Polacy na świecie - Strona 435

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3982

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 06 maja 2025, 17:53

Pozostając w temacie napastników. Karol Czubak, który zimą wywołał narodowe poruszenie przechodząc z Arki do walczącego o utrzymanie w Jupiler Pro League KV Kortrijk, nie ma na razie szczęścia w Belgii. Rozegrał 8 spotkań, zaliczył 1 asystę i doznał kontuzji a jego klub stracił już matematyczne szanse na utrzymanie. Ciekawe, czy zostanie tam i będzie próbował swoich szans w Challenger Pro League. Druga liga belgijska to zawsze większa przygoda niż 1. liga lub odbicie się od Ekstraklasy :)

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1470
Kibicuję: od czasu do czasu

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 06 maja 2025, 21:07

Potrzebny był polski zawodnik żeby po 17 latach spadli z ekstraklasy :mrgreen:

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1470
Kibicuję: od czasu do czasu

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 08 maja 2025, 17:38

Była w innym temacie krótka dyskusja o Antonym, który może zgarnąć dwa europejskie trofea z dwoma klubami w jednym sezonie lub o Gruzinie, który może być mistrzem Włoch oraz Francji, a również ciekawe osiągnięcie może paść łupem Tymka Puchacza. Plymouth spadło z Championship, a Kiel jest na przedostatnim miejscu Bundesligi i też może się nie utrzymać :smoke:

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 610

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 11 maja 2025, 2:07

Magnum pisze:
10 maja 2025, 23:49
Polski akcent, Jakub Kiwior - czapki z głów. Wreszcie w tym sezonie grał na swojej pozycji stopera a nie na lewej obronie i pokazał, że potrafi. Żałuję, że odpadliśmy z FA Cup tak szybko, bo własnie tam liczyłem na jego większą grę. W zasadzie to przy kontuzjach i uniweralności innych zawodników, Kiwior jest pierwszym zmiennikiem na stopera - aczkolwiek może tam też grać White czy Timber. Ciekawi mnie bardzo, co się tam stanie z Polakiem, bo powinien grać pierwsze skrzypce w jakimś zespole zeby się rozwijać, ale w tym sezonie pokazał, że jest warty stawiania na niego i w zespole, który zamierza walczyć o 4 trofea, jest dla niego miejsce. Po prostu nie będzie to miejsce w żelaznej pierwszej XI, tak to już jest, para stoperów to nie pozycja którą się rotuje tak jak kilka innych. Taka natura. Ale jesli chciałby zostać to ja jestem za.
Tak sobie myślałem właśnie nad Kiwiorem, teraz przeczytałem wpis kolegi kanoniera i dochodzę do wniosku, że powinien zostać w Arsenalu. Tak, sam się trochę dziwię, ale tak uważam.
Arsenal dokłada mało trofeów, ale to wielki klub, więc jak możesz być częścią wielkiego klubu, to się go trzymaj. Zmiana klubu to nie jest żaden pewnik, a tutaj bardzo zyskał w ostatnim czasie. Dużo się tutaj jeszcze nauczy, a pewnie już dużo zyskał na pobycie w Londynie.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2053
Kibicuję: Manchester United

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 11 maja 2025, 2:37

Tennessee pisze:
11 maja 2025, 2:07
Magnum pisze:
10 maja 2025, 23:49
Polski akcent, Jakub Kiwior - czapki z głów. Wreszcie w tym sezonie grał na swojej pozycji stopera a nie na lewej obronie i pokazał, że potrafi. Żałuję, że odpadliśmy z FA Cup tak szybko, bo własnie tam liczyłem na jego większą grę. W zasadzie to przy kontuzjach i uniweralności innych zawodników, Kiwior jest pierwszym zmiennikiem na stopera - aczkolwiek może tam też grać White czy Timber. Ciekawi mnie bardzo, co się tam stanie z Polakiem, bo powinien grać pierwsze skrzypce w jakimś zespole zeby się rozwijać, ale w tym sezonie pokazał, że jest warty stawiania na niego i w zespole, który zamierza walczyć o 4 trofea, jest dla niego miejsce. Po prostu nie będzie to miejsce w żelaznej pierwszej XI, tak to już jest, para stoperów to nie pozycja którą się rotuje tak jak kilka innych. Taka natura. Ale jesli chciałby zostać to ja jestem za.
Tak sobie myślałem właśnie nad Kiwiorem, teraz przeczytałem wpis kolegi kanoniera i dochodzę do wniosku, że powinien zostać w Arsenalu. Tak, sam się trochę dziwię, ale tak uważam.
Arsenal dokłada mało trofeów, ale to wielki klub, więc jak możesz być częścią wielkiego klubu, to się go trzymaj. Zmiana klubu to nie jest żaden pewnik, a tutaj bardzo zyskał w ostatnim czasie. Dużo się tutaj jeszcze nauczy, a pewnie już dużo zyskał na pobycie w Londynie.
Muszę się z Wami nie zgodzić. Saliba 24 lata, Gabriel 27 lat. Ten duet przy dobrych wiatrach może grać ze sobą jeszcze 6-8 sezonów i jeżeli nie przytrafią się jakieś kontuzje, to Kiwior nigdy się w to nie wpasuje i będzie grał dosłownie kilkanaście meczów w sezonie - albo i nie, jeżeli i on trafi pecha z kontuzjami i połamie się w momencie, kiedy by mógł wejść w pucharach na rotację. Jak wszedł do składu, to grał fajnie, ale nie dajcie sobie zaćmić pamięci kilkoma dobrymi występami. Kiedy występuje sporadycznie jako zmiennik do pucharów, przez co brakuje mu ogrania, to jest średniakiem i jedynie dłuższe kontuzje w/w dwójki są w stanie dać mu odrobinę stabilnej formy.

Jak dla mnie to właśnie ten sezon, a raczej ostatnie kilka tygodni, pokazał jak bardzo powinien spierdalać z Arsenalu. Udowodnił, że przy regularnej grze może być pewniakiem na wysokim poziomie i powinien to wykorzystać zgarniając posadę w klubie regularnie walczącym o LE/LM. Owszem, może mu nie wyjść w innym klubie, ale w Arsenalu może liczyć tylko i wyłącznie na kontuzje albo na to, że nagle po Salibę albo Gabriela zgłosi się jakaś ekipa o której zawsze marzyli i złoży ofertę nie do odrzucenia.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 610

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 11 maja 2025, 3:02

No i właśnie zgadzam się z Tobą, a jednocześnie z tym, że powinien zostać.
Każda decyzja ma swoje plusy i minusy, ale mam z tyłu głowy pewność, że to najlepszy klub w jego karierze, potem będzie tylko zjazd. W sensie jakości klubów, a nie ogólnie kariery.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 978

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 11 maja 2025, 8:36

No a na Salibe nie zasadza się Real?

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1005

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 11 maja 2025, 10:04

Zygmunt-1 pisze:
08 maja 2025, 17:38
Była w innym temacie krótka dyskusja o Antonym, który może zgarnąć dwa europejskie trofea z dwoma klubami w jednym sezonie lub o Gruzinie, który może być mistrzem Włoch oraz Francji, a również ciekawe osiągnięcie może paść łupem Tymka Puchacza. Plymouth spadło z Championship, a Kiel jest na przedostatnim miejscu Bundesligi i też może się nie utrzymać :smoke:
Jak słusznie zauważyło weszło, można dopisać jeszcze spadek z kadra z dywizji LN.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1320

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 12 maja 2025, 10:58

Arkadiusz Pyrka ma przejść po zakończeniu sezonu do FC St.Pauli. Czuję, że to będzie zbyt duży przeskok.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8690
Kontakt:

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 15 maja 2025, 18:52

Ciekawe gdzie Piątek wyląduje.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1320

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 21 maja 2025, 17:34

Bartosz Bereszyński nie przedłuży wygasającego kontraktu z Sampdorią, o czym informuje CalcioMercato.com. Po spadku tego klubu do Serie C, defensor będzie do wzięcia za darmo. Wcześniej łączono go między innymi z Legią Warszawa.
https://transfery.info/aktualnosci/bart ... rmo/243638

Na miejscu Żewłakowa nie przestawałbym dzwonić, dopóki nie odbierze.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 22 maja 2025, 22:37

Swoją drogą, Australijczyk (trener) wygrał europejskie trofeum. Ciekawie kiedy któryś polski szkoleniowiec zdobędzie chociaż LK. Podejrzewam, że szybciej zrobi to jakiś Białorusin albo Islandczyk. No ale po co pracować za granicą, lepiej siedzieć na karuzeli w Ekstraklasie/I lidze :)

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1931

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 22 maja 2025, 22:39

matt_ pisze:
22 maja 2025, 22:37
. Ciekawie kiedy któryś polski trener wygra chociaż LK.
Ciekawe kiedy któryś polski trener poprowadzi chociaż klub w jakiejś poważniej lidze. Polscy trenerzy nie istnieją w Europie i może mamy jakieś nazwiska w Azji, Afryce, ale Europa? zapomnij.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 22 maja 2025, 22:42

Kasperczak 27 lat temu chwilę w Bastii i Urban przepracował rundę w Osasunie 10 lat temu.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8690
Kontakt:

Polacy na świecie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 maja 2025, 22:43

1234 pisze:
22 maja 2025, 22:39
Polscy trenerzy nie istnieją w Europie i może mamy jakieś nazwiska w Azji, Afryce, ale Europa? zapomnij
W Afryce jest Kazimierz Jagiełło.

FC Nouadhibou, którego trenerem jest Kazimierz Jagiełło, został mistrzem Mauretanii po remisie 1-1 (0-1) z AS Douanes w meczu 28. kolejki mauretańskiej ekstraklasy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”