Matura - Strona 41

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 707

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 01 maja 2007, 19:12

franz pisze:Nie masz jeszcze przygotowanej prezentacji na ustny polski, widze, że twardziel jesteś tak wszystko na ostatnia chwile
A tam, siąde w sobote i niedziele sie napisze. Poza tym, czas, a właście jego brak dość przekonywująco mnie motywuje:)
franz pisze:Ale chodzi ci o uczelnię czy kierunek studiów?
I o uczelnie i o kierunek.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 01 maja 2007, 19:31

brylancik pisze:PS. Współczuję Wam historii
Współczuję ci matmy :lol:
Berele Lewartow pisze:I o uczelnie i o kierunek.
To wszystko oczywiście zależy od wyniku matury. Jeśli pójdzie dobrze to będe mógł sobie wybrać uczelnie a jeśli nie to :suicide: . Z wielu wzgledów i powodów bede wybierał pewnie pomiędzy UNIVERSITAS NICOLAI COPERNICI (ale zaszpanowałem łaciną) Uniwersytet Gdański no i może Warszawski. Jeśli chodzi o kierunek to jeszcze nie wiem ale będe wybierał z: Prawo, Politologia, Filozofia, Dziennikarstwo itp. itd. jednak najbliżej mi do prawa ciekawe dlaczego.

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 01 maja 2007, 20:07

franz pisze:Polski też powinnien być dla mnie łatwy. Nigdy ne miałem problemów z tym przedmiotem zawsze miałem z niego 5 albo 4. Poza tym matura z tego przedmiotu jest tak żenująco łatwa,
:shock: zazdroszcze normalnie. Ja mam maturke za rok, ale juz sie obawiam polaka. Trafic dobrze w ten tzw. "model" to cud swiata. Jak dostaje 4 z tych wypracowan to skacze z radosci :wink: choc musze przyznac, ze mi sie to zdarza coraz czesciej. :wink: Ogolnie mi sie pieprzy ta cala wiedza z polaka- za duzo wsyzstkich wierszy i utworow, a w kazdym przekazuje sie cos innego, ale pocieszam sie tym, ze z jakiegos wyciagnietego z tylka wiersza pytac mnie nie beda :wink:
Najbardziej kosmiczne sa tematy, w ktorych trzeba porownac jakies tam 2 wiersze, ktorych nie rozumiem :roll: szkoda, ze nie ma wiecej takich tematow : "nawiazujac to podanej filozofii (goscia nie pamietam :? ) okresl na przykladzie Rodiona Raskolnikowa czy zbytnie przywiazanie do idei moze byc zgubne". Temat doslownie tak nie wyglada, ale mniej wiecej o to chodzi :wink:

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 01 maja 2007, 20:40

Berele Lewartow pisze:A tam, siąde w sobote i niedziele sie napisze.
Ze mnie bykla noga z polaka i na ustna prezentacje pisalem 2 dni przed matura, dzien przed sie jej uczylem, nie czytalem zadnej lektury (jedynie streszczenie Dziadow) i z matury 11/20... Wiec nie taki diabel straszny...

Nie ma co9 sie bac matury, to nauczyciele wyolbrzymiaja jaka to ona jest trudna i ile to osob sie na niej przejedzie....

Zycze powodzenia tegorocznym maturzystom :)

PS: Wie ktos kiedy jest chemia?

Awatar użytkownika
Ajgor
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ajgor » 01 maja 2007, 20:49

Matura już niedługo, ale co będę ukrywał nie gorączkuje się specjalnie :wink: nie wiem czy piątku dożyje a co będę myślał jak mi matura pójdzie :wink:

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 01 maja 2007, 21:47

Berik pisze:zazdroszcze normalnie. Ja mam maturke za rok, ale juz sie obawiam polaka. Trafic dobrze w ten tzw. "model" to cud swiata. Jak dostaje 4 z tych wypracowan to skacze z radosci choc musze przyznac, ze mi sie to zdarza coraz czesciej. Ogolnie mi sie pieprzy ta cala wiedza z polaka- za duzo wsyzstkich wierszy i utworow, a w kazdym przekazuje sie cos innego, ale pocieszam sie tym, ze z jakiegos wyciagnietego z tylka wiersza pytac mnie nie beda
Najbardziej kosmiczne sa tematy, w ktorych trzeba porownac jakies tam 2 wiersze, ktorych nie rozumiem szkoda, ze nie ma wiecej takich tematow : "nawiazujac to podanej filozofii (goscia nie pamietam ) okresl na przykladzie Rodiona Raskolnikowa czy zbytnie przywiazanie do idei moze byc zgubne". Temat doslownie tak nie wyglada, ale mniej wiecej o to chodzi
Trochę cie nie rozumiem(widocznie mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem i ja się nie martwie o swoja mature :lol: ) Mówisz że ciężko trafić w model odpowiedzi a potem przechodzisz do razu do wypracowana a to są zupełnie inne sprawy. A co do trafienia w model odpowiedzi to nie jest cud świata, przynajmniej mi to przychodzi dość łatwo tak samo jak pisanie wypracowań. A co do wiedzy z polaka to przeciez nie trzeba znac wszystkich utworów z literackiego dorobku ludzkosci aby napisac dobra analize itd. Pozatym czy mogą istnieć wiersze których się nie rozumie :roll: (poza twórczością KJ bo to nawet dla mnie jest nie zrozumiałe i utworami w innych jezykach :lol: )

A ten gość co go nie pamietasz to Fryderyk Nietzsche :wink: .

Martinho pisze:Nie ma co9 sie bac matury, to nauczyciele wyolbrzymiaja jaka to ona jest trudna i ile to osob sie na niej przejedzie....

Zycze powodzenia tegorocznym maturzystom

Faktycznie u mnie nauczyciele dmuchają balonik co najmniej jak kibice Wisły Kraków (pokonaliśmy Legie gramy o UEFA a moze nawet MP)

Dzieki za życzenia powodzenia :)

A matura pisemna z chemii jest 16 maja (środa)

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 01 maja 2007, 21:55

Martinho pisze:
Berele Lewartow pisze:A tam, siąde w sobote i niedziele sie napisze.
Ze mnie bykla noga z polaka i na ustna prezentacje pisalem 2 dni przed matura, dzien przed sie jej uczylem, nie czytalem zadnej lektury (jedynie streszczenie Dziadow) i z matury 11/20... Wiec nie taki diabel straszny...

Nie ma co9 sie bac matury, to nauczyciele wyolbrzymiaja jaka to ona jest trudna i ile to osob sie na niej przejedzie....

Zycze powodzenia tegorocznym maturzystom :)

Dobra, piszesz że zdałeś 11/20. To wynik raptem przeciętny i niezadawalający każdego kto ma nieco większe ambicje niż tylko zdać.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 01 maja 2007, 21:55

franz pisze:co najmniej jak kibice Wisły Kraków (pokonaliśmy Legie gramy o UEFA a moze nawet MP)
Uwaga! Takie urojenia/obsesje mogą być początkiem kompleksów. Koledzy po szalu by Cię chyba wyklęli, jakby się dowiedzieli. Poza tym mam dziwne wrażenie, że to trochę inaczej było z tym balonikiem i zła osoba pisze o dmuchaniu. Chyba jeszcze nie wróciłeś z tego spacerku po Wiśle :smile2:.

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 01 maja 2007, 22:01

Ebi pisze: Dobra, piszesz że zdałeś 11/20. To wynik raptem przeciętny i niezadawalający każdego kto ma nieco większe ambicje niż tylko zdać.
Tylko że w tym wypadku na ambicjach się kończy. Bo prezentacja nie jest brana nigdzie przy rekrutacji na studia pod uwagę. W ogóle to jakiś poroniony pomysł :?

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 01 maja 2007, 22:08

piwus pisze:Uwaga! Takie urojenia/obsesje mogą być początkiem kompleksów. Koledzy po szalu by Cię chyba wyklęli, jakby się dowiedzieli. Poza tym mam dziwne wrażenie, że to trochę inaczej było z tym balonikiem i zła osoba pisze o dmuchaniu. Chyba jeszcze nie wróciłeś z tego spacerku po Wiśle

Wiedziałem piwusiątko, że tak zareagujesz jestes taki słodki w tej swojej "łatwo przwidywalności", po prostu musiałeś po swojemu zareagować na moją ewidentną prowokacje. Przecież żaden poważny i racjonalnie myślący kibic Wisły nie liczy na P.Uefa(choć to przy bardzo sprzyjających wiatrach jest możliwe) ani tym bardziej na MP a wiec nie może być mowy o dmuchaniu balonika. I faktycznie z tym balonikiem to było inaczej (ja dmuchałem bo lubie dmuchać a co mi tam) masz całkowitą racje.

Wiem że jestes Szefem Szefa wszystkich Szefów i wbrew podpisowi możesz dużo ale po co ten ewidentny OT?

Ps: Ty już po maturze?

Przepraszam, nie było kwestii. Przewrażliwiony jestem najwyraźniej ;). A matura za rok. / p

Ebi pisze:Dobra, piszesz że zdałeś 11/20. To wynik raptem przeciętny i niezadawalający każdego kto ma nieco większe ambicje niż tylko zdać.
No właśnie 11/20 to słaby wynik a dla mnie nawet bardzo słaby. Dlatego widać że lepiej przygotować prezentacje wcześniej i lepiej niz Martinho, Pamietaj o tym Piotrek :lol:

Awatar użytkownika
Sasha
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sasha » 01 maja 2007, 23:27

Ale wynik z ustej nie jest brany nigdzie pod uwage chyba że anglistyka czy tam inne studia językowe. Tak to się robi żeby zdać tu sie nie mowi o ambicji. Wiadomo trzeba to zdać bo przez cos takiego mozna zawalić cala mature. Ale jak kto woli może powalać komisje i na kolana w wykonaniu 20/20 ale czuje ze jak stane przed 2 obcych ludzi to nie wiem czy nie bede sie cieszył z 11/20. Padaka bedzie niezla i oby sie nie zaciać i nie zaczać gadać pierdoł albo co gorsza spiewać z braku weny piosnek o Montexie ;/ stres bedzie nieziemski.

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 01 maja 2007, 23:28

franz pisze:Mówisz że ciężko trafić w model odpowiedzi a potem przechodzisz do razu do wypracowana a to są zupełnie inne sprawy
Akurat. Przeciez jak pisesz wypracowanie to musisz trafic w odpowiedzi, ktore sa w ksiazce z modelem. Na marginesie zawsze masz takie punkciki np. : 2/1 5/1 4/2
To sa te przedzialy, za jakie sie dostaje pkt. Zdarza sie, ze napisanie np. "niebieski" nie da Ci pkt, a gdybys napisal "blekitny", to bys go dostal. Oczywiscie to jest taki przyklad, ale cholernie sie slowek czepiaja :? W wypracowaniu musisz napisac, to czego oni sami chca.
franz pisze:A ten gość co go nie pamietasz to Fryderyk Nietzsche Wink
Wlasnie, ze nie Nietzsche. Za teorie nadczlowieka dostalem nawet pkt dodatkowy z talii : pkt za walory wartosciowe(czy jakos tak)-czyli wiedze pozaprogramowa :lol: to chodzilo o jakiegos innego Niemca :think:

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 01 maja 2007, 23:39

Berik pisze:Akurat. Przeciez jak pisesz wypracowanie to musisz trafic w odpowiedzi, ktore sa w ksiazce z modelem. Na marginesie zawsze masz takie punkciki np. : 2/1 5/1 4/2
To sa te przedzialy, za jakie sie dostaje pkt. Zdarza sie, ze napisanie np. "niebieski" nie da Ci pkt, a gdybys napisal "blekitny", to bys go dostal. Oczywiscie to jest taki przyklad, ale cholernie sie slowek czepiaja Confused W wypracowaniu musisz napisac, to czego oni sami chca.
Zgadzam się. Pomysł z powstawaniem takiego kluczu jest do dupy. Trzeba po prostu myśleć tak jak to ustalił z góry jakiś egzaminator a to nie powinno przecież tak wyglądać. Chociaż muszę przyznać że po trzech latach pisania tych wypracowań w miarę nauczyłem się "myśleć kluczem" :P Może franz rzeczywiście jest taki zajebisty że potrafi się idealnie wstrzelić w klucz :think:

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 01 maja 2007, 23:44

Berik pisze:Akurat. Przeciez jak pisesz wypracowanie to musisz trafic w odpowiedzi, ktore sa w ksiazce z modelem. Na marginesie zawsze masz takie punkciki np. : 2/1 5/1 4/2
To sa te przedzialy, za jakie sie dostaje pkt. Zdarza sie, ze napisanie np. "niebieski" nie da Ci pkt, a gdybys napisal "blekitny", to bys go dostal. Oczywiscie to jest taki przyklad, ale cholernie sie slowek czepiaja W wypracowaniu musisz napisac, to czego oni sami chca.

Nie model odpowiedzi dotyczy pytań otwartych z czytania tekstu ze zrozumieniem bądz analizy dzieła literackiego. W tym właśnie modelu zawiera się odpowiedzć tak aby sprawdzający mógł ja porównać do odpowiedzi maturzysty i sprawdzić czy (w miare) zgadza sie z modelem.
Te (punk)ciki o których piszesz nie dotyczą modelu odpowiedzi tylko punktów przyznawanych za poszczególne czesci wypracowania np. styl, zapis, kompozycja, temat, język itd. czyli możesz dostać np 2 punkty na trzy możliwe (2/3) za język jeśli popełniłeś jeden błąd ortograficzny (no chyba że masz dysleksję wtedy tego nie oceniają) A z tym "niebieski" i "błekitny" to dobry dowcip :wink:

Berik pisze:Wlasnie, ze nie Nietzsche. Za teorie nadczlowieka dostalem nawet pkt dodatkowy z talii : pkt za walory wartosciowe(czy jakos tak)-czyli wiedze pozaprogramowa to chodzilo o jakiegos innego Niemca
Teraz to mnie dobiłeś. Teoria nadczłowieka (jednostka wybitna) który dla wyzszej ideii może popełniać zbrodnie i stac poza kategoriami "dobra i zła" to właśnie Nietzsche. I to jego wywody najlepiej pasują do sytuacji w jakiej jest Raskolnikow w „Zbrodni i karze” Fiodora Dostojewskiego. A ten inny niemiec to pewnie Arthur Schopenhauer tylo że on mi tu nie pasuje.

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 01 maja 2007, 23:48

franz pisze:Te (punk)ciki o których piszesz nie dotyczą modelu odpowiedzi tylko punktów przyznawanych za poszczególne czesci wypracowania np. styl, zapis, kompozycja, temat, język itd. czyli możesz dostać np 2 punkty na trzy możliwe (2/3) za język jeśli popełniłeś jeden błąd ortograficzny (no chyba że masz dysleksję wtedy tego nie oceniają) A z tym "niebieski" i "błekitny" to dobry dowcip
Ale jemu chodzi o merytoryczną zawartość wypracowania IMO. Wiem bo u mnie też takie pisaliśmy a potem nauczycielka sprawdzała je z kluczem i wstawiała punkty. Za kompozycję język itp to przeciez jasne jest jak są punkty przyznawane.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”