Reprezentacja Polski (zbiorczy) - Strona 421

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

#TeamLewandowski czy #TeamProbierz?

#TeamLewandowski
8
40%
#TeamProbierz
4
20%
Na selekcjonera Tomasz Tułacz, niech grają zawodnicy U-20 i naturalizowani Kongijczycy
8
40%
Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Re: Reprezentacja Polski (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 10 lut 2011, 16:14

petrdcm pisze:O tyle że stawiasz na równi z nim Leo, już się zgodzić nie mogę.
Schowajmy nienawiść do LB do kieszeni i rozpatrzmy pewne aspekty z czysto sportowego punktu. Jeżeli eliminacje do Euro 2008 nie były dla Ciebie pewnym wykładnikiem wiedzy i warsztatu Leo, to podaj inne argumenty beenhakkerowskiej nieudolności...

petrdcm
Internetowy napinacz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petrdcm » 10 lut 2011, 16:21

bartbuks pisze:Jeżeli eliminacje do Euro 2008 nie były dla Ciebie pewnym wykładnikiem wiedzy i warsztatu Leo, to podaj inne argumenty beenhakkerowskiej nieudolności...
1 Słowacja 22
2 Słowenia 20
3 Czechy 16
4 Irlandia Płn. 15
5 Polska 11
6 San Marino 0
Efekty samodzielnej selekcji a nie objęcia ułożonej drużyny do wcześniejszych eliminacji, po poprzedniku.
bartbuks pisze:Schowajmy nienawiść do LB do kieszeni i rozpatrzmy pewne aspekty z czysto sportowego punktu.
Schowajcie nienawiść do FS i rozpatrzcie pewne aspekty z czysto sportowego punktu (czyt. mecze o stawkę - których jeszcze nie było).

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 10 lut 2011, 16:32

Beenhakker popełnił jeden bardzo wielki błąd, który przyniósł lawinę następnych. Nie odszedł po Euro. Tyle w temacie. Osiągnął pewien sukces i za to należy mu się "Dziękujemy". W PZPN jest pewna grupa ludzi, która nie lubi jak ich żołnierz wychyla głowę z okopu. Niestety pewne standardy po odejściu Listkiewicza się skończyły i naszym związkiem kieruje banda gamoni, z którą tak naprawdę nikt prócz Smudy nie chciałby pracować. Na pewno nie po takim numerze jaki wywinęli Kasperczakowi.
petrdcm pisze:Schowajcie nienawiść do FS i rozpatrzcie pewne aspekty z czysto sportowego punktu (czyt. mecze o stawkę - których jeszcze nie było).
Nienawiść? Bardziej pasuje mi tutaj słowo - politowanie. Z jakiego czysto sportowego aspektu? Sam sobie chyba odpowiedziałeś treścią w nawiasie. Znając Smudę, to pewnie ze 4-6 pkt urżnie na Euro, bo farciarz z niego niesamowity. Mnie osobiście wali czy on będzie czy nie, bo ostatnio zdałem sobie sprawę z tego, że Lato nie zwolni człowieka, który mu nie podskoczy. A taki trener z zagranicy, to by jeszcze stawiał warunki.

petrdcm
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petrdcm » 10 lut 2011, 16:38

bartbuks pisze:...naszym związkiem kieruje banda gamoni, z którą tak naprawdę nikt prócz Smudy nie chciałby pracować. Na pewno nie po takim numerze jaki wywinęli Kasperczakowi.
Czy to ten sam człowiek który wywinął numer innemu związkowi uciekając w trakcie jakiegoś turnieju? Tzn. rezygnując z selekcji z podkulonym ogonem?
bartbuks pisze:Z jakiego czysto sportowego aspektu? Sam sobie chyba odpowiedziałeś treścią w nawiasie.
W nawiasie zawarłem wyjaśnienie jedynie do kontekstu porównania selekcjonerów. O inne aspekty sportowe zapytaj tych co krytukują taktyke, wybory, powołania, metody w meczach bez stawki.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 10 lut 2011, 16:39

O tyle że stawiasz na równi z nim Leo, już się zgodzić nie mogę.
A gdzie ja powiedziałem, że stawiam Leo na równi z Janasem?
Ja stawiam go wyżej - Janas popełniał błędy w selekcji, dysponował lepszymi piłkarzami i wcale nie osiągał lepszych wyników. Leo osiągnął więcej (awans z trudniejszej grupy w trudniejszych eliminacjach) mając gorszy materiał piłkarski.
Porównanie warsztatów szkoleniowych obu postaci sobie odpuszczę.
Potwierdziłeś właśnie, że ranking (który ostatnio u niektórych, głównie nie będących zwolennikami Smudy, wywołuje intensywne podniety) nie ma dużego znaczenia.
Potwierdziłeś właśnie brak zdrowego rozsądku. Brak całkowity, niezdolny do wytłumaczenia niczym - powtarzasz jak mantrę wymysły innych, choć gdybyś pomyślał na ten temat więcej, to pewnie świat by Ci się zawalił, gdy doszedłbyś do wniosków zupełnie odmiennych.
Zresztą, co ja tu piszę. Znajomi się zabijali o materiały czy nagrania z treningów Holendra, część traktowała go jak boga i za wszelką cenę chcieli uzyskać dostęp do jego wiedzy, ciekawe, że kibic mający z piłką kontakt tylko przez młyn/telewizor odbiera go zupełnie inaczej... Nie, to chyba nie może wynikać z braku głębszej wiedzy o piłce i własnych przemyśleń, to byłoby zbyt proste.
to podaj inne argumenty beenhakkerowskiej nieudolności...
Naiwne życzenia. ;) Zawsze, po takim dictum, dostaniesz kontrę w postaci eliminacji do mistrzostw świata, bez krztyny przemyśleń na temat tych grup, bez przemyśleń na temat materiału piłkarskiego, klimatu wokół kadry. Zresztą, patrz wyżej, dostaniesz odpowiedź.
Przecież on nawet nie przemyślał podejścia do sparingów polskiej ekipy i ekipy Norwegii czy WKS, zlituj się nad nim. ;)
Znając Smudę, to pewnie ze 4-6 pkt urżnie na Euro, bo farciarz z niego niesamowity.
Daj spokój, to nie mundial, tu nie dostaniesz Tunezji. W najlepszym razie dostaniemy do grupy kogoś na poziomie Norwegii czy Czarnogóry i do końca meczu będziemy obgryzać paznokcie licząc na remis. Na przyszłość kadry Smudy trzeba patrzyć przez pryzmat meczów z Udinese, nie z CSKA - na euro rywalom będzie się chciało grać, więc nawet jeśli dadzą nam pokopać piłkę przez parę minut, to w końcu się sprężą, wbiją gola i będą odpoczywać do końca meczu. Tu nie będzie taryfy ulgowej, że CSKA patrzy na Lecha i odpoczywa przed ważniejszymi meczami w lidze, tylko walka na maksa. Nawet licząc (bardzo optymistycznie) na dwóch rywali na poziomie Norwegii czy Czarnogóry w grupie (plus jakieś Włochy czy inna Anglia, która nas zgwałci od tyłu i po kwadransie zakończy mecz) mamy dwa mecze z rywalami lepszymi, na wyższym poziomie taktycznym, lepiej przygotowanymi do takich spotkań (gdzie Lewandowski, gdzie Vucinić? Carew?), z którymi nie 6, a dwa punkty będzie dowodem szczęścia.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 10 lut 2011, 16:53

petrdcm pisze:Czy to ten sam człowiek który wywinął numer innemu związkowi uciekając w trakcie jakiegoś turnieju? Tzn. rezygnując z selekcji z podkulonym ogonem?
Bo to jeden selekcjoner zrezygnował z posady w trakcie ważnego turnieju?
Wilmore pisze:Daj spokój, to nie mundial, tu nie dostaniesz Tunezji.
To wiem, ale sam kumasz piłkę. Pomagają nam ściany, jakiś przeciwnik złapie głupie czerwo, sędzia gwizdnie karnego z kapelusza i tyle. Zdobędziemy 3 pkt na :witam: i potem jakoś może się uda. Prawda jednak jest taka, że 16 ekip na Euro to nie jest kpina. Prawdę mówiąc w meczach o punkty z pierwszej 25 europejskich reprezentacji z rankingu FIFA jest w stanie nas grzmotnąć ot tak. Euro pokaże...
Wilmore pisze:Zresztą, co ja tu piszę. Znajomi się zabijali o materiały czy nagrania z treningów Holendra, część traktowała go jak boga i za wszelką cenę chcieli uzyskać dostęp do jego wiedzy, ciekawe, że kibic mający z piłką kontakt tylko przez młyn/telewizor odbiera go zupełnie inaczej...
Trafiłeś w samo sedno. Widziałem treningi w wykonaniu wielu szkoleniowców, miałem też przyjemność obejrzeć beenhakkerowskie treningi. Ci co widzieli to widzą o co chodzi. A niektórzy szczekają, wieszają psy i myślą, że jak przekleili tabelę z eliminacji to mają rację. Trochę pokory i zainteresowania. Ja rozmawiałem z kadrowiczami i wiem jakie mają zdanie na temat treningów Leo, a jaki na temat zajęć u innych szkoleniowców.

petrdcm
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petrdcm » 10 lut 2011, 16:54

Wilmore pisze:...niż do najlepszych ostatnich lat, jak Leo i Janas...
Wilmore pisze:A gdzie ja powiedziałem, że stawiam Leo na równi z Janasem?
Bez komentarza.
Wilmore pisze:Leo osiągnął więcej (awans z trudniejszej grupy w trudniejszych eliminacjach) mając gorszy materiał piłkarski.
A później osiągnął world level nie awansując z jednej ze słabszych grup w następnych eliminacjach (nie mając już ułożonej drużyny po poprzedniku o czym już pisałem).
Wilmore pisze:...dostaniesz kontrę w postaci eliminacji do mistrzostw świata, bez krztyny przemyśleń na temat tych grup, bez przemyśleń na temat materiału piłkarskiego, klimatu wokół kadry.
Gdyby inni wykazali się za wczasu krztą przemyśleń, to zapewne tabela była by bardziej korzystna.
Wilmore pisze:Znajomi się zabijali o materiały czy nagrania z treningów Holendra, część traktowała go jak boga i za wszelką cenę chcieli uzyskać dostęp do jego wiedzy, ciekawe, że kibic mający z piłką kontakt tylko przez młyn/telewizor odbiera go zupełnie inaczej... Nie, to chyba nie może wynikać z braku głębszej wiedzy o piłce i własnych przemyśleń, to byłoby zbyt proste.
... a kibice znów później wklejają takie tabele jak wyżej.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 10 lut 2011, 17:03

Ci co widzieli to widzą o co chodzi. A niektórzy szczekają, wieszają psy i myślą, że jak przekleili tabelę z eliminacji to mają rację.
Tabela to pół biedy. Gorzej, że minęły trzy lata od losowania, a oni nadal nie rozumieją, że łatwiejsza jest grupa z jednym mocarstwem i trójką słabszych ekip, niż z trzema ekipami lepszymi i jedną marną. :rotfl:
Co więcej - nie zauważają, że kadra między końcem eliminacji na euro, a połową na mundial zmieniła się niezwykle i to zmieniła bardzo in minus. O ile Janas miał o wiele lepszy, w każdym punkcie, materiał od Leo, to sam Holender pomiędzy początkiem pracy z kadrą a jej końcem musiał oglądać dwie różne reprezentacje. Stąd były te powołania dla Polczaków i Zahorskich, co betonogłowym umyka, bo widząc szybko kończący się dobry okres polskiej piłki trzeba było na już znaleźć utalentowanych (a za takich kilka lat temu uważano Zahorskiego, Polczaka, a przede wszystkim Pazdana) graczy.

Ale z kim tu dyskutujemy. Pewnie sam takie rozmowy prowadziłeś, a jeśli nie, to polecam Ci zagadnąć kilka osób z Polonii na temat pracy Leo, sam się dowiesz, że ludzie ze świata piłki, o ile nie są od Smudy albo nie mieli indywidualnych konfliktów z Holendrem, cenili Leo bardzo wysoko, każdy chyba dobrze widział zmiany w kadrze i klimacie wokół niej. Kibicom to ma prawo umykać, ale lepiej, gdy na ten temat zdania nie mają, niż gdy wypisują takie herezje, jak petrdcm.
Słaba grupa na mundial, hehehe. :rotfl:

petrdcm
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petrdcm » 10 lut 2011, 17:17

Wilmore pisze:Kibicom to ma prawo umykać, ale lepiej, gdy na ten temat zdania nie mają, niż gdy wypisują takie herezje, jak petrdcm.
Nie, kibice powinni słuchać o tym że talenty są wszędzie na całym świecie jednakowe i wystarczy je ogarnąć, a chwile po tym słuchać żale że materiał jest gorszy i że tabela z eliminacji o niczym nie świadczy bo selekcja talentów była znakomita a potężni rywale Słowacji czy Słowenii byli nie do ogrania...
Wilmore pisze:hehehe. :rotfl:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 10 lut 2011, 17:30

Nie, kibice powinni słuchać o tym że talenty są wszędzie na całym świecie jednakowe i wystarczy je ogarnąć, a chwile po tym słuchać żale że materiał jest gorszy i że tabela z eliminacji o niczym nie świadczy bo selekcja talentów była znakomita a potężni rywale Słowacji czy Słowenii byli nie do ogrania...
Czyli dla Ciebie talent to piłkarz, który jest już w stanie pokonać Słowację i Słowenię. Ciekawe. Kurde, w takim razie nie wiem, za co mi płacą.
Coraz mocniej u Ciebie przebija się desperacja i skłonność do chwytania się brzytwy, byleby udowodnić kłamstwo i bzdurę.

petrdcm
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petrdcm » 10 lut 2011, 17:37

Wilmore pisze:Czyli dla Ciebie talent to piłkarz, który jest już w stanie pokonać Słowację i Słowenię.
Tak. A dla Ciebie dobrym trenerem jest ten, który nie potrafił ich pokonać.
Wilmore pisze:Coraz mocniej u Ciebie przebija się desperacja i skłonność do chwytania się brzytwy, byleby udowodnić kłamstwo i bzdurę.
Nie, Ty kwestionowałeś tabelę z EL. MŚ. którą przedstawiłem.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 10 lut 2011, 17:46

Polacy chłoneli jak głupki bajki Leo. Na wzmiankę o drewnianych domkach odpowiadali gromkie - Leo! Na kit o utalentowanych zawodnikach, którzy notorycznie spuszczali swoje kluby w Ekstraklasie- k... w Ekstraklasie - czuli podniecenie. Bo to trener, który zdobywał tytuły w Madrycie i Rotterdamie, a przede wszystkim był z zagranicy.

Ja chciałbym aby Wilmore, przedstawil tu te przykłady selekcji Leo, tych piłakrzy, którzy naprawdę sięwybili i okazali się strzałami w dziesiatkę, a Polska powinna być wdzięczna za to, że Holender na nich postawił.
Z tego co pamiętam po Janasie z jego kadry, karier reprezentacyjnych nie zakończyło 30 zawodników, Jakaś spuścizna po MŚ została i wg, mnie była ona niewykorzystana. Brożek, Jeleń....

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 10 lut 2011, 17:47

Nie znudzilo wam sie jeszcze to pieprzenie o Beenhakkerze? Co nie wejde w ten temat to Wilmore z Bieniasem robia jakies nawiazania do Leo. Tak jakby bledy i porazki Smudy byly dowodem na to ze Holender jest/byl swietnym trenerem.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 10 lut 2011, 17:47

Tak.
Chapeus bas. Kurde, nie wiem, za co mi płacą, proszę, nie opowiadaj szerzej na ten temat, bo będę musiał się po zasiłek zgłosić, a tu dom do spłacenia, syn dorastający, a zus nie odpuści. ;)
A dla Ciebie dobrym trenerem jest ten, który nie potrafił ich pokonać.
Hiddink prowadząc Rosję przegrał z Hiszpanią. Czy to znaczy, że jest gorszym trenerem od Aragonesa? Czy może miał... Tak, to może zaboleć... Poważnie, musisz pomyśleć nad tym... Gorszych piłkarzy?
Błąd. Tabeli nie można kwestionować, to są suche fakty.
Ja kwestionuję ocenę trenera przez jej pryzmat. Dokładniej, żeby dotarło:
Utarło się, że Polska ma piłkarzy lepszych od Czechów, Słoweńców i Słowaków. Kto się trochę lepiej orientuje w piłce tych krajów, ten wie, ile warty jest taki sąd. Podstawowy problem krytyków Leo jest taki, że oczekiwali od niego cudu, jakim jest przeskoczenie ekip od nas lepszych (choć już wcześniej przeskoczyliśmy lepszych Serbów). Tyle że dla wspomnianych krytyków to nie był cud, tylko obowiązek, bo przecież te kadry są słabsze od naszej.
I tu niespodzianka:
Nie są słabsze, są lepsze, i to nie tylko ze względu na bezpośrednie mecze czy te eliminacje, ale też sumę potencjałów wszystkich piłkarzy. Trafiliśmy do grupy, którą kiedyś byśmy wygrali, a po paru latach i stracie najlepszych graczy musieliśmy się zadowolić miejscem dokładnie odpowiadającym naszemu potencjałowi.
Co by się zmieniło, gdyby już wtedy kadrę prowadził Smuda? Pewnie byśmy przegrali z Czechami na Śląskim, gdzie wygraliśmy świetnym ustawieniem, niwelując indywidualne atuty piłkarzy czeskich. I tyle.

petrdcm
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petrdcm » 10 lut 2011, 17:56

Wilmore pisze:
Błąd. Tabeli nie można kwestionować, to są suche fakty.
Ja kwestionuję ocenę trenera przez jej pryzmat. Dokładniej, żeby dotarło:...
- Właśnie.
- Ja kwestionuję ocenę trenera przez pryzmat tabeli.
Wilmore pisze:Co by się zmieniło, gdyby już wtedy kadrę prowadził Smuda? Pewnie byśmy przegrali z Czechami na Śląskim, gdzie wygraliśmy świetnym ustawieniem, niwelując indywidualne atuty piłkarzy czeskich. I tyle.
(Czechy, Słowacja, Słowenia, Irlandia) razy 2 = 24pkt do zdobycia
5pkt zdobyte w tych meczach nie przez przypadek, to skutek fenomenalnego ustawienia taktycznego po przemyślanej wnilkliwie strategii i rozpoznania potencjału, niwelując indywidualne atuty piłkarzy rywali pozwoliły osiągnąć ten niewątpliwy sukces.
Wilmore pisze:Zresztą, co ja tu piszę. Znajomi się zabijali o materiały czy nagrania z treningów Holendra, część traktowała go jak boga i za wszelką cenę chcieli uzyskać dostęp do jego wiedzy...
:o

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”