LM: FC Barcelona - Chelsea FC - Strona 41

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 53

Re: 1/2 finału LM: FC Barcelona - Chelsea Londyn

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 07 maja 2009, 14:47

Etus2 pisze:takim rozumowaniem każda drużyna która gra w 10 może liczyć na pomoc sędziego :wink: :?:
Tu chodzi oto że sędzia popełnił błąd wywalając Abidala ;) Co do samego meczu ... Chelsea była lepsza lepiej ułożona taktycznie dobrze grająca w obronie należało jej się w tej meczu zwycięstwo. Sędzia popełnił kilka błędów co na tym poziomie sie nie powinno zdarzyć ale taka jest piłka raz sędziowie popełniają błędy na korzyść Twojej drużyny a raz nie bywa.
Bienias pisze:Jestesmy w finale, ktory nam sie NALEZAL nie mniej niz MU.
W dwumeczu z Chelsea na pewno wam się nic nie należało to Chelsea lepiej realizowała plan taktyczny świetna grała w obronie potrafiła wyprowadzić kilka groźnych kontr i to im było bliżej do finału i po przebiegu tego dwumeczu to The Blues NALEŻAŁ się awans a nie Barcie ;)

Awatar użytkownika
Janio
Boondock Saint
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Janio » 07 maja 2009, 14:53

Etus - po pierwsze nie chodzi mi o to ze sedzia ma nas forowac bo gramy w '10' tylko ze grajac w '10' chelsea ma wiecej okazji i tym samym wiecej kontrowersyjnych sytuacji moze wyniknac po ich atakach, a gdyby w obronie gralo nadal 4 a nie 3 graczy to i tyle miejsca nie mieliby drogba czy lampard zeby wpadac w pole karne i sie tam klasc albo nastrzeliwac rece obroncow. proste

po drugie - co ma piernik do wiatraka? MĄKĘ :P

Etus2
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Etus2 » 07 maja 2009, 14:59

jakbym miał się przyczepić to powiedziałbym że Keita grał w miejscu Abidala co było widać bardzo dokładnie :wink:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 07 maja 2009, 15:00

Eh, szkoda tego dwumeczu.
Byłem za Barceloną, ale nie da się ukryć tego, że finał należał się po tym dwumeczu Chelsea i żadne 6:2 z Realem, czy miażdżenie Gijon tego nie zmieni. Chelsea była od Hiszpanów zespołem wyraźnie lepszym.
To jest Liga Mistrzów, tu gra się tak, żeby wygrać. Można wygrać po pięknym meczu i absolutnej dominacji nad słabszym zespołem - jak Milan z ManU - kiedy ma się odpowiednie umiejętności. Barcelona wczoraj wyraźnie wiele rzeczy z piłkarskiego rzemiosła pozapominała - nie wytłumaczy się pressingiem tego, że Alves nagle zaczął dośrodkowywać nie na głowę, ale na gołębie, nie wytłumaczy się tego, że nagle Barcelona popełniała głupie błędy w ustawieniu i często nie podawali do lepiej ustawionych kolegów, wybierając złe opcje. Chelsea zagrała to, co potrafi - nie ma wielkiego potencjału ofensywnego? Ok, to się broni. I broniła się po mistrzowsku.
Na awans zasłużyła sobie tylko nieznacznie bardziej, niż Barcelona. Hiszpanie zagrali słabo, niezdolni byli do akcji ofensywnych. Anglicy zagrali od nich o niebo lepiej, jednak oni tworząc już sobie okazje nie byli zdolni do strzelania bramek - gdyby Anelka i Drogba miast podawać do Valdesa/odgrywać Ronaldo i nurkować czując oddech rywali na plecach strzelali na bramkę Barcelony, to Iniesta mógłby sobie co najwyżej strzelić w akcie rozpaczy bramkę, a nie dokonać cudu w Londynie. Nikt napastnikom Chelsea nie zakazał strzelać na bramkę w takich sytuacjach.
Wypominanie Hiddinkowi mundialu jest szczytem wszystkiego - nie Hiddink kupował sędziów, on tylko korzystał na niewymuszonym wsparciu arbitrów. Podejrzewam jednak, że wczoraj Chelsea została okradziona z większej ilości karnych, niż Korea dostała bramek na MŚ 2002. Sędzia był koszmarny.
Oglądanie Barcelony grającej w siatkówkę w polu karnym - bezcenne.
Nikt Chelsea nie zabronił awansu dzięki pięknemu zwycięstwu 3:0, które byłoby bardziej sprawiedliwe od tego 1:1 - to nie łyżwiarstwo, tu not za styl się nie dostaje, a nawet jeśli, to... Barcelona stylu nie pokazała wcale wielkiego.
Barcelona tymczasem strzeliła raz, a dobrze, awansowała może niezasłużenie i dzięki OLBRZYMIEJ pomocy sędziów (pal sześć kartkę z kosmosu, gdyby Chelsea dostała wszystkie karne, które im się należały, to Barcelona nawet z Henrym i w 12 nie wygrałaby tego meczu), ale przynajmniej będzie ciekawiej prezentować się z ManU, niż Chelsea, która nie zagrałaby inaczej z Manchesterem, niż wczoraj.

Jak jest z Alvesem? Podobno za żółte kartki nie ma zawieszenia przed finałem, i jest ono tylko za bezpośrednią czerwoną - a więc Alves teoretycznie mógłby zagrać? Czy jest jednak zawieszony?

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 07 maja 2009, 15:05

Uff...Przegrzebałem się przez ostatnie cztery strony tematu.
Tak więc:
Tak czy siak moim zdaniem w tym meczu po jednym błędzie, a w pierwszym meczu eweidentny karny dla Barcy i prawie tak samo oczywiste czerwo dla Ballacka
Niektórzy kibice Barcy ochoczo wspominają pierwszy mecz i wyliczają błędy sędziego, ale "dziwnym" trafem zapominają o...czerwieni dla Puyola, któremu się należała jak psu buda.

Jeśli chodzi o Hiddinka, to mają racje Ci co piszą, że lepiej niech on zamilczy, bo zalatuje niesamowitą hipokryzją.

Jeśli chodzi o cytat Mentora z weszło, to o ile byłem zachwycony tym serwisem i większości się zgadzam z ich tezami, to teraz się skompromitowali. Może niech wszyscy obrońcy stają w polu karnym z rozłożonym ramionami i jak ich trafi piłka to powiedzą, że nie chcieli? :roll: W takim układzie to i nie dawna czerwień Scholesa w spotkaniu z Fulham była przypadkowa i nie zasłużenie był karny... :rotfl:
Jak już mówiłem na moje oko należały się dwa karne dla Chelsea. Za faul Alvesa na Maloudzie, który jak w mordę strzelił był w polu karnym i za rekę PIque. Reszty ja bym raczej nie gwizdnął, ale bym musiał zobaczyć jeszcze powtórki by się upewnić.
Prawdą jest również to o czym już wspomniałem, że Chelsea mogła dobić Barce to albo Anelka nurkował, albo mu się nie chciał już biec w pole karne, albo Drogba maścił sytuacje. Jak kiedyś w grze w Mortal Kombat trzeba było zrobić "Finish him", Chelsea tego nie zrobiła i została skarcona.

Etus2
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Etus2 » 07 maja 2009, 15:07

Jak jest z Alvesem? Podobno za żółte kartki nie ma zawieszenia przed finałem, i jest ono tylko za bezpośrednią czerwoną - a więc Alves teoretycznie mógłby zagrać? Czy jest jednak zawieszony?

już ktoś pisał , to wchodzi od nst sezonu :wink:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 07 maja 2009, 15:07

Wilmore pisze:Jak jest z Alvesem? Podobno za żółte kartki nie ma zawieszenia przed finałem, i jest ono tylko za bezpośrednią czerwoną - a więc Alves teoretycznie mógłby zagrać? Czy jest jednak zawieszony?
od nowego sezonu
Wilmore pisze:Wypominanie Hiddinkowi mundialu jest szczytem wszystkiego - nie Hiddink kupował sędziów, on tylko korzystał na niewymuszonym wsparciu arbitrów
nie chodzi o wypominanie mu błedów sędziego, tylko jego wypowiedzi po tym meczu i po wczorajszym.
Jak jemu sprzyjał arbiter, to była wina rywali bo nie potrafili strzelić. Jak sedzia gwizda przeciw Guusowi, to wina sedziego, a nie jego piłkarzy.

odnośnie Mortal Combat - finish him ..

Obrazek

Awatar użytkownika
Janio
Boondock Saint

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Janio » 07 maja 2009, 15:07

Etus2 pisze:jakbym miał się przyczepić to powiedziałbym że Keita grał w miejscu Abidala co było widać bardzo dokładnie :wink:
I wtedy nie bylo kogos w srodku pola :]

Wilmore, jakie wszystkie karne? Poczytaj temat, bo po raz n-ty nie chce mi sie tego samego pisac...

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 794

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 07 maja 2009, 15:16

Kamil232 pisze:
Tak czy siak moim zdaniem w tym meczu po jednym błędzie, a w pierwszym meczu eweidentny karny dla Barcy i prawie tak samo oczywiste czerwo dla Ballacka
Niektórzy kibice Barcy ochoczo wspominają pierwszy mecz i wyliczają błędy sędziego, ale "dziwnym" trafem zapominają o...czerwieni dla Puyola, któremu się należała jak psu buda.
A tutaj się z Tobą nie zgodzę. Kartka, którą otrzymał - 100% racji sędziego naturalnie. Natomiast sytuacja, gdzie kartki nie dostał jest bardziej złożona. Bo wprawdzie sfaulował zawodnika Chelsea, za co mógłby otrzymać drugą żółtą kartkę, ale na dobrą sprawę ta cała akcja przy faulu nie miała miejsca. Dlaczego? Bo wcześniej gra została przerwana z powodu spalonego (notabene sędzia zdecydowanie zbyt długo zwlekał z tym gwizdkiem) a faul kapitana Barcelony wynikł z tego, że był źle ustawiony przy akcji wskutek zastawionej pułapki ofsajdowej (skutecznej). Nie wiem czy to przejrzyście napisałem, ale chyba idzie się domyśleć o co chodzi.

Tak ja to widzę.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 07 maja 2009, 15:20

Wszystkie 3 karne. Z tego jeden na pewno, i dwa dość kontrowersyjne, jednak moim zdaniem do odgwizdania.
Nie widzę nawet pola do dyskusji na ten temat.
Co najwyżej można się zastanawiać, jakby grała Barcelona po podyktowanych 3 karnych (i powiedzmy 2 bramkach z nich) dla Chelsea. :wink:

EDIT: Przeczytałem wcześniej wpis z weszło i mam poważny dylemat teraz. Że jest to serwis prowadzony źle i przez piłkarskich analfabetów chyba dla odbiorców podobnego pokroju, co jego autorzy, to jest wiadome. Jednak po wpisie z wczorajszego meczu mam problem - czy oni się skompromitowali, czy może Kowalczyk po prostu trzyma poziom tego serwisu? :lol:

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 07 maja 2009, 15:24

Interesujace doswiadczenie czytac te wszystkie posty szczegolnie co niektorych kibicow Barcelony. Zrozumiale ze bronia swojej druzyny ale po co mowic ze czarne jest biale? Barca jest w finale nic tego nie zmieni nie trzeba bronic jej jak niepodleglosci.

Swoja droga dotychczas myslalem ze taka blaugrana.pl posiada bardziej rozgarnietych redaktorow.

To cale pisanie ze bledy sedziow sa elementem gry w pilke nozna juz dawno mnie zmeczyly. To troche tak jakby napisac - uwaga hiperbola - ze ryzyko gwaltu jest wpisane w zycie kobiety wiec mozna przejsc nad tym do porzadku dziennego i nie robic nic zeby to zmienic.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 07 maja 2009, 15:29

Po tym jak Ferguson sciągnął Rooneya i Evre jestem pewny że nie ma anulowania kartek.Fletcher dostał niesłuszną ale nie ma odwołania, tak samo będzie z Abidalem. Alves w formie z wczoraj mogłby być wzmocnieniem MU w finale :wink:

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 07 maja 2009, 15:42

Chlopaczek pisze:ryzyko gwaltu jest wpisane w zycie kobiety wiec mozna przejsc nad tym do porzadku dziennego i nie robic nic zeby to zmienic.
Nie usprawiedliwiaj się Chłopaczek, jeszcze będziesz się z tego i owego musiał wyspowiadać :lol: :wink: cytowanie selektywne to dobra rzecz :smile2:

Co do sędziowania to ten mecz jest kolejnym argumentem aby Platini ruszył mózgownicą i zrobił coś w tym kierunku, tylko że on jest głuchy na takie argumenty i znając życie pewnie twierdzi że sędzia był perfekcyjny. W innych dyscyplinach korzysta się z zapisów wideo (w hokeju, NBA, a nawet siatce podczas finału i jakoś wszyscy żyją) aby było jak najmniej kontrowersji. A śledząc każdą ligę na bank w każdej kolejce znajdzie się jakiś wałek w wyniku błędu sędziego, nawet większe niż te z wczoraj. Jak nie zapis wideo, to 5 sędziów ale niech coś zmieni bo coraz częściej zamiast o piłce dyskutuje się o błędach sędziów i to oni są bohaterami, szkoda że negatywnymi. Rozumiem że trudno podjąć decyzję w kilka sek a tym bardziej że niekiedy po obejrzeniu 10 powtórek nie można się na 100% określić zatem sędziom trzeba pomóc. Jak wiadomo kto nie idzie do przodu lub przynajmniej nie próbuje ten się cofa.
Hiddink w wypowiedziach przesadza że nie widział większego skandalu ale niemal każda osoba należąca do którejś ze stron pod wpływem emocji widzi co chce (nawet taki Spalletti tyle że on widzi murawę bo to w nią się najczęściej wpatruje :lol: ), także Pep po pierwszym meczu fantazjował. Prawo emocji i punktu siedzenia.
Dla mnie na pewno był jeden karny, maks trzy. Ale te dwa już da się wybronić.
Ostatnio zmieniony 07 maja 2009, 15:43 przez Yukasz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 07 maja 2009, 15:43

MGiggs tyle ze u nas 3 podstawowych oboncow nie zagra. w tym 2 bocznych. Ale damy rade.

Kto bedzie gospodarzem finalu i kto bedzie mogl zagrac w swoich podstawowych koszulkach?

Awatar użytkownika
Bask
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bask » 07 maja 2009, 15:45

Kto bedzie gospodarzem finalu i kto bedzie mogl zagrac w swoich podstawowych koszulkach?
Farsa
Co do sędziowania to ten mecz jest kolejnym argumentem aby Platini ruszył mózgownicą i zrobił coś w tym kierunku
Stark po pierwszym meczu mówił, że Platini osobiście mu gratulował bezbłędnego sędziowania :]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”