Reprezentacja Polski (zbiorczy) - Strona 411

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

#TeamLewandowski czy #TeamProbierz?

#TeamLewandowski
8
40%
#TeamProbierz
4
20%
Na selekcjonera Tomasz Tułacz, niech grają zawodnicy U-20 i naturalizowani Kongijczycy
8
40%
Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Re: Reprezentacja Polski (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 18 lis 2010, 0:36

ulynif pisze:Dziwne jest szukanie bocznych obrońców do jakiś pseudo wymysłów o nowoczenym footbol'u. A dlaczego? Dlatego, że skoro takich nie można znaleźć, to może wystarczy poszukać klasycznych bocznych obrońców
To powiedz mi w takim razie, kto będzie z tej lewej strony wrzucał? Bo ja jakoś tam nikogo dziś nie widziałem. Lewa strona dziś nie istniała, więc jak mamy każdą akcję grać przez Błaszczykowskiego to sorry, ale reprezentacja niewidomych przeczyta naszą grę. Oto rozwiązanie: Drewno w obronie, skrzydłowego brak, bo gramy jedną flanką. Smuda i ulynif - kreatorzy polskiej myśli szkoleniowej...
Dr.Football1 pisze:Tutaj zgrzeszylem
Synu, wiedz, że zostało Ci odpuszczone :beer:

Awatar użytkownika
Zack
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zack » 18 lis 2010, 0:39

Dr.Football1 pisze:
Dziwisz się? Nie spodziewałbym się zbyt wiele po tych co odwołują się do fify czy fm'ów.
To moze pokazesz chociaz jeden post w ktorym ktos POWAZNIE odwolal sie do Fify lub Fm-a w kontekscie gry Sadloka ? Chyba przeoczylem. A tak na marginesie:
Lewy obrońca to jest naturalna pozycja Sadloka, na środkowego się nie nadaje.
30 lat temu kiedy boczni obroncy praktycznie nie przekraczali polowy boiska,a ich zadania ograniczaly sie tylko i wylacznie do destrukcji moglbym jeszcze Sadloka przelknac,ale nazywanie go lewym obronca w dobie wspolczesnego futbolu to po prostu obraza dla zawodnikow grajacych na tej pozycji. Niech on w tej kadrze zostanie,tylko na litosc boska - jako srodkowy defensor !

Człowieku! Termin "współczesny futbol" to wymyślił chyba Szpaku podczas jednego z komentowanych meczów. Ja nie mówię, że takie coś nie istnieje ale, używanie tego określenia w rozmowie o polskiej piłce jest śmieszne a zarazem przykre. Pokaż mi jednego bocznego, polskiego obrońcę, który jest szybki, dobrze drybluje, wrzuca piłki i jest kreatywny. NIE MAMY TAKICH!!! A na siłę z tych co mamy chcemy zrobić tych "nowoczesnych".

Od zawsze jestem fascynatem raczej piękna gry defensywnej i moim zdaniem, skoro nie mamy odpowiednich ludzi to za żadne skarby świata nie powinniśmy kazać robić ludziom czegoś czego nie potrafią. Oczekiwałeś od Sadloka podłączania się itd. Nie jesteśmy tak zorganizowani w defensywie, że możemy sobie na to pozwolić bo ani on (i inni polscy boczni obrońcy) za wiele nie pomogą w ofensywie to jeszcze mogą nie zdążyć wrócić za akcją.

Sorry... Smuda też nie Gepetto, z drewna piłkarza nie ustruga.

Wracając do Sadloka i jego optymalnej pozycji na boisku. Czemu uciekasz tak daleko w przeszłość, do poprzedniego sezonu? W tym, o ile się nie mylę, więcej grał na lewej niż na środku. Na środkowego obrońcę jest za cherlawy 186cm/72 kg. wagi? On ma budowę Artura Partyki, wiesz co by z nim Drogba zrobił? Aż strach pomyśleć...

Pozdrawiam.

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 18 lis 2010, 0:39

bartbuks pisze:Lewa strona dziś nie istniała, więc jak mamy każdą akcję grać przez Błaszczykowskiego to sorry, ale reprezentacja niewidomych przeczyta naszą grę.
Akurat np. trzecia bramka padła po złamaniu akcji z lewej strony podaniu do środka a potem prostopadle.
bartbuks pisze:Smuda i ulynif - kreatorzy polskiej myśli szkoleniowej...
Kody do gier od bartbuks'a i kadra jedzie na majstra

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 18 lis 2010, 0:48

Zack pisze:Człowieku! Termin "współczesny futbol" to wymyślił chyba Szpaku podczas jednego z komentowanych meczów. Ja nie mówię, że takie coś nie istnieje ale, używanie tego określenia w rozmowie o polskiej piłce jest śmieszne a zarazem przykre.
Przykre jest tłumaczenie, że Sadlok to naturalny lewy obrońca. Tą pozycję wymyślił mu Franz, a potem w Ruchu podchwycili temat. Chłopak zagrał fantastyczny sezon na DC, a potem zrobił kupę, bo ktoś go wsadził na bok obrony.
Zack pisze:Pokaż mi jednego bocznego, polskiego obrońcę, który jest szybki, dobrze drybluje, wrzuca piłki i jest kreatywny. NIE MAMY TAKICH!!! A na siłę z tych co mamy chcemy zrobić tych "nowoczesnych".
Nie mamy takich, bo jesteśmy minimalistami i tłumaczymy tak jak Ty - bla, bla, bla, Sadlok na lewej se pogra. Gówno prawda. Od kilku lat poruszany jest ten problem i kuźwa zapychamy dziury takimi ściemami jak Ty przytaczasz, więc teraz nie opowiadaj, że nie mam prawa z Futbolowym Doktorkiem pomarzyć o ofensywnie grających bocznych obrońcach.
Zack pisze:Nie jesteśmy tak zorganizowani w defensywie, że możemy sobie na to pozwolić bo ani on (i inni polscy boczni obrońcy) za wiele nie pomogą w ofensywie to jeszcze mogą nie zdążyć wrócić za akcją.
A możemy sobie pozwolić, aby płacić miesięcznie tym minimalistycznym piłkarzykom tyle ile przeciętny Polak zarabia w rok? Proszę Cię, nie smęć, bo czytać się nie chce. Oni nie są opóźnieni w rozwoju, lecz to zdrowi i wysportowani mężczyźnie (oprócz Murawskiego, który ma bebech większy niż ja), którzy kasują ogromne pieniądze, więc wybacz, ale kibic ma prawo wymagać od nich gry na wysokim poziomie i podążania za światowymi standardami. Wystarczy, że nas przegonił pod względem infrastruktury i szkolenia młodzieży, więc nie pitol, że mamy odpuszczać im jeszcze taktycznie. Wow, grajmy Piechniczka z 86 roku, bo nie mamy obrońców.
ulynif pisze:Akurat np. trzecia bramka padła po złamaniu akcji z lewej strony podaniu do środka a potem prostopadle.

Hmm, jak to jest typowa akcja ze skrzydła, to w takim razie nie są nam potrzebni boczni pomocnicy.
ulynif pisze:Kody do gier od bartbuks'a i kadra jedzie na majstra
Jak już błysnąłeś ciętą ripostą, to możesz iść spać.

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 18 lis 2010, 0:55

bartbuks pisze:wymagać od nich gry na wysokim poziomie i podążania za światowymi standardami
A ja np. jako kibic właśnie mam prawo wymagać żeby nie podążali za jakimiś pseudostandardami, które każdy zna i każdy za nimi podąża i "nawet reprezentacja niewidomych to przeczyta". Niech wyznaczają własne standardy, które świat będzie przyjmował i będzie zaskoczyny.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 18 lis 2010, 1:02

ulynif pisze:A ja np. jako kibic właśnie mam prawo wymagać żeby nie podążali za jakimiś pseudostandardami, które każdy zna i każdy za nimi podąża i "nawet reprezentacja niewidomych to przeczyta". Niech wyznaczają własne standardy, które świat będzie przyjmował i będzie zaskoczyny.
Właśnie wyznaczają nowe standardy - nieróbstwa i minimalizmu. A Ty i kolega wyżej oczywiście im przyklaskujecie. Jaki ma wymyślić nowy standard? Bieg na rzęsach wzdłuż linii bocznej z piłką między pośladkami? Pamiętaj, że taki boczny obrońca swoją obecnością przy akcji ofensywnej może zrobić przewagę, rozciągnąć obronę, wyciągnąć defensywnego pomocnika, co pozwoli przerzucić grę do środka, bądź jednym zagraniem w trójkącie wypracować pozycję koledze. Nie musi każdej akcji kończyć wrzutką. TAKTYKA, o to chodzi. A jak postawimy drewno, co będzie miało jeden cel - zniszczyć i zatrzymać, to na pewno zaskoczymy świat.

Awatar użytkownika
Zack
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zack » 18 lis 2010, 1:10

1. Najpierw zbudujmy młodym chłopakom bazy treningowe, wprowadźmy nowoczesny system szkolenia i wszystko z czym odstajemy od futbolowego pierwszego świata a potem zacznijmy wymagać. Kiedy oni się mają uczyć i od kogo jak u nas głównymi myślami są "piłka pała zawsze działa" oraz "pały do góry i jedziemy frajerów(albo jakoś tak to leciało)"

2.Ja im tych pensji i wynagrodzeń nie daję więc nie do mnie z tym. Tak im proponują prezesi klubów a oni się na to godzą. Ty oczywiście byś powiedział "Przepraszam prezesie ale ja jestem drewniany, wolno biegam i za cholerę nie moge pojąć taktyki więc zamiast tych 50tys. poproszę o 3tys." Zresztą te zarobki i tak są sporo mniejsze niż w cywilizowanych piłkarsko krajach. Więc skoro już chcesz tak równać poziomy to chłopaki najpierw powinni dostać podwyżki...

Podsumowując na dziś: Oczywiście zgadzam się, że trzeba wymagać ale bądźmy realistami. Nie będziemy mieć Patrica Evry bo nie ma na niego materiału. A jak dalej jesteś przy tym, żeby nasi (niedorozwinięci jednak trochę) obroncy biegali za akcją do przodu to powodzenia, ale jednego jestem pewien: Festiwali bramkowych nie zabraknie u nas na EURO2012. Dobrej nocy.

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 18 lis 2010, 1:16

bartbuks
Przecież narzekałeś, że nawet "reprezentacja niewidomych" przeczyta typowe akcje. No to masz nietypową i gol. O co Tobie chodzi, o pięćdziesiąt wżutek ze skrzydła i liczeniu na błąd a może wkońcu się uda coś dokładnie zacentrować? Piszemy o tym, że jakby obrońca się nie włączał robotę wykonałby pomocnik a abrońca miałby siły i był bliżej sektorów do asekuracji strony defensywnej. Skoro skrajni obrońcy mają atakować i jeszcze bronić to tym bardziej pomocnik nie potrzebny (?) Pozatym napisałeś, że lewa strona nie istniała. No to podałem przykład (bramkowej) akcji, której ważnym punktem był moment ciężaru gry na lewej stronie.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 18 lis 2010, 1:23

ulynif pisze:Przecież narzekałeś, że nawet "reprezentacja niewidomych" przeczyta typowe akcje. No to masz nietypową i gol. O co Tobie chodzi Pozatym napisałeś, że lewa strona nie istniała. No to podałem przykład (bramkowej) akcji, której ważnym punktem był moment ciężaru gry na lewej stronie.
Widać nadajemy na zupełnie innych falach i nie dogadamy się. Ja patrzę na ten problem z lewym obrońcą od strony taktycznej, a Ty nie wiem jak sobie widzisz. Nie mój problem. Zadowala Cię to co jest, to znaczy, że naprawdę jesteś minimalistą.

Zaraz zaczną się zachwyty, żeśmy WKS pokonali. Ale mi wyczyn, zabawa na 102. Przecież oni przyjechali tu w celach turystycznych, a nie grać na poważnie. Nawet my, forumowicze sądziliśmy, że nas pukną. Ale to nie jest zasługa zajebiście grającej kadry Polski, lecz olewczego podejścia WKS. Widzieliście parę stoperów? Na poważnym turnieju napastnicy kręciliby nimi jak Szeremetem. Dalej jesteśmy dupie, ale jest temat zastępczy - wreszcie wygraliśmy, więc po co roztrząsać inne sprawy.
KOLEJNO PORTUGALIA, BRAZYLIA, KOREA

Kod: Zaznacz cały

Line-up
[1] Boubacar BARRY (GK)
[4] Kolo TOURE (C)
[5] Didier ZOKORA
[8] Salomon KALOU (-66')
[9] Ismael TIOTE
[10] GERVINHO (-82')
[15] Aruna DINDANE
[17] Siaka TIENE
[19] Yaya TOURE
[20] Guy DEMEL
[21] Emmanuel EBOUE (-89')
Substitute(s)
[16] Aristide ZOGBO (GK)
[23] Daniel YEBOAH (GK)
[2] Brou ANGOUA
[3] Arthur BOKA [I]
[6] Steve GOHOURI
[7] Seydou DOUMBIA
[11] Didier DROGBA (+66')
[12] Jean Jacques GOSSO
[13] ROMARIC (+89')
[14] Emmanuel KONE
[18] Kader KEITA (+82')
[22] Souleymane BAMBA

Line-up
[1] Boubacar BARRY (GK)
[4] Kolo TOURE
[5] Didier ZOKORA [Y]
[8] Salomon KALOU (-68')
[9] Ismael TIOTE
[11] Didier DROGBA (C)
[15] Aruna DINDANE (-54')
[17] Siaka TIENE
[19] Yaya TOURE
[20] Guy DEMEL [Y]
[21] Emmanuel EBOUE (-72')
Substitute(s)
[16] Aristide ZOGBO (GK)
[23] Daniel YEBOAH (GK)
[2] Brou ANGOUA
[3] Arthur BOKA
[6] Steve GOHOURI
[7] Seydou DOUMBIA
[10] GERVINHO (+54')
[12] Jean Jacques GOSSO
[13] ROMARIC (+72')
[14] Emmanuel KONE
[18] Kader KEITA (+68')
[22] Souleymane BAMBA

Line-up
[1] Boubacar BARRY (GK)
[3] Arthur BOKA
[4] Kolo TOURE
[5] Didier ZOKORA [Y]
[9] Ismael TIOTE [Y]
[10] GERVINHO (-64')
[11] Didier DROGBA (C)
[13] ROMARIC (-79')
[18] Kader KEITA [Y] (-64')
[19] Yaya TOURE
[21] Emmanuel EBOUE
Substitute(s)
[16] Aristide ZOGBO (GK)
[23] Daniel YEBOAH (GK)
[2] Brou ANGOUA
[6] Steve GOHOURI
[7] Seydou DOUMBIA (+79')
[8] Salomon KALOU (+64')
[12] Jean Jacques GOSSO
[14] Emmanuel KONE
[15] Aruna DINDANE (+64')
[17] Siaka TIENE [Y]
[20] Guy DEMEL [I]
[22] Souleymane BAMBA
A to skład z nami, taka ciekawostka.

Wybrzeże Kości Słoniowej: 1-Daniel Yeboah - 5-Didier Zokora (kapitan), 22-Souleymane Bamba, 3-Arhur Boka, 20-Guy Demel, 21-Emmanuel Eboue, 19-Yaya Toure, 9-Cheick Tiote, 10-Gervinho - 18-Kader Keita, 11-Wilfried Bonny.

Rezerwowi: 16-Gerard Gnahoua, 4-Kolo Toure, 2-Brou Angoua, 17-Siaka Tiene, 7-Emerson Fae, 13-Romaric, 15-Seydou Doumbia.
Zack a co ja napisałem wyżej? Myślisz, że nie chciałbym zajebistych baz treningowych i szkolenia? Pewnie! Umówmy się - nie opowiadaj, że to jest usprawiedliwienie, bo jak w ekskluzywnej restauracji bekniesz jak świnia na cały głos, to nikt Ci tego nie wybaczy, gdyż mama Cię nie wychowała.
Zack pisze:2.Ja im tych pensji i wynagrodzeń nie daję więc nie do mnie z tym. Tak im proponują prezesi klubów a oni się na to godzą. Ty oczywiście byś powiedział "Przepraszam prezesie ale ja jestem drewniany, wolno biegam i za cholerę nie moge pojąć taktyki więc zamiast tych 50tys. poproszę o 3tys." Zresztą te zarobki i tak są sporo mniejsze niż w cywilizowanych piłkarsko krajach. Więc skoro już chcesz tak równać poziomy to chłopaki najpierw powinni dostać podwyżki...
Spój na południe, a potem zerknij w ranking finansowy lig. Jak uważasz, że wszystko jest ok, to nie mamy o czym rozmawiać.
Zack pisze:Nie będziemy mieć Patrica Evry bo nie ma na niego materiału.
Spójrz na Urugwaj, gdzie ludności tyle co w Warszawie. Mamy materiał, tylko sprzętu i fachowców brak.
ulynif nie starasz się mnie zrozumieć, a popadasz w coraz to większe zadowolenie. Proponuję Ci obejrzeć kilka spotkań z silnych lig europejskich. Popatrz na grę Evry, tak jeden mecze pod jego kątem, a uświadomisz sobie o czym mówię. Musi być równowaga, asekuracja i bieganie z głową. Zauważ, że u nas niewielu piłkarzy potrafi grać bez piłki. Bezsensownie tracą siły. Nie chodzi o to, aby biegać jak hart wzdłuż linii bocznej, lecz aby w odpowiednim momencie wspomóc pewne sektory boiska.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2010, 1:35 przez bartbuks, łącznie zmieniany 1 raz.

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 18 lis 2010, 1:34

bartbuks pisze:Zadowala Cię to co jest, to znaczy, że naprawdę jesteś minimalistą.
Jeżeli minimalizm oznacza zwycięstwo 3-1 mimo braku jakichś szczególnie wybitnych bocznych obrońców przeznaczonych do biegania wzdłuż linii co cechuje trochę wątpliwą nowoczesność, to tak, takie wyniki mi wystarczą. Oby każdy mecz wygrywany był, ba, nawet po 1:0. Jeżeli rywale nie zagrali do końca na poważnie, to już ich problem.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 18 lis 2010, 1:40

ulynif pisze:Jeżeli minimalizm oznacza zwycięstwo 3-1 mimo braku
Wow, 3:1 w meczu towarzyskim. Przypomnij mi ile razy ostatnio zrobiliśmy dobry wynik w poważnym turnieju? Nie tasuj się nad sparingiem, bo okazujesz krótkowzroczność. Czy na Euro, w tym składzie i z taką grą jak dziś, wywalczylibyśmy punkt? Wojtkowiak i Jodła pokazali, że mamy na DC dramat, trafiamy na CR7 i Sadlok przez miesiąc ma problemy z błonnikiem. Fajnie, że się cieszysz wynikiem wczorajszego meczu, ale nie dostrzegasz jak głęboko jesteśmy w dupie.
ulynif pisze:Jeżeli rywale nie zagrali do końca na poważnie, to już ich problem.
Nasz też, bo właśnie tacy jak Ty podniecają się fałszywą rzeczywistością. Zaraz będziemy mieli hurraoptymizm...

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 18 lis 2010, 1:53

bartbuks pisze:Czy na Euro, w tym składzie i z taką grą jak dziś, wywalczylibyśmy punkt?
Nie, bo WKS nie gra na Euro :P

A czy gdyby dziś było Euro, ostatnie pół roku było by takim a nie innym cyklem przygotowań jakim się to odbyło przez ostatnie 6 miesięcy? W związku z tym czy ta gra by tak wyglądała? Czy Hiszpanie ulegli by Portugalii 4-0? Prawda jest taka, że póki co do czasu turnieju nie będzie żadnych meczów o punkty. Jeszcze żeby były ze 2 - 3 miesiące, ale ponad półtora roku to w ogóle nawet nie ma co się nad tym rozwodzić jakby to wyglądało.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 18 lis 2010, 2:04

ulynif pisze:Tak. My strzelili byśmy trzy bramki rywale jedną. Proste. No chyba, że jednak by inaczej zagrali.
3/4 drużyn by nas wciągnęło nosem.
ulynif pisze:A czy gdyby dziś było Euro, ostatnie pół roku było by takim a nie innym cyklem przygotowań jakim się to odbyło przez ostatnie 6 miesięcy?
Czy Ty naprawdę jesteś tak zaślepiony, czy tylko udajesz, aby połowa userów na forum nie popadła w depresję z powodu Twojego wysokiego ilorazu inteligencji? Jedyny cykl jak Smuda zna to jest cykl miesiączkowy swojej żony. Przecież tu nie ma żadnego planu - Sportlive zaklepał sparingi i Smuda powołuje kadrę, a potem jazda.
ulynif pisze:Prawda jest taka, że póki co do czasu turnieju nie będzie żadnych meczów o punkty.
Wyobraź sobie, że Niemcy przed MŚ2006 też borykali się owym problemem. Zaskakujące, prawda?
ulynif pisze:Przecież wynik mówi sam za siebie, to co w tej rzeczywistości jest fałszywe?
Wiesz ile ten Twój wynik jest wart? Wyjaśnię Ci to inaczej - co z tego, że przez 5 lat studiujesz, zaliczasz egzaminy, jak nie bronisz mgr. Kumasz? Dzwoni w którymś kościele, ale nie wiesz w którym?

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 18 lis 2010, 2:20

bartbuks pisze:Wyobraź sobie, że Niemcy przed MŚ2006 też borykali się owym problemem. Zaskakujące, prawda?
Nie jest zaskakujące, a kto Cię tak chciał nabrać? Natomiast ja od początku powtarzam, że nie przywiązuje zbyt dużej wagi do meczów towarzyskich, wygrana jak każda cieszy.
bartbuks pisze:Sportlive zaklepał sparingi i Smuda powołuje kadrę, a potem jazda.
To raczej wyjaśnienie dla Wilmore, który prezentował "wzorowe plany przygotowań".

To nie ja chce zwalniać po nieudanych meczach towarzyskich trenera. Napisz to tym co sie podniecają spadającym rankingiem. Ja wolę poczekać na turniej.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2010, 2:29 przez ulynif, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 18 lis 2010, 2:28

ulynif pisze:To nie ja chce zwalniać po nieudanych meczach towarzyskich trenera. Napisz to tym co sie podniecają spadającym rankingiem. Ja wolę poczekać na turniej.
Turniej ze Smudą? :brawo: Facet nie potrafi prowadzić kadry, nie wie jak przeprowadzać selekcję, ośmiesza się od strony medialnej i udowadnia z kadrą jak słabym jest trenerem... Na poziomie międzynarodowym, bo co jak co, ale w lidze coś tam ugrał, szkoda że ostatnie MP dekadę temu. Jest w kraju kilku ludzi, którzy lepiej wykonywaliby obowiązki selekcjonera.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”