Ogólna dyskusja o polityce - Strona 42

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 17 lut 2007, 13:08

franz pisze:wybory i parlamentarne i prezydenckie bo była słabsza w
kampani wyborczej
Szkoda, że nie wspomniałeś, o tym że PiS wygrał tylko dlatego, że prowadził brudną kampanie i skupił się na całkiowitej krytyce programu PO, któremu oczywiście nie brakowało niedociągnięć, ale byłby dla Polski o wiele lepszy. Główne założenie PiSu czyli tańsze państwo i likwidację "ubekistanu" można włożyć między bajki.
franz pisze:za malo obicywal i nie chciała Polski solidarnej tylko liberanej
Lepiej było naobiecywać tyle co SLD cztery lata wcześniej i nic z tego nie spełnić prawda :roll: Co do polityki liberalnej to wybacz, ale mamy dobre wzorce, tyle że w Polsce ludzie chcieliby zmian od ręki, a tu trzeba troszkę poczekać i popracować. Lepsze socjalne państwo, utrzymujące nierobów - pewnie :?
franz pisze:Od platformy odchodza jej czolowi politycy (np.Gilowska
Akurat Gilowska została wykluczona, a reszta nazwisk gdzie ? Ilu to jeszcze liderów PO odeszło ?
franz pisze:Platforma nie ma konkretnego programu
http://www.platforma.org/index.php/oplatformie/program Czytało się ? Pewnie nie, wiec miłej lektury :wink:
franz pisze:a jej głowny cel to krytyka rzadu i odsuniecie Kaczynskich od wladzy
No popatrz, a ja biedny zawsze myślałem, że to właśnie od tego jest opozycja żeby kontrolować poczynania rządu i jak zajdzie potrzeba go krytykować. O przejęciu władzy już nie wspomnę. Coś mnie w balona na tych studiach robią :?
Berik pisze:Tusk sam nie wie czego chce i jeszcze dochodzi zamieszanie z chyba najbardziej konkretnym politykiem w calym sejmie- Janem Rokita
No to raczej oznacza, że w PO można mieć swoje zdanie i takie spory są potrzebne do uzyskania jakiegoś konkretu. W PiSie mam mam Jarka, który trzyma wszystko w rękach i jak się sprzeciwisz to wylatujesz. Na tym ma polegać działalność partii - nie sądzę.
Berik pisze:Gdy ujawniono tasmy Beger, to Tuska bodajze przez tydzien nie bylo w ogole na wizji i nie udzielano z nim wywiadow
No i tu się ponownie mylisz, bo Tuska miał przygotowaną konfernecję jeszcze w nocy po ujawnieniu taśm. Nawet PiS wszywał społeczeństwu, że ta konfernecja była już dawno planowa i to PO sprowokowało całą sytuację (winni jak zawsze). Dobrze, że Sekielski i Morozowski wyjaśnili, że działali sami, bo teraz ludzie bardziej im wierzą niż politykom koalicji :roll:
Berik pisze:PO nie ma planu dzialania. To nie jest ta sama partia, co chociazby 2 lata temu; zatrzymali sie w rozwoju
Dwa lata temu też byli w opozycji tylko przeciwko SLD i jak pamiętam głosili podobne hasła, więc tu nie co wymyślać, tylko trzeba być wiernym pierwotnym założeniom.

Sorki, że tak długo, ale musiałe odpowiedzieć :D

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 707

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 17 lut 2007, 13:31

makis pisze: podobnym tonie wypowiadali sie m.in pan Wassermann i pan Macierewicz, ktory twierdzil ze jest wrecz "porazony" tym co odkryl. I tak ta spirala sie nakrecala, a potem sie okazalo, ze z duzej chmury maly deszcz.
Ja nie zaprzeczam, pisałem tylko,ze nie mozna tego raportu lekceważyc i cały czas trąbić na wszystkie strony,ze-' tam nic nie ma! Pusto, bzdury, nic nie ma!'
Z tym Macierewiczem ,to tez zabawnie, bo z jednej strony cała opzycja krzyczy, ze jemu nie wolno ufac,ze to oszołom jeden i obsesją jakąs obwiązany. A potem zaskoczona krzyczy: oszukał nas, nie mówił całej prawdy, wyolbrzymiał!

Duchu, ty nie przesadzasz 'troche', bo po lekturze twoich postów w tym temacie, mozna tylko napisac piosenke:

Platformo, Platformo cóżes Ty za pani,
Że za Tobą idą, że za Tobą idą
Chłopcy malowani.

Awatar użytkownika
Makis
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Makis » 17 lut 2007, 13:31

duch99 pisze:[Sorki, że tak długo, ale musiałe odpowiedzieć :D
Dobrze, ze to zrobiles, przynajmniej ja nie musialem :wink:

A oto, jak caly ten raport skomentowal nasz "ulubiony" wicepremier L: :wink:
Od początku byłem zniesmaczony i zdegustowany, że raport dot. likwidacji WSI jest ogólnikowy i niekonkretny. Komisja pod przewodnictwem Antoniego Macierewicza działała "na chybcika" i nieprzemyślanie. Śmiem twierdzić, że celowo działano na niekorzyść pewnych osób.
Lepper jak Lepper pewnie jeszcze nie raz zmieni zdanie, ale widac, ze nawet koalicjanci nie widza w tym dokumencie nic nadzwyczajnego.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 17 lut 2007, 13:33

duch99 pisze:Szkoda, że nie wspomniałeś, o tym że PiS wygrał tylko dlatego, że prowadził brudną kampanie i skupił się na całkiowitej krytyce programu PO, któremu oczywiście nie brakowało niedociągnięć, ale byłby dla Polski o wiele lepszy. Główne założenie PiSu czyli tańsze państwo i likwidację "ubekistanu" można włożyć między bajki.

Po tez mogla prowadzic brudna kampanie kto jej zabraniał, cel uswieca srodki, widocznie w Polsce trzeba tak robic zeby wygrac wybory. Z tym ze program Po był by lepszy sie zgadzam tak samo jak z tym ze "Główne założenie PiSu czyli tańsze państwo i likwidację "ubekistanu" można włożyć między bajki", ale nie jestem zwolennkiem ani PIS ani PO najbardziej popieram UPR.
duch99 pisze:Co do polityki liberalnej to wybacz, ale mamy dobre wzorce, tyle że w Polsce ludzie chcieliby zmian od ręki, a tu trzeba troszkę poczekać i popracować. Lepsze socjalne państwo, utrzymujące nierobów - pewnie
Nie otczytałes ironi w mojej wypowiedzi napisałem: "Po nie chciała Polski solidarnej tylko liberanej a fe..." nie mam pogladów konserwatywnych i wole wizje Polski liberalnej niz solidarnej, te pojecia i tak sa chore i sztucznie wymyslone przez PIS.

duch99 pisze:a reszta nazwisk gdzie ?
Religa kiedys popierał Po teraz jest w rzadzie PIS, Andrzej Sośnierz Prezes Narodowego Funduszu Zdrowia wybrany z listy Platformy Obywatelskiej teraz poseł PIS.

duch99 pisze:Czytało się ?
Tak, program slaby ale lepszy od tego który ma PiS, zreszta i tak jego realizacja jest w wiekszosci nie mozliwa.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 17 lut 2007, 13:35

duch99 pisze:o tym że PiS wygrał tylko dlatego, że prowadził brudną kampanie
Nie powiem kto zaczal wyciagac brudy .... :!: Niejaki wspanialy pan Miodowicz, czakaj jaka to byla przynaleznosc klubowa :think: nie czasem PO i wyciagniecie z rekawa Jaruckiej, ktora oczernila Cimoszewicza jak widac teraz bezpodstawnie, za co zaplacila chyba najwieksza kare (a wyrok sadowy zdaje sie przed nia :think: )
Moze nie uderzyli w PiS ale jako pierwsi wyciagali brudy :!:
duch99 pisze:No i tu się ponownie mylisz, bo Tuska miał przygotowaną konfernecję jeszcze w nocy po ujawnieniu taśm. Nawet PiS wszywał społeczeństwu, że ta konfernecja była już dawno planowa i to PO sprowokowało całą sytuację (winni jak zawsze). Dobrze, że Sekielski i Morozowski wyjaśnili, że działali sami, bo teraz ludzie bardziej im wierzą niż politykom koalicji
Owszem wszysycy liderzy byli kilka godzin po programie "Teraz My" w sejmie na konferencji ale juz rano po Tusku nie bylo ani sladu :roll: i tak chyba przez tydzien i o to chodzilo berikowi a ty ciepiasz sie slowek
Mieli okazje nie wykorzystali - bo konstruktywne wotum nieufnosci tylko czekalo na ich poparcie a wtedy mieliby szanse na odnsiesienie zwyciestwa bo scena polityczna byla po tym wydarzeniu wywrocona do gory nagami :!:
franz pisze:nie jestem zwolennkiem ani PIS ani PO
Widze ze kolejny wspolny pkt poza Orange ekstraklasa :rotfl:

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 17 lut 2007, 13:41

franz pisze: malo obicywal i nie chciała Polski solidarnej tylko liberanej
PO chciała Polski liberalnej? Chyba coś mi umknęło :hardkor:

A dyskuje o raporcie uważam za zbędną - po prostu bracia po raz kolejny sie skompromitowali i to by było na tyle.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 17 lut 2007, 13:45

kostek pisze:PO chciała Polski liberalnej?
PO chciala Polski liberalnej według PIS-u, tak naprawde to bylo haslo które miało przekonac prosty lud aby glosował na PIS a nie na zlych liberałów z PO.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 17 lut 2007, 22:18

franz pisze:popieram UPR.
Zgadzam się niektórymi poglądami Korwina, z tym że i tak z nich nic nie wyniknie, bo kolejne wybory zakończą się dla nich na max. 1,5%. Chęci mają dobre, ale możliwości ich realizacji żadne ...
franz pisze:Nie otczytałes ironi w mojej wypowiedzi napisałem: "Po nie chciała Polski solidarnej tylko liberanej a fe..."
Popracuj nad ironią :P
czeher pisze:Moze nie uderzyli w PiS ale jako pierwsi wyciagali brudy
Bardziej chodziło mi o krytykę programu PO. Gdyby PiS skupił się tylko na swoich planach to pewnie za dużo społeczeństwo by się nie dowiedziało :roll:
Berele Lewartow pisze:Duchu, ty nie przesadzasz 'troche', bo po lekturze twoich postów w tym temacie, mozna tylko napisac piosenke:

Platformo, Platformo cóżes Ty za pani,
Że za Tobą idą, że za Tobą idą
Chłopcy malowani.
A tam :D Zresztą pisałem, że wprogramie PO były i są luki, więc nie jest tak że popieram ich całym sercem czy coś w tym stylu :roll: Korwin mądrze prawi, ale trzeba patrzeć realnie na szansę realizacji jego programu, a takich obecnie nie ma.

Teraz można śmiało wrócić do reszty wydarzeń ...

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 17 lut 2007, 22:46

kostek pisze:A dyskuje o raporcie uważam za zbędną - po prostu bracia po raz kolejny sie skompromitowali i to by było na tyle.
Sorry za zgryźliwość, ale jak słysze o tym raporcie to aż mnie nosi. Krytyka i krytyka, tylko zadaję pytanie kto z was przeczytał ten raport?
Strzelam Kostek, że nie przerobiłeś 300 ponad stron, więc na jakiej podstawie stwierdzasz że raport skompromitował Kaczyńskich?

Żeby nie było niedomówień, też raportu nie czytałem i chwilowo nie zamierzam. Jednak ja nie będę go oceniał, tak jak niektórzy tutaj....

http://kefir87.jogger.pl/2007/02/16/wal ... -czytania/

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 18 lut 2007, 9:42

bellus pisze:
kostek pisze:A dyskuje o raporcie uważam za zbędną - po prostu bracia po raz kolejny sie skompromitowali i to by było na tyle.
Sorry za zgryźliwość, ale jak słysze o tym raporcie to aż mnie nosi. Krytyka i krytyka, tylko zadaję pytanie kto z was przeczytał ten raport?
Strzelam Kostek, że nie przerobiłeś 300 ponad stron, więc na jakiej podstawie stwierdzasz że raport skompromitował Kaczyńskich?

Żeby nie było niedomówień, też raportu nie czytałem i chwilowo nie zamierzam. Jednak ja nie będę go oceniał, tak jak niektórzy tutaj....

http://kefir87.jogger.pl/2007/02/16/wal ... -czytania/
Owszem nie przeczytałem, tylko przeglądałem. Miał być boom jest tylko smród pozostały po trwających kilka miesięcy spekulacjach prasowych... No i bracia pokazali na czym się koncentrują, choć to może i dobrze bo nie mają czasu zająć się gospodarką :wink:

Zresztą czego mozna bylo się spodziewać po Macierewiczu? Chyba się Bellus zgodzisz, że jego patronat nad tym raportem zapewniał kompromitację?

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 18 lut 2007, 11:26

kostek pisze:Owszem nie przeczytałem, tylko przeglądałem. Miał być boom jest tylko smród pozostały po trwających kilka miesięcy spekulacjach prasowych... No i bracia pokazali na czym się koncentrują, choć to może i dobrze bo nie mają czasu zająć się gospodarką
Jakikolwiek rząd powinien trzymać się jak najdalej od gospodarki. Chociaż "pakiet Romana Kluski" brzmi bardzo zachęcająco - przynajmniej z samej nazwy. Było nie było Kluska to niemal Rejtan polskich przedsiębiorców.

Wracając do meritum. Też tylko przejrzałem raport. Jednak postawię inną tezę, media spodziewały się czegoś innego - rozdmuchiwały wypowiedzi poszczególnych polityków - traktując je nijako jako balon, w który będą wdmuchiwać powietrze.
Afera paliwowa, nielegalny handel bronią, nieprawidłowości przy przetargu na kołowy transporter opancerzony - słynny Fiński twór, który nawet nie mieścił się w naszych herkulesach. Gdzie w przetargu była oferta szwajcarskiej Pirani, której używają nawet amerykanie. Chyba się spodziewaliśmy czego innego, jedni nazwisk z pierwszych stron gazet a inni udowodnienia wpływu WSI na gospodarkę, etc. Patrząc po spisie treści i jakiś pojedynczych stronach to ten raport to nie jest materiał na papier toaletowy tylko coś co w kraju nieco bardziej dojrzałym wzbudził by sensację. Zgoda oczywiście co do tego, że być może zbyt długo podgrzewano atmosferę. Doszło do tego, że ludzie spodziewali się nie wiadomo czego i poprzez te zbyt wygórowane wyobrażenia i oczekiwania nie widzą teraz tego, że ten raport jest w jakimś stopniu szokujący (jeśli te punkty, który wymieniłem są prawdziwe).

kostek pisze:Zresztą czego mozna bylo się spodziewać po Macierewiczu? Chyba się Bellus zgodzisz, że jego patronat nad tym raportem zapewniał kompromitację?
Co do Antoniego, myślę, że to akurat był dobry wybór. Człowiek zgoła pałający nienawiścią do sytemu komunistycznego i jego pozostałości. Była taka decyzja, żeby to zniszczyć i wybrano kogoś kto ma miecz a nie skalpel. On nie wycinał chorych tkanek a rozpłatał cały organizm i posłał go w zaświaty.
Zapewne myślisz też o jego liście agentów - niby nie przygotowana, niby niesprawiedliwa, etc. Jednak prawdziwa i nazwiska z tej listy się powtarzają. Mało tego była inna lista, a raczej przygotowana przez kogoś innego i tam padły te same nazwiska. W tej chwili nie mogę sobie przypomnieć kto ją przygotował, ale się dowiem i nie omieszkam podać konkretów.

Macierewicz na pewno człowiek specyficzny i chyba trudny z nim o czymkolwiek negocjować. To jak zrobił to już inna sprawa. Historia niech go oceni.

PS. Kostek oglądałeś "Plusy dodatnie plusy ujemne"?
Prawda czy manipulacja, oceń sam

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 18 lut 2007, 12:09

bellus pisze: Co do Antoniego, myślę, że to akurat był dobry wybór. Człowiek zgoła pałający nienawiścią do sytemu komunistycznego i jego pozostałości. Była taka decyzja, żeby to zniszczyć i wybrano kogoś kto ma miecz a nie skalpel. On nie wycinał chorych tkanek a rozpłatał cały organizm i posłał go w zaświaty.
Zapewne myślisz też o jego liście agentów - niby nie przygotowana, niby niesprawiedliwa, etc. Jednak prawdziwa i nazwiska z tej listy się powtarzają. Mało tego była inna lista, a raczej przygotowana przez kogoś innego i tam padły te same nazwiska. W tej chwili nie mogę sobie przypomnieć kto ją przygotował, ale się dowiem i nie omieszkam podać konkretów.

Macierewicz na pewno człowiek specyficzny i chyba trudny z nim o czymkolwiek negocjować. To jak zrobił to już inna sprawa. Historia niech go oceni.
No niestety, ale chyba pierwszy raz nie mogę się z Tobą zgodzić. Dla mnie Macierewicz nie jest człowiekiem specyficznym (użycie tego słowa w tym kontekście ma mimo wszystko zabarwienie bardziej neutralne niż negatywne) on jest oszołomem i idiotą. Nie wracajmy do słynnej listy itd bo o jego ułomności świadczy każda wypowiedź, bez znaczenia z jakiego okresu pochodzi. Samo to, że za choroby w WSI obwiniał wszystkich ministrów MONu nie licząc tych z rządu Olszewskiego, dobitnie świadczy o obiektywności Macierewicza.

bellus pisze:PS. Kostek oglądałeś "Plusy dodatnie plusy ujemne"?
Prawda czy manipulacja, oceń sam
Obiecuje obejrze, jak tylko znajde chwilke czasu.

Nawiązując jeszcze do poprzednich wypowiedzi
Duch99 pisze: Zgadzam się niektórymi poglądami Korwina, z tym że i tak z nich nic nie wyniknie, bo kolejne wybory zakończą się dla nich na max. 1,5%. Chęci mają dobre, ale możliwości ich realizacji żadne ...
Spójrz na to z innej strony. Zawsze możesz być wśród tych 1,5% i mieć czyste sumienie, a nie być jednym z 20 kilku procent głosujących na PiS, PO itd i się wstydzić.

Duch99 pisze:A tam Zresztą pisałem, że wprogramie PO były i są luki
O którym programie mówisz? Byłoby miło gdybyś podał linka do konkretnego dokumentu będącego programem PO (nie mam tu na myśli tworów gabinetu cieni).

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 18 lut 2007, 14:09

kostek pisze:No niestety, ale chyba pierwszy raz nie mogę się z Tobą zgodzić. Dla mnie Macierewicz nie jest człowiekiem specyficznym (użycie tego słowa w tym kontekście ma mimo wszystko zabarwienie bardziej neutralne niż negatywne) on jest oszołomem i idiotą. Nie wracajmy do słynnej listy itd bo o jego ułomności świadczy każda wypowiedź, bez znaczenia z jakiego okresu pochodzi. Samo to, że za choroby w WSI obwiniał wszystkich ministrów MONu nie licząc tych z rządu Olszewskiego, dobitnie świadczy o obiektywności Macierewicza.
Trudno Ci odmówić słuszności w ocenie charakteru Macierewicza, tak poprzez pryzmat wypowiedzi w mediach - innej możliwości żaden z nas nie ma. Tylko ja twierdzę, że to dobry wybór człowieka do określonego zadania - misji specjalnej. PiS zdecydował o tym, że należało zniszczyć WSI i wybrano kogoś kto na niszczeniu zna się bardzo dobrze, bo na pewno nikt mu nie odmówi zaciętości, agresji i przekonania o konieczności swojej misji.

Teraz tylko musi przyjść ktoś kto zbuduje. O ile kogoś kto umie niszczyć stosunkowo łatwo to może się okazać, że budowa nowego będzie dużo bardziej wymagająca.
kostek pisze:Spójrz na to z innej strony. Zawsze możesz być wśród tych 1,5% i mieć czyste sumienie, a nie być jednym z 20 kilku procent głosujących na PiS, PO itd i się wstydzić.
Ja głosowałem na PO i się nie wstydzę. Głosowałem na człowieka, którego stosunkowo znam i cenię (przynajmniej dużo bardziej, niż kandydatów UPR). Nie dostał się bo przysłali nam Schetynę - gdzie jak znajomi z Wrocławia się dowiedzieli, że on od nas z listy to się zaczęli niemal ze śmiechu pokładać.
Człowiek na którego głosowałem został teraz prezydentem naszego miasta i bardzo mnie to cieszy.
Tutaj można się zastanawiać nad poziomem lokalnych struktur UPR, ale fakt faktem, że postawiłem na PO.

W UPR najbardziej mnie zabolał fakt usunięcia ze stanowiska Wojtery. Uważam, że tutaj JKM przegiął i o ile z jego poglądami się w dużej mierze zgadzam to nie odżałuje mu nigdy tego w jaki sposób rządzi w partii.

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 18 lut 2007, 16:10

bellus pisze:Co do Antoniego, myślę, że to akurat był dobry wybór. Człowiek zgoła pałający nienawiścią do sytemu komunistycznego i jego pozostałości.

....a określający się w przeszłości jako "guevarysta" :lol: .

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 18 lut 2007, 23:11

Nie mnie bronić Macierewicza, ba nawet tego robić nie zamierzam. sam nie darzę go zbytnią sympatią, jednak...

Nigdy wcześniej nie słyszałem tego neologizmu w kontekście Macierewicza, wpisałem w google i wyszło:

http://www.ojczyzna.pl/ARTYKULY/13_pyta ... ewicza.htm
Tam w pytaniu 3 mówi o tym.

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”