli nie padło jeszcze rozstrzygnięcie a np nie macie danego dnia czasu na więcej. Oczywiście jeżeli ten czas i chęci macie to możecie grać i grać danego dnia. Mnie tam nic do tego. Tylko prośba by raczej nie mniej niż dwie gry za jednym razem, no chyba że komuś się stanie coś nagłego, zaleje mu się łazienka albo co :wink:

@DDK @Samuraj @Cement @venomik

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 08 lut 2025, 18:36

Jeszcze jeden post bo w sumie paru kwestii zapomniałem.

Po pierwsze mamy już decyzję Samuraja. Będzie zaczynał białymi więc nic nie muszę edytować a więc rozpiska półfinałów w poprzednim poście jest w 100% prawidłowa.

Po drugie (i to jest z tym związane) naturalnie pilnujcie bardzo tej kolejności. No bo wiadomo, w grupie jak dałem ogólną rozpiskę to sobie można było zaczynać od dowolnej barwy ale tutaj w playoffs nie ma dowolności tylko to co jest rozpisane na samej górze to tak trzeba rozpocząć naturalnie od tych barw które wybrali Samuraj i Cement a potem jak wspomniałem naturalnie po każdej partii zamiana bez względu na okoliczności.

Po trzecie, jak się zdarzy ten wariant że będziecie musieli się umawiać na raty bo zagraliście tam ileś partii po których wciąż nie ma rozstrzygnięcia no to wklejajcie nam zaprotokołowane te dotychczasowe partie z linkami do nich na bieżąco. Nie czekajcie do zakończenia wszystkich gier tylko wklejajcie nam w temacie i tak to co już się odbyło mimo tego że wciąż nie macie rozstrzygnięcia pary.

Po czwarte, zapomniałem o takim detalu jak jakieś ramy czasowe na rozegranie półfinałów, haha :mrgreen: No to generalnie proponuję pierwotny termin do końca niedzieli 16 lutego. Jakby ten termin przeminął a któraś z par by nawet nie wystartowała no to naturalnie będę tam dopytywał na privie czy są jakieś ustalenia.

To tyle uzupełnień. Ogólnie jeszcze dodam że obie pary półfinałowe z tą rywalizacją do 2 zwycięstw prezentują się ekscytująco, nie potrafię przewidzieć w żadnej kto awansuje do finału. I to jest piękne!! :)

@Samuraj @DDK @Cement @venomik

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 08 lut 2025, 22:20

:)

Nice
@Cement - rozumiem, że zgodnie z zasadami to Tobie, jako zwycięzcy swojej grupy, przypada wybór jakim kolorem grasz.
Od siebie dodam, że możemy pójść nawet ruch dalej, jako wygrany swojej grupy wybierz nawet jakim pionem będziesz zaczynał partię i daj mi znać. Ja się dostosuję.
Tylko napisz tak przynajmniej parę godzin przed partią, żeby nie było nieścisłości :)

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 10 lut 2025, 18:01

https://www.chess.com/game/live/132944947955

Samuraj - DDK 0:1

https://www.chess.com/game/live/132944999915

DDK - Samuraj 2:0

Samuraj, miałeś mega pecha - idealnie mi wyszły debiuty w obu partiach. Dziękuje za grę!

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 86

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 10 lut 2025, 18:16

Raczej nie kwestia pecha, po prostu nie potrafię kompletnie grać na twój debiut, bardzo szybko miałem ograniczone ruchy w obu partiach i nie potrafiłem zareagować. Kompletnie bez walki te partie przegrałem.

I tak jestem zadowolony, bo praktycznie każdy tu ma setki a nawet tysiące rozegranych partii a ja chyba jako jedyny nie gram ani na lichess ani na chess i rozwiązuje czasem tylko zadania szachowe. Jak na kogoś kto nie ma ogrania w partiach szachowych, to i tak cieszy wyjście z grupy. Może do następnej edycji spróbuje więcej pograć gier aby opanować debiuty i lepiej je rozgrywać, bo te dwie gry z DDK zdecydowanie przegrałem debiutami.

Powodzenia w dalszych grach.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 10 lut 2025, 18:48

Wow!! DDK jak na takiego klasycznego obrońcę tytułu przystało. W grupie się prześlizgnął trochę na 4 remisach gdzie momentami zaglądało mu w oczy widmo porażki ale teraz gdy ocalały pojawił się w playoffs to w najważniejszym momencie zrobił swoje :wink:

Gratuluję Ci serdecznie awansu do finału. No to teraz będziesz oczekiwać na rozstrzygnięcie w drugiej parze półfinałowej. @DDK

A Tobie @Samuraj bardzo dziękuje za udział w turnieju. No to jest dla Ciebie koniec zabawy bo tak jak przed startem pisałem, już drugi sezon z rzędu jesteśmy bardziej jak Euro niż Mundial, nie przewiduję bowiem gry o 3 miejsce. Są tylko półfinały i finał.

Jednak tak jak napisałeś, spisałeś się w tej edycji bardzo dobrze. Mam nadzieję do zobaczenia za niecałych 11 miesięcy :wink:

---------------------------------------------------------------------------------------

I jeszcze jedno na koniec tego posta. Trochę nawiązujące właśnie do tego że mamy przewidziane tylko 3 takie rywalizację playoffs do 2 zwycięstw. Jedna między DDK i Samurajem już się odbyła. Czeka nas jeszcze drugi półfinał a potem naturalnie Finał. Mianowicie jak już będzie ten finał to zapomniałem napisać co zdecyduje o tym który z finalistów wybierze sobie kolor szachów na pierwszą partię.

Na razie jeszcze nie musimy się zajmować finałem bo przed nami jeszcze druga para półfinałowa, ale jak kogoś by interesowało co regulamin będzie stanowił o kwestii uczestnika wybierającego sobie kolor pierwszej partii w finale no to zapraszam do kliknięcia w przycisk spoiler :wink:

Spoiler:

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1623
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 11 lut 2025, 12:46

Samuraj pisze:
10 lut 2025, 18:16
rozwiązuje czasem tylko zadania szachowe.
to ja :D

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 11 lut 2025, 16:44

Cement dał mi znać, że on obecnie ma czas dopiero w sobotę wieczorem. Więc na ten moment dopiero wówczas uda nam się rozegrać partie. Oby na tyle dużo, aby poznać drugiego finalistę :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”