Temat piwny - Strona 5

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 332

Re: Temat piwny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 27 sty 2013, 20:30

Ja zauwazylem zepsucie 90% popularnych piw przez ostatni rok czasu ;)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6537

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 27 sty 2013, 20:31

Ja zauważyłem zepsucie Żubra.

Od jakiegoś czasu tylko Kasztelan.

Awatar użytkownika
Gall
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 8
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gall » 27 sty 2013, 21:37

Tylko perła panowie :D

Awatar użytkownika
MaUser_FCI
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 234

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaUser_FCI » 27 sty 2013, 21:39

Łomża to już nie smakuje od zmiany butelki. A ta Miodowa to już totalne popłuczyny. Żywiec wg mnie też już nie wart tych 3 zł. Tyskie się poprawiło, ale to nadal poziom Żubra (tzn dla mnie Żubr jest ok). Największy skok w smaku to zdaje się Harnaś i Kasztelan, choć ten drugi był dla mnie ok od początku, a znowuż znajomi patrzeć na niego nie chcieli.
Gall pisze:Tylko perła panowie :D
Praawda. I jedna i druga jest ok. Gdyby nie to, że w Tesco wołają za nią bodaj 3 zł to brałbym tylko ją :) Podobny w smaku jest Namysłów. Też taki orzeźwiający.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 786

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 28 sty 2013, 0:53

Namysłów mi bardziej smakuje od Perły ostatnimi czasy.

Co panowie sądzicie o Książęcym? Jak dla mnie ciemne i red są całkiem zacne. Za to pszeniczne w ogóle nie smakuje jak pszeniczne :lol:

Awatar użytkownika
niente
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: niente » 28 sty 2013, 1:01

A próbowaliście panowie Perły Winter?

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 981
Kibicuję: Edukacjii Clonera

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 28 sty 2013, 2:16

maciek_88 pisze:Namysłów mi bardziej smakuje od Perły ostatnimi czasy.

Co panowie sądzicie o Książęcym? Jak dla mnie ciemne i red są całkiem zacne. Za to pszeniczne w ogóle nie smakuje jak pszeniczne :lol:
Dokładnie te dwa smaki są najlepsze, jeszcze jest czwarty którego nie wymieniłeś Korzenne Aromatyczne na zimę (jako grzaniec). Od wejścia Klasycznego niestety zaprzestano produkcji Książęcego w złotej butelce (było tylko w okolicy Tyskiego Browaru), które było najlepszym piwkiem na świecie :). Jako były pracownik i być może przyszły Browaru nie będę się zagłębiał w politykę produkcji, ale niestety coś ostatnio powstają błędy podczas niej, bo już było litrami wylewane jedno piwko, bo jakiś piwowar (tak podejrzewam) zepsuł miksturę.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 28 sty 2013, 2:30

Ja mam wrażenie że Bosman w Szczecinie smakuje inaczej niż ten na kołobrzeskich półkach.
Zresztą podobnie jest z tymi biedronkowymi Lechami itd

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2303
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 28 sty 2013, 5:39

MaUser_FCI pisze:Praawda. I jedna i druga jest ok. Gdyby nie to, że w Tesco wołają za nią bodaj 3 zł to brałbym tylko ją :) Podobny w smaku jest Namysłów. Też taki orzeźwiający.
to jest rabunek w biały dzień. pamięam, jak w Polsce byłem w 2011, w Tesco w Lublinie (!!!) 3 zł sobie wołali za sztukę, a w osiedlowym każdym od 2,09 do 2,59 czy coś ale nigdy 3 nie było. W największym sklepie w mieście, lokalne piwo najdroższe w mieście. Logika. :)

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 28 sty 2013, 9:31

kaczy pisze:Zresztą podobnie jest z tymi biedronkowymi Lechami itd
Jak można pić piwo z biedronki? :roftl3:

Btw, ja pije Lecha już kilka lat i nigdy mi sie nie nudzi. Schłodzony jeszcze taki <3

Awatar użytkownika
MaUser_FCI
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 234

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaUser_FCI » 28 sty 2013, 13:44

Sesja, a my sobie takiego smaka robimy :/

Jeśli chodzi o piwa z Biedry to z tych stałych można jeszcze z braku laku złapać niebieskiego Leżajska - schłodzić, przelać z puchy i jest ok.

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 981
Kibicuję: Edukacjii Clonera

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 29 sty 2013, 0:40

guru pisze:
kaczy pisze:Zresztą podobnie jest z tymi biedronkowymi Lechami itd
Jak można pić piwo z biedronki? :roftl3:

Btw, ja pije Lecha już kilka lat i nigdy mi sie nie nudzi. Schłodzony jeszcze taki <3
Jeśli piwo jest w promocji to jest zagrożenie, że jego przydatność do spożycia się kończy dlatego może Ci nie smakuje, no i zależy jak jest piwko przetrzymywane, wystarczy, że na hurtowni w lato nie ma klimatyzacji i [ch**] strzelił trunek. Najlepsze piwo jakie piłem to jak wzieliśmy kega na impreze integracyjną z magazynu na browarze Tyskie Klasyczne, stało cały czas w zimnie, potem rollbar przygotowaliśmy z zajebistą schładzarką temperatura 4 stopnie to najlepsze piwko świata. Dla mnie kufel musi się szronić, dlatego piwo wkładam do zamrażarki w lato na 1,5 - 2 godziny. Lane dobre piwo łatwo rozpoznać jak kolumna się "poci" czy to w barze czy w rollbarze na plenerowej imprezie, jeśli się tak nie dzieje to nawet tego nie kupuję.

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 29 sty 2013, 13:21

wloski pisze:Jeśli piwo jest w promocji to jest zagrożenie, że jego przydatność do spożycia się kończy dlatego może Ci nie smakuje, no i zależy jak jest piwko przetrzymywane, wystarczy, że na hurtowni w lato nie ma klimatyzacji i [ch**] strzelił trunek. Najlepsze piwo jakie piłem to jak wzieliśmy kega na impreze integracyjną z magazynu na browarze Tyskie Klasyczne, stało cały czas w zimnie, potem rollbar przygotowaliśmy z zajebistą schładzarką temperatura 4 stopnie to najlepsze piwko świata. Dla mnie kufel musi się szronić, dlatego piwo wkładam do zamrażarki w lato na 1,5 - 2 godziny. Lane dobre piwo łatwo rozpoznać jak kolumna się "poci" czy to w barze czy w rollbarze na plenerowej imprezie, jeśli się tak nie dzieje to nawet tego nie kupuję.
Z Biedronka jest inny problem. Rozmawiałem nawet na ten temat z przedstawicielem handlowym z grupy Żywiec. Browar po prostu produkuje oddzielną partie dla np Biedronki. Np. Leżajsk w puszcze nie wiem dokładnie ile teraz kosztuje w biedzie, ale podejrzewam, ze coś 2,30 puszka. Natomiast normalnie w innych sklepach, czy stacjach paliw mozna kupic za ok 3 zł. Wiem po ile brało sie piwo brutto z browaru. Na wakacjach wychodziło to jakieś 2,30-40+ marża= 2,90-3,00 zł. Nie wiem jaką marże procentowo na piwo narzuca sobie Biedronka, ale IMO na pewno nie przekracza to 2 zł brutto.

co chodzi o termin ważności to nie ma większej różnicy. nie raz piłem przeterminowane piwo, raz nawet 3 miesiące po terminie i było ok.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 01 mar 2013, 22:33

Piję właśnie Perłę Miodową. Nie umywa się do Ciechana.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 02 mar 2013, 11:26

Cris7 pisze:Piję właśnie Perłę Miodową. Nie umywa się do Ciechana.
U mnie w nocnym pojawila sie Perla Export. Najlepsze piwo jakie pilem w ostatnim czasie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”