Polscy kibice - Strona 43

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Kibic idealny:

gardło i serce dla klubu
103
61%
klient fetujący w krawacie jest mniej awanturujący się
17
10%
JP, JP na 100%
17
10%
kibice w Polsce będą dopiero jak wyrzuci się kiboli mówiących wyrazy na K, P, J, C, S
23
14%
ogląda mecz tyłem do murawy
10
6%
Awatar użytkownika
Killerbean
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Re: Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Killerbean » 11 lip 2009, 23:42

Fishbone pisze:W Polskim systemie prawnym obowiązuje pojęcie domniemania niewinności i póki co taki jest stan tej osoby. Skąd Ty wiesz, że to On ukradł?
Zasada domniemania niewinności , jest zasadą procesową !!! Zagwarantowaną przez konstytucję i kodeks postepowania karnego . Służy do obrony podsądnego . Jak tobie ktoś podpierdoli portfel to możesz go nazwać złodziejem , bez żadnych konsekwencji . Możesz mi wierzyć
Fishbone pisze:Skąd Ty wiesz, że to On ukradł? Skąd to wie Gazeta Wyborcza? Skąd to wiem ja? Jakby miałby udowodnione, to nie mógłby robić tego co robi.
Jak ktos czysci konta spółki i przelewa na zagraniczne , w tym do rajów podatkowych i zjebuje do Izraela to moge zakładać , że na mataczył .
Fishbone pisze:Centrozap szykował taki przekręt w naszym klubie, że Gazeta Wyborcza tego nie mogła jakoś opisać a teraz zaskoczeni przez swoją głupotę chcą na złość przejąć Rozwój Katowice, z rzeszą kibiców :lol:

Tej sprawy nie znam wiec nie komentuje .
Fishbone pisze:Nie każdy się z tego cieszył, ale ja jestem zadowolony.
Możesz byc zadowolony , że przyszłośc twojego klubu rysuje sie w jaśniejszych barwach . Ale jak dla mnie ta kasa wyjątkowo śmierdzi .

Jeszcze taka przykładowa sytuacja . Jak pewien ktoś tobie ukradnie portfel pełny gotówki a za 2 lata przyjdzie i powie że ciebie wynagrodzi określoną czynność , stwierdzisz że kolo jest ok ??

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 28
Kibicuję: GKS Katowice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 12 lip 2009, 9:44

Sprawę z Centrozapem wyjaśnię Ci poprzez wypowiedź naszego prezesa (kibica) z konferencji prasowej:

Witam państwa. Chciałbym na wstępie powiedzieć, że kryzys jakiego jesteśmy świadkami został zażegnany. Można powiedzieć, że byliśmy blisko unicestwienia klubu GKS Katowice, a stało się to z powodu negocjacji jakie prowadziliśmy z firmą Centrozap. Centrozap przy samym końcu negocjacji zaczął grać z nami, używając sportowego określenia, nie fair play. Wyrażało się to w takich sytuacjach: została założona spółka GKS Katowice SA bez naszej zgody i wbrew naszej woli, natomiast ta spółka oczekiwała, że będziemy z nią prowadzili negocjacje, podczas gdy wcześniej negocjacje prowadzone były z Centrozapem SA. To była znacząca zmiana sytuacji i prowadzenia negocjacji. W ubiegłą środę Centrozap oświadczył nam, że oczekuje aż klub padnie i wtedy dopiero nas przejmie. W tym celu skupi nasze długi. Takie działania, jak również działania które podjął w PZPN-ie ażeby bez naszej zgody i wiedzy stać się właścicielem klubu i miejsca w lidze, jednoznacznie trzeba określić działaniami nie fair play. W wyniku intensywnych aczkolwiek krótkich działań, zarząd doprowadził do pozyskania nowego źródła finansowania, którym jest firma i osoba pana Józefa Jędrucha. Jest zapewnione finansowanie na ten sezon, jak również na sezon przyszły. Pragniemy również rozpocząć działania aby wprowadzić Stowarzyszenie, które do tej pory działało jako stowarzyszenie użyteczności publicznej, jako ład korporacyjny, jako podmiot prawa handlowego, przy współudziale kibiców jako współwłaścicieli akcji, współwłaścicieli klubu. Chciałbym również podziękować panu prezydentowi Piotrowi Uszokowi za przyczynienie się do zażegnania problemów związanych z płatnościami na rzecz Urzędu Skarbowego i ZUSu. Dzięki nim, możemy dalej funkcjonować.

A co do Józefa Jędrucha, to nie kłócę się z Tobą, bo nie mam o co. Masz rację, ja wiem to, że Jędruch miał lub ma bandycką przeszłość i ja cieszę się jedynie z tego, że ktoś w GKS Katowice inwestuje. On tylko w ten klub inwestuje pieniądze, nie będzie w zarządzie, nie będzie miał żadnego głosu, jedynie będzie płacić pieniądze. Domyślam się jak wszyscy z Katowic, że chce kupić trochę głosów, bo za 2 lata ma zamiar kandydować na prezydenta Katowic i te wybory będą wyjątkowo śmieszne. Józef Jędruch, czyli w potocznym rozumowaniu - przestępca i Piotr Uszok - oszust. Podsumowując powiem szczerze, że wisi mi kto to jest Józef Jędruch, płaci pieniądze do klubu, więc mnie tylko to zadowala. Wolę taki wegetujący klub, niż Centrozap Katowice z nowym stadionem gdzieś na peryferiach śląska i kupionych kibiców, jakich ma np. Polonia Warszawa.

Awatar użytkownika
Unista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Unista » 12 lip 2009, 17:19

Martinho pisze:Zmien opis - Lech to juz nie jest tradycja. Lech to Amica.
Lech to kibice, jak i każdy inny klub. - Boiskiem rządzi kasa, na trybunach rządzą kibice. :wink:

Co do GKS jest sponsor i należy się z tego cieszyć. :D

http://www.portalkibica.pl/aktualnosci/ ... eryke.html
Przez ponad dekadę władze amerykańskiej piłki próbowały wylansować futbol jako sport dla rodzin z dziećmi. Dziś komisarz ligi MLS przyznaje, że nie da się zbudować ligi bez szalikowców. Bo pasja się sprzedaje...

Kiedy liga MLS startowała w 1996 roku, główne założenie opierało się na zachęcaniu młodzieży do uprawiania piłki nożnej. Dzieci z wiekiem miały łapać bakcyla, a rodzice zabierać pociechy na mecze piłkarskie. Porażkę tego modelu ogłosił w wywiadzie dla „The Oregonian” były komisarz MLS Doug Logan, odpowiedzialny za politykę w pierwszych latach ligi. W dosadnych słowach stwierdził: - Najlepsze publiczności piłkarskie muszą być troszkę niebezpieczne. Tu chodzi o trzech facetów z piwem wyzywających jednego na boisku, nie o rodziny. Jeśli chcecie rodzinnej rozrywki, idźcie do cyrku – powiedział w wywiadzie człowiek, który jeszcze 10 lat temu lansował właśnie rodzinny model.

Ze słowami Logana, dziś dyrektora generalnego amerykańskiej lekkoatletyki, nie do końca zgadza się szef drużyny Portland Timbers, która za dwa lata dołączy do ligi. Uważa, że użyte słowa są zbyt ostre, ale w gruncie rzeczy Logan ma rację – futbol był niepotrzebnie adresowany do rodzin. Oczywiście jest dla nich miejsce na stadionie, ale nie da się wokół matek z dziećmi stworzyć społeczności. Można im sprzedawać bilety grupowe czy rozdawać wejściówki w promocjach, ale prawdziwy pożytek jest z ludzi gotowych na wykupienie przed sezonem wstępu na wszystkie mecze. Dlatego futbol musi mieć wymiar plemienny, wspólnotowy.

Wiedziały o tym kluby Chicago Fire i DC United, które już w roku powstania ligi w swojej polityce uwzględniały współpracę ze zorganizowanymi grupami kibiców. Ta pierwsza pracowała m. in. z polską grupą Fire Ultras ’98, która obecnie stanowi część największej organizacji kibiców w Chicago – Section 8. Obie bazowały na ludziach już zainteresowanych piłką, nie próbowały tworzyć nowej społeczności na siłę, przyciągając tylko rodziny na mecze. Zyskały bardzo szybko, utrzymując bardzo stabilne wpływy dzięki wierności i liczebności kibiców.

Tą drogą dziś idzie cała liga. Zamiast matek z dziećmi trenującymi „soccer”, kluby adresują swoją ofertę marketingową do mniejszości narodowych, na przykład meksykańskiej czy polskiej. Ta pierwsza jest znacznie liczebniejsza, ta druga dobrze zna reguły kibicowania z Europy. W Chicago zaczęło się od Fire Ultras ’98, naszych rodaków widać też dobrze w Toronto FC, słynącym z gorącej atmosfery. Teraz polska mniejszość współtworzy nowy zespół z Filadelfii, który dołączy do MLS w 2010 roku, a już jest wspierany przez dużą społeczność. Kolejne zespoły z Portland i Vancouver dojdą w 2011 roku.

Każdy z nich bazuje na nowym podejściu – jest w nim miejsce na „młyn”, jest i na sektory rodzinne. I choć liczebnie to te drugie mają przewagę, kluby swój wizerunek chcą opierać właśnie na pasji dopingu, jakiej nie mają amerykańskie sporty, a która dla nas jest czymś oczywistym. Najmłodszy klub MLS, Seattle Sounders, zainicjował kampanię „Scarf Seattle” („Oszalikujmy Seattle”), by w przestrzeni publicznej zaistniał model kibicowania z szalikiem, w Ameryce praktykowany tylko na meczach piłki kopanej. Z kolei zespół New England Revolution, dotąd stroniący od zagorzałych fanów, dziś promuje się hasłem „Broń Fortu”, bo tak nazywa się sektor dopingujących kibiców w Foxboro.

Amerykanie właśnie dostrzegli, że trzonem kibicowskiej społeczności powinni być ludzie w wieku 20-34 lata, głównie mężczyźni, zwłaszcza ci już wcześniej zainteresowani piłką w swoich dawnych krajach. I to oni mają zaszczepić obyczaje piłkarskie amerykańskim rodzinom, a typowa dla futbolu atmosfera ma przyciągać na stadion w podobnym stopniu, co sam mecz.

PortalKibica.pl / PitchInvasion.net / OregonLive.com / SoundersFC.com

CZY KIEDYŚ NASZE LEŚNE LUDKI TO ZROZUMIEJĄ RAZ NA ZAWSZE - TO CO BEZ NICZYJEJ POMOCY POTRAFIŁY POJĄĆ WŁADZE MLS ?

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 13 lip 2009, 13:10

CZY KIEDYŚ NASZE LEŚNE LUDKI TO ZROZUMIEJĄ RAZ NA ZAWSZE - TO CO BEZ NICZYJEJ POMOCY POTRAFIŁY POJĄĆ WŁADZE MLS ?
A co mają leśne ludki przeciwko szalikowcom?
Lech to kibice, jak i każdy inny klub.
Marzy mi się pozostawienie jakiegoś wielkiego klubu kibicom tylko i wyłącznie. Wtedy może wszyscy zauważyliby głupotę tego stwierdzenia.

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 13 lip 2009, 13:57

Wilmore pisze:
A co mają leśne ludki przeciwko szalikowcom?
Lech to kibice, jak i każdy inny klub.
Marzy mi się pozostawienie jakiegoś wielkiego klubu kibicom tylko i wyłącznie. Wtedy może wszyscy zauważyliby głupotę tego stwierdzenia.
Może nie wielki klub, bo wielki klub to np. Manchester United, ale mało było przykładów, że polskie kluby przejęli kibice i mają się aktualnie dobrze?

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 13 lip 2009, 15:34

Może nie wielki klub, bo wielki klub to np. Manchester United, ale mało było przykładów, że polskie kluby przejęli kibice i mają się aktualnie dobrze?
Żadnych.
I nie wyskakuj z Cracovią (korupcja) czy Katowicami.
Jak widać na przykładzie ligi - może istnieć wielki klub (w polskiej skali) bez kibiców (Groclin, Amica, obecna Legia z frekwencją na niskim poziomie, podobnie Polonia), ale nie może istnieć wielki klub z utrzymującymi go wyłącznie kibicami bez właściciela.
Ale zapatrzeni w siebie przedstawiciele ruchu kibicowskiego i tak będą twierdzić, że klub bez kibiców nie istnieje, klub = kibice, itp. Tylko pod kątem biznesowym raczej jakoś to się nie sprawdza. Ot, taka pozostałość polskiego ruchu romantycznego tudzież polski szlacheckiej - bez pospolitego ruszenia świat istnieć nie może. :lol:

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 13 lip 2009, 18:06

Widać jak sobie poradziły kluby, za którymi nie stały żadne siły kibicowskie, na przykładzie Amici, Groclinu, Hydrozagadki i Heko Czermno. Na dłuższa metę to się nie opłacało, a właściciel, jak mu się znudziło, to mógł bez przeszkód zlikwidować cały klub, czy przenieść go gdzie indziej jak obwoźny cyrk. Inwestor może stworzyć sukcesy sportowe, klub tworzą kibice, którzy są niezależnie od wyników. Nie ma tutaj nic skomplikowanego. Twierdzisz, że kibice w Polsce samodzielnie mogą wygenerować mniejsze nakłady na klub niż poważny inwestor? Odkrywcze, naprawdę spłynęła na nas odrobina lordowskiej mądrości. Już czuję jak mogę mówić językami i uleczać siłą woli.

Awatar użytkownika
MarcinGol
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinGol » 15 lip 2009, 8:16

patrz Zawisza Bydgoszcz

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 15 lip 2009, 9:16

Cracovia Kraków, GKS Katowice, Lechia Gdańsk, Pogoń Szczecin czy Zagłębie Sosnowiec. Mogę takich przykładów klubów, których uratowali kibice wymieniać do znudzenia. Coś nowego? Odra Opole zaczyna od IV ligi i kibice przejęli klub. Dzisiaj prawdopodobnie dowiemy się, że GKS Jastrzębie zacznie ligę też z IV ligi albo niżej i tam kibice też biorą sprawę w swoje ręce. Oczywiście nadal trzymam kciuki za GKS Jastrzębie, bo I liga została wywalczona na boisku.

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 19 lip 2009, 0:12

Polski Związek Piłki nożnej za pośrednictwem Ekstraklasy SA przesłał do klubów nową uchwałę regulującą zasady wieszania przez kibiców flag w czasie trwania spotkań piłkarskich.

Uchwała zakazuje eksponowania flag o charakterze politycznym, jak również dotyczących działań jakichkolwiek ugrupowań politycznych. Zabroniona jest prezentacja symboliki totalitarnej, faszystowskiej, rasistowskiej nawołującej do nietolerancji, szowinizmu, ksenofobii, chuligaństwa. Wśród treści niepożądanych wymieniono również wulgaryzmy oraz transparenty zachęcające do zachowań agresywnych, obrażające jakikolwiek klub lub jego przedstawicieli niezwiązane z klubem lub rozgrywkami.

Uchwała upoważniła Wydział ds. Bezpieczeństwa na Obiektach Piłkarskich PZPN do opracowania procedury weryfikacji klubowych flag. Już teraz jednak szczegółowo opisano weryfikację transparentów w dniu meczu. W uchwale czytamy m. in.:

„W przypadku zgłoszenia przed rozpoczęciem zawodów możliwości eksponowania transparentów, flag, banerów lub innych podobnych przedmiotów nieposiadających akceptacji Wydziału ds. Bezpieczeństwa na Obiektach Piłkarskich PZPN, delegat PZPN jest uprawniony do wyrażenia zgody na ekspozycję takich transparentów, flag, banerów lub innych podobnych przedmiotów na danych zawodach jednocześnie zobowiązując zainteresowany klub do przedłożenia kopii zdjęć takich transparentów, flag, banerów lub innych podobnych przedmiotów Wydziałowi ds. Bezpieczeństwa na Obiektach Piłkarskich celem ich zatwierdzenia…”

„…W przypadku zakwestionowania transparentów, flag, banerów lub innych podobnych przedmiotów przez delegata PZPN przed zawodami odbywa się spotkanie grupy, w której skład wchodzi delegat, kierownik ds. bezpieczeństwa oraz osoba odpowiedzialna za prawidłowe wieszanie transparentów, flag, banerów lub innych podobnych przedmiotów celem wyjaśnienia ewentualnych niejasności/symboliki itp…”

„…W przypadku ostatecznego zakwestionowania przez delegata PZPN transparentów, flag, banerów lub innych podobnych przedmiotów taki transparent, flaga, baner lub inny podobny przedmiot nie może być wywieszony. Niedostosowanie się do decyzji delegata PZPN stanowi podstawę do wszczęcia postępowania dyscyplinarnego oraz wymierzenia sankcji określonych w regulaminie dyscyplinarnym PZPN oraz niniejszej uchwale. Klubowi przysługuje prawo do złożenia wniosku do Wydziału ds. Bezpieczeństwa na Obiektach Piłkarskich…”

„…W przypadku niedostosowania się do decyzji delegata PZPN lub innego naruszenia niniejszej uchwały, a w szczególności ekspozycji transparentów, flag, banerów lub innych podobnych przedmiotów, zawierających treści, o których mowa w pkt 1 b) i 2 a) – d) niniejszej uchwały delegat PZPN upoważniony jest do przerwania zawodów i/lub podjęcia decyzji o ich zakończeniu…”

England :roll:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 19 lip 2009, 0:27

Co w tym złego?

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2263
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 19 lip 2009, 14:13

Wilmore pisze:Co w tym złego?
Wiedziałem, że Tobie nie będzie przeszkadzać.
Zapomnieli do tej ustawy dopisać, że trzeba używać materiału bawełnianego,wyłącznie produkcji polskiej.Tobie to jest obojętne bo Ty wszystko traktujesz biznesowo.
Masz kompletnie w dupie radość tworzenia, oprawy spotkań, używanie pirotechniki, kreowanie widowiska bo to dla kibica biznesu nie ma kompletnego znaczenia.
Zaraz napiszesz, że nie generuje to zysku i najlepiej wyjebać to ze stadionów.
Ja nie wiem, jak można nie doceniać czyjejś pracy i twierdzić, że wysiłki ludzi są zbędne.Życzę Ci, żeby ktoś olał Twoją ciężką pracę i ją ograniczał.
Wilmore nigdy w życiu nie spotkałem takiego materialisty.U Ciebie można wszystko na pieniądze przeliczyć.

I na koniec - wkurwia mnie gadanie, że tworzy się piłkę dla rodzin z dziećmi - piłka jest dla ludzi, którzy tym żyją i spełniają hasło oprawy meczu Polonii ''A żyć możesz dzięki temu za co mógłbyś umrzeć'', a nie dla tych, których chcą ''zabić czas'' w sobotnie po południe.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2892

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 19 lip 2009, 14:22

EnJoy's pisze:Masz kompletnie w dupie radość tworzenia, oprawy spotkań, używanie pirotechniki, kreowanie widowiska bo to dla kibica biznesu nie ma kompletnego znaczenia.
Z tego co pamiętam to on nawet na mecze nie chodzi, wiec o czym my rozmawiamy.
Za jakiś czas nie wpuszcza cie na stadion bo się ubrałeś na biało a dozwolony na stadionie będzie czarny tylko.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 19 lip 2009, 14:45

Z tego co pamiętam to on nawet na mecze nie chodzi, wiec o czym my rozmawiamy.
Mylisz się, byłem z całą pewnością na wielokrotnie większej ilości spotkań od Ciebie.
Rezus i EnJoy's, pytanie do Was, na które miast odpowiedzieć, to prowadzicie niskiej jakości podjazdy osobiste*:
Co w tym nowym prawie jest złego?

* I po co to? Nie mówcie, że Wam lepiej od tego się robi na sercu :roll: Szczególnie, że te Wasze posty wnoszą do dyskusji nie więcej, niż posty enrirmbleaxia.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 19 lip 2009, 15:49

I na koniec - wkurwia mnie gadanie, że tworzy się piłkę dla rodzin z dziećmi - piłka jest dla ludzi, którzy tym żyją i spełniają hasło oprawy meczu Polonii ''A żyć możesz dzięki temu za co mógłbyś umrzeć'', a nie dla tych, których chcą ''zabić czas'' w sobotnie po południe.

A nie wkuwria cie to ze kibice tworza pilke dla swoich napierdalanek, wyladowania swoich frustracji i dla zwyklej demolki? Wlasnie przez takie podejscie jest brak kompromisu bo po swojej stronie barykady jestes taki sam jak przeciwnik po drugiej strony barykady ktory cie wkurwia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”